HCL.HR

Virtua Tennis 3 [PC, X360, PS3]

Matej Majcenović 18.02.2007.   •   1 komentara


SEGA planira trećim nastavkom svoje Virtua Tennis franšize smaknuti sa trona trenutno najbolju i najpopularniju simulaciju tenisa – Top Spin. Hoće li joj to poći za rukom, pročitajte u našoj najavi.

Nije baš da sam neki obožavatelj tenisa kao sporta, ali ipak neke stvari znam. Ljubičić na ovogodišnjem izdanju Australian Opena izgubio od uber viskoko rangiranog Fisha; Ančić na istom turniru izgubio od još jednog amerikanca – Roddicka; Naša reprezentacija tzv. ”Teniska velesila” odmah u prvom kolu Davis kupa izgubila od Njemaca; neke su od teniskih vijesti koje su punile novinske stupce početkom 2007. Kao što vidite, nije nam dobro krenulo, a ako ćemo vjerovati onoj staroj poslovici koja nam govori kako se po jutru dan poznaje, kako godina bude odmicala, vjerojatno neće ni biti bolje. Možda je vrijeme da neki drugi Hrvat učini svoj (virtualni) narod ponosnim.

Naravno, mogao sam nasrat isti broj redova o Top Spinu kao najboljem teniskom serijalu, no mislim da je svima već dosta običnih ”što je bilo prije” uvoda. Novi nastavak Virtua Tennisa (u daljnjem tekstu VT3) kao što i sami pretpostavljate, pokušat će s trona srušiti sadašnjeg vladara, a sudeći po svemu što bi nam igra u konačnici trebala ponuditi, potencijala ima i više nego dovoljno. Iako je World Tour mod (Carrer) prilično sličan onome već viđenom u Top Spinu, VT3 konkurenciju namjerava potući velikim brojem neobičnih i orginalnih mini igara, odličnom grafičkom stranom, naoko lijepim i fluidnim kretnjama igrača, te onim što je svakako najvažnije – dubokim gameplayem i zaraznom igrivošču.

Već spomenuti World Tour mod, na samom vam početku daje mogućnost kreiranja vlastitog igrača, koji će ”prolaskom” kroz detaljni create-a-player izbornik, izgledati baš onako kako ste ga zamislili. Odmah nakon kreacije i određivanja karakteristika, počinje vaša turneja po Sega Professional Tennis tour-u (kao što vidite, ništa od licence). Postupno ćemo se penjati po rang listi, sudjelovati na sve većim natjecanjima, i igrati sa najvećim tenisačima. Logično je kako se napreduje samo i jedino sudjelovanjem na turnirima. Na samom početku, moći će te sudjelovati na poprilično malom broju turnira. Oni koji su igrali Virtua Tennis: World Tour na PSP konzoli, već su upoznati sa ovim modom, tako da možemo očekivati male promjene što se istog tiče. Ono u čemu možemo očekivati promjene su mini igre…

Kad nastupe tjedni bez turnira, vjerujem da će se mnogi odlučiti to slobodno vrijeme iskoristiti za trening. Zašto baš za trening? Kako bi izbjegli monotoniju istih radnji koje bi vaš tenisač na samom treningu trebao uvježbavati, proizvođači su u ovaj dio kao jedan od zaštitnih znakova serijala ubacili različite vrste mini igara. Kao i običnim treniranjem, igranjem i uspješnim prelaskom ovih mini igara, vaši će se sposobnosti (volej, rad nogu, servis…) postupno povećavati. Baš kao i turniri, broj i dostupnost ovih mini igara postupno će se povećavati, napredovanjem u turnirima. Većina mini igara od vas zahtijeva da vraćate poslane lopte, i preciznim udarcima pogoditi određeni dio terena. Za primjer ću uzeti Alien Attack u kojem ste dužni dobivene loptice slat natrag u leteće tanjure koji lete prema vama. Pogotkom u jednog od njih stvara se eksplozija koja će u najboljem slučaju zahvatiti i okolne letjelice. Ako su vam ove mini igre apsurdne ili neozbiljne, možete posjetiti traning akademiju, koja nam nudi izravnije i ozbiljnije trening zadatke.

Svi ti treninzi i turniri znaju iscrpiti tenisače. Tako i u samoj igri, vaša je energija određena tzv. Stamina ratingom koji se lagano prazni kako odmiču tjedni… Kad vas uhvati umor, i igranje postane nemoguće, dobivate tri mogućnosti: provesti tjedan kod kuće, uzeti odmor od tri tjedna na tropskom otoku (zašto baš tamo ??) ili popiti Red Bull™ (Energy Drink). Ova zadnja solucija, iako ne uzima vremena opasna je za zdravlje, i na to vas igra upozorava nakon svake ispijene limenke. Iako se ovaj tjedan kod kuće čini idealan, on vam neće povratiti svu energiju. Odmor od tri tjedna u potpunosti vraća svu izgubljenu energiju, ali pametni će ga planirati unaprijed, jer naime ne bi željeli propustiti neki važan turnir. Kako bi olakšali planiranje, u bilo koje vrijeme, pritiskom na samo jednu tipku moguće je provjeriti kalendar koji će vam izlistati raspored turnira. U igri naravno imate i trenera, koji vas neće mučiti uživo kao svaki pravi trener, već će vam nuditi savjete preko e-maila. Više koristi od trenera imati će sponzori koji će vam slati novu opremu (ne putem e-maila :). Daljnjim napredovanjem u WT modu, oprema će biti ta koja će vam davati razna poboljšanja sposobnosti.

Kao što vidite na priloženim screenshotovima, modeli igrača izgledaju odlično, svaki je tenisač/tenisačica i više nego prepoznatljiva na terenu. Kretnje viđene na gameplay filmićima izgledaju lijepo i prilično realno, dok razni (impresivni) efekti upotpunjuju doživljaj. Kontrole na Xbox360 verziji trebale bi biti standardne, lijevim analogom kretnje igrača, dok će A B X Y tipke služiti za različite tipove udarce. Što se određena tipka duže drži vaš će igrač isti udarac izvesti preciznije. PS3 verzija koristi sve posebnosti Sixaxis kontrolera. Igranje je moguće bez stiskanja tipki. I kretnje igrača, a i udarci biti će u potpunosti izvedivi micanjem kontrolera u određenom smjeru. Iako nam se prilično sviđa ideja micanja kontrolera u smjeru igrača, mišljenja smo kako sixaxis ipak nije gamepad koji je pristupačan igranju tenisa. Tako će te primjerice za lob, kontroler morati podići, za slice spustiti, a za Top-spin udarce micati ga s lijeva na desno. Vidjet ćemo kako će to izgledati u praksi…

Iako PS3 verzija ima donekle prednost zbog kontrolera, Xbox 360 (a i PC) verzija po nama je isplativija zbog online moda. Još jednom PS3 verzija iz nama potpuno nepoznatog razloga ostaje bez istog. Xbox360 verzija podržavat će online mode do 8 igrača. O PC verziji govori se najmanje, vjerojatno zbog činjenice da će igra svoju premjeru prije doživjeti na Next gen konzolama (20.3.2007), pa tek onda stići na PC i PSP. Mi smo ionako kul i radujemo se svim verzijama.

Komentari (1)

  • pivac

    05.10.2009 - 15:24

    nije loša igra……

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!