HCL.HR

Recenzija

Excite truck [Wii]

Petar Karabatić

Izlaskom nove konzole očekujemo launch naslove koji bi trebali pokazati snagu te iste. Sjećate li se Ridge Racera 5 na Sonyjevom Playstationu 2 i Tekken Tag Tournamenta? Te igre su baš to i bile, testeri snage konzole no ujedno su bile i jako igrive, što baš i nije česti slučaj. Naime launch igre proizvodači često koriste kao način namakanja brze love, što je posebno bio slučaj na izlasku Nintendove Wii konzole. Brojni PS2 portovi sa kvazi dobrim kontrolama, tu i tamo koja prosječna originalna igra i naravno Nintendove standardne IP igre. Upravo Excite Truck mogu smjestiti među originalne ali prosječne. Poznavatelji Nintendove povijesti vidjevši ovo Excite bi pomislili nabrijanu visokokvalitetnu vožnju, kakav je bio Excite Bike (NES) i Excite Bike 64. Dijelom Excite Truck to i jest, no postoje i oni drugi dijelovi koji nisu bajno izvedeni.

Nintendo je očito ovaj put išao EA putem te se odlučio na brz način do novaca, pa je izbacio ovu poludovršenu, tech demo razine, no u nekoj mjeri zabavnu igru. Trucks svakako pokazuju grafičke mogućnosti Wiija, posebno pri iscrtavanju, konstatnom fps-u, refleksiji i inim efektima. Monster Truck Games se posebno hvalio trenutnom, realnom, lomu truckova unutar igre, za razliku od predefiniranog tipa kao u TOCA serijalu. No pomalo je suludo kada se taj terenac zabije u stablo nasred puta kao u kakvu deset tona stijenu. Komadići na sve strane, promislim je li doista stablo TAKO tvrdo?! Također brojnost incidentih stabala je jako velika pa kad svako malo zahvatite stablo, ono nešto poznatije kao igrivost se gubi. A da ne govorim o brojnim nevidiljvim preprekama koje mi se dogode tijekom letenja svojim SUVom ili terencem.

Letenje je zapravo bit ove igre. Kao first party Wii igra, veliku naznaku je dobio motion sensing. Wiimote koristite kao volan u NES joypad položaju. D-pad se ne koristi za smjer osim za turbo. Zanimljiv aspekt je što pri okretanju vozila vi doslovno okrećete wiimote, kao što neki običavaju nesvjesno okretati kontroler u zavojima. Postoje brojni jump pointovi koje ako dobro iskoristite donose zvijezde.

Zvijezde ovdje također morate skupljat (it’s me Mario!). One vam omogućuju otvaranje novih kupova, svaki put kada na dotičnoj stazi skupite dovoljan broj zvijeda. Ocjene su podijeljene u S, A,B,C,D rank, s tim ako dobijete C ili D ranking morate ponovno odvoziti. Zvijezde, a s njima i bolji rank, dobijete izvodeći trikove ljuljajući Wiimote u zraku, zabijanjem auta u auto i pokupljenim power upom. Zanimljivost ovih power upova je što oni omogućuju morphing terena, što je još jedna od inovacija i zanimljivo izvedeno. Uz kupove imate i challenge koji je zanimljiv no brzo dosadi jer su zadaci pomalo jednolični, a i jako frustrirajući… I onda govore da je Wii za casuale.

No posebno moram pohvaliti 2 player mode koji je jako zabavan, usprkos stablima! Tada igra dolazi do punog izražaja te joj se replay value podiže. Inaće trajnost također nije došla do izražaja. Kupovi će vam oduzeti svega deset sati, te pri tom mislim na sakupljanje S rankova i skinova automobila. Challenge mode 5 sati i 2 player sve dok vam ne dosadi i dok imate “druga” za igranje.

Kao pozitivnu stranu istaknio bi soundtrack koji pristaje ovoj igri, ali i customization soundtracka. Naime, Wii ima SD card utor, te raspoznaje MP3 format. Monster Games su iskoristili i omogućili nam slušanje tih pjesama tijekom vožnje. Tako si možete upaliti Madonnu, ili Bičuj me Stojane (Hvala Passenger ) i uživati u krajolicima Filipina, Kanade, Meksika i slično. U svakom slučaju jako zgodan feature.

Možda cjelokupna recenzija djeluje pomalo strogo s obzirom kako je ovo launch naslov, no s razlogom. Bit Wiija je jednostavnost, zabava i igrivost a Excite Truck svojim DRVEĆEM to pobija. Nakon igranja osjećat će te se frustrirano sa željom da razbijete Wiimote, no na neki sado-mazo način bit će te zadovoljni jer smo odigrali i većih khm…kakica. Zato Nintendo (iako ne čitas ovo) kada budeš izdavao sljedeću igru pazi na DRVEĆE, nevidljive prepreke i da, drveće…
P.S. Online mode ne bi ubio također, iako je launch igra, no bilo bi poželjno u mogućem nastavku, koji bi uz dodatno poliranje bio top notch. A poliranja ovoj igri itekako fali…

Može li vas igra koja prkosi Wii filozofiji i ostavlja dojam tech demoa zainteresirati?Saznajte u sljedećem tekstu.

0 Naša ocjena

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!