HCL.HR

Unreal Tournament 3 [PC,PS3,X360]

Marko Babić 14.10.2007.   •   0 komentara


Epic nakon dosta vremena izdaje novi nastavak UT serijala kojim će pokušati oživjeti staru scenu i pridobiti masu novih igrača. Nemoguća misija? Pa možda i nije…

Unreal Tournament. Prva inačica igre koja datira iz davne nam 1999. kad smo još imali CRT monitore, sdram i 56k vezu (the dark age, jelda), a ja celerona na 333 MHz bez interneta. Nakon njega su izašli još par naslova, no samo inačica iz 2004. godine ga je uspjela naslijediti, iako je mnogo igrača i dalje ostalo vjerno originalu te ga igraju upravo sad dok ja pišem ovu najavu (ili gledaju utakmicu sa Izraelom). Jedan od takvih fanatika je moj frend i kolega shumar čime sam prilično uvjeren da nema čak ni „wowaša“ koji su svojoj igri vjerni koliko „utejaši“ i „kvejkeri“. Onaj najveći problem kod ta dva naslova je što je scena poprilično zamrla. Nema tih igara više na WCG-u, ESWC-u, nema turnira toliko, mnogo igrača poput gitzzza i laukea su se odavna povukli sa scene, itd. Doduše, ima još vjernih fanatika koji svaki dan odigraju partiju, ali nije to kao prije. Stoga, preočito je postalo i Epicu da mora izdati novu igru koja će oživjeti scenu, vratiti oldskulere igri, te privući bezbroj novih. Koliko će im to uspjeti, tek ćemo vidjeti. Demo je izašao, download slotovi su doslovno svugdje prenatrpani, sa svih strana izlaze screenshotovi i komentari o igri. Neće proći još puno, i Unreal Tournament 3 će se naći na policama naših lokalnih distributera. I to prilično rasprodan, u što sam uvjeren.

Najprije vas zanimaju novosti o igri. Pa, eto, prvo što svi primjete je grafika. Zapravo, prije ćete primjetiti naslov. Primjetili ste da se autori igre očito odriču svih inačica osim originala i one iz 2004., te ovu proglašavaju trećim dijelom. U redu, stali smo na grafici. Novi, famozni Unreal 3 Engine je tu. Grafika je predobra, screenshoti nas uvjeravaju u to već dvije godine. Da, trebat će vam novi hardver, osim ako ste se već prije osigurali za Bioshock. Čak ću i ja morat kupiti novi hardver jerbo moja điforsica 5200 ne može niti flash igre pokrenut (ni je da ne može, ali ilustracije radi…). Uglavnom, zanimljivo je to kakva se mrcina od engina fura za igru koju će svi igrati na lowest detaljima (bar su mene učili da je tako preglednije), no hej, bar će nam filmići profija biti orgazmični eye – candy.

� to će igra nuditi? Vjerujem da single player manje – više ama baš nikoga ne zanima, osim nekoliko pojedinaca kojima, nažalost, adsl još nije dostupan (da je adls dostupan kao t-comov signal, igrali bismo i u tunelima i šumama, jelda). Botovi bi trebali biti inteligentiji nego prije, no svi će radije igrati na nekom serveru protiv ljudi pa nikoga zapravo i nije briga. Dakle, multiplayer. Za njega je potvrđen Deathmatch, Team Deathmatch, Capture the Flag, Vehicle Capture the Flag i Unreal Warfare. U redu, sve je manje više standardo, ali gdje je onslaught??!!1 Pa, Unreal Warfare je novi mod koji će imati ogromne mape. Spominje se da će veličine mapa biti možda i tri puta veće od onih za onslaught. O čem se radi tamo? Pa timska igra u kojoj će igrači trebati zauzeti određena strateška mjesta kako bi brže dobivali tzv. tarydium koji im je potreban za izgradnju vozila i turreta. Pogađate, sa više tarydiuma će se sve brže raditi. Bit će tu i nekih bunkera koji će služiti otprilike kao „power nodes“ u onslaughtu. U svakom slučaju, najbolje da pričekamo punu inačicu i vidimo o čem se točno radi, no sigurno je da će mnogima biti omiljeno zbog ogromnih mapa, vozila i ostalih stvari koje će fanovi taktiziranja obožavati. Da ne duljim, vozila će biti mnogo, nema ih smisla nabrajati, najbolje da sami otkrijete. Možda će se netko radovati, ali eto, izbačeni su Bombing Run i Assault.

Sad, ono što svakoga zanima više od ičega jesu oružja i kretnje, te tempo same igre, zar ne? Pa, počnimo. Igra će biti brža od inačice iz 2004. I to prilično, bit će brža i od originala. Dakle, adrenalina je i više nego zajamčeno. Kretnje su također sličnije originalu jer više nema dodge jump, samo običan dodge i walldodge (ali bez jumpa!), dok je double jump mnogo slabiji nego prije, tj. jako malo ćete dobit dodatnog skoka od njega. To sve, uostalom, možete vidjeti i na demo verziji. Ah, oružja. Vidjet ćemo ovdje Enforcere, Flak Cannon (radujte se flak majmuni), Impact Hammer (izbacili shield gun, igra će bit ofanzvnija ovako), Link Gun, Rocket Launcher (i vraća mu se ispaljivanje granata u sekundarnom modu paljbe), Bio Rifle, Sniper Rifle (izbacili LG, neki će se radovat, neki neće, no lakše će biti headshotati), te jedan jedini Shock Rifle. Koliko nam je poznato, rakete će biti jače, shock kugle će biti manje i brže (brže od onih u 2k4, al sporije od originala, neki balans) tako da će komboi biti popularniji no ikad. Izgleda da će komboi bit svima omiljeni, pogotovo ako se uzme u obzir smanjeno kretanje u odnosu na prethodnika. Tko će sav taj kombo spam dodgat, jao meni. Još smo iz „demića“ doznali kako su spam oružja dosta oslabljena nego prije, tako da flak nije tako moćan kao prije (ali flak je flak, hej), tako da će, izgleda, igra biti još više hitscan orijentirana nego li je bila prije. Sreća za gitzzza i njemu slične. Vjerojatno će i botanje neko vrijeme biti u modi. Osim toga, vraćaju se i Redeemer i Target Painter kao super oružja. Yeah. Osim oružja, tu su još pickupovi. Vraćaju nam se „Belt“ (150 armora), „Armor“ (100 armora), „Thigh Pads“ (50 armora) i „Gravity Boots“. Kod ovog zadnjeg je zanimljivo to što više nećete morati bindati neke specijalno nizak skok kako ne biste potratili skokove sa čizmama (i tako propustili priliku upoznati Svetog Nikolu), već ćete samo double jumpati kad ćete htjet iskorstiti bonus u skoku koji vam daje spomenuta obuća. Novi pickup item će biti tzv. „Helmet“. Pogađate, riječ je o kacigi (oh ne, znam engleski) koja će vas štititi od headshota i donijeti 20 armora. No ne očajavajte, neće vaša sreća prilikom krumpanja headshota jednom godišnje biti puka prošlost. Neće valjda svi to stalno nositi jer, na kraju, to ima svoj spawn time. Mape? Ne znam, bit će remakea (nema ut-a bez decka!), ali će zasigurno biti mnogo novih. Utcomp i sl. će valjda ubrzo netko napraviti jer su se svi ionako navikli na ofarbane protivnike, a hitsoundsi su u igri po defoltu.

Uglavnom, igra se trudi spojiti ono najbolje iz prošla dva naslova koji su ostvarili dobre rezultate. Koliko joj to uspijeva, doznat ćemo kad igra izađe, zasad možete igrati beta demo verziju. Očekuje nas brži tempo igre, tako da ćete trebati reflekse muhe na steroidima. Koliko sam načuo, igru će probati čak i quakeri, a osim njih znamo da će je igrati i ut fanovi, te mnogo novih igrača. Tako da će serveri uvijek biti puni pridošlicama, ali i skillerima. Nisam jedan od onih koji mogu pokrenuti igru pa eto, slušam tuđa iskustva iz demo verzije koja su podijeljena, dok su ipak uglavnom veoma pozitivna. Sad, meni preostaje kupiti žilete ili novi komp. Žilete su jeftinije i logičan izbor, ali ipak… Da privedem najavu kraju, neće igru niti odmah svi igrati, treba pričekati Božić i to sve da se kupi novi hardver (iliti očvrsje!) i onda će se vjerojatno tek ekipa početi ufuravati u igru. Igra će također izaći za X-Box 360 i Playstation 3, no tek negdje u 2008. O, da, bar u nekoj igri mi na PC-u imamo privilegije jer su FPS-ovi ipak najbolji na kompu, složit ćete se. Dakle, još mjesec dana do izlaska same igre i još par mjeseci za nabavku novog hardvera. Vidimo se na serveru, CB-u, LAN-u, čemu već =).

>> Komentari najave na forumu

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?