HCL.HR

Recenzija

Dead Space 3

Juraj Bevandić

Trzanje na svaki nagli i neočekivani zvuk dok oprezno istražujemo slabo osvijetljene hodnike svemirskog broda i uz vjerne alate pretvorene u oružja vodimo borbu za goli život, ali i neki viši cilj. To je ono po čemu pamtimo Dead Space igre, ono po čemu se ističu i ono zbog čega ih volimo. Najava treće i ujedno finalne igre Dead Spaceove trilogije pobudila je u nama gamerima ponovnu želju za provođenjem noćnih sati ispred ekrana, želju da ponovno osjetimo tu specifičnu notu jeze koju samo Dead Space pogađa… ali onda smo vidjeli prve in-game snimke. Prezentiran nam je jedan bitno drugačiji Dead Space – otvoreniji, ledenijim, još nabijeniji akcijom i sada sa 100% više kooperativne igre nego prije. Glave su nam počele eksplodirati od pitanja! Treba li nam ta kooperacija u Dead Spaceu? Zašto ima baš toliko akcije? Ledeni planet? Kakav sad ledeni planet?! No ne brinite, sad kad smo ga odigrali, malo smo se smirili, složili misli na hrpu i možemo vam potvrditi da je ovo definitivno i dalje Dead Space igra – i to s dobrom dozom onoga zbog čega volimo cijeli serijal.

Objašnjavamo što to zapravo znači u video recenziji, ali i u još više detalja putem teksta u nastavku. Hoćete li gledati ili čitati vaša je odluka, a mi naravno preporučamo oboje.

Dead Space 3 se direktno nastavlja na prethodni nastavak. Da vas malo podsjetimo – Isaac i Ellie pobjegli su u jedan od gradova na Mjesecu kako bi se sakrili od EarthGov agencije, a tamo se rodila i ljubavna iskra koja utihne kada Ellie ustraje u svojoj namjeri da uništi Markere, a Isaac ostaje živjeti u sjeni. Tri godine nakon incidenta na Titan stanici s koje su naši protagonisti pobjegli, grupa Unitologa poznata kao Inner Circle počinje s napadima na sve laboratorije koji istražuju Markere i ubrzo ih drže pod kontrolom. Time započinje novi val ljudi zaraženih virusom Necromorpha. Ellie šalje vojna lica Roberta Nortona i Johna Carvera po Isaaca kako bi joj pomogao u borbi protiv Markera, a uskoro nakon što naš junak pođe s njima nađe se i licem u lice s igrinim glavnim zlikovcem – voditeljem Unitologa Jacobom Danikom. Zločesti Danik odmah pokuša ubiti Isaaca što mu ne polazi za rukom te naš spretni inženjer još jednom uspijeva izbjeći smrt za dlaku. Daljnji mu je cilj, sastati se ponovno s Ellie i Carverom kako bi jednom zauvijek zaustavili lude Unitologe.

Jacob Danik kao glavni negativac igre je nažalost nedovoljno pamtljiv. On je intelektualac koji je zaslijepljen svojoj vjerom toliko da ne shvaća što zapravo radi. Njegovi su nastupi i scene u igri imali mnogo više potencijala nego što su uistinu ostvarili, a to je prava šteta, jer je upravo zaustavljanje njega bitan cilj igre te motiv koji vas konstantno gura naprijed… ili bi barem trebao to činiti. Ustvari, mogli bi se reći kako fabularni dio igre kompletno odaje osjećaj da je mogao biti nešto bolje izveden. Odnosi između likova i njihovi stavovi jedno o drugome su jasno izrečeni. Nesuglasice u timu dolaze do izražaja, ali kako bi preživjeli, naši se junaci moraju unatoč njima držati skupa. No, sve je to površno ispričano i prezentirano te igra osjećajno pati od nedostatka dubine na tom polju. Razvoj priče je predvidiv i iznimno linearan, iako se osjeti kako igra pokušava misterijom prikriti neke stvari te ih malo suptilnije i kasnije otkriti.


Novi Dead Space po prvi je puta u serijalu omogućio i kooperativno igranje, gdje drugi igrač preuzima lik Johna Carvera. Johnovi su motivi za zaustavljanje Markera i Danika smrt žene i djeteta te osjećaj grižnje savjesti vezan uz isti događaj. Prilično snažna motivacija, no ipak nešto slabije razvijena od Isaacove glavne priče koja ipak, logično, prevladava igrom. Bez obzira na to, co-op je vrlo zabavan i s užitkom se može prijeći cijela kampanja u paru.

Osim Necromorpha, treći nam nastavak Dead Space serijala po prvi puta donosi i borbu protiv normalnih ljudi. Na svu sreću, to je u rijetkim slučajevima i samo u kratkim dionicama – ostatkom igre ipak vladaju mutirana čudovišta. Ono što ipak vrijedi primijetiti je dizajn protivnika koji je ovaj put malo podbacio. Naime, većina će vam protivnika biti poznata iz prijašnjih nastavaka, a isto tako i taktika kojom ćete ih tamaniti biti će vam nezanimljiva, no to ne umanjuje nužno vrijednost cjelokupnog gameplaya. Igra je primjetno brža nego prethodnici, a to bi moglo i zasmetati nekima. Dio strašnih scena i jezive atmosfere je ipak stradao promjenom tempa. Trebate imati na umu da će vam gotovo stalno protivnici biti na ekranu te da će dolaziti u velikim količinama. Nakon nekog vremena imate osjećaj kao da igrate završni dio Dead Spacea 2 u kojem je bilo toliko protivnika da sam ja osobno kraj većine samo protrčao.

No ipak, ako ste spremni prihvatiti te promjene koje je razvoj serijala donio, Dead Space 3 će vas prilično dobro zabaviti, ali i zastrašiti. Atmosfera je sve u svemu dobro pogođena, iako ju malo prečesto prekidaju upravo borbe s mnogobrojnim neprijateljima. Uvijek ćete biti svjesni da nešto negdje čeka da mu se približite, a to iščekivanje napada kida živce i često uspijeva iznenaditi. Protivnici sada nasrću iz svih smjerova, a ponekad će vas apsolutno preplaviti pa nije teško umrijeti – pogotovo ako niste dobro pripremili odijelo i arsenal oružja.


Vaše odijelo i spektar oružja daju se potpuno prilagođavati. Za to je zaslužan crafting sustav koji je neočekivano dobro izveden. Iznenadio nas je broj raznih kombinacija dodataka na oružjima, ali i činjenica da u svakom trenutku možete na workbenchevima zamijeniti glavni dio svog oružja i od njega napraviti heavy ili pak light oružje, a isto tako možete i mijenjati koje ćete ubojite dodatke na svojoj pljuci koristiti, što će bitno utjecati na način korištenja tog oružja i sam ishod borbe. Osim oružja, omogućeno vam je pojačavati svoja odjela, stasis i kinesis packove.

Ovaj je sustav unio i ponešto dubine u Isaacov inventar. Naime, osim na streljivo i medpackove, morat ćete misliti i na slobodna mjesta za dijelove oružja ili pločice za nadogradnje opreme. No, što se općenito loota tiče, igra nije sasvim poštena i dobro izbalansirana. Doživjeli smo da nam streljiva nedostaje bez obzira igrali na lakšim ili težim postavkama, a već spomenuti broj neprijatelja uistinu iziskuje mnoštvo municije. Iteme kojih fali možete i craftati koristeći sveprisutne workbenchove, ali kada bez metaka ostanete u kritičnim trenutcima borbe taj vam udaljeni workbench neće biti od prevelike pomoći.


Kooperativna igra ušutkala je skeptike i pokazala da i Dead Space, koji se temelji na osamljenosti i bespomoći, može biti zabavan i u društvu. Iako nećete ništa propustiti ako ne zaigrate ovo s prijateljem u paru, jer igra je i dalje primarno fokusirana na singleplayer iskustvo, igranje u co-opu ima neke vrlo zanimljive ideje zbog kojih je igranje sa Johnom dosta različito od igranja s Issacom. No s kojim god likom igrali, uz automatsko povećanje težine i inteligencije protivnika, zabava je uvijek prisutna. Od ostalih singleplayer modova, prisutni su tu i New Game+ i Hardcore mode. Potonji vam omogućuje normalno spremanje i učitavanje igre, ali čim jednom poginete – gubite sve. Doslovce, brišu se svi ti save gameovi i vraćate se na nulu, u glavni izbornik.

Već spomenuti dizajn neprijatelja nije zadivljujuć, no ostatak prezentacijske strane igre nije nipošto podbacio. Interijeri su i dalje zastrašujuće klaustrofobični i dobro dizajnirani. Jedini je problem što vas igra često odluči voditi istim hodnicima kako biste odradili razne zadatke pa biste jednim te istim mjestima mogli ipak malo previše puta proći. No, lokacije zbivanja variraju od svemirskih brodova do površine ledenog planeta Tau Volantis, a dio radnje se odvija i u nultoj gravitaciji, tj. u svemirskom vakuumu. Na trenutke su nas pojedine scene grafički čak i zadivile, toliko da smo pomalo žalosni što takvih scena nema više – ipak preveladavaju skučeni i mračni prostori na što smo i navikli u serijalu.


Ono čime igra iskupljuje poneku vizualnu manjkavost je njena kompletna zvučna strana. Dobro, glazba malo previše i prerano odaje kada je stanje opasno, a kada je zrak siguran, no to ionako svaka igra radi na sličan način. Ja se referiram na zvukove neprijatelja koji znaju iskočiti u mraku i proizvoditi neugodne prijeteće urlike koje ne možete sluhom precizno locirati pa ćete se osvrtati na sve strane dok ne uočite njihov izvor (obično do tada već bude prekasno). Upravo to najbolje održava tu jezivu notu igre i dodaje elementu zastrašivanja, za koji ipak moram reći da je malo zastranio u ovom nastavku.

Treba još reći da je voice acting u cutscenama vrlo dobar. Likovi su animacijski dobro sinkronizirani s time što govore i dobro vizualno prenose emocije koje se daju iščitati iz tona njihova govora. Pomalo je zbunjujuće ponekad slušati duže razgovore tijekom igranja, izvan cutscena, ali to je samo iz razloga što ćete se vjerojatno više fokusirati na okolinu i potencijalne prijetnje vašem virtualnom zdravlju te vašim real-life srcu i živcima.

Koliko će vam ovaj drugačiji i otvoreniji smjer kojim je Dead Space krenuo sjesti na prvu ovisi o vama i vašoj mogućnosti da zanemarite neke od osnovnih postavki serijala. Iako priča ostavlja mlak dojam, gameplay je ono čime se Dead Space 3 iskupljuje. Kažem vam – preživljavanje u ovim virtualnim svemirskim prostranstvima je vrlo zabavno i lako postaje zarazno, unatoč tome što je igra sada malo manje strašna. Vjerujem kako ćete moći progledati kroz prste polu-zanimljivim protivnicima i antagonistu, čisto iz razloga da odigrate igru na rubu stolice od napetosti, a potom ju vrlo vjerojatno ponovno odigrate na većoj težini kroz jedan od ponuđenih dodatnih modova.

Ukratko, Dead Space 3 možda nije ispunio sva očekivanja koja su pred njega stavljena, ali je na dostojan i ponosit način nastavio jednu od najboljih horror saga ove generacije konzola.

Slažete se? Pogledali video? Ostavite nam svoju ocjenu novog Dead Spacea i objasnite ju putem komentara ispod.

oglas

VIDEO RECENZIJA – Vratili smo se jezivim i klaustrofobičnim svemirskim lokacijama s misijom otkrivanja na koje nas nove načine Dead Space 3 može zastrašiti i zabaviti u isto vrijeme.

79 Naša ocjena
 • borba
 • crafting sustav
 • replay value
 • mlaka priča
 • nemaštoviti protivnici

Juraj Bevandić

Strastveni gamer od malih nogu, u HCL-u je ispunio dječački san pisanja gaming časopisa. Najviše voli rastavljati igre, analizirati mehanike i širiti dobru riječ o mediju videoigara. Povukao se iz aktivnog gaminga kako bi gonio znanstvenu karijeru, ali ćete ga još uvijek uhvatiti pred raznim ekranima.

Komentari (35)

 • woreda24

  24.02.2013 - 10:45

  mocna igra

 • Mayhem

  24.02.2013 - 11:31

  Dosadio mi nakon pola sata. Tipični pojednostavljen proizvod za široke mase. Od horora ni "H", tzv. "bu" efekt više ne prolazi.

 • Ragnos1997

  24.02.2013 - 11:38

  moze proci…mada je drugi dio po meni najbolji

 • armin221186

  24.02.2013 - 11:40

  igra je dobra,sta vise odlicna,nije bas zasluzila ocjenu 79 ali svako ima svoje misljenje,a ja ga mogu samo uvazavati ili ne uvazavati…..

 • Kralj bizmisa

  24.02.2013 - 11:48

  Razmišljao sam da uzmem ovu igru ali predomislio sam se.Dead Space i DS 2 su bogovi i batine za ovu trojku.Bogte uglavnom je sve svedeno na napucavanje i skoro ništa od horror halucinacija,iskakanja iz mraka itd.Čak su i stavili cover EEEEJJJJJ,a da ne govorim kako je gamad iz EA stavila neke tamo dlc-eve koji su totalno sranje.Jedan dlc oko 40 kn,za neku tam šugavu puškicu,ma mrš u tri strinine materine,gamad lopovska.Oćete zaradit na napačenom narodu,izrodi!Ocjena od mene za ovu igru je 3/5

  • Rogue

   @Kralj bizmisa, 24.02.2013 - 12:17

   Ček , nisi ni uzeo igru ali ju ocjenjujes? khm

  • Kralj bizmisa

   @Kralj bizmisa, 24.02.2013 - 12:25

   gledam po you tube-u,a lol pa nisam lud da dajem novce za igru koju nisam pogledao kako izgleda,a i igrao sam demo.

  • armin221186

   @Kralj bizmisa, 24.02.2013 - 14:11

   ako si ljubitelj horora nemojj uzimat nije nesto strasno,ali ako si ljubitelj opcenito igri ovo ke igra koja se ne treba izostavit 😉

  • Kralj bizmisa

   @Kralj bizmisa, 24.02.2013 - 14:59

   imam dead space 2 i zadovoljan sam igrom,no dead space 3 što sam vidio je pre loše i slažem se sa recenzentom.

  • armin221186

   @Kralj bizmisa, 24.02.2013 - 15:13

   recenzent nije nigdje napisao da je igra pre los,mozda je napisao da igra na dostojan nacin nastavlja DS 2!!

  • Rogue

   @Kralj bizmisa, 24.02.2013 - 15:43

   Slažeš se s recenzentom a pišeš da ti je igra loša iako ju nisi ni igrao . Zbog takvih kao ti igre poput Cod-a ruše rekorde u prodaji.

  • Kralj bizmisa

   @Kralj bizmisa, 24.02.2013 - 18:08

   slažem se s recenzentom u vezi toga da je pre naglašena akcija u ds 3 i da je grafika lijepa,zvuk odličan… no smatram da je općenito lame igra u polju horrora,dobra je akcijska ali horror NE! Sada odj***

  • Ementaler

   @Kralj bizmisa, 24.02.2013 - 20:43

   Izbrisan ti je jedan komentar za koji si dobio i opomenu sada. Možete se malo prepirati itd. dokle god je to u službi nekakve normalne rasprave, ali bez ružnih vrijeđanja molim. Rouge, isto vrijedi i za tebe naravno, pa bi preporučio da ne vraćaš uvredu.

 • TroubleMakeR

  24.02.2013 - 13:08

  Nije više ovo onaj stari dobri Dead Space :/.Ni jednom,a ma baš ni jednom se nisam trznuo tijekom igranja kao što je to bilo ko DS2 ili DS1.Ovo je po meni samo jedna tipična TPS pucačina…

 • drazensi

  24.02.2013 - 14:35

  ja bih kao minus jos napomenuo uzasna repetitivnost, sve zivo se milijun puta ponavlja, vracanja sto puta na ista mjesta, svaki put kad bi kao trebalo biti napeto glavni lik nekud pada, cijelu igru se nekud pada, il s litice il ne znam vise od kud..
  uglavnom, igra jako brzo dosadi i svi pozitivni dijelovi igre nemogu nadomjestiti negativne, kojih je previse za jednu dead space igru..

 • -Aragorn-

  24.02.2013 - 15:06

  nisam igrao al izgleda mi dosadno,naporno i ponavljajuće

 • MaliMicek

  24.02.2013 - 15:30

  Koje sranje su napravili od Dead Spacea. Kao da gledam crossover Red Faction i Lost Planeta, nimalo hororca samo napucavanje.

 • PugynhoAlmeira

  24.02.2013 - 15:55

  Prosao sam, ali iskreno drugi dio mi je malo tezi i ocito je bolji! prvi dioo nisam igrao!

  • Daky101

   @PugynhoAlmeira, 24.02.2013 - 16:13

   moja preporuka ti je da odigras prvi dio
   ako ti se svidio DS2,vjerojatno ce ti se svidjeti i DS1 jer su dosta slični

 • ZgodanElegantanŠarmantan

  24.02.2013 - 16:14

  Meni su se svidjele promjene. U svakom slučaju nisu izostavili horor elemente i elegantno su izbjegli mnoge nedostatke. Igra nije savršena, ali je opet itekako zabavna, zastrašujuća i dostojan nasljednik.. minus zbog priče i nekih prečestih animacija., al opet kroz to se može progledat… 🙂 Moja ocjena 86

 • BsTyLer

  24.02.2013 - 16:55

  Dobra igra takav je žanr da je meni uvik zanimljiva priča u dead sp..gameplay je ok ništa novo ,(crafting je bolji)ako igraš hardcore težinu po mraku ne u co-pu i tada ako čovik ne trzne onda neznam ima još taj hororični aspekt,i nakraju neznam šta ljudi očekuju pa to je treči dio nije prvi pa da je sad sve novo i zanimljivo(nešto kao assassin's creed radiš jedno te isto samo je cilj drukčiji),od mene 89 ,dobra nastavak!

 • mokrEE

  24.02.2013 - 17:01

  mozda opet stisnem zube i pokusam odigrati jedinicu i dvojku, nazalost, davnih dana sam probao jedinicu odigrati ali me kretanje i tromost karaktera ubila nakon 20 min igre. ovo mi izgleda kao ovaj zadnji resident evil, cisto arkadno napucavanje

 • buby8992

  24.02.2013 - 17:30

  Jel igra i dalje loš konzolaški port kao što je bio slučaj sa prethodnicima? Sjećam se da me ubilo u pojam ono sporo ciljanje u prethodnim nastavcima, a ne možeš ga ubrzati na normalnu razinu čak niti povećanjem mouse sensitivity.

 • goldfinger

  24.02.2013 - 18:08

  Jedinicu nisam igrao,dvojku sam isprobao,ali mi nije legla,a trojku(po viđenom)ni neću zaigrati…

 • rjanko

  24.02.2013 - 18:26

  Meni je trojka brutalna…doduše dvojka mi je draža i više nabrijana horrorom, dok se trojka ipak malo više okrenula akciji. grafika mi je super i igrica možda se varam djeluje jako optimizirano za pc. co-op mod nisam probao niti ne mislim. meni je ovo igrica za solo igranje poslje ponoći sa slušalicama.

  moja ocjena 85

 • woreda24

  24.02.2013 - 19:33

  igra je puno monotona

 • delight353

  24.02.2013 - 21:30

  Odigrao igru; polako – od početka do kraja. Manje horora, više akcije i napucavanja – ono što je meni osobno nedostajalo u prijašnjim nastavcima. Priča nije "mlaka". Vjerno i u finom toku objašnjava od kud i što su Markeri i njihova nuspojava – necromorphi, te kako tome stati na kraj. Akcija je živa i stvarno okretljiva, a osjećaj da te protivnici žele rastrgati na što brutalniji način je vjerno dočaran. Mislim da treba biti fan serijala da bi se potpuno uživio u Dead Space 3… Moje mišljenje… Moja ocjena? 95/100

 • edo666

  25.02.2013 - 07:13

  super su napravili sistem upgredanja i to zato kad ti se ne svidi il ti jednostavno dojadi neko oruzje mozes ga fino rastavit i sve sto si u njeg ulozio mozes ulozit u neko dr oruzje.

 • Jester

  25.02.2013 - 23:32

  Niš posebno. Videl i bolje, igral i lošije……

 • Duanador

  17.03.2013 - 16:52

  Citam ovdje nenormalno puno losih kritika. Ja sam poigrao sve tri naslova i da.Trica nije strasna. Ali to ne znaci da igra ne valja. Meni osobno se jako svidjela. Tko zeli da igra strasno…igrajte onda ponovno prva dva naslova.

 • PhobosDeimos

  20.08.2013 - 16:28

  Prešao sam sve tri igre.DS3 je daleko najlošiji.Iako su lokacije raznovrsne što je dobro,gameplay je previše repetitivan i dosadi brzo."Zagonetke" su katastrofa.Nema ni H od horrora.Grafika je odlična i određeni segmenti igre su vrlo zanimljivi i zarazni,prvenstveno mislim na dio u svemiru,ali većina igre je dosadno puko napucavanje po hodnicima koje se izmjenjuje s bezbroj vožnji liftom.Priča je također totalna katastrofa…međutim sveokupno gledano vidi se da je u igru ipak uložen trud i da ima neke kvalitete.Moja ocjena je 68(kategorija igrivo,ali ne baš preporučljivo).
  Igru sam prešao jer sam ju dobio,ali mislim da nikako ne vrijedi novac koji prodavači traže.DS1 je bio puno puno bolji.

 • svabinjo

  25.09.2013 - 12:36

  Ne znam za vas ljudi, ali ja sam prošle godine prešao DS2 i isprepadao se ko nikad, najgora scena mi je pri kraju gdje ima ono čudovište koje se neda ubiti, razmontiram ga u dijelove i on ko iz Terminatora 2 opet se vrati u normalu…evo sad prelazim DS1, jer sam htio viditi šta se to desilo na početku i jer mi se priča čini zanimljiva, pa ću poslje toga i DS3 odigrati. Nez kako je vama bilo dok ste igrali DS1, ali ja evo da oprostite sam se isr+o u sva tri agregatna stanja. Prvu misiju sam prelazio tocno 2h i 27min, toliko sam se sporo kretao (od straha) da sam se zacudio kad sam dosao na save. Sa recenzentom se nebih slozio da je minus nemastovitost likova, zapravo je po meni plus, da sam developer napravio bih isto, jer sjetimo se sta se dogodilo filmovima Resident Evil, na početku kao samo zombiji i onaj jedan veliki mlakonja i taj virus koji ozivljava mrtve stanice, da bi u 3 djelu Alice imala neke (pitaj Boga kakve) moći, stvara vatru po nebu, ne skace nego leti, ne hoda nego rola. Pa onda ona neka cudovista odi mi ne dođi. Zato igri dajem + na ostavljenim istim "karabajama". Jer pitanje je šta se moglo promjeniti tako brzo da bi nastala ta neka nova čudovišta. Da ne dužim svakako ću odigrati i DS3, ali prvo dok pređem DS1 :), valjda će to biti uskoro, na 4 sam levelu, a igram od 20.9. (I TO SAMO PO DANU) ne pada mi na pamet igrati je po noći 🙂

 • SuvaVrba

  13.11.2015 - 15:55

  Dobra je, prešo sam je nekoliko puta ali co-operativno mi je bolje od singleplayer.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?