HCL.HR

Recenzija

Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarok

Vatreni zimski san

Iva Osrečak

Treća po redu, do sada najveća i najambicioznija Ubisoftova ekspanzija za Assassin’s Creed Valhallu nedavno je ugledala svjetlo dana. Nakon dvije manje ekspanzije, Wrath of Druids i Siege of Paris, Dawn of Ragnarok može se pohvaliti s oko 35 sati priče, sporednih questova, raidova kao i ostalih sporednih aktivnosti.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
40€ PlayStation 5 Ustupio izdavač

Nova ekspanzija zapravo je nastavak Eivorovih prijašnjih mitoloških vizija, pa se ponovno vraćamo u svijet snova kao Odin ili kako ga većina oslovljava – Havi. Priča se odvija u Svartalfheimu, mitološkom svijetu patuljaka koji se našao pod invazijom ledenih divova (Jotnara) i vatrenih divova (Muspela) pod vodstvom Surtra. Kako bi spasio svog otetog sina Baldra, Havi se nađe u nepovoljnoj poziciji te mora pronaći vješto skrivena skloništa kako bi potražio pomoć patuljaka.

Koncept narativne linije u ovoj ekspanziji malo je drugačiji od onoga na što smo navikli, gotovo osvježavajući. Tako je na početku jedini zadatak pronaći skloništa, a tek onda otkrivate ostatak priče rješavajući probleme patuljaka i otkrivajući lokacije ostalih skloništa.

Na samom početku jedini je zadatak pronaći skloništa, a tek onda otkrivate ostatak priče.

Sama mapa ne razlikuje se mnogo od svega do sad viđenog u AC Valhalli. Obrazac je u potpunosti isti, te na njoj možete pronaći apsolutno iste elemente kao i do sada: viewpointove, raidove, misterije, lokacije  oružja i oklopa, lokacije blaga, artefakte… Ako očekujete neke nevjerojatne promjene u ovom pogledu ostat ćete blago razočarani.

Ono što je osvježeno jesu Havijeve vještine. Već u samom početku patuljci mu poklone posebnu narukvicu – Hugr-Rip – pomoću koje može ukrasti vještine svojih neprijatelja kad ih porazi. Tako igrač raspolaže s pet novih vještina od kojih odjednom može koristiti najviše dvije. Dizanje palih neprijatelja natrag u život, pretvaranje u vranu, hodanje po gorućoj lavi ili pak teleportacija? Na prvu to zvuči dobro.

Dizanje palih neprijatelja natrag u život, pretvaranje u vranu, hodanje po gorućoj lavi ili pak teleportacija? Na prvu to zvuči dobro.

Iako vas igra u dosta situacija tjera da koristite Power of Muspelheim kako biste mogli hodati po lavi, samo mi se u jednoj situaciji desilo da me igra natjerala da iskoristim Power of the Raven kako bi mogla sletjeti u nekakvo gnijezdo na drvetu. Ostale vještine nisu ni blizu toliko značajne. Iako su u određenim situacijama korisne, igra vas neće natjerati da neku od njih baš morate koristiti. Šteta, jer u krajnjoj liniji ispada da ćete u većini slučajeva koristiti jednu te istu moć, što brzo postaje dosadno.

Što se neprijatelja tiče, u svijetu Svartalfheima možete susresti dvije rase: ledene divove (jotnare) i vatrene divove (muspele). Jotnare smo već susreli u prvom dijelu Eivorovih vizija, no muspeli u suštini ne donose apsolutno ništa novo, nažalost izgledaju kao reskinovi do sada viđenih rasa. Jedina vrsta neprijatelja koja doslovno obara s nogu jesu poludjele vrane koje s vremena na vrijeme izvode neki čudnovati napad sličan krilatim pokemonima.

Za razliku od običnih neprijatelja, boss borbe doimaju se interesantnije i bolje koncipirane. Jedina zamjerka boss borbama odnosi se na težinu, ispada da određeni boss negdje oko sredine glavne priče ima bolje razrađene mehanike te je osjetno teži i kompliciraniji za ubiti nego zadnja boss borba ekspanzije. Čudno? Izgleda gotovo kao da je Ubisoftu na pola ekspanzije malčice ponestalo inspiracije.

Kao još jednog asa u rukavu Ubisoft nam je upakirao koncept nazvan Valkyrie Arena. Jednostavno pojašnjeno bio bi to arena tip borbe u kojoj Havi ponovno proživljava neke od svojih najznačajnijih bitki. Prije svake borbe možete odabrati kombinaciju modifikacija koje bi borbu trebale učiniti težom, a igraču donijeti više nagradnih bodova. Također zvuči kao interesantan zaokret klasične arena borbe, ali… s vremenom postaje repetitivno i zamorno, a nagrade za koje bi se trebali boriti blago rečeno i nisu bog zna što.

Ne može se reći kako Dawn of Ragnarok nije do sada najveća i najzanimljivija ekspanzija AC Valhalle, koja svojim prekrasnim krajolicima na trenutke oduzima dah. No, daleko je to od jedne zaokružene i inovativne ekspanzije koja oduševljava svakom svojom komponentom. Ona doista donosi neke interesantne novitete, no njihov potencijal je slabo razrađen i u usporedbi s većinom recikliranih ideja jednostavno ne dolaze do izražaja.

Do sada najveća i najambicioznija ekspanzija za Assassin's Creed Valhallu nije u potpunosti dorasla visokim očekivanjima. Interesantne, ali nedovoljno razrađene ideje i mehanike utopile su se u moru već viđenog sadržaja, te jednostavno ne drže kvalitetan balans u dobro ispričanoj priči.

70 Naša ocjena
  • mitološka priča odlično je uklopljena u samu priču glavne igre
  • Svartalfheim izgleda zapanjujuće
  • nove vještine vezane za Hugr-Rip
  • glazba je i dalje odlična
  • nedostatak većih noviteta koji bi ekspanziju podigli na višu razinu
  • sustav neprijatelja u potpunosti je isti kao i do sada
  • nedostatak inspiracije u boss borbama prema kraju ekspanzije

Iva Osrečak

Obožava igre s razgranatim fabulama i mnoštvom različitih završetaka. Nekoć je dane i noći provodila zalijepljena za WoW i DotA-u. Strastvena je zaljubljenica u igre Davida Cagea i iluziju slobodne volje, a s vremena na vrijeme voli izlete u bezumne pucačine i simpatične platformere. Kada su igre u pitanju ne bira žanrove, žanrovi biraju nju.

Komentari (37)

  • Snake666Doctor

    15.03.2022 - 09:07

    Ovaj trash grindfest ne bi igrao ni da mi netko plati.

  • SanKa

    15.03.2022 - 09:15

    pazi ovo, valkyre arene…kako su isli iskopirat God of War. potpuno nepotrebna expanzija

    • agresv

      @SanKa, 15.03.2022 - 16:14

      sta su iskopirali molim, nemas pojma sta je uopce valkyre arena jer nema veze sa ikakvim god of warom osim ime valkyre sto je nordska mitologija, malo si se zaletio

    • SanKa

      @agresv, 15.03.2022 - 16:29

      u obje igre imas “arenu” gdje se boris protiv Valkira..pretpostavljam da se o tome radi…opcenito, cijeli mitoloski dio u Valhalli mi je bio dosta bzvz. Glavna prica je bila puno bolja

    • Cone3006

      @SanKa, 15.03.2022 - 20:12

      Bukvalno u obje igrice imaju arene a ovo je samo jeftina kopija Gow

    • dvuk

      @Cone3006, 18.03.2022 - 21:32

      Ajd da je barem jeftina, ali nije

  • BeLLicus

    15.03.2022 - 09:22

    Veze ovo sa ASSASSIN’S CREED igrom nema

    • Gebro_gaming891

      @BeLLicus, 15.03.2022 - 10:01

      Neki će reći prije Originsa, ali realno, nakon Originsa je Assassin’s Creed postao samo ime.

    • Pajo Paksu

      @Gebro_gaming891, 15.03.2022 - 16:51

      Prije

  • PsiHoGujaR

    15.03.2022 - 09:30

    Ok da je besplatna 😉

  • Fenner

    15.03.2022 - 09:35

    Najveća greška mi je bila kada sam kupio AC Odyssey. Igra živa sramota, tak da uopće ni ne razmišljam o kupnji Valhalle. Nema to više veze sa Assassins`s Creed serijalom.

    • Veles

      @Fenner, 15.03.2022 - 09:57

      Šta ti se konkretno nije svidjelo u Odyssey? Razmišljam da uzmem igru, pa zato pitam 🙂 Origins mi je bio sasvim ok

    • Azumath

      @Veles, 15.03.2022 - 10:38

      Nemogu komentirati za njega, ali meni osobno se nije svidilo sto je igra toliko masivna i ima toliko toga za raditi ali nakon 30+ sati jos uvik radis isto ono sto si radija na pocetku.
      Tako puno onih otoka koje triba ocistiti, i svaki otok ima svoje neke zadatke, ali to je sve na isti princip.
      Proslo je dosta dugo od kad san je igra, pa san mozda nesto i pogrisija, ali radi ovih stvari san je ja presta igrati.

    • Veles

      @Azumath, 15.03.2022 - 11:29

      Ok, hvala za info

    • Fenner

      @Veles, 15.03.2022 - 11:39

      Pozdrav Veles. Igra je ogromna a repetativna. Ništa te ne može iznenaditi i dojadi ti kada 100 sati dostavljaš paketiće i osvajaš tvrđave. Znači non stop radiš jedno te isto. Sidequestovi, ono dostavljaš paketiće, ko da si neki dostavljač a ne ratnik. Znači meni se već nakon par sati zgadila. Meni je jedina pozitivna stvar u igri hvatanje mitskih bića i igra grafički izgleda jako lijepo.

    • Veles

      @Fenner, 15.03.2022 - 14:21

      Hvala, vjerovatno je onda necu kupovati, mozda jedino ako ulovim neki popust

    • Smike

      @Veles, 15.03.2022 - 19:50

      Ma odssy je ogromna igra,jesu zadatci repetetativni,ali lokacije su fenomenalne,mislim ima baš sadržaja. Nemoj da te odgovore. Pazi sta ima sve u igri. Nesto kao pubg arena, 100 ratnika i ko zadnji pobjedi ostaje, dalje klasične arene, mitska bića,pomorske borbe,velike borbe na poljanama Znaci Atena protiv sparte,lov na cultiste, 5 različitih završetka itd itd

    • Fenner

      @Veles, 17.03.2022 - 09:30

      Ej Veles, nije mi bila namjera da te odgovorim od igre, jer kako je Demon90 naveo, ako ti je Origins bio dobar onda će ti biti i Odyssey. Ja samo iznosim svoje mišljenje. Da igra je ogromna i ima puno toga, no s vremenom se non-stop ponavlja i to postaje zamorno. Preporučam ti da pogledaš recenzije i gameplayeve na Youtubu i sam procijeni da li je to za tebe. Ponavljam, nije mi namjera da te odgovaram od igre, pogotovo ako voliš taj žanr. Pozzz!

    • Veles

      @Fenner, 17.03.2022 - 10:25

      Ma ne brini, mislio sam je igrati, ali malo kasnije, da cijena malo padne, a i da malo zaboravim Origins. Ovo sve sto si naveo je manje-vise ono sto se ocekuje od Assassins Cred igre

    • Demon90

      @Veles, 15.03.2022 - 15:39

      Ako ti je valjao origins valjati ce ti i odisey. Kasandra mi je uz ezia najdraži protagonist.

    • dvuk

      @Veles, 18.03.2022 - 21:37

      Origins mi je 100 put bolja od odyssey, dodali su neke stvari koje su možda falile u originu, ali svejedno mi je draži origin bio, repetativno, i egipatska tematika mi je draža od grčke, valhallu necu komentirat, grind, grind, i nakon 100 sati sjedis i misliš, ma daj dokle više, jedini AC koji nisam završio. I vjerojatno neću nikad.

  • Wildchild

    15.03.2022 - 09:43

    Potpuno nepotreban DLC koji je trebao biti besplatan. Svakako ću ga kad tad odigrati, ali da baš gorim za isčekivanjem, ne!

  • Iron666

    15.03.2022 - 09:51

    Ubisoft je toliko puta pokazao da je sposoban napravit masterpiece, ali đabe kad očigledno ima više “gutača” koji će igrat i plaćat ove grajndfest poluproizvode nego kvalitetne naslove koji se ne štancaju kao na traci…

  • Smike

    15.03.2022 - 11:30

    Ja kao fan AC igara ovo ne želim igrati. Stvarno sam se smorio, origin i sve dlcove, odssy i sve dlcove,valhala …nadam se da će novi AC unijeti malo vise osvježenja, jbg od kad igram Ghost of Tsushima vidim koliko uživam u svakoj borbi, dok sam u Vlhali bukvalno sjekao neprijatelje kao maslac na najvišoj razini.

  • kebbab

    15.03.2022 - 12:42

    Ja čekam E3 da vidim lokaciju novog ACja. Origins je bio dobar, Odyssey je još bio ok radi priče i lokacije alu Valhalla je previše razvučena i težak grind. Nadam se da sljedeci AC dobije barem lokaciju koja ce me privuc (Rim na vrhuncu moci, Persian empire…)

    • Smike

      @kebbab, 15.03.2022 - 16:25

      Rim bi se mogao bas odraditi vrhunski.

    • Otrovna_peCurka

      @kebbab, 16.03.2022 - 12:26

      Najbolje bi im bilo da se vrate u vrijeme Perzijske moći.. isto tako da ti stave da si totalni neki random lik, dok se igrom slučaja ne pridružiš Hašinarima.. ee to bi bila bolesna priča.. bez mitskih bića, bez repetativbosti…

      Origins – vrlo dobar assasins creed
      Odysey- li-la , nit smrdi nit miriše
      Valhalla – nema vezebsa assasins creedom… jos sad ovaj ragnarok .. niđe veze s vezom..

  • MAJSTOR RINGO

    15.03.2022 - 13:40

    Evo nekog poredjenja, igrao sam Valhallu nedavno, utukao preko 170h, ne mogu da kazem da nisam uzivao, solidno je bilo to, bolje nego odiseja, jer da je suprotno bio bih mazohista, sada igram HZDFW, razlika je nebo i zemlja, koliko je truda ulozio Guerilla games, koliko nekih detalja, sitnih detalja u dijalozima, animacija itd…, zaista vrhunski odradjeno, sa druge strane UBISOFT ne moze da pridje ni po jednom parametru, kazem ok su igre ali se vidi da pomenuti studio dosta stvari radi ofrlje, povrsno i sklepano na brzinu.
    Kupicu Ragnarok sigurno ali ne ovaj vec drugi GOW ha ha ha!!!

    • apache

      @MAJSTOR RINGO, 15.03.2022 - 17:13

      Jel HZDFW igras na PS4 ili….

    • MAJSTOR RINGO

      @apache, 15.03.2022 - 18:52

      Na PS4 pro bruda, igra je vrhunska, utuko do sada blizu 40h a tek sam na 30 % zavrsetka igre, sve preporuke koelga ako planiras da zaigras💪💪💪

    • apache

      @MAJSTOR RINGO, 16.03.2022 - 16:08

      Reci mi kakva je razlika u odnosu na jedinicu na PS4, jer sta bolja graficki i vizuelno, mislim ono kontam da se mozda isplati igrati jedino na PS5-ci pa….

    • MAJSTOR RINGO

      @apache, 16.03.2022 - 17:20

      Pa ovako, pricam za PRO verziju jer sam na njemu igrao i jedinicu, generalno sto se tice vizuala FW izgleda dosta lepse u odnosu na jedinicu, sve je poboljsano, penjanje na pr. je mnogo bolje, imas sada mnogo vise mesta za penjanje, takodje pullcaster je odlican dodatak, ono sto je mnogo bolje uradjeno su facijalne animacije Aloy i NPC-jeva, zaista neverovatno koliko ima detalja, milina je gledati i slusati dijaloge, u Fw imas dosta vise aktivnosti, da ti ne spojlam druze, e sada sto se tice vizuala u odnosu na peticu, verujem da izgleda jos lepse, ali generalno nema neke ogromne razlike, ono sto je bas primetno je 60 fps-a u perf. Modu, i mnogo brze ucitavanje, nesto bolji draw distance, grass density, i mnogo manje pop in efekta, sto je na PRO bas primetan da budem iskren, generalno druze ono dok igras ne mozes videti tu razliku sem ako se bas ono ne zagledas ili tek kad se priblizih ili zumiras, ima ih naravno ako ides bas u sitna crevca kao sto radi digital foundry, mislim da je i na PRO igranje dosta zadovoljavajuce iskustvo👍

    • apache

      @MAJSTOR RINGO, 16.03.2022 - 20:12

      Haha ma hvala tebi na iscrpnom objasnjenju bruda, mene je opcenito zanimalo jel ima kakve graficke-vizalne razlike na PS4 u odnosu na jedinicu, mislim jel ljepsa i tako to ili je otrprilike ista sto i nije neki problem i da jeste posto je i jedinica super bila., mislim na grafiku naravno, kad gledas usporedbu na you tubu nemozes bas biti siguran , nije to to.Sto se tice tih gameplay mehanika to znam sta je bolje ili gore, to je i normalno da bude nekih izmjena itd., to se otkriva tokom igranja svjedno. A to za PS5 to se podrazumjeva da je bolja tu nema price, posto PS5 neplaniram uzimati jer se mislim na XBOX prebaciti, bar tako planiram pa vidjet cu jos, ne zuri mi se nikud tako daa…Zato me upravo zanima ta razlika izmedju prvog i ovog dijela na PS4 konzoli, da odigram dok jos imam staru konzolu bruda, u svakom slucaju thanks na info-u iz prve ruke 👍.

  • Cone3006

    15.03.2022 - 20:14

    Ja pola nordijske mitologije znam zbog Gow

  • BatmanCRO

    16.03.2022 - 12:25

    Smike na aparatima

  • Mrky

    16.03.2022 - 18:11

    Zanimljiva expanzija za one kojima se svidio mitoloski aspekt Assassins Creed Valhalle. Najbolja stvar kod ove expanzije je ta, sto ce na neko vrijeme zakupirati fanove dok ne izade novi Assassins Creed naslov. Mene trenutno ne privlaci zbog dostupne cijene hehe, ali svakako se cini kao dobra zabava na kratko vrijeme.

  • Bocwana

    20.03.2022 - 09:28

    Nema do God of War

    Prilično sam siguran da če se Ragnarok
    Razgrabit za 2..do 3 dana…tjedan Najmanje.

    Dati 600 tinjak kuna za duuugo očekivani Nastavak…..čini mi se ,ai je ….Đaba 🙂
    Nema to cijenu…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?