HCL.HR

Recenzija

Final Fantasy VII [PS1]

Terminus
Svijet Finalne Fantazije

Svijet je «suh», on umire. Sivilo današnjeg dana može biti narušeno samo crnilom sutrašnjeg. A za sve to je kriva jedna organizacija – ShinRa. Shvativši da se sama životna energija planeta – Mako energija – može iskorištavati kao gorivo, ili kao materijal za proizvodnju Materia – kugli sa magičnim sposobnostima. No naravno, ako se nastavi crpljenje Mako energije nastavi svima je jasno da planet neće dugo poživjeti. I tu upadate vi.

Živjeli zeleni!

Kao odgovor na ShinRino izvlačenje Mako energije nastao je Avalanche – organizacija kojoj je cilj bio spriječiti daljnju potrošnju Mako energije. Naravno, nije ni ShinRa samo besposleno stajala već je počela «proizvoditi» SOLDIER-e, elitnu vojsku koja je trebala čistiti nered za ShinRom. Kažem proizvoditi, jer riječ je bila uglavnom o vojnicima nastalim kloniranjem i «kupanjem» u Mako energiji kako bi se ojačali. A najveći uspjeh im je bio proizvodnja Sephirota. Davno prije na Zemlju je pao meteor i uništio dio Zemlje, te je tako nastao Sjeverni Krater. A u kometu je bila ona – Jenova. ShinRini stručnjaci su ubrzo došli na mjesto događaja, pokupili sve dokaze i nestali, a iz stanica Jenove klonirali Sephirota – najjačeg SOLDIER-a.

And I am…

Cloud, bivši SOLDIER. Arogantan i ambiciozan, isprva plaćenik a kasnije nastavlja borbu sa vlastitim ciljem. Ono što je za njega počelo kao misija uništenja Mako reaktora ubrzo se pretvara u luđačku potjeru za osobom kojoj je prije stajao uz bok – za samim Sephirotom. Tko sam ja – pitanje je koje ćete si sigurno postaviti nakon jednog razgovora sa Sephirotom. I to je pitanje na kojem će se bazirati velik dio radnje. Također, to je pitanje čiji ćete odgovor morati sami potražiti…

The story goes on

A u čemu je bit ove igre, i što ju je učinilo antologijskom? Zašto se može uvrstiti u anale gamerske povijesti? Otkrivši da je samo klon Sephirot se odlučuje osvetiti ShinRi radi toga što je učinila od njega, no na kraju ni tu ne staje. Saznavši za svoju Majku (Jenovu) odlučuje provesti Okupljanje (Reunion) – tj. sakupiti sve osobe nastale iz Jenovinih stanica na jednom mjestu, a onda raniti planet, baš kao što je Majka učinila. Jednom ranjen, planet bi se morao liječiti – sakupiti svu svoju Mako energiju na mjestu rane, a Sephirot je namjeravao biti tamo, i pokupiti svu energiju u sebe. Kako će i Cloud otkriti zastrašujuću istinu o sebi, i on će se uključiti u lov na Sephirota, a kada se jednom susretnu, ta će bitka odlučiti o svemu.

Malo i o tehnici

Kao i u svakom FF-u, i ovdje je sustav levelupanja i magija jedinstven. I ovdje ćete putovati svijetom, sakupljati weapone, armore, accesoryje i sl. ali nećete moći koristiti magije ukoliko nemate Materie (da, one stvari koje sam spomenuo na vrhu). Materia ima tri vrste – attack, support i summon. Attacking Materie su one kojima koristite magije poput Ice, Fire, Death i slične, Support vam omogućavaju liječenje, ubrzavanje, povećavanje obrane… dok Summon omogućavaju prizivanje raznih mitskih kreatura koje će vam pomagati u bitkama, kreatura poput Ifrita, Shive, Bahamuta… Naravno, moguće je kombinirati Materie pa ako stavite npr. Final atack uz Summon Phoenix onda će vaš lik prije smrti prizvati fenixa koji će oživiti vaše poginule prijatelje. Još jedna od posebnosti ovog FF-a su svakako chocoboi – žute ptice na kojima ćete moći jahati, ali ih i uzgajati. Tako ćete od početnog žutog (koji može hodati samo po tlu, i to ravnom) dobiti plavog (koji može prelaziti i preko rijeka), zelenog (prelazi preko planina), crnog (i rijeka i planina) i zlatnog (koji može hodati apsolutno svuda po mapi). Također mogu reći da je FF: VII prvi veliki RPG na PSX-u koji je uveo detaljnu krakterizaciju likova. Kroz igru ćete sresti ninju-lopova Yuffie, povučenu prodavačicu cvijeća Aeris, samopouzdanog Cida, tvrdoglavog Barreta i mnoge druge. Također, igra se može pohvaliti i kvalitetno napravljenim i emotivno nabijenim scenama (npr. dio u kojem Sephirot ubija… jednog od likova (da ne spoilam baš toliko)).

Odlično. Jednostavno fenomenalno. Final Fantasy VII je definitivno igra koju svaki tru gamer mora imati na polici. Tona tajni omogućiti će vam da igru igrate bar 100 sati a da vam ne dosadi, jer svaka je tajna drugačija i na svoj način posebna, te se za svaku isplati potruditi. I što je vrlo bitno – čak i ako potrošite 200 sati razvijajući likove to ne znači da će igra biti lagana jer će se i bossovi jačati u skladu s vama. Sustav magija (Materie) mi se svidio i osobno mi je najdraži od svih FF-a, a vjerujem da će se svejedno svidjeti svakom gameru koji ju uzme u ruke. Za sve osobe željne pravog izazova tu su naravno i Weaponi, monsteri koje je stvorio planet kako bi se branio od napadača (Ultima Weapon, Omega Weapon, Ruby, Emerald i Diamond Weapon), i vjerujte mi, u njihovim izazovima ćete uistinu uživati.

Zamjerke? Nemam ih. Jedino bih se mogao požaliti na grafiku, ali ako uzmem u obzir vrijeme kada je igra izašla ta zamjerka pada u vodu. Dakle, ako vas zanima koja je igra uvela revoluciju u svijet RPG-a, savjetujem, kupite Final Fantasy VII, neće požaliti.

Dopustite da vas povedem u svijet mačeva i magije, ratova, heroja , nade i straha… Svijet gdje pojedinac čini razliku, svijet gdje pojedinac može odlučiti o sudbini čovječanstva.

0 Naša ocjena

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!