HCL.HR

Recenzija

Catherine: Full Body

GREŠNE PUZZLE

Žarko Ćurić

Catherine je oduvijek bio jako visoko na mojoj ljestvici propuštenih naslova  koje želim odigrati. Srećom, Atlus se odlučio na izdavanje remakea s podnaslovom Full Body, pa sam napokon dobio priliku da isprobam ovu čudnu kombinaciju na PlayStationu 4.

O kakvoj se igri ovdje radi?

Priča prati Vincenta Brooksa, 32-godišnjeg programera koji se nalazi na tipičnoj prekretnici života. Nakon dugogodišnje veze, njegova djevojka Katherine odavno u glavi čuje crkvena zvona, zamišlja se kako hoda do oltara i govori sudbonosno DA. No, ne i naš Vincent. Po njemu nema smisla mijenjati stvari koje su već dobre. A sada sve funkcionira koliko toliko dobro. Posao, kavica s djevojkom, pa lagano druženje s ekipom u lokalnom bircu do kasnonoćnih sati. Što može biti bolje od toga?!

Uslijed jedne od tipičnih alkohol noći u Stray Sheep baru upoznaje Catherine. Ne, ovo nije njegova djevojka, jer se ona zove Katherine s K. I puka je suprotnost od njegove djevojke. Ne voli obaveze, nije opterećenja brakom, uživa u opijanju… Zapravo je puka suprotnost od njegove djevojke. Nekoliko pića previše i sljedeće jutro se budite s Catherine u krevetu. Da, s novom, vragolastom Cathrine koja nije vaša dugogodišnja djevojka. S Catherine koja donosi puno problema, no usput i puno strasti u pomalo uspavati ljubavni život našeg glavnog lika.

Kako se nositi s prevarom? Hoćete li izabrati sigurnu ljubav ili vatrenu strast? Predstavljaju li brak i djeca ultimativni životni cilj ili samo posljednji lanac koji nas veže uz ustaljene društvene norme? Ovo su samo neka od pitanja koja se provlače kroz priču. I ne, nećete dobiti konačni odgovor, nego mogućnost biranja smjera radnje. Svaki vaš razgovor s Vincentovim prijateljima u baru, preko mobitela ili s totalnim neznancima na ulici utječe na određeni dio radnje.

Svaki razgovor s Vincentovim prijateljima u baru, preko mobitela ili s totalnim neznancima na ulici utječe na određeni dio radnje.

Ovo je jedna od onih igara koja ima desetak različitih završetaka i brdo izmjena u radnji ovisno o vašim odgovorima. Nisu svi završeci podjednako dobri, barem ne što se tiče kvalitete. Osjeti se da su neki od njih dodani širine radi, dok su drugi pomno isplanirani i izvedeni.

U odnosu na original, Full Body donosi nam i trećeg lika koji će značajno utjecati na radnju. U pitanju je Rin – iskrena i dobroćudna osoba koja je izgubila sjećanje. Jedino čega se sjeća od svega je njeno ime i sposobnost da svira klavir. Dvije Katarine gledamo kao suprotnosti od neodgovornosti i vezivanja, a je Rin baš nešto suprotno opet od njih dvije. Ona je primjer prijateljstva i razumijevanja.

Generalno, priča je prilično luda i ide u neočekivanim smjerovima. Neću vam pokvariti iznenađenja, no samo vas upozoravam na ludnicu koja vas može dočekati. Gluma likova vuče neke poveznice s anime svijetom, pogotovo kod Vincentovih reakcija. No, u suštini odvažno postavlja neka interesantna pitanja.

Priča je prilično luda i ide u neočekivanim smjerovima.

Uvjeren sam da ste do ove točke uvjereni da je Catherine neka vizualna novela ili u najboljem slučaju avantura. No, zapravo je u pitanju puzzle platformer. Da, dobro ste pročitali. Svake noći kada legne spavati, Vincent se budi u alternativnom svijetu punom blokova koji propadaju. Ako želi preživjeti i doživjeti sljedeći dan, mora se penjati do vrha kule od blokova.

Bilo kojeg trenutka Vincent se može popeti po jedan blok iznad sebe. U slučaju da je visina do sljedeće površine veća, potrebno je izmicanjem blokova stvoriti put prema gore. Naravno, s vremenom dobivamo i druge tipove blokova, poput nepomičnih kojima ne možemo upravljati, ledenih s kojim ćemo proklizati ili bomba blokova koji će eksplodirati nekoliko sekundi nakon što prijeđete preko njih.

U samom startu bit će potrebno naučiti slagati svoj put, no jednom kada vam klikne u glavi osnovne metode slaganja bokova, sigurno ćete uživati u procesu uspinjanja prema vrhu. Jednom kada sam se dovoljno pripremio, shvatio sam da većinu radnji radim kao da igram Tetris ili Minesweepera – korištenjem određenih shema sam se kretao bez veće muke.

Može vam se činiti da je Catherine nekakva vizualna novela, no zapravo se radi o igri koja je gameplayem bliža Tetrisu ili Minesweeperu.

Stoga i ne čudi da se iz ovog rodila čitava kompetitivna scena prilikom čega se dva igrača natječu u penjanju prema vrhu. Prije je kompetitivna scena bila zatvorena iza lokalnog multiplayera, no s Full Body izdanjem dobili smo i puni online mode. Uživancija je nadmetati se s drugima jer zapravo većinu vremena proučavate kako prevariti protivnika u njegovom putu, umjesto orijentiranja na vlastito penjanje. Zanimljivost je da se Catherine igrala i na EVO turniru borilačkih igara, jer se većina borbi završi uništavanjem protivnika, a ne penjanjem do vrha.

Grafički gledano, remake i ne bih nazvao nekim prevelikim korakom u odnosu na original. Teksture su prilično niske rezolucije, pogotovo prilikom segmenta penjanja. Srećom, Full Body se vrti prilično stabilno, a pomaže mu malo i odličan stilski izgled koji uspijeva sakriti staračke bore.

Od poboljšanja valja spomenuti još i dodatak drugačije vrste penjanja nazvane Remix, nekoliko lakših nivoa težine za ekipu koja želi samo uživati u priči te već spomenute izmjene glavne priče s dodatnim likom te alternativnim završecima.

Iskreno, sretan sam što sam napokon mogao zaigrati Catherine. Kombinacija ljubavnih problema i puzzle platformera koliko god zvuči čudno, radi odlično u praksi. Novog sadržaja u odnosu na original sigurno ima, samo nisam siguran vrijedi li pune cijene za igrače povratnike, No vjerujem da će većinu obradovati novi online mode te novi glavni lik u radnji.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PlayStation 4. Primjerak igre za recenziranje ustupio nam je njezin izdavač.

Kao što povlačite blokove prilikom penjanja, povlačit ćete i konce radnje u jednom ili drugom smjeru. Catherine će vas natjerati da preispitate svoje životne prioritete, bez potrebe da prevarite svog partnera.

83 Naša ocjena
  • puzzle platformer sekcija je zabavna i donosi dosta izazova
  • priča je luda i postavlja zanimljivih pitanja
  • novi mrežni mod je dobrodošao dodatak
  • grafika koja nije pretjerano napredovala od PS3 ere
  • pojedini završetci izgledaju požureno, čisto širine radi

Žarko Ćurić

Štovatelj japanske kulture i energetskih pića. Njegova gaming utočišta su čudni RPG naslovi u kojima likovi imaju šiljaste frizure. Ne nosi šiljastu frizuru, ali jednoga dana želio bi napraviti jRPG igru.

Komentari (4)

  • Cro-K

    10.10.2019 - 12:32

    weeb game

    • sallaD

      @Cro-K, 10.10.2019 - 12:42

      *deep game

  • TitanShifter

    10.10.2019 - 15:29

    Nisam nikad imao priliku zaigrat na ps3, a djeluje dosta svježe i dan danas. Odigrat cu konacno.

  • l)oolvl

    10.10.2019 - 17:43

    mene samo zanima jesu li dodali dodatne opcije za zvuk, jedna od najgorih stvari u originalu jeste što nisam mogao utišati FX i komentare, a zvono na vrhu svakog levela ubija

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?