HCL.HR

Recenzija

Devil May Cry 4 [X360]

Ivan Renić

A morate priznati, Nero je imao prilično težak zadatak. Teško je nadmašiti Dantea, koji je kul kao Bruce Willis i jak kao Chuck Norris. Ma pravi alfa mužjak, kakvog nismo vidjeli još od Đuke. Odmah ću vam reći – Dante nije dobio zamjenu. Nero je kul i nikako nije nesposoban, ali Dante je i dalje Dante… Ono bitnije je da su likovi (točnije Dante, no njegov ego se broji za tri osobe) ostali barem jednako kul kao i prije, pa će animacije biti pune mačo fora i nevjerojatnih poteza na koje nećete ostati ravnodušni.

Odmah u početku primijetit ćete da se u ovom nastavku doista fokusiralo na priču više nego ikad u serijalu. Animacijama je sada dano puno više pažnje nego prije, a i sama priča je razrađenija i zanimljivija nego prije. OK, nikako ne možemo govoriti o nekoj priči koja će ući u legendu, ali pozdravljamo trud. U početku ćete vjerojatno biti pomalo zbunjeni, no polako… sve će sjesti na svoje mjesto. U igri se pojavljuje cijela lepeza novih likova, a stari se uglavnom pojavljuju tek u nekoliko animacija i nemaju neku bitniju ulogu (osim, naravno, Dantea).

Zapravo, možda ćete ipak prvo u igri zamijetiti grafiku, koja nadmašuje 90% next-gen igara – u svakom pogledu. Detaljne teksture, odlični efekti, govorna sinkronizacija i konstantnih 60 sličica u sekundi. Sve je tu. Zlobnici će reći da nije, jer igra nije u pravoj HD rezoluciji. I bit će u pravu, jer se igra ne vrti u rezoluciji 720p, no unatoč toj činjenici, igra na HD-u izgleda nevjerojatno oštro. Uostalom, neznatno bolji izgled nauštrb nestabilnosti FPS-a je kompromis koji većina gaming populacije nikako ne bi prihvatila. Srećom, animacije su dovoljno dugačke da se nadivite izgledu, jer, vjerujte mi, u igri ćete imati pametnijeg posla.

Nerovim venama također teče demonska krv, pa ćete gotovo sve ludorije koje ste izvodili s Danteom moći izvesti i s mladim Nerom, pa i više. Naime, Nero ima ruku koja je sve samo ne ljudska, a u borbi će ponekad biti korisnija od bilo kojeg oružja. A kad smo već kod borbe, ona je brža nego ikad. A igra će vam i dalje slati desetke demona odjednom, prisiljavajući vas da se održavate na zadnjim atomima snage, da bi vas na kraju ošamarilacvvvvvvvvvvvv (oprostite, vadio sam mrvice iz tipkovnice… između c i v su bile… očito) rankom D zato jer niste radili dovoljno komboa.

Protivnici su raznovrsniji nego prije, te ono važnije, svi se razlikuju po načinu borbe i samim napadima, kao i načinima kako ih poslati u vječna lovišta. Neki će se prilično uspješno braniti od vaših napada, pa ćete im se morati približiti s leđa, dok će drugi biti brži i agilniji od vas, a tek kad vam u kasnijim dijelovima igre počnu dolaziti u većim grupama sastavljenih od različitih demona, shvatit ćete pravo značenje riječi COMBO.

DMC4 je, kao i prethodnici, teška igra, i zbilja nećete daleko proći jednostavno lupajući po tipkama, očekivajući da protivnici poumiru. Igra će vas puno više nagrađivati ukoliko naučite koristiti poteze, a ono još bitnije – ukoliko se uspijete istovremeno koncentrirati na ono što vi radite, kao i na ono što rade vaši protivnici. No, jednom kad naučite sve komboe, show počinje, a protivnici će se namučiti da vam se približe. Ukoliko se zbilja potrudite, možete ček održavati protivnike u zraku sve dok ih ne ubijete. Igra je stajliš koliko je Paris Hilton razmažena. Ajd, nije… nemojmo pretjerivati.

Osim već spomenute demonske ruke (ilitiga Demon Bringera) u igri ćete koristiti mač (originalno nazvan Red Queen), revolver (još boljeg imena, Blue Rose), a u igri se pojavljuje i Vergilova katana Yamato. Revolver je prilično neupotrebljiv, pogotovo uzevši u obzir ostala oružja, a o kombinaciji Red Queena i Demon Bringera neću niti govoriti. To i nije toliko loše, dapače, igra bi vjerojatno bila tipčni button masher da su se odlučili na nešto drukčije omjere snaga.

Dosad sam opisivao sve dobre strane igre, kojih je, kako vidite, puno. Nažalost, postoji i druga strana medalje. U pokušaju da igru učine duljom, Capcomovci su se odlučili na jako lejm potez – reciklažu. Nakon prve polovice igre, veliku većinu druge polovice provest ćete na identičnim lokacijama. Ono, wow. Čak su i bossovi isti. E pa, također, kamera je ponekad problematična. Ne dogodi se često, no zna zapeti iza nekog objekta, što će često uzrokovati frustracije.

Unatoč sitnim manama, DMC4 donosi sve ono što bi jedna hack ‘n slash akcijska igra trebala imati. Kako je po mnogobrojnim fanovima igre jedinica najbolji nastavak serijala, neizbježno je uspoređivanje četvorke sa jedinicom. Ne znam što očekujete da ću ja reći nakon ovog teksta, no moram reći da četvorka nije uspjela nadmašiti jedinicu, iako joj se opasno približila. Ljubitelji akcije, navalite – čeka vas paklena zabava. Ostali, ako volite ostale nastavke, i ovaj će vam se svidjeti. Ostali od tih ostalih – prošećite. I zanemarite sve što sam dosada rekao – prva velika igra 2008. godine stigla je.

Ako vam nešto nije jasno oko ove igre, imate kakvo pitanje ili jednostavno želite raspravljati o igri dođite na HCL forum i pridružite nam se.

Ovih dana definitivno je nešto u zraku? Osjećate li i vi? Da? Ma neee, nije ljubav. To je Nero, glavni protagonist četvrtog nastavka Devil May Cry-ja. Može li Nero zamijeniti legendarnog Dantea ili je ipak trebao biti sporedni lik?

86 Naša ocjena
 • Grafika
 • igrivost
 • kulnost
 • Reciklaža
 • kamera

Komentari (11)

 • Wildboy

  16.02.2008 - 17:05

  Super, e. :top
  Jedva čekam PC verziju, moram probudit gamepad iz zimskog sna :((

 • Seengeer

  16.02.2008 - 18:15

  Dobar si Ixy 😉 Kao što reče Wildboy, jedva čekam PC verziju.

 • Duksy

  16.02.2008 - 19:30

  meni se ovo svida. puno 🙁
  Posebno se napalia kad sam trazia informacije za najavu. koja nije nikad zavrsena. jer sam malo kasnia 🙁
  Uglavnom. Reca je kvalitetna. A za igru se ceka pc verzija..

 • zlaja_sb

  17.02.2008 - 10:49

  wuf..

 • Under

  17.02.2008 - 17:53

  Opet ja i moja neuspješna kupovina box-a. Pas mater. 🙁 Inače, reca kao i uvik kul, i tako.

 • Ementaler

  17.02.2008 - 20:39

  Odlična recenzija fino prožeta dozom humora :)… Čeka se PC verzija igre…

 • [proGABBEing] Ixy

  18.02.2008 - 10:19

  LOL.
  Jučer je ocjena korisnika bila puno veća.

  Mora da se nekome igra zbilja ne sviđa. 🙂

 • Ljenjak

  19.02.2008 - 08:18

  Kako mi je čudno da je već četvrti dio izašao. Kao da sam još jučer igrao jedinicu:)
  Inače, gg Ixy, ocjena i reca na mjestu,tambzap

 • frost135

  20.02.2008 - 22:27

  Jel svira nero, gitaru, ako ne svira gitaru, kao dante onda ništa od njega….

 • aDReNaLiNe

  15.08.2008 - 16:16

  Lijepo lijepo. hebene su mi ove slike u recneziji. Ixy, imaš talenta :shy:

 • gta_fan

  24.09.2008 - 11:19

  dobra i zanimljiva igra

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!