HCL.HR

Top 10 neočekivanih igara 2021. koje morate vidjeti

Zoran Žalac 12.01.2021.   •   15 komentara


Provjerite listu deset igara koje izlaze 2021. godine, a mogle bi vas ugodno iznenaditi svojim nekonvencionalnim idejama, pričama i izgledom.

Ako je lista najiščekivanijih igara 2021. bila ona koju sam morao napisati, onda je lista neočekivanih igara 2021. ona koju želim napisati. Svi očekujemo da novi God of War i nova Zelda budu kvalitetne i zabavne igre, no najslađe je ipak kad se zaigra nešto što igrača ugodno iznenadi, tim više ako je posrijedi igra malo drugačijih prioriteta. Na ovoj su listi upravo takve igre – potencijalni hitovi iz sjene, manje razvikani projekti za koje većina igrača nije čula, ali igre koje definitivno zaslužuju biti viđene i spomenute.

Ovom prilikom ističem deset takvih i zapravo nemam srca rangirati ih brojevima pa iako je ovo top 10 lista, navedene igre stvarno mogu ići bilo kojim redoslijedom. Priznajem da su prilikom odabira ovih igara presudile neke moje preferencije, ali dvije stvari su se nametnule same od sebe. Prvo, u trendu su igre o putovanjima – što bi moglo dobro doći u trenutku kad velika putovanja u stvarnosti nisu moguća. Drugo, izdavačka kuća Annapurna Interactive i dalje je vodeća u prepoznavanju unikatnih artističkih igara pa je trećina igara na ovoj listi njihove produkcije, na čemu im svaka čast.

Da ne duljim s uvodom, evo deset neočekivanih igara 2021. godine za koje definitivno trebate znati:

Adios

Znam da dosta ljudi voli mafijaške igre pa mislim da je zgodno početi s jednom takvom. Adios je igra u kojoj mafijašima pomažete u skrivanju tragova tako što nepoželjnim truplima hranite svoje svinje. Ali, jednoga dana donosite odluku da ste gotovi s time i da više ne želite raditi taj prljavi posao. Vaš prijatelj iz mafije provodi dan s vama kako bi vas razuvjerio, no obojica znate da samo odugovlači svoju zadaću – da i vas pospremi svinjama. Kako će se taj čvor rasplesti i postoji li uopće način da iz mafijaških poslova izvučete bez posljedica? To je pitanje na koje očekujemo odgovor u ovoj avanturi iz prvoga lica.

Saturnalia

Saturnalia je roguelike horor avantura smještena u talijansko selo 1989. gdje se održavaju krvavi rituali povodom dolaska zimskog solsticija. Igrač preuzima kontrolu nad nekoliko likova koji i sami neminovno postaju žrtve tih rituala, a upravo tu dolazi roguelike element. Nakon što svi likovi umru, igrač se vraća istraživanju sela, samo što selo svaki put izgleda drugačije. Saturnaliju krasi unikatni grafički stil, ali i netipična glazbena podloga. U toj kombinaciji ovo je jedna od pozitivno najčudnijih igara koje očekujemo u 2021.

Twelve Minutes

Kad smo kod ponavljajućeg umiranja, sličan scenarij čeka nas u interaktivnom trileru Twelve Minutes. Ova avantura s pogledom iz ptičje perspektive donosi nam priču o čovjeku kojemu je život zapeo u nezavidnoj situaciji – stalno mu se ponavlja scena u kojoj nepoznati čovjek provaljuje u njegov stan i tvrdi da mu je žena počinila ubojstvo. Cijela priča bit će ispričana na svega nekoliko lokacija, a trebali bismo uživati u glasovnoj glumi jer su za nju angažirani vrhunski glumci Willem Dafoe, James McAvoy i Daisy Ridley.

Chasing Static

Chasing Static je znanstveno-fantastična horor avantura koja se ističe po neobičnom fokusu na zvuk. Naime, u ovoj igri lovit ćemo anomalije, ali koristeći vlastiti sluh te uređaj za analiziranje frekvencija kako bismo došli do skrivenog bunkera usred pustoši na sjeveru Walesa. Gameplay će biti nelinearan i kratkotrajan – igra će u prosjeku trajati oko dva sata. Također će ju krasiti stilizirana grafika kao iz ere prvog PlayStationa.

Maquette

Nakon vrlo dobro prihvaćene puzzle avanture Superliminal stiže nam nešto slično, a opet različito. Maquette je igra iz prvog lica u kojoj ćemo prostorne prepreke zagonetke rješavati manipulacijom objekata na dva paralelno povezana svijeta. Imamo tako glavni svijet u prirodnoj veličini i maketu tog svijeta u minijaturnoj većini. Mali predmeti iz stvarnog svijeta tako mogu postati veliki predmeti ako ih se postavi na maketu, a ta mehanika bit će prezentirana i u prenesenom značenju kroz priču o romantičnoj vezi u kojoj male stvari mogu postati velike prepreke.

Little Devil Inside

Ova je igra bila financirana preko Kickstartera još prije šest godina i čini se da je napokon blizu dovršetka. Teško je opisati što je u Little Devil Inside sve obećano, možemo navesti da će tu biti jahanja magarca po pustinji, borbe protiv zmajeva, planinarenja po visokim liticama i lova na kukavičke medvjede. Svih ovih godina igru se nazivalo klonom Zelde i to je u svakom slučaju kompliment, ali ne očekujte veliki otvoreni svijet poput onoga u Breath of the Wild jer će okoliši u Little Devil Inside ipak biti polu-otvoreni.

Season

Vožnja biciklom je moja omiljena anti-stres terapija tako da nije čudno što se veselim igri u kojoj se svijet istražuje na dva kotača. Season izgleda predivno i mehanikom fotografiranja podsjeća me na davni Beyond Good and Evil. U pozadini priče stoji predstojeća kataklizma koja prijeti uništenjem svijeta pa je cilj ostvariti što više trenutaka i skupiti što više predmeta po kojima bi se taj svijet mogao upamtiti. To je otprilike sve što o igri znam, ali je dovoljno da mi zagolica maštu.

Sable

Da me ne bi netko optužio za favoriziranje igara koje stižu samo na PlayStation, evo i jedne Xbox ekskluzive koja obećava brda i doline – u pustinjskom izdanju. U ulozi naslovne djevojke zvane Sable ovdje ćemo tragati za maskom koja joj omogućuje povratak njezinom nomadskom klanu. Ako vas igra podsjeća na pustinjske planete Star Warsa, nije slučajnost jer je upravo planet Jakku iz Star Wars: The Force Awakens bio inspiracija za Sable. U svakom slučaju, igra će biti fokusirana na istraživanje i rješavanje zagonetki, bez ikakvog sustava borbe. Dakako, i ona će imati stiliziran grafički identitet.

Road 96

Znači imamo do sada igru u kojoj se vozi bicikl, te igru u kojoj se surfa pustinjom. Ostaje nam samo još igra o autostopiranju. Road 96 je avantura smještena u 1996. godinu, a stavlja nas u ulogu djevojke koja nastoji pobjeći iz diktatorske države zvane Petria. I ovdje je ruta proceduralno generirana, ali isto tako ispunjena sumnjivim likovima, kontemplativnom melankolijom i neobičnim situacijama. Na igri rade tvorci Valiant Heartsa pa bi cijela stvar mogla biti kvalitetno odrađena.

Stray

Za kraj čudnih odabira – igra u kojoj igramo u ulozi mačke. Stray je next-gen avantura u futurističkom svijetu ispunjenom robotima. Takvo mjesto nipošto nije prikladno za jednu mačku pa je igračev zadatak da ju izvuče iz grada uz pomoć malog drona zvanog B12. Ne znamo još kako se Stray točno igra, ali rečeno je da će biti miks skakutanja i skrivanja po neonski osvjetljenim ulicama grada. A kad to čujete onda znate da su ray-tracing efekti neizbježni.

Znam da će biti pitanje gdje je igra X ili igra Y jer su one zaslužile biti istaknute na jednoj ovakvoj listi. Slažem se – ima više potencijalnih hitova koji zaslužuju svojih pet minuta slave i možemo se samo nadati da će ih u 2021. dobiti. Savjetovao bih vam da obratite pozornost na igre kao što su Dordogne, Cris Tales, Open Roads, Dustborn, Lake, Eastward i Baldo (ako izađe 2021.), između ostalih, one su zamalo ušle na ovu listu. Slobodno također u komentarima navedite svoje hitove iz sjene, igre o kojima se ne priča mnogo, a predosjećate da bi vam mogle odgovarati.

Označeno sa: ,

Komentari (15)

  • Žarko Ćurić

    12.01.2021 - 16:45

    Season je i mene zainteresirao, izgleda odlično, nadam se i dobroj priči

  • Emperor Ghaleon

    12.01.2021 - 16:52

    Stray i Baldo su mi na watch listi već neko vrijeme.
    I Gamedec.

  • Strange Man

    12.01.2021 - 17:00

    Meni je Twelve Minutes jedna od top 5 najiščekivanijih igara u 2021. Mislim da sam baš nedavno komentirao i stavio u svoj popis, ali ajde svaka čast HCL da se malo i koja rečenica napiše o ovakvim manje razvikanim igrama.

    • Strange Man

      @Strange Man, 12.01.2021 - 17:50

      Kada sam već spomenuo navedenu igru. Nedavno (8.1.) su na službenom twiteru pokazali detaljnom uvidu u to kako stoje stvari. Iskreno vjerujem da će ova igra za mene biti posebna. Daisy, James i Wilem tako su talentirani glumci i jedva čekam vidjeti njihove izvedbe. Igrat ću prvi dan bez sumnje.

  • Okramtaker

    12.01.2021 - 17:03

    A Cybershadow?🙁

  • Agent

    12.01.2021 - 17:04

    Maquette izgleda zanimljivo,samo se nadam da će tuže trajat i imat teže zagonetke nego Superliminal koji je imao isto super ideju

  • LetMeBeFrank

    12.01.2021 - 17:34

    Cekam Little Devil Inside, Twelve Minutes i Baldo. Mozda Stray i Season isto, ali manje nego prve 3.

  • Stjepan Fikter

    12.01.2021 - 17:39

    Lake bi također mogao biti na listi. Road 96 mi u vrhu isčekivanih uz Little Devil Inside kao i Stray.

  • Dajsikeks

    12.01.2021 - 18:01

    Little Devil, Road 96, MAQUETTE (s obzirom da idu na istu foru kao Superliminal) i Twelve Minutes. Sve u svemu, indie igre sve bolje i bolje postaju

  • Lucky87

    12.01.2021 - 18:14

    Ovo je puno bolja lista od one prethodne

  • Jodler

    12.01.2021 - 18:34

    Šta neočekivano? Ovo su mi postale najkvalitetnije igre. Pod ovo mislim na igre iza kojih ne stoji Sony, EA, Ubisoft i ostala gamad koja na neki način sjebe svoje developere (svaka čast rijetkim izuzecima). Na žalost i CDPR je sa cp77 iznimno sj… Nije nepopravljivo ali se neće zaboraviti

    • Jodler

      @Jodler, 12.01.2021 - 18:38

      Ja čekam još izlazak Survive the aftermath i ostalih survivora i strategija i tih manjih igara. Mnogo mnogo su mi postale bolje od većine same shit AAA igara. Zasitio sam ih se, velikim dijelom je to razlog ali previše je copy pastea, velikih reklama, mikraća, lootaća, slabih priča i likova i svega što se već nudi u visoko budžetnim igrama. Morao sam napisati predzadnje dvije riječi ovako iz neke AAA ironije 😅

  • DiVojic

    12.01.2021 - 20:32

    Oduševljen sam određenim igarama koje su prikazane ovdje, definitvno neke idu na wishlist.

  • PppPP

    12.01.2021 - 23:27

    Maquette wow vrhunski koncept

  • SanKa

    13.01.2021 - 09:07

    kmee kmeee, di je insert_naslov_nekog_japanskog_rpga_za_kojeg_nitko_nije_cuo kmee..kakav vam je to kriminalan izbor?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?