HCL.HR

Dead Space prohod – Drugi dio

Ivan Čičak 10.02.2009.   •   2 komentara


Drugi dio našeg opširnog prohoda i nadasve savjetodavnog teksta o igri Dead Space. Ovaj dio pokriva tijek igre od Chaptera 7 do samoga kraja…

Chapter Seven: Into the Void

Opelješite ormariće na postaji i krenite prema strojarskoj palubi i doći ćete do velikih vrata. Lijevo možete naći Power Node, dok vas unutra čeka streljivo i neke stvarčice. Ako je potrebno, snimite, kupite nešto i iskoristite radni stol. Krenite liftom prvo do palube ‘B’. Dizalo će preplaviti necromorphi u skupinama od dva. Koristite stasis i oderite po njima žestoko. Ako ćete ih ubijati dovoljno brzo, tada ćete relativno lako preživjeti napade. Čim izađete pokupite audio log, pa krenite kroz sobu i pokupite aparat za gašenje. Iza ugla će vas dočekati napuhanko, pa mu bacite aparat za gašenje u facu. Dođite ispod otvora za ventilaciju, jer će kroz njega doći dva-tri necromorpha, pa će apsti ravno ispred vas. Pobijte ih sve pa krenite hodnikom lijevo i pokupite sve što možete. Snimite poziciju pa se spustite rampom do Mineral Processing Room. Necromorph se nalazi u mraku, ali vas neće odmah napasti. Krenite desno, pa će i on uskoro za vama. Blizu možete pronaći i još jedan audio log. Kupite što vam treba i održavajte viskoe zalihe streljiva dok možete. Naprije se nalazi rupa od asteroida, pa prođite kroz nju. U prostoriji se nalaze četiri komada kamena kako plutaju, te jedna velika gravitacijska zraka u središtu. Nemojte dodirivati zraku, već kinezom bacite kamenje na zraku. Čim bacite prvi kamen, napast će vas tri puzavca. Nakon što bacite drugi kamen, napast će vas fetus. Kada ih riješite, bacite i druga dva kamena. Ovdje se možete dobro opskrbiti streljivom, ali možete i jedna vrata otvoriti Power Nodeom. Krenite prema konzoli i aktivirajte je. Gravitacija će se vratiti i mostići će okružiti prostoriju. Tako će neprijatelji moći doći do vas. Koristite stasis da kontrolirate uvjete bitke i bitno si olakšate posao. Lijevu stranu usporite stasisom, dok na desnoj oderite sa nekim jačim oružjem.

Sredite sada žutog gada da povuče sa sobom i nekoliko nepriajtelja. Nažalost, tako će napuhanko isljunuti trokutiće na vas. Sredite sada drugog žutog gada da povučete sa njim što više tih trokutića. Pojavit će se barem još jedan žuti gad i ostat će vam par standardnih necromorpha. Pobijte sve i u kontrolnoj sobi pokupite Mining Access Key, te nešto streljiva. Kada izlazite iz kontrolne sobe, desno na zidu vam se nalazi Power Node. Ovaj hodnik vodi do zaključanih vrata blizu mjesta gdje ste došli na palubu ‘B’. Prođite, pa skrenite desno kad možete i doći ćete do lifta. Snimite poziciju i krenite prema liftu. Puzavac će se pojaviti, pa ga ubijte i krenite liftom na palubu ‘D’. Ona je u prilično lošem stanje, pa se požurite dolje. Iza ugla vas čekaju dvojica zombi necromorpha koji se spremaju oživljavati trupla, pa ih što prije sredite. Ona pulsirajuća lopta u kutu eksplodira kada pucate u nju, pa je iskoristite. U ovom području pokupite streljivo, audio log, te si napunite stasis. Lijevo iza vrata vas na zidu čeka tijelo, pa ga raskomadajte prije nego li ono ubije vas. Snimite poziciju i krenite dalje. kinezom privucite gondolu bliže, pa se ukrcajte i pritisnite gumb da dođete na drugu stranu. Kako će gondola se kretati, tako će se sa obje strane pojavljivati mali gadovi koje oni napuhanci na zidovima pljuju. Sve ih potucite i iskoristite koji eksplozivni spremnik da vi više sredite odjednom. Također će se sa obje strane nalaziti i streljivo, pa ga kinezom privucite. Na drugoj strani prođite kroz vrata i brzo uzmite eksplozivni spremnik. Okrenite se drugoj strani procjepa i imajte barem malo sačuvanog stasisa. Morat ćete ubijati necromorphe koji napadaju Nicole. U početku dolaze polako, pa ih pogađajte svakim metkom, a uskoro će napasti i vas. Vi ćete preživjeti puno dulje nego ona, pa vam je prioritet njezina sigurnost. Uskoro će neprijatelj nahrupiti na nju, pa koristite stasis da vas gadovi ne napadaju i da ih držite podalje od nje dok je spašavate. Kada ih sve pobijete kinezom privucite svo streljivo sa druge strane, pa krenite kroz novo otvorena vrata. Unutra pokupite odašiljač i Power Node. Vratite se do gondole i suočit ćete se sa fetusima i sa čahurama na obje strane. Probajte ih brzo rješavati, jer će vas u suprotnome gnjaviti cijelim putem.

Na drugom kraju vas čekaju dva standardna necromorpha po kojima možete ispaliti par metaka kako se približavate. Snimite poziciju i krenite prema dizalu. kako ćete ići po rampi, tako ćete doći do trupla koje je zapravo ‘lukavi’ necromorph. Ubijte ga ili se zatrčite do lifta, pa krenite dalje do palube ‘C’. Ovdje je vidljivost jednaka nuli. malo zakoračite naprijed i napast će vas horda fetusa i gornjih dijelova necromorpha. Povucite se u lift i oderite po njima. Nakon što ste ih sve pobili krenite lijevo, iako vam strelica pokazuje desno. ubijte gada koji se pojavi ispred vas, te unutra pokupite streljivo i kupite nešto u dućanu.

Uzmite ovdje i audio log, te se igrajte na radnom stolu ako trebate. Kada uzmete ćeliju sa zida napast će vas jedan gad. Ubijte pljugera i uzmite ćeliju koju trebate uključiti u vjetrovitoj prostoriji. Tamo će vas napasti dva žuta necromorpha. Raznesite ih dok su blizu jedan drugome i uključite ćeliju drugoj strani sobe da aktivirate lift. Krenite liftom dolje i ispraznite ormariće. Iza ugla pokupite zlatni poluvodič i text log. Krenite vratima Mineral Processing i ući ćete u prostoriju nulte gravitacije gdje se rudari veliki meteor. Nemojte još ništa raditi, jer će vas uskoro napasti dva nabrijana puzavca. Ubijte ih i pokupite lovu. Morate ući u meteor i postaviti odašiljač na njega. Prvo trebate prerezati kablove koji drže asteroid. To su plavi kotačići na vrhu i na dnu prostorije. Koristite stasis da usporite kotačiće, a zatim pucajte u svjetleći dio unutra. Raznesite te dvije veze i u međuvrmenu će vas napasti dva fetusa. Morat ćete sada izaći van da bi raznijeli druge veze asteroida. Čekajte da vam prstenovi oslobode prolaz da možete trčati sa vanjske strane asteroida. Vani ćete biti u vakuumu, gdje se nalaze dvije veze i dva fetusa. Ubijte gadove i raznesite kablove. Vratite se do asteroida i postavite odašiljač. Krenite unutra kada ćete moći i izađite iz prostorije. Napunite stasis i krenite prema liftu, a usput ćete susresti pola necromorpha. Kada ste presjekli one kablove, time ste zapalili gornju palubu. Uzmite ćeliju sa zida i bacite je kroz plamen, pa pričekajte dok se plameni ugase. Skrenite lijevo da izbjegnete stalni plamen, te zatim desno kroz sredinu sobe. Skrenite lijevo i pričekajte dok se plamen ugasi i protrčite dalje. Uzmite ćeliju i uključite je da bi aktivirali dizalo. Vozite se do vrha i otvorite vrata ključem. U kontrolnoj sobi na istom zidu gdje su i vrata, nalazi se Power Node. Pokupite sve što možete prije nego li pritisnete gumb. Soba će biti ponovno preplavljena necromorphima koje morate pobiti da bi pobjegli. Koristeći stasis nećete imati problema. Izađite i krenite liftom dolje. Kupite u dućanu ako nešto trebate, snimite poziciju, te krenite dalje. Sjetite se krenuti lijevim prolazom, te se zatim vratiti kroz sredinu do vrata. Ukrcajte se na teretno dizalo i krenite na palubu ‘A’. Kako se lift diže, tako će upasti spaljeni necromorph. na vrhu budite mirni i sređujte mu udove, ili samo protrčite kroz vrata. Slijedite hodnik do postaje da bi završili poglavlje.

Chapter Eight: Search and Rescue

Kupite nešto u dućanu ako trebate, pa nastavite kroz vrata do atrija. Prije nego li krenete dalje, skrenite lijevo i igrajte se malo na radnom stolu ako je potrebno. Zaputite li se dublje u atrij, necromorphi će ga preplaviti. Prvo će vas napasti oni žuti gadovi koji eksplodiraju kad im odstranite onaj ud. Počnite čistiti na lijevoj strani, pa kada počnu navirati i sa desne strane, zatrčite se prema sredini mosta i iz daljine ih sredite. Nakon njih će doći par žilavih crnih gadova, koje će pratiti barem jedan puzavac. Držite se stepenica koje vode dolje i sredite onog koji prvi krene na vas. Na ovom položaju vas druga dva gada možda niti neće primjetiti, pa ćete ih moći ubiti sa velike udaljenosti. Nakon što ste ih krknuli, karantena će se maknuti, pa pokupite sve što možete. Snimite i krenite liftom Comms Array do treće razine. Pokupite što nađete i skrenite iza zavoja. Naprijed se nalaze dva napuhanka na zidu, ali ćete vidjeti samo jednog zasada. Odrežite mu krakove da ga ubijete, pa se sada posvetite onome iza ugla lijevo. Iza vrata Comms Array čekat će vas novo čudovište – Tall Man. Ove gadove je teško ubiti, jer kada mu odsječete ruke i on padne, podijelit će se u nekoliko malih komadića koji će vas zasebno pokušavati ubiti.

Te male gadove je najlakše ubiti Force Gunom. U slijedećoj sobi snimite, igrajte se na radnom stolu i krenite liftom prema gore. Na vrhu, desno u prolazu pokupite audio log. Prođite kroz vrata i pripremite se za još jednu uzbudljivu vožnju gondolom. Lijevo kako ste ušli nalazi se Power Node, a iza gondole nalazi se streljivo. Uđite u Comm Array na drugoj strani i lijevo potražite schematic. Zatim si napunite stasis, snimite i krenite dalje kroz vrata. U sljedećoj prostoriji, također lijevo na zidu nalazi se još jedan Power Node. Prođite kroz zračnu komoru u Comms Array, gdje će vas čekati tri crna puzavca. Ubijte ih iz daljine, pa potražite zelene komade mreže. Crveni su pokvareni. Pokupite zelene i uključite ih u prvi prsten mreže. Koristite kinezu za to, te da maknete crvene da ne smetaju. Nakon što to napravite, vratite se do gondole, pa na drugu stranu. Kada prođete kroz vrata lift će biti spušten, a kako će dolaziti gore, tako ćete vidjeti necromorpha na njemu. Opalite ga stasisom i ubijte. Doći ćete do ulaza u Comms Array, pa krenite novo otvorenim vratima do ADS topa. Liftom krenite prema gore, pokupite opremu iz ormarića i nastavite vratima do sobe sa topom. Desno potražite Power Node.

Boss Fight: Slug

Snimite poziciju i sjednite u stolicu topa. Nakon što počnete pucati na onu veliku ljigu vani, tako će mu narasti krakovi koji će početi uzimati stvari i bacati ih na vas. Pucajte u to smeće kada ga baci na vas i probajte pogoditi one natečene žute točke. Pucajte mu u isti krak dok ga ne uništite. Tako ćete ga usput natjerati da mu ispadnu stvari koje drži trenutno. Pratite kada gad uzme eksplozivne narančaste spremnike, pa tada pucajte u to dok drži da bi mu lakše otkinuli ‘ruku’. Pucajte u rafalima da ne pregrijete top, te nemojte uzalud pucati ako ne možete ništa pogoditi. Nakon što otkinete jedan krak, krenite mu obrađivati sljedeće dok ga ne sredite. Nakon što ste ga se riješili, snimite i vratite se do atrija. Kada dođete do dijela gdje ste ubili dva napuhanka, vidjet ćete male komadiće kako trče okolo. Ubijte ih ili nastavite niz hodnik. Lift će vas odvesti do atrija gdje ćete se suočiti sa još jednim Tall Manom. Najučinkovitije oružje protiv njih je Force Gun, ali pazite jer troši streljivo. Ubijte ga i izađite iz sobe, te svratite do dućana i krenite niz hodnik. Na putu ćete sresti jednog napuhanka, pa kada ga ubijete krenite do tramvaja da završite poglavlje.

Chapter Nine: Dead on Arrival

Napustite tramvaj i pokupite sve što možete uokolo. Malo dalje snimite i kupite nešto ako trebate. Nastavite kroz hodnike i zračnu komoru i doći ćete do Zero-G Storagea. Ovdje se USG Valor zabio u Ishimuru. Posvuda se nalaze zelene radioaktivne sfere koje morate počistiti prije nego li se možete ukrcati na Valor. To je radioaktivno streljivo za oružje Valora. Prvo otovrite vrata spremišta u podu. Pobacajte te sfere van u svemir. Da bi mogli otvooriti vrata morate gaziti po ružičastim strujnim vodovima. Uskoro će doći i necromorphi, pa se pozabavite njima i pazite na kisik. Prvo sredite njih, a zatim se posvetite sferama, jer nećete moći raditi dva posla odjednom. Nakon što ste pobacali sve sfere, otovrit će se vrata Valora. Unutra snimite prije nego nastavite dalje. Ako vam treba streljiva, vratite se do dućana prije nego li krenete dalje. Kinezom ćete morati micati spremnike u nadolazećem labirintu da bi mogli proći dalje. Uskoro ćete doći do ravnog hodnika gdje ćete naletjeti na novog neprijatelja – necromorph vojnika. Oni su najbrži protivnici na koje ste naišli, pa ćete obavezno morati koristiti stasis da ih usporite i Force Gun da ih srušite. Ako nastavite dublje u prostoriju, napast će vas još jedan vojnik, pa se zato povlačite i koristite uglove da ih usporite. Nakon što ste ih riješili, pomaknite stvari sa lijevog zida da bi mogli dobiti pristup vratima. Počistite ormariće i snimite unutra. Sva tijela koja vidite poslažite na jednu hrpu, najbolje iza ugla, desno od save stationa. Krenite vratima lijevo i ćelija će se ugasiti. Dva zombi necromorpha će uletjeti sa kojima nćete imati problema ako ste pomaknuli tijela. Nakon što ste ih ubili potražite na zidu ćeliju i uključite je. Liftom krenite do gornje palube, te slijedite hodnik do oružarnice. Iza vrata će vas čekati Tall Man i dva žuta gada. Korisite vrata kao usko grlo, pa ih zatim srušite Force Gunom i dok su na hrpi sredite žutog gada da ih svu trojicu raznesete.

Nakon što ste to počistili uđite u prostoriju i odmaknite se od ventilacije desno. Pojavit će se još dva žuta neprijatelja koje sredite iz daljine. Ovdje pokupite Power Node, audio log i počistite sobu. Ako imate volje odigrajte mini igru na streljani i dobit ćete nagrade. Nakon toga krenite prema ambulanti, u kojoj se nalazi poludjeli robot. Usporite ga stasisom i krenite lijevo iza kreveta. Doći će jedan vojnik kojeg će izrezati laseri ili ga sami možete gurnuti na njih. Izađite iz sobe i krenite u dugačak hodnik koji će uskoro biti preplavljen necromorphima. Prvo će vas napasti vojnik i žuti gad. Držite ih na okupu i sredite žutog gada da ih oboje ubijete. Nakon što sredite sljedeću skupinu eksplozivnih gadova, krenite naprijed, jer će se jedan pojaviti iznad vas. Okrenite se i ubijte ga, te se posvetite zadnjoj dvojici žutih gadova. Nakon što ih pobijete snimite poziciju, a u suprotnom smjeru možete pronaći Power Node. Krenite dalje vratima pored mjesta za snimanje, te se pripremite za veliku borbu sa rojem necromorpha. Dobro se opremite prije nego što koraknete u sobu. Kada počnu navirati, povucite se do vrata tako da vam ništa ne može doći s leđa. Prvo sredite trudnog neprjiatelja iz daljine, a zatim oderite po vojniku i puzavcu. Nakon što ih ubijete, na vas će krenuti fetusi, koje trebate što prije riješiti da vas ne gnjave. Cilj vam je svakog neprijatelja što prjie ubiti, jer ćete u suprotnome imati velikih problema. Na kraju će vas još napasti puzavac, dva vojnika, te nekoliko eksplodirajućih neprijatelja. Zbog razlike u brzini kretanja prema vama će ići jedan po jedan. Nakon što ste ih sve pobili krenite naprijed i pokupite sve što možete. Na drugom kraju kupite još nešto u dućanu ako je potrebno, pa nastavite obližnjim vratima. Snimite poziciju i krenite prema pogonskoj sobi, te usput pokupite sve iz ormarića. Liftom krenite gore, pa pogledajte uokolo. Lijevo i desno od vas se nalaze velike turbine koima možete upravljati kinezom. Počnite sa desnom stranom i stanite iza turbine da vas vatra ne može zahvatiti. Gurnite je krajnje desno u prostoriji, pa je zatim pomaknite naprijed. Kada ćete moći, pucajte u strujni vod sa lijeve strane koji se proteže sredinom prostorije. Postoje tri takva voda ovdje.

Nemojte se kretati dok plamen na turbini gori, jer je malo fluidan, pa vas može opeći. Nakon što ste slomili sve vodove, plameni su se ugasili. U sredini prostorije pokupite Singularity Core, pa nastavite desno do vrata. Pokupite sve što možete i spustite se rampom. Ovdje ćete naletjeti na nešto jačeg Brutea nego prije, koji vas sa dva udarca može ubiti. Nalazite se u nepovoljnom okruženju, pa se dobro pazite. Kada se glupan zatrči stisnite se uza zid i opalite ga stasisom. Dođite mu straga i oderite po njemu. U jednom trenutku će prijeći u obrambeni stav, pa ga opet zamrznite da mu nanesete što više štete. Nakon što ste ga ubili izađite kroz vrata i slijedite strelicu da bi sišli sa broda. Uključite ćeliju kada je potrebno da bi otvorili vrata i krenite prema zračnoj komori. Skočite sa broda koji će uskoro eksplodirati i vratite se do Ishimure kroz zračnu komoru.

Chapter Ten: End of Days

Sljedeća postaja je paluba za posadu. Ovo područje je prepuno tijela i love. Pokupite sve što možete i stanite kod dućana ako trebate. Liftom se popnite na drugu razinu i gore pokupite text log. Iskoristite radni stol ako trebate, a zatmi krenite u Residential Hall. Otiđite u sobu gdje je bio Mercer, te pokupite streljivo i ispraznite ormariće. Spustite se liftom iza ugla gdje će vas dočekati necromorphi. Suočit ćete se sa dva Tall Mana, njihovim komadima, te sa jednim eksplozivnim gadom. Koristite stasis da obojica ne krenu na vas odjednom i ubijte ih. Nakon što ste ih pobili pokupite sve što možete uokolo. Napredujte dalje od lifta uz desni zid. Pronaći ćete ključ i Power Node. Liftom se vratite gore, izađite iz prostorije i skrenite desno kroz vrata. U hodniku će vas čekati jedan napuhanko. Nemojte ga odmah napasti, već poskidajte male frajere i čekajte crnog necromorpha. Nakon što ga ubijete posvetite pozornost visećem gadu. Riješite ga i prođite prvim vratima sa lijeve strane. Unutra pokupite 3000 creditsa iz ormarića. Ključem otvorite vrata na kraju hodnika i liftom krenite do Sleep Block A. Vratima sa lijeve strane doći ćete do još jedne kupaonice u kojoj se nalazi mrtav necromorph. Pokupite što možete, te zatim snimite. vratima krenite prema Sleep Block A Bunks. Sresti ćete se ponovno sa Leviathanovim krakom. Sredit ćete ga sa dva pogotka iz Contact Beama. okrenite se i uđite u Storage Room iza vas. Unutra se nalazi prekidač koji otvara bravu na Sleep Block B. Izađite iz spremišta i ubijte necromorpha koji je u sobi sa krevetima. Pokupite što možete, pa se vratite i snimite. Sleep Block B je u vakuumu i prepun necromorpha. Ovo neće biti lagano i trebat će vam dosta streljiva. Zbog nedostatka kisika nećete moći koristiti bacač plamena. Počistite početnu sobu od gamadi. Ovdje imate punjač kisika, te ćete se morati suočiti sa jednim napuhankom i sa jednim pljuvačem. Nemojte odmah krenuti preduboko da ne probuditi bezglavog necromorpha. Nakon što sredite ovu dvojicu, tek tada napadnite onog na podu iz daljine. Napunite se kisikom i krenite u sobu sa krevetima, koja je ogromna i puna čudovišta. U kupaonici brzo pokupite streljivo i lovu, a ako imate sumnji u vezi strejliva vratite se skroz natrag do dućana.

Koristite početnu sobu kao bazu gdje se možete vratiti na sigurno ako je gusto, gdje se možete napuniti kisikom ili namamiti kojeg gada nasamo. Nakon nekoliko ubijenih gadova nemojte oklijevati snimiti, jer ako vas slučajno ubiju, imat ćete dosta posla. Suočit ćete se sa trudnim necromorphom, dva fetusa i sa vojnikom. Namamite trudnicu van i nasamo je ubijte (nemojte pucati u trbuh). Sredite zatim dva fetusa i u središtu prostorije pokupite Nav Card. Ubijte sada vojnika koji se pojavi, te se napunite kisikom. Ovdje u spremištu možete pronaći nešto streljiva, te power Node. Kako odlazite, provjerite vrata koja vode do Residential Halla. zatvorena su, ali se iza njih nalazi lova. Snimite poziciju, pa krenite liftom do glavne razine. Vratite se do ljpljivog hodnika i naići ćete na dva eksplodirajuća gada. Iako će obojica izaći kroz ventilaciju, drugome će trebati malo dulje. Nakon što ih potučete vratite se do Main Commons, snimite i spustite se liftom. Kupite što trebate i krenite vratima prema Sleep Block C. Ubijte crnog glupana koji se usuđuje napasti vas, pa krenite do Zero-G Basketball Courta. U svlačionici ćete pronaći schematic za odijelo, pa bi možda bilo dobro vratiti se i kupiti ga. Kako ćete izlaziti iz svlačionice, tako ćete naići na text log. Na terenu uzmite Nav Card i očekujte tri fetusa da krenu za vama. U slučaju da imate volje, nakon što pobijete gadove odigrajte malo Zero-G košarke da otključate jedno ostvarenje. Napustite teren i pokupite nagrade ako ste igrali. U svlačionici će vas napasti još jedan crni necromorph.

Ubijte ga i nastavite prema Recreation Hallu, te skrenite desno. Ključem otvorite vrata i liftom se spustite do Sleep Block C. Snimite poziciju i očekujte čudovišta sa krakovima. Ubijte ih i držite razmak budući da eksplodiraju. Pokupite što možete ovdje i u kupaonici, te krenite otključanim vratima do Sleep Block C Bunks. Ovdje je sve zatrpano krevetima, pa koristite kinezu da bi ih maknuli. Desno se nalaze vrata koja otvorite Power Nodeom i pokupite sve unutra. Dobro zapamtite kako riješiti ovaj mali labirint, jer će vam uskoro biti jako bitno to brzo srediti. Kada dođete do Nav Carda, prvo se obnovite i napunite oružje, pa ga tek zatim pokupite. Sada će se pojaviti stari prijatelj, Tyrant. Ne možete ga i dalje ubiti, pa ga opalite stasisom i otvarajte si put natrag. Nemojte niti pokušavati ga zarobiti između kreveta, jer će to izbjegavati pomoću ventialcijskih otvora, a vi ćete samo gubiti vrijeme. Na putu prema van ćete se suočiti sa necromorphima, pa ih probajte što prije pobiti, ili ih samo smrznite. Kada dođete do izlaza, biti ćete zarobljeni nekoliko minuta dok vam Kendra ne otvori vrata. Probajte izdržati, te kada se vrata otvore pobjegnite u lift. Niste sigurni u hodniku gjd ese nalazi save station, pa nastavite do Main Commons. Kada izađete iz lifta djelujte brzo, jer ćete naletjeti na zombi necromorpha kako oživljava trupla. Sredite ga što prije i krenite prema dućanu, pa prodajte neke vrijedne nagrade koje ste osvojili ako ste igrali košarku. Krenit sada liftom gore i snimite, te iskoristite radni stol. Zaputite se vratima do Executive Security Halla, te liftom krenite do Executive Blocka. Kada se otvori, nastavite hodnikom i otvorite vrata, ali ne ulazite. Unutra su četiri trudna gada, pa ih sredite nečime stvarno jakime poput Contact Beama ili Line Guna. Nakon što ste ih pobili pregledajte sve prostorije ovdje i pokupite što možete. Posljednjim vratima krenite do Executive Shuttle Halla, gdje snimite i uđite u Shuttle Bay. Strelica vam pokazuje da se ukrcate, ali prvo pogledajte uokolo i pokupite što možete.

Uđite u šatl i uključite sve Nav Cardove, pa krenite do kontrolne sobe i aktivirajte konzolu. Tyrant će se pojaviti sa frendovima. Brzo napustite kontrolnu sobu, jer će čudovišta uletjeti kroz ventilaciju. Cilj vam je zamrznuti Tyranta na mostiću iza šatla i upaliti motore. Stanite se nasred mostića i potucite prvo sve ostale protivnike, te pritom zamrzavajte Tyranta. Kada ste ih sve pobili, odsjecite Tyrantu noge ili ga srušite prije nego li ga zamrznete, tako da stignete upaliti motore. Kao nagradu što ste ga ubili dobit ćete Power Node. Pokupite svo streljivo na koje naiđete, te napustite Shuttle Bay. Vratite se do zajednilčke sobe, te budite spremni na zombija kada izađete iz lifta. Ubijte ga prije nego krene oživljavati tijela, te se vratite do tramvaja da završite poglavlje.

Chapter Eleven: Alternate Solutions

Orobite dućan i poigrajte se na radnom stolu prije nego li nastavite. Slijedite hodnik dok ne dođete do save stationa, pa iza ugla uđite u Cargo Room. U daljini ćete vidjeti eksplodirajućeg gada i jednu trudnicu. Pogodite gada da ih ubije oboje. Liftom se zatim spustite dolje i pokupite sve na što naiđete. Krenite mostićem, pa iza ugla lijevo da pokupite Power Node. Aktivirajte kontolu i u sobu će nahrupiti necromorphi, te će nekoliko krakova probiti pod. Pobijte koliko god gadova možete iz daljine, te se sakrijte iza ugla da vas krakovi ne razbiju. Usred bitke će se pojaviti eksplodirajući necromorph, pa ga iskoristite da ih pobijete više odjednom. Nakon što ih pobijete približite se mostiću da izmamite krakove. Dva prava pogotka sa Contact Beamom u žuti spoj će srediti jedan krak. Kada ste spremni dođite do Markera i gurajte je po stazi. Nećete daleko dospjeti jer će se pojaviti još necromorpha. Koristite stasis po volji i probajte ih što prije potući da vam se ne približe previše. Ako ćete ovu dvojicu crnih gadova držati podalje od sebe, život će vam biti puno lakši. Nakon što ih ubijete, nastavite gurati Marker do druge strane i teretno dizalo će je podići gore do hangara. Uskoro će vas napasti i novi odred čudovišta. Najbolje je da ih tu potučete, jer ako krenete bježati, pratit će vas kroz ventilaciju. vratite se do tramvajske postaje i opremite se u dućanu. Kendra vam je otključala vrata lifta do Flight Loungea, pa se tamo zaputite. Pokupite što možete i snimite poziciju. Kada probate napustiti prostoriju, ona će se zaključati i necromorphi će navrijeti. Držite se vrata i probajte ih brzo potući. Maknite se od ventilacijskog otvora, jer će kroz njega uletjeti jedan crni gad. Nakon što ih pobijete krenite u Flight Hangar. Kada šatl sleti krenite vratima do Runway Two, a zatim prema kontrolnoj sobi. Isključite gravitaciju da Marker možete ukrcati u šatl. Čim se spustite dolje napast će vas pet ili šest fetusa. Štedite municiju koristeći eksplozivne spremnike. Ubijte ih i vucite dalje Marker po stazi. Kako se približavate šatlu, tako će doletjeti dva puzavca koje također sredite spremnicima. Nakon što završite sa guranjem Markera po stazi, trebat ćete vratiti gravitaciju, te se zatim zaputite do šatla. Morat ćete se sada vratiti do Flight Control Rooma. U hodniku ćete susresti visećeg necromorpha i njegove pomoćnike. Ubijte ih, te nastavite do kontrolne sobe i pokupite sve što možete unutra. Aktivirajte konzolu, pa pokupite i Power Node. Vratite se do šatla i očekujte da vas napadnu tri puzavca na pisti. Ubijte ih i nastavite prema šatlu da završite ovo poglavlje.

Chapter Twelve: Dead Space

Započinjete na koloniji, gdje je sve počelo. Prije nego krenete bilo što raditi, pogledajte uokolo i pokupite što možete. Uzmite utovarivač pored Nicole i odvucite ga do šatla i aktivirajte konzolu. Vucite Marker do lifta koji će se uskoro zaglaviti jer mu treba ćelija. Krenite kroz jedina vrata koja su vam otvorena – Control Room Barracks. Snimite, kupujte i igrajte se na radnom stolu. Počistite kontrolnu sobu sa lijeve strane od svih stvari, uključujući audio log. Vratite se natrag i krenite u sobu sa desne strane. Budite spremni na dva zombija koji oživljava tijela. Imajte ih na okupu i opalite stasisom, te ubijte prije nego li mogu oživiti još tijela. U kutu prostorije u zelenim sanducima nalazi se ćelija. Uzmite je i odnesite do baraka u kojima će vas čekati Tall Man. Ubijte ga i njegove udove, te uključite ćeliju. Gurajte Marker u prostoriju i aktivirajte konzolu da vam se otvore vrata. Nastavite gurati dok ne sjedne na svoje mjesto i pripremite se na napad. Ovo će vam biti najveća bitka do sada gdje ćete se susretati sa crnim verzijama fetusa i eksplozivaca, te u velikim brojevima. Koristite most kao prednost. Podiginte ga i opalite stasisom dok su neprijatelji na njemu, pa pomoću Force Guna ih držite na okupu da ih lakše sredite. Stalno koristite stasis, jer uokolo ima tri punjača. Naposljetku ćete ih sve pobiti, pa pokupite što je ostalo i napunite si stasis. Ako primjetite karantena je još na snazi, što znači da su čudovišta blizu. Morat ćete podići mostove, pa ispod njih nastaviti gurati Marker. Nemojte koristiti stasis sada, jer svaki most koji će se spustiti ujedno će se bezazleno i odbiti od Markera. Na putu će vas napasti val fetusa, pa ih ubijte i nastavite dalje gurati Marker. U slijedećem valu će vas napasti eksplozivci, ali ih opalite stasisom i nastavite dalje. Kada će svi biti na okupu, ubijte jednog da ih sve sredite. Time ste riješili i karantenu, pa gurajte dalje Marker u sobu i krenite lijevim mostićem. Dolazi dio koji vam se neće svidjeti. Dva napuhanka će sa zidova pljuvati male gadove brže nego što ćete moći držati korak sa njima. Sada ćete morati biti jako brzi. U sobici sa lijeve strane pokupite sve što možete iako ste pod paljbom. Sada odite do punjača stasisa i napunite se ako trebate. Kada ćete moći otrčite do stupa koji je najbliži lijevomvisećem necromorphu. Koristeći zaklon ubijte dva napuhanka pomoću Force Gunovih granata. Kada ste sredili izvore malih gadova, posvetite svu pažnju njima. Ako želite smrznite ih i onda pregazite. Kupite sve što vam treba u dućanu i krenite okruglim vratima u cijev za održavanje. Iza prvog zavoja budite spremni na puzavca.

Nemojte na ovom poglavlju štedjeti sa stasisom, jer će vam pomoći, a uvijek se možete vratiti po još. Iza drugog vas čeka fetus, dok na kraju imate punjač i prekidač. Pritisnite prekidač i vratite se natrag. Zamrznite dva ventilatora, te budite spremni na dva fetusa i puzavca. Izbjegnite ih i nastavite do sljedećeg ventilatora. Također ga smrznite i prođite sa sigurnošću, jer vas dalje neće pratiti. Kada dođete do zračne komore otvorite vrata i pogledajte unutra. Brute će vas napasti čim zakoračite. Koristite stasis jer ovdje imate punjač. Smrznite ga, oderite po njemu, te ponavljajte potupak dok ga ne sredite. Kao nagradu ćete dobiti Power Node. Snimite i opskrbite se, jer nakon ovoga nema povratka. Gurajte Marker u sljedeću sobu pored mostova. Tamo ćete čuti strašan zvuk, pa se dodatno opskrbite svime u ovoj sobi. Sa desne strane nalazi se i Power Node. Nastavite gurati Marker i napunite stasis u posljednjoj prostoriji. Sada započinje bitka da stavite Marker na postolje. Pokupite streljivo koje možete i budite spremni. Prvo ćete se morati gnjaviti sa krakovima, dok vam je krajnji cilj navoditi Marker do kraja. Suočit ćete se i sa fetusima, vojnicima, te običnim necromorphima. Ako imate Contact Beam, sa dva pogotka ćete odrezati krakove. Jako je važno da sredite prva dva kraka, dok pored trećeg čak i možete proći. Nakon tri ili četiri vala neprijatelja, imate ćete mali predah u kojem možete dovesti što je dalje moguće. Pratite kako treći krak udara po mostu koji vodi lijevo, kao i po mostiću. Kada ste ispred njega, najbliže što možete kraj tog mostića, krak će udariti po njemu.

Tom promjenom ponašanja možete Marker dovesti blizu kraka i tada se zatrčati do konzole. Ovdje ste sigurni od kraka, pa dovucite Marker na mjesto i pritisnite gumb. Sada je vrijeme za evakuaciju. Krenite u okruglu prostoriju gdje vas je krak pokušavao ubiti, pa zatim kroz vrata na drugoj strani. Na kraju ljigavog hodnika se nalazi Power Node. Opremite se raznom opremom i budite spremni za oluju. nastavite kroz Control Barracks Room i u dućanu kupite svo streljivo ovog svijeta za Contact Beam. Snimite i krenite van prema šatlu, ali stanite iza velikih kratera. Kinezom dohvatite streljivo koje možete i duboko udahnite.

End Game: Hive Mind

Hive Mind će vas napasti iz kratera. U opčetku će vas samo pokušati uplašiti, pa iskoristite to da pokupite još streljiva ako vam treba. Pratite kako se kreće velika glava. Kada se glava zabaci unatrag, to znači da će uskoro udariti sa jednim od dva ogromna kraka. Nije ih problem izbjeći, pogotovo ako znate da u koju stranu zabaci glavu, da će vas taj krak napasti. U početku, nakon svakog napada će uslijediti urlik. U tom trenutku dok urliče, Contact Beamom pogodite jedno žuto oko da ga sredite od prve. Iako su protiv očiju sva oružja učinkovita, Contact Beamom ćete najbolje obaviti posao. Nakon što sredite tri oka bitka se mijenja. Nećete imati puno vremena, pa što prije sredite i ostala dva oka. Hive Mind je sada malo popi**** i odjednom će vas htjeti pogoditi sa četiri kraka. Izbjegavajte ih kao i obično dok se čudovište ne povuče. Time će gad pokazati slijedeću metu, pet žutih srca. Pogodite jedno Contact Beamom (nadam se da ste štedjeli municiju) i pripremite se da dalje izbjegavate napade. Ako nećete biti učinkoviti i brzi, Hive Mind će vam zagorčati život sa dva trudna necromorpha. Njih će vjerojatno sam zgnječiti krakovima, ali će vas natjerati da potršite municiju na male gadove. Povremeno, Hive Mind će ispaliti i eksplozivne čahure na vas. One lete u skupini od po šest komada i imaju nepredvidljive putanje. Ako uspijete koju uhvatiti kinezom, jako će vam dobro doći kao oružje. Ponavljajte proces pogađanja u srce dok ga ne ubijete. Čudovište nije teško ubiti ako mu znate šablone po kojima napada. Nakon što ste ga ubili, zašprintajte se prema šatlu da završite igru.

Čestitamo prošli ste igru!

Promaklo vam je nešto iz prvoga dijela prohoda?

Kliknite ovdje i vratite se na prvi dio

Ako vam nešto nije jasno u ovom dijelu prohoda slobodno nam ostavite komentar pa ćemo pokušati razriješiti stvar. Alternativa ovome je postanje vašeg pitanja u naš forumski topic za Dead Space gdje vam mogu pomoći kolege gameri.

Komentari (2)

  • mr_solidus

    10.02.2009 - 23:09

    bravo! svaka čast, respekt.

  • Pajser

    12.02.2009 - 07:26

    ja uistunu neznam zakaj’… ali ja sam preloš u ovoj igrici… preloš, igra je tolko dobra, vizualno, ali nikak’ nemrem ”ući” u gameplay… svaki me put s73bu

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?