HCL.HR

Recenzija

Dragon Age: Origins [PC,X360,PS3]

Zoran Žalac

Porijeklom iz Kanade, razvojni tim BioWare jedan je od najproduktivnijih i najcjenjenijih zapadnjačkih proizvođača RPG igara. Ekipa je između ostalog zaslužna za PC klasike kao što su Baldur’s Gate i Neverwinter Nights, a u novije vrijeme za konzolaške uspješnice Jade Empire, Star Wars KOTOR te Mass Effect. Uz igre spomenutog proizvođača izgubili smo nebrojeno mnogo vremena, no nikada zapravo nismo žalili za njime, na što nas je još jednom podsjetio i njihov novi naslov pod imenom Dragon Age: Origins. Dotični je pak čista BioWare klasika, ovaj put u prvom redu namijenjena PC igračima. Riječ je o igri mračne fantasy tematike odrađene na kvalitetnoj razini kakvu ne vidjesmo još od legendarnog Witchera.

Kraljevstvo Ferelden našlo se u nezavidnoj poziciji zbog ljudske pohlepe. Čarobnjaci su svojim eksperimentiranjem potaknuli zlo i postali čudovišta znana kao Darkspawn, stavivši pritom Zemlju u neposrednu opasnost. Ipak, ljudi su uspjeli izvući pobjedu u ključnim bitkama ponajprije zahvaljujući odredu zvanom Grey Wardens. Skupina najboljih ratnika svih rasa suzbila je prijetnju tzv. Blighta, no četiri stoljeća kasnije, neprijatelj se vraća još snažniji, koristeći narušene odnose u društvu Fereldena. Grey Wardens skupina ponovno se udružuje kako bi uz kralja Cailana dovršila borbu jednom za sva vremena, ali kraljev pomoćnik Loghain vara obje strane te ih prepušta nemilom neprijatelju. Nakon bolnog poraza u bitci, drevni odred biva optužen za izdaju, a na igraču je da opravda njihovu čast, spriječi građanski rat, ujedini narod i krene u konačnu bitku s mrskim protivnikom.


Kratki opis Dragon Ageovog zapleta može vam dati dojam da priči manjka originalnosti ili pak čvršćih oslonaca, no nemojte da vas to zavara – ova igra definitivno ima jednu od najbogatijih fabula uopće. Prije samog zapleta očekuje vas uvod kroz šest različitih podloga, odnosno porijekla. Ovisno o rasi i klasi koju odaberete, vaš put u veliku avanturu počet će drugačijim scenarijem. A kad je već tako, treba li uopće spominjati da igra nosi i više mogućih završetaka? Bilo kako bilo, svijet Fereldena je iznimno dobro osmišljen, a svaki njegov segment detaljno razrađen. Povijest, religija, ideologija i mitologija ovdje daju prekrasnu sliku virtualnog okruženja, za što je svakako trebalo mnogo truda.

Ali Dragon Age ide i dalje od toga, postavljajući masu zanimljivih likova i lokacija čije će pojave jednostavno okupirati vaše misli, htjeli vi to ili ne. Način na koji BioWare oslikava atmosferu mučnog vremena kroz napetost i netrpeljivost u društvu, postupak je kojemu se možemo samo diviti. Kroz priču se tako provlače filozofske niti jer gotovo svaka odluka u pitanje dovodi poimanje moralnosti. Posljedice vašeg djelovanja trajno utječu na svijet te definiraju daljnji razvoj priče, a kako vam je izbor uvijek na raspolaganju nerijetko ćete vagati ponuđene opcije. Pohvala ide i zanimljivim referencama na mnogobrojna bića, stvari i pojave iz stvarnog života, koje su često izvor simpatičnog humora unutar igre.


Posebna priča su vaši suborci, odnosno likovi koje regrutirate kao Grey Wardene. Osim što svi imaju čitavu hrpu interesantnih pripovijetki iza sebe, ti likovi aktivno reagiraju na zbivanja i vaše stavove, pa stoga imaju i vlastito mišljenje o svemu tome. Valja istaći i činjenicu da se vaša ekipa neće uvijek idealno slagati, što znači da nećete moći ugoditi baš svakom individualnom članu. A ukoliko vas to odvede u krajnosti, takva situacija promijenit će priču odsustvom lika ili pak dodatnim zapletom. Sve u svemu, poprilično je teško ograničiti doživljaj Dragon Agea na tek nekoliko rečenica kada isti ima enormnu podlogu izvrsne kvalitete. Stoga ne treba okolišati – ovo je epska avantura koja s pravom ide ravno uz bok najvećim RPG serijalima u povijesti video-igara.

Na polju konkretnog gameplaya, Dragon Age ne pada daleko od BioWareovog stabla s ostalim igrama, prvenstveno KOTOR-om i Neverwinterom. Dakle, ako ste se već susreli s pristupom dotičnih naslova Dragon Age: Origins vam nikako ne bi trebao biti stran, a ukoliko još uvijek niste krajnje je vrijeme da to učinite. Borba iliti okosnica igre, odvija se u real time-u s opcijom pauziranja. Kontroliranje vaših likova svodi se na zadavanje naredbe, ali taj sistem nije baš jednostavan kao što se to na prvi pogled može činiti. Naime, upravljat ćete s maksimalno četiri lika u grupi, a naglasak će biti na strategiji. Doduše, uz podesivi kreator taktike moguće je ostaviti druge likove pod vodstvom umjetne inteligencije, no ukoliko ste spremni na učestalo pauziranje igre, radije preuzmite kontrolu nad svim borcima.


Razlog ovakvom savjetu leži u težini same igre. Iako su vam dostupne čak četiri razine težine, već na standardnoj postavki igra biva prokleto teška. S druge strane, easy postavka može vam ubiti čar igre jer je prelagana, što će reći da težina nije baš najbolje izbalansirana. Velika razlika između verzija za PC i onih za konzole također se nadovezuje na problem težine. Naime, PC verzija sadrži mogućnost prebacivanja na izometrijsku kameru, sličnu ptičjoj perspektivi. Pomoću nje borba postaje kudikamo preglednija, a izdavanje naredbi mnogo lakše. Konzolaške inačice zbog navodnog hardverskog ograničenja nemaju takvu kameru, što je vidljivi problem (pogotovo u zatvorenim prostorima) jer je ona neusporedivo bolje rješenje nego pogled iz trećeg lica. Nevezano za težinu igre, konzolaške verzije pate i od kompliciranog sučelja pa navigacija brojnim menijima često zna biti mukotrpan proces. Dakako, PC na ovome području blista pomoću kombinacije miša i tipkovnice.

Brojnost menija dokaz je bogatog sadržaja u igri. Questovi, inventory, mape, codex te karakteristike likova označavaju klasične elemente RPG žanra koje ne treba mnogo opisivati. Zadaci se dijele na glavne i sporedne, od kojih se potonji najčešće obavljaju po istom kalupu. Srećom, izazov je uvijek tu, a napredovanje ne pita za sredstva. Razvoj lika temelji se na odabiru klase, kasnije i pod-klase, nadograđivanju tipičnih karakteristika lika, te vještina i talenata koji uključuju razne mogućnosti poput spravljanja napitaka, krađe ili obijanja lokota. Igra je podijeljena na nekoliko regija s višestrukim lokacijama (sela, gradovi, dvorci, šume, grobnice itd.), a putovanje do njih vrši se pomoću mape. Na istom putu mogu vas zaustaviti nasumični susreti s neprijateljem, trgovcima i drugim pojavama.


Kad već spominjemo neprijatelje, valja reći da igra broji oveću količinu istih, podijeljenih na nekoliko vrsta i klasa (ljudi, životinje, utvare, mrtvaci, Darkspawn, itd.). Generalno se velika većina protivnika prilagođava vašem levelu, no tvrdoglavci koji glume svojevrsnog bossa (zmajevi, demoni) znaju dobrano zagorčati život te u kosti uliti strah od sljedećeg suprotstavljanja. A iduća bitka vodi skoro u nedogled ili barem u stotinjak sati koliko igra traje. Multiplayera nema, no teško da će vam nedostajati. Replay value je iznimno visok jer, kao što je spomenuto, očekuje vas više različitih početaka i završetaka, puno izbora i mnogo raznovrsnosti. Gameplay kao takav možda nije inovativan, ali vrijeme uz Dragon Age jednostavno leti i nitko se ne obazire na takve sitnice. Teško mu je zapravo naći pravu manu pokraj ovoliko dobrih stvari.

Građen na BioWareovom Eclipse engineu, Dragon Age: Origins nas časti solidnim vizualima. Mogli bismo kukati kako oni nisu na razini sa ostalim savršenstvom, no utvrđeno je kako nam grafika ne igra ulogu. Uostalom, ono solidno izgleda jako dobro na PC-u, dok se na konzolama zbog mutnih tekstura drži kao nekakav grafički prosjek. Optimizacija kod PC verzije također je sasvim pristojna – trebat će vam tek neki snažniji procesor (četverojezgreni, po mogućnosti) dok će starije grafičke kartice bez većih problema gutati više postavke. Tehnički problemčići kao što su duže loadiranje i iskakanje objekata u daljini (posebice u Xbox 360 verziji) znaju zasmetati s vremena na vrijeme, ali srećom nisu toliko česti da bi bili posebno iritantni.


Zvuk? Čista petica. Glasovna sinkronizacija po BioWareovoj tradiciji briljira, iako ostaje pomalo nejasno zašto glavni lik ne govori u dijalozima. Glazba je pravi melem za uši, bilo da se radi o laganim melodijama pri istraživanju ili pak o napetim skladbama tijekom borbe. Za razliku od Fallouta 3, proslavljeni Inon Zur ovdje je pogodio bit pa Dragon Age zvuči kao prava fantasy avantura, zajedno s glazbom koju bi rado poslušali i izvan igre.

I sad završna riječ, ali što reći nakon svih superlativa? Pa bit će najbolje svesti Dragon Age: Origins na računicu koja bi glasila: fenomenalna igrivost + zarazan gameplay + trajanje preko stotinjak sati + replay value + bogata priča = ljubav, uspjeh, BioWare, drevni RPG na PC-u, epska zabava, 94%! Ukoliko vam nije jasno, vjerojatno nikad neće ni biti, no bez obzira na sve ovo je RPG godine i nije da ima ikakvu konkurenciju nakon svega što je ponudio i što će u budućnosti ponuditi. BioWareu stoga kapa dolje, nadamo se ekspanzijama, nadamo se nastavcima. Samo ne u skorije vrijeme, treba prvo više puta završiti ovaj RPG dragulj.

Slažete li se sa nama? Jeste li uopoće odigrali ovaj odličan RPG naslov? Sve nas to zanima pa nam svakako ostavite svoj komentar u boxu za komenatre ispod, a ne zaboravite nam ostaviti i svoju ocjenu ove igre. Za komentiranje i ocjenjivanje sadržaja na HCL portalu morate biti registrirani.

Nakon pet godina predanog rada BioWare nam je konačno servirao Dragon Age: Origins – fantasy poslasticu koja nas je vratila u najbolje dane RPG žanra na PC platformi. Kako joj je to uspjelo, pročitajte u našoj recenziji.

94 Naša ocjena
 • igrivost
 • trajnost
 • atmosfera
 • replay value
 • zvuk
 • priča
 • sitnice

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (33)

 • Armor

  30.11.2009 - 20:51

  Jako dobra reca i ocjena.
  Vrhunska igra.

 • Bela

  30.11.2009 - 20:56

  Ma za DA: O imam samo riječi pohvale….od grafike, priče, dijaloga i božanskog soundtracka.
  Totalno se slažem s ocjenom, ma dajem 1 više : 95..potpuno zasluženo.
  GG Bioware.
  Mnogo dobra reca XD

 • James T.

  30.11.2009 - 21:08

  Najbolji RPG novijeg doba nakon Fallouta 3.

 • Figo

  30.11.2009 - 21:45

  Dobra reca, i preodlična igra.. dajem joj glas za igru godine..

 • Ementaler

  30.11.2009 - 21:48

  Bit će vremena za glasanje za igre godine u našem Zlatnom Dabru 2009 koji uskoro stiže :). I da igra je uistinu odlična, mahom dobiva najbolje ocjene po netu ( i offline 🙂 ).

 • patafix

  01.12.2009 - 07:38

  Platforme: PC, PS2, PS3, Wii, Xbox 360, DS, PSP
  jel ovo 100% za ovu igru ili????

 • Prince-Artas

  01.12.2009 - 10:06

  igram igru već par sati…kvalitetan rpg al priča mi ipak nije na razini Witchera…

 • Prince-Artas

  01.12.2009 - 10:08

  recezent je krivo napisao platforme na kojima je igra izašla
  DAO je izašao za PC, PS3 i X360

 • Ementaler

  01.12.2009 - 10:39

  Dobro je Zoran napisao, ja sam kriv, ostale su mi kopirane platforme od Star Wars recenzije, a nisam ni skužio. Evo sad je ispravljeno, isprike :).

 • greywardens666

  01.12.2009 - 14:08

  ma igra je preje***a, zadnja igra za koju sam tako zabrijo bila je witcher.
  U igri se baš osijeti BioWare, jer ima iz svega pomalo (Baldurs Gate , KOTOR, Jade Empire , Neverwinter Nights) i po tome je posebna, a to i nije nikakvo iznenađenje jer ipak je to BioWare.

 • Corbel

  01.12.2009 - 16:54

  Odlicna recenzija ^^ vrjedi probat

 • Duksy

  01.12.2009 - 17:50

  kvalitetna recenzija kolega 🙂
  namjeravam počet igrat kad privedem borderlands kraju…

 • Bela

  03.12.2009 - 13:21

  Nakon nekih 25 sati provedenih u igri, mogu reći da ima moj glas za igru godine.
  Neprospavane noći, Dragon Age mi je uzeo život ;(

 • luckyluke

  08.12.2009 - 19:46

  sranje nad sranjima.
  nisam ni 5 minuta izdrzao
  boze sacuvaj jos biste joj dali GOTY-ja,e nemoze
  GOTY ide MW2 😛

 • bac_santa

  09.12.2009 - 13:47

  Igra je prezakon. Dajem glas definitivno za igru godine.

 • Brzi97

  21.12.2009 - 14:28

  Legenda je igra, ali Fable: The Lost Chapters mi ipak ostaje najbolja igra ovog žanra.

 • SpecThron

  22.12.2009 - 00:21

  To uzimam za PS3!!! Btw za one koji NE znaju to je NAJBOLJI I NAJOCJENJENIJI RPG 2009 god. za PS3!

 • Lovac

  22.12.2009 - 20:57

  Stvarno predobra igra. Uz Mass Effect i KOTOR meni najbolji RPG.

 • Lazy

  23.12.2009 - 14:34

  Kakva igra, staaaari moj za poludit…uz kotor, oblivion i witcher, numero uno.
  LOTR na telki i Dragon age na zaslonu compa ma što ćeš bolje za božić(još samo da me mali ne vuče za rukav,bemti)hehe

 • omar500

  28.12.2009 - 13:49

  Igra me je očarala, prelazim je po drugi put. Definitivno GOTY i najbolji RPG u zadnjih par godina

 • luckyluke

  03.01.2010 - 20:22

  @brzi97:fable je zakon 😛
  meni je on isto kao i tebi najbolji RPG

 • Hansi Kursch

  05.01.2010 - 01:57

  @luckyluke97
  Vjerovatno si klinjo i još ti ne rastu dlake na muškom spolovilu penisu i najbolja igra ti je san andreas.
  Igra mi je najbolji RPG ikad, a igrao sam dosta toga. 100/100

 • Hansi Kursch

  05.01.2010 - 01:58

  Krivo sam našusao, htio sam reći samo luckyluke.

 • Hansi Kursch

  05.01.2010 - 01:59

  Hebem ti typose 🙁

 • kralja

  16.01.2010 - 15:52

  najbolji rpg nakon morrowinda,dva puta sam ga odigrao i jedva čekam expanziju the awakening

 • Praetorian1

  19.01.2010 - 11:10

  Igra je predobra dao sam joj ocjenu 99 samo zbog witchera njemu sam dao 100

 • micho0305

  09.02.2010 - 17:55

  tamo sam u ocjenjivanje pokušao upisat 150, ali ne ide
  najbolja igra ovog tipa svih vremena
  toliko je dobra da je igram treći put (sad Elf) a još nisam instalirao expanziju
  ocjena 150

 • maric003

  19.02.2010 - 13:13

  ma daj……..20 minuta sam proveo igrajuci ju i odmah nakon toga sam ju deinstalirao!!!!

 • nino4danic

  25.05.2010 - 21:52

  najbolja igra

 • swarica

  15.09.2012 - 22:46

  cista stotka, poklonila sam godinu i po svojih noci toj prediiiiivnoj igri [3

 • Gamer101

  25.11.2012 - 01:17

  @luckyluke MW2 je sranje, ideš, pucaš, pa još malo ideš, pa još malo pucaš… -.-" Dijete si!

  @maric003 Ne znaš što su čari RPGa, vi današnja djeca znate sam za "Pam pam pam pam" i "makljaže" i "čakije" i "Head Shootove". Jesi ikada čuo za BG serijali ili ME serijal ili NWN serijal ili čak DA serijal? -.-" N00bino.

  • buby8992

   @Gamer101, 25.11.2012 - 02:02

   Mislim stvarno! Daj gledajte malo datume komentiranja. Zar ne vidiš da su to komentari od prije 3 godine, a dotični članovi kojima se obraćaš, koliko ja barem vidim, više ne ostavljaju komentare na portalu. btw. Nemoj govoriti da je COD sranje jer će ti doći član portala zvan xPh4rlm, a vjeruj mi to ne želiš.

 • zoran naki?

  25.07.2013 - 16:42

  igrano

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!