HCL.HR

Recenzija

Champions Online [PC]

Mario Jakovac

Champions Online je izašao krajem 2009. godine kao akcijski MMORPG sa standardnom pretplatom od 15$ mjesečno. Cryptic Studios, tim inače zadužen i za City of Heroes/Villains, radio je i još uvijek radi na Champions Online, no od 2009. godine mnogo toga se promijenilo. Champions Online dobio je hrpu novog sadržaja, igra je dodatno balansirana bezbroj puta, a najvažnije od svega – odnedavno je dostupna besplatno za sve po free-to-play modelu (dakle, uz tek opcionalnu mogućnost pretplate). Baš nakon te promjene modela i ja sam se ponovno zainteresirao za igru, kao i nekolicina forumaša sa HCL-a, a ova recenzija je napisana nakon neodređenog broja sati igranja (strah me provjeriti) i nakon dosezanja max levela sa jednim likom te levela 21 sa drugim.

Uz to, isproban je sav dodatni PvP i end-game sadržaj u igri. Što vam to govori? Da vas čeka vas vrlo duga i detaljna recenzija, baš kakve ih volite. Fino se zavalite, upalite kakvu ugodnu pozadinsku muziku i pročitajte kakav dojam igra ostavlja u trenutnom stanju.

Osobno nisam baš neki MMO igrač. Dosadašnji izleti u MMO vode su bili isprobavanje WoW-a i par drugih F2P MMORPG-a. WoW izlet je završio sa pokretanjem lokalnog private servera i eksperimentiranjem sa engineom same igre, ali me osim toga ništa drugo nije privuklo. Ostali MMO-i su se napredovanjem pretvarali u čisti grind, pa sam i od toga redovito odustajao. No pred kojih mjesec i pol dana sam iz dosade odlučio isprobati upravo Champions Online. I dogodilo se čudo, prvi MMO koji igram duže od mjesec dana, a još k tome prvi za kojeg sam odlučio plaćati pretplatu. Zašto? Evo što me zarazilo…

Igru započinjete vrlo, vrlo detaljnom kreacijom svog heroja. Što se tiče vizalnog aspekta vašeg lika, sve vam je dostupno od samog početka. Vaš lik ne mijenja izgled opremom i oklopima, već sve modificirate u editoru, koji vam je dostupan i nakon početne kreacije lika. Nećete morati sliniti za gearom i oklopima high level igrača, već od samog početka možete od svog lika napraviti baš ono što želite. Sam editor je vrlo detaljan, a omogućava promjenu fizičkih atributa tijela i lica uz preko 3000 dostupnih dijelova za izradu vaših kostima. Tijekom igre je moguće otključati dodatne dijelove za kostime, a jedini je limit što vam svi likovi moraju imati četiri uda i glavu, ali to je u biti to.

Nekima će taj editor u početku možda biti prekompleksan, budući da vam je dostupno nekoliko desetaka osnovnih kategorija uz stotine slidera i opcija tijekom kreacije. Ali to je prakički zanemarivo, jer u svakom trenutku možete sačuvati trenutni kostim jednostavnim klikom na Save i kasnije ga ponovno učitati za daljnje editiranje, ukoliko to želite. Moglo bi se slobodno reći da je kompleksnost editora zapravo jedna od većih vrlina ove igre. Nakon dvadesetak sati provedenih u igri, još uvijek sam otkrivao nove mogućnosti u editoru. Igra je baš zbog toga praktički kakofonija maštovitih kostima i zbilja se ponekad možete diviti nekim kreacijama. Štovise, neki guildovi održavaju natjecanja za najbolje kostime gdje možete osvojiti znatnu količinu resursa.


Nakon kreacije lika slijedi izbor klase. Klase su podijeljene na MMO standarde, što znači da ćete moći birati klasične uloge tankova, mageova, support klasa i sličnog. Većina klasa je dostupna besplatno, dok ćete za ostale ipak morati platiti ako ih želite zaigrati. Ipak, moram pohvaliti Cryptic jer te plaćene klase nisu jače od besplatnih. Štoviše, sve standardne klase su sasvim dobro balansirane, a još su k tome solidno opisane i pri odabiru odmah možete vidjeti koje moći točno dobivate tijekom levelanja. Pretplatnicima su dostupne sve klase bez nadoplate, a uz to imaju i dodatnu opciju odabira freeform klase, što im omogućava da doslovno biraju moći za svoje heroje tijekom levelanja. Freeform klasa je praktički mehanika za sebe i skoro najbolja stvar u igri, pa će biti detaljnije opisana malo kasnije u recenziji.

Od samog početka možete skakati po krovovima ili preletjeti te visoke zgrade…

Sama igra započinje u tutorial zoni, gdje vam je glavni zadatak spriječiti izvanzemaljsku invaziju na Milennium City. Tutorial će vas naučiti osnovama igre, riješiti ćete nekoliko misija i upoznati se sa sistemom borbe. Malo mi je zasmetalo što u tutorialu ponekad morate čitati omanje zidove besmislenog teksta da biste uopće shvatili što morate napraviti. Srećom, kasnije tijekom igre to nisam primjećivao, već su vam ciljevi misija jasno označeni.

Prvo što će vam upasti u oči tijekom igranja je stripoidna grafika. Sučelje u igri je također stripovski stilizirano, sa odgovarajućim fontovima i bojama. Nekima to možda neće odgovarati, ali meni je bilo sasvim ok i pregledno, a k tome i savršeno odgovara samoj tematici igre. Elemente sučelja isto možete rasporediti kako želite na ekranu, što je lijepa opcija. Millenium City je grafički dosta šarolik, ali ne pretjerano. Dizajn početne zone je definitivno impresivan i vjerojatno ćete biti zadivljeni skalom građevina u igri. Još impresivnije je što od samog početka možete skakati po krovovima ili preletjeti te iste zgrade.

Već od šestog levela možete odabrati vaš prvi travel power. Letenje, super skokovi ili super brzina su samo neke od dostupnih moći koje koristite kroz igru. Moram pohvaliti dizajn glavnih zona u igri, jer su krcate detaljima i tematski dovoljno raznolike. Od velegradova, pustinja, snijegom prekrivenih planina do malih gradića opsjednutih paranormalnim pojavama; igra ima skoro sve. Čak vas nagrađuje achievmentima za istraživanje zona, čime dobivate EXP i ponekad druge nagrade.


Sav taj vizualni slatkiš ipak nije bez svoje cijene. Champions je na gornjoj skali zahtjevnosti sto se tiče MMO žanra, ali srećom ima hrpu opcija pomoću kojih si možete grafički prilagoditi igru. Igra podržava DX10 i koristi napredne efekte koji definitivno pridonose atmosferi i samom izgledu igre. Preporučljivo je ipak smanjiti physics opciju na minimum ili je kompletno ugasiti jer ubija framerate u većim okršajima, kojih ima napretek u ovoj igri.

Zvučna kulisa je zadovoljavajuća. Zvučni efekti pridonose osjećaju moći pri korištenju skillova i atmosferi svih lokacija. Millenium City je najbolji primjer za to u igri jer uvijek u daljini možete čuti sirene i ostale zvukove velegrada, ali i zavijanje vukova kad se mjesečni Bloodmoon open event počne približavati. Poprilično je zabavno kad spomenuto zavijanje počne i horda novih igrača svako malo panično na chatu pita što se događa. Spomenuti event se inače odvija svakih mjesec dana tijekom punog mjeseca i traje 2 dana.

Glazba nije ništa posebno i vjerojatno ćete ju ugasiti nakon nekog vremena te pustiti nešto na vašem omiljenom media playeru, a kad smo već kod toga, u samoj igri su vam dostupne osnovne kontrole za upravljanje Winampom ili Windows Media Playerom. Sama atmosfera tijekom cijele igre je podosta stripoliko-kičasta. Očekujte puno superherojskih klišeja, referenci na druge igre, filmove ili stripove. Glasovi većine likova u igri su poprilično trashy, no meni osobno je to samo pozitivno pridonijelo cijeloj superherojskoj temi.

Borba u Champions Online je arkadno i akcijski nastrojena. Kretanje je jednako bitno kao pravovremeno blokiranje i korištenje vaših moći u dobro tempiranim kombinacijama. Ovisno o moćima koje koristite, vaši protivnici će umirati u vatri, ledu, magiji, pokošeni kišom metaka, sasječeni, razderani ili će ih dobro plasirani udarac lansirati 50 metara daleko. A možete baciti i cestovni tegljač na njih. Ili kadu. Skraćeno, borba je iznimno zabavna i u mnogočemu se razlikuje od klase do klase. Većina moći u klasama je složena u dobroj sinergiji, što znači da vam je svaka moć korisna. Slabiji napad vam često moze povećati efektivnost jačeg napada kojeg koristite nakon njega.

standardizacija skillova omogućuje bolesno detaljnu i slobodnu customizaciju likova za freeform klasu…

Svaka klasa ima nekoliko sebi specifičnih buffova, debuffova i dovoljno se razlikuju da se isplati isprobati svaku. Sve to skupa znači da nećete stalno spamati vaš najjači skill, već ćete kombinirati sve što imate na raspolaganju za najbolji efekt. Valja napomenuti da se Cryptic tijekom razvoja igre odlučio na proces standardizacije skillova. Što to znači? Neovisno o tome koje su vam primarne statistike, damage vam uvijek raste usporedno s njima. Ako ste heroj za blisku borbu, ne morate nužno dizati Strenght za jači damage vaših moći, već će bilo koja statistika koja vam je odredena kao Superstat to raditi. Ako ste free igrač sa fiksnom klasom, to znači da se morate brinuti samo za statistike koji su vam označene zlatnom bojom na status screenu i itemima. Ista ta standardizacija omogućuje bolesno detaljnu i slobodnu customizaciju likova za freeform klasu koja je dostupna pretplatnicima.


Freeform klasa je doslovno igra za sebe i bez sumnje najbolja stvar u Champions Online. Kad je igra izašla krajem 2009., bila je specifična po tome što nije imala nikakvih klasa, a igrači su levelanjem birali moći koje žele. Takva freeform klasa je i dalje dostupna u igri, ali nažalost samo za pretplatnike. Moći su sortirane po tematici i rangovima, što je dovoljno dobro balansiralo sve skupa. Igra trenutno ima 23 tematska frameworka sa prosječno 15 dostupnih moći u svakom frameworku.

Cryptic svako malo ubacuje nove moći u igru i svakih nekoliko mjeseci kompletno nove frameworke. Upravo ovaj mjesec bi trebao izaći framework koji će vam omogućiti da radite heroje sa ogromnim mačevima, sjekirama i razarajućim napadima. Sve skupa daje poprilično impresivnu (i rastuću) brojku različitih moći koje su vam na raspolaganju tijekom razvoja vašeg heroja. Sustav podjele moći na rangove donekle uspješno balansira tu slobodu. Moći su vam podijeljene na četiri razine, odnosno Tiera. Da biste odabrali Tier 3 skill, morate imati određeni broj Tier 1 i Tier 2 skillova. Vaš heroj može odabrati 14 moći do levela 40, što je maksimalni level u ovoj igri.

Potrebno je dosta vremena da se upoznate sa svim dostupnim skillovima i dosta je lako osakatiti vašeg heroja odabirom neke moći koja vam razbija sinergiju svega. Ali tu u priču ulazi igrin community. Zajednica igrača u Champions Online možda nema direktno veze sa samom igrom, ali definitivno će vas zadivjeti. Kao friški igrač, imao sam hrpu pitanja i na gotovo svako pitanje sam dobio odgovor. Ako ste primjerice slučajno osakatili vašeg heroja u freeform klasi, mozete čak i zatražiti resurse za reset lika. U većini slučajeva će vam neki igrač pokloniti potrebne resurse, barem ako se ne radi o nekoj prevelikoj svoti. Na chatu isto možete zatražiti pomoć za riješavanje neke misije i u 90% slučajeva će vam se netko javiti.

…nikad nećete morati grindati mobove da biste napredovali po levelima, niti ste ograničeni zato što igrate besplatno…

Moram napomenuti da je ovo jedan od najboljih primjera besplatnih MMORPG-a što se tiče sadržaja. U igri nikad nećete morati grindati mobove da biste napredovali po levelima, niti ste ograničeni zato što igrate besplatno. Dostupne su vam sve glavne zone u igri, svi itemi i sav sadržaj, od levela 1, pa sve do leleva 40. To uključuje PvP i end-game instance. Igračima koji igraju besplatno jedino nije dostupna freeform klasa. Istina, Champions Online skače na kompletno novu razinu kao igra sa freeform klasom, ali i bez toga se možete vrlo dobro zabaviti.


PvP je poprilično zabavan, iako pati od nekih problema sa balansom. Dostupno vam je nekoliko instanci, poput Zombie Apocalypse, gdje se tim igrača bori protiv horde zombija predvođenih jednim protivničkim igračem. Ako vam suigrač pogine, vraća se u igru na strani zombija. Par drugih stvari koje vrijedi spomenuti su Nemesis sustav i Open Missions. Na levelu 25 možete kreirati vašeg ultimativnog protivnika, koji će vas onda proganjati tijekom ostatka igre i čijim ćete porazom skupljati bodove za jako dobre nagrade. Open misije su smještene u većim zonama u igri.

Igra je poprilično prijateljski nastrojena za solo igrače. Postoji nekoliko misija tijekom igre koje ne možete završiti sami, ali možete ih slobodno preskočiti. Nikad tijekom igre nećete biti prisiljeni da igrate u timu da biste napredovali dalje. Ali ipak je preporučeno, jer u timu dobivate EXP bonus i jednostavno je zabavnije u grupi, kao i u svakom MMO-u. Napredak tijekom igre je dosta brz. U prosjeku bi vam za dosezanje maksimalnog levela trebalo kakvih 60 sati, što dođe kao jedan bolji singleplayer RPG. Naravno, cijeli postupak je znatno brži kad ste jednom već došli do max levela, pošto ste upoznati s igrom.

Naravno, ni ova igra nije bez svojih nedostataka. Na optimizaciji bi se dalo još malo poraditi, budući da je igra dosta zahtjevnija od većine današnjih MMO-a. Balans svih moći u je isto problem, primarno u PvP-u. Možete naletjeti na suparničkog igrača kojeg ne možete nikako ubiti ako nemate ogromnu sposobnost zadavanje štete. Cryptic se dosta muči s tim, budući da uvijek postoji neka kombinacija skillova koja vam daje solidnu prednost nad ostalima. Međutim, po komentarima starijih igrača, stanje je neusporedivo bolje sad nego što je bilo pred godinu dana. Cryptic skoro na dvotjednoj bazi balansira moći i izdaje nove zakrpe.


PvP je u svojoj srži zabavan, ali mora se priznati da vam neće biti zabavan ako niste napravili heroja specifično za PvP. Takav heroj neće biti hendikepiran u ostatku igre, dapače, ali spomenuti nebalans ubija gušt slobode i customizacije koje su najveće vrline u ovoj igri, jer vas doslovno sili da koristite specifične kombinacije moći ako želite biti zbilja konkurentni u PvP dijelu igre. Neki dungeoni u igri su pomalo repetitivni, ali vam to vjerojatno neće smetati previše u početku. Počinje smetati tek kad sa novim likom prolazite kroz iste dungeone, iako Champions Online ima dovoljno misija, pa možete slobodno preskakati dungeon misije ako vam nije do toga.

Sve u svemu, Champions Online je vrlo dobra igra. Ima svoje nedostatke, ali ništa od toga zapravo ne ubija igračevu volju za daljnjim igranjem. Nudi skoro pa savršen omjer dubine i jednostavnosti, lijepu grafiku i općenito je vrlo kompletan MMO kroz cijeli put od levela 1 do levela 40. Najbolje od svega, možete se vrlo dobro zabaviti uz igru potpuno besplatno, a tek kada se ozbiljnije navučete na virtualne borbe superheroja koje nudi, iskustvo igranja možete produbiti po dosta prihvatljivoj cijeni.

Igru možete nabaviti i zaigrati besplatno putem službene stranice, a za sve zainteresirane, HCL je otvorio Champions Online podforum sa svim potrebnim informacijama o igri. Isto tako, kreirana je HCL supergrupa, u koju su dobrodosli ama baš svi zainteresirani igrači iz naše države i okolice. Detalje o grupi isto možete naći u Champions Online podforumu. Ma znate što? Jednostavno kliknite ovdje i eto vas u temi za prijave u supergrupu.

Još provjerite i ove forumske teme, pogotovo ako ste novi igrač:
Champions Online FFA – Sve osnovne informacije Champions Online FFA – Vodič za nove igrače

A sada da vas čujemo! Mi smo dovoljno pisali, želimo čuti vaše komentare na ovu igru. Planirate li ju zaigrati? Igrate li već? Koju ocjenu ste joj dali?

Nakon što je promijenio model pretplate i izašao u Free to Play maniri, ponovno je u fokus stigao krasan MMORPG sa superherojima – Champions Online. Detaljna recenzija? Nema problema.

82 Naša ocjena
  • Gameplay
  • dizajn
  • customizacija likova i skillova
  • grafika
  • Glad za hardverom
  • nebalansirani PvP
  • ponavljajući dungeoni

Komentari (12)

  • ?o?o_Mo?o

    20.03.2011 - 16:22

    čim sam vidio koliko je dugačka recenzija, odma sam znao da je Yuri napisao.

  • sajo

    20.03.2011 - 17:02

    igra se cini poprilicno dobra, budem je nabavio – 90

  • HCL fan

    20.03.2011 - 17:25

    jel besplatno? nije jel da?

  • HCL fan

    20.03.2011 - 17:42

    a sto sam glup pa besplatno je (free-for-all)…mislio sam da free for all se misli na tip igre,kao npr u COD-u

  • Yuri

    20.03.2011 - 17:51

    Je, besplatno je. I bez grinda, kao sto sam spomenuo u recenziji.
    Vrijedi nabavit jer se mozes sasvim solidno zabaviti, a da ti ne pozdere svo slobodno vrijeme.

  • Pajko

    20.03.2011 - 18:16

    i džaba je

  • HCL fan

    20.03.2011 - 19:21

    da sam bar uvod recezije pročito vec bi sazno da je besplatno lol

  • Necrod

    21.03.2011 - 16:20

    Meni osobno jedan od najgorih MMOa

  • Yuri

    21.03.2011 - 22:08

    Bilo bi dobro da kazes zasto ti je tocno najgori.

  • HCL fan

    23.03.2011 - 17:58

    ma dobro kolko treba ovome da se skine,skida mi se vec 5 dana a tek mi je na 88%

  • Yuri

    24.03.2011 - 19:07

    Evo full client ovdje:

    http://www.bigdownload.com/games/champions-online/pc/champions-online-free-to-play-client/

    Prvi rezultat na googleu. Odatle sam i sam skinuo.

  • HCL fan

    26.03.2011 - 21:32

    super igrica,kao sto pise u reci ima dosta nedostataka ali nekako te vuce da igras…customizacija mi se posebno dopala
    ocjena : 86

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?