HCL.HR

Recenzija

Cities in Motion [PC]

Stjepan Fikter

Koliko vam se puta dogodilo da zakasnite negdje jer autobus ili tramvaj nije došao na vrijeme? Krivac za to može biti različit; od lošeg planiranja voznoga reda, do zastoja na cestama ili pak kvara vozila. U igri Cities in Motion upravo ova tri problema biti će vam glavni neprijatelji u poslovanju vaše prijevozničke tvrtke. Kada njih svladate pravilno, tek onda ćete poslovati u plusu, inače će vam minus biti stalni pratilac na računu kompanije.

Prije početka igranja poželjno je proći tutorial jer ćete u igri biti sam svoj direktor. Ovdje nema savjetnika kao u Civilizationu ili Sim City serijalu. Nitko vam neće davati nikakve instrukcije niti sumnjati u vaše odluke. Vođenje vlastite prijevozničke tvrtke nije lagano. Ako mislite da je dovoljno postaviti stanice, kupiti vozila i pustiti da sve ide automatski, grdno se varate. Jedna od najbitnijih stvari je paziti da su putnici zadovoljni vašim prijevozničkim uslugama. Zatim su tu izdvajanja za plaće radnika, kao i za održavanje vozila i stanica. Da ne bude sve bajno još morate paziti i na svjetsku ekonomiju, jer kada dođe kriza povećava se nezaposlenost što rezultira da putnici nemaju novaca za karte, pa morate balansirati između zadovoljstva korisnika vaših usluga i vlastitog profita.

Pozitivna bilanca je glavni pokretač vaše kompanije. Osim zadataka koje morate izvršavati, održavanje plusa na računu biti će vam primarna okupacija kroz cijelu igru. Kako se kaže, bez novca nema napretka, a bez napretka nema budućnosti. Zato je bitno kako ćete ulagati u nove linije i vozila. Neprofitabilne linije treba odmah prepoznati i ukloniti, dok za napraviti profitabilnu liniju treba malo više od pukog postavljanja stanica. Dugačke linije sa puno stanica mogu donositi podosta novaca, ali isto tako mogu još više novca progutati. Više vozila znači više novca za održavanje i više novca za plaće, a ako cijene energenata porastu, a ekonomija pada onda je računica jasna.


Nekada je bolje pokriti određene dijelove grada zasebnim linijama, nego imati više dugačkih linija koje se međusobno sijeku i pokrivaju cijeli grad. Kod postavljanja stanica treba paziti da iste pokriju što više rezidencija, a također treba gledati i kakve rezidencije pokriva. Tu uskače informativni panel koji vam pokazuje koji ljudi živi u kojim kućama ili zgradama, pa ćete shodno tome dobivati kritike ili pak pozitivne komentare od ljudi.

Kada mislite da ćete dotaknuti financijsko dno jer vam novci nestaju ko ludi, tu uskaču banke od kojih možete podići zajam. Ako igrate pametno, bez megalomanskih vizija, onda će vam se posuđivanje od banaka za buduće projekte brzo vratiti, no ukoliko dižete zajam da izađete iz minusa, ili još gore – dižete kredit da pokrijete prijašnji, onda znate da negdje griješite u vođenju tvrtke.

Da vam se olakša direktorska pozicija sve možete brzo pregledati da vidite gdje gubite novac i tamo raditi promjene. Do željenih informacija dolazi se u dva-tri klika, a isto tako možete napraviti i promjene koje se tiču vašega poslovanja. Sve u svemu, sučelje je dovoljno intuitivno, a raznih opcija, odnosno elemenata igre, ima svakako dovoljno.

Cities in Motion predstaviti će vam četiri europska grada: Berlin, Beč, Amsterdam i Helsinki. Isto tako, proći ćete i kroz različita razdoblja, što znači da će se određeni grad itekako razlikovati kada budete igrali 1930. godine i 1980. godine. Razdoblja također utječu da dostupnost različitih vozila. Na početku će vam biti dostupni samo autobusi, odnosno tramvaji, a kasnije tu dolazi metro, vodeni busevi, pa i helikopteri. Iako moram biti iskren, ja nisam nigdje vidio da gradovi nude prijevoz helikopterom, osim ako imate vlastiti. No bez obzira na to, vozila ima dovoljan broj, a svako se razlikuje svojim karakteristikama i naravno cijenom.

Kao što je već spomenuto, osim održavanja pozitivne bilance tvrtke, u Cities in Motion morate izvršavati i određene zadatke koji daju tu dodatnu dimenziju gameplayu i čine ga još zabavnijim. Zadaci se uglavnom svode da napravite liniju od točke A do točke B, a ukoliko je to potrebno, još da prevezete određen broj putnika. Osim prijevozničkih zadataka, igra sadrži i one menadžerske koji zahtijevaju da vaša tvrtke dosegne određeni postotak popularnosti ili da dovedete profit do razine koja je zadana. Težina zadataka uvijek varira, pa oni zadaci koji se na prvi pogled čine jednostavnima, zapravo mogu postati prava muka.


Igra naime ima jednu manu koja poprilično utječe na sve vaše cestovne linije, a to se specifično odnosi na gradski promet. Kako vrijeme prolazi tako se povećava broj stanovnika, što u konačnici rezultira povećanjem broja automobila na cestama. Zato je potrebno izbjegavati prometne ulice jer to strašno usporava vaša vozila, a to se onda odnosi negativno na zadovoljstvo vaših putnika. Ponekad na to nećete moći utjecati, pa tada trebate odlučiti treba li ostaviti određenu liniju aktivnom ili ne.

Naravno ovaj problem možete efikasno riješiti izgradnjom metroa, no treba imati na umu da je gradnja takve podzemne linije vrlo skupa. Ipak, ako je pametno postavljena samo je pitanje vremena kada će se uloženi novac početi vraćati. Nažalost taj problem i dalje ostaje smetnja kada igrate u razdoblju gdje metro nije dostupan, pa se morate vrlo dobro organizirati prilikom izgradnje novih linija i nadati se da neće doći do većih problema u budućnosti, problema na koje jednostavno ne možete utjecati.

Cities in Motion na jedan simpatičan, ali i vrlo realan način prezentira kako izgleda vođenje vlastite prijevozničke tvrtke. Sadržajno je dovoljno bogat da nas zabavlja ali i da nas ne umara sa količinom detalja. Iako zadaci nisu previše maštoviti jer ruku na srce nije ni da mogu biti, opet pružaju dovoljno izazova da ih probamo izvršiti. Nažalost igra ima i svojih mana, uz već spomenuti problem da ne možemo nikako utjecati na gradski promet, tu su bugovi kao i loša optimizacija igre.

Grafički igra izgleda lijepo i oku ugodno, a zvuk je solidan, jedino što ne bi škodilo da igra ima nešto više različitih melodija koje se vrte u pozadini. Na kraju kada završite kampanju, ukoliko ste kreativan tip, ostaje vam još i nekoliko sati zabave u map editoru u kojem možete probati napraviti vaš grad sa vizijom vaših prijevozničkih linija. Dakle sadržaja i različitih elemenata gameplaya ima i više no dovoljno, replay value je poprilično visok, igra je dugotrajna, a tehnička strana je sasvim solidna. Cities in Motion stoga predstavlja vrlo dobar izbor za sve vas koji žele isprobati jednu simulaciju poslovanja malo drugačijeg tipa.

Skriva li se u vama menadžer? Jedva ste čekali jednu poslovnu simulaciju transporta poput ove? Podjelite svoju sreću i zadovoljstvo sa nama putem komentara, a slobodno nam ostavite i svoju ocjenu igre ukoliko ste ju isprobali.

Niste zadovoljni gradskim prijevozom? Uvijek ste bili mišljenja da bi vi to mogli bolje organizirati? U tom slučaju imamo savršenu stvar za isprobavanje vaše vizije – simulator transporta Cities in Motion.

83 Naša ocjena
 • zabavno i zanimljivo koncipirano
 • mnoštvo detalja
 • optimizacija
 • bugovi
 • ograničenost u utjecanju na promet

Stjepan Fikter

Jedini u redakciji s DDR 2 memorijom. Prvi će pisati o manje poznatim, čudnim i drugačijim igrama. Jednako preferira PC i konzolaške naslove te je druga osoba jednog od najstarijih hrvatskih klanova, a suborcima poznatiji kao mili vođa.

Komentari (2)

 • Shimmy

  27.02.2011 - 12:27

  Zanimljive su mi ovakve igre, ali dovraga, nikako da se upustim u neku, stalno su tu neki hitovi kojima dajem prioritet, i ond anikako da zaigram nešto ovakvo, neki graditeljski sim, a siguran sam da bi mi bilo zabavno, jer volim “stvarati”

 • Soulforged

  27.02.2011 - 14:09

  +1 to that !

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!