HCL.HR

Recenzija

Flatout: Ultimate Carnage [PC]

Zoran Žalac

Riječ osvježenje iz naslova ipak nemojte shvatiti doslovno. Razlog tome je činjenica da je FlatOut UC zapravo remake FlatOuta 2, osvježena verzija isprva najavljena samo za Xbox 360. Kako sve ovo ne bi bilo previše zbunjujuće, ukratko ćemo vas upoznati s poviješću ovog serijala koji je svjetlo dana ugledao 2004. godine. FlatOut serijal za sada broji tri igre, zajedno s ovom koju upravo recenziramo. Kao što je već navedeno, 2004. godine finski studio Bugbear Entertainment upoznao nas je s neobičnim trkaćim naslovom koji je svojim inovativnim pristupom pokupio brojne simpatije recenzenata i igrača. Radilo se tu o divljačkom utkrivanju na ludim stazama s još luđim vozilima. Ta adrenalinom nabijena igra polučila je solidan uspjeh i dvije godine kasnije uslijedio je nastavak. FlatOut 2 ponudio je isti sustav igre, no ovaj puta, proizvođači su se više bazirali na scene uličnog utrkivanja te nabrijavanja vlastitih vozila. To nije spriječilo uspjeh igre jer je nastavak bio isto toliko kvalitetan naslov kao i originalni FlatOut.

FlatOut Ultimate Carnage zamišljen je dakle kao remake drugog dijela te rađen s namjerom da se doživljaj divljačke jurnjave i zabijanja prenese i na next-gen konzolu ( FlatOut 1 & 2 izdani su za PC, PS2 i Xbox ). Xbox360 verzija igre izašla je otprilike prije godinu dana, a sada nam FlatOut UC stiže i na PC. Kako ekipa HCL portala do sada nije recenzirala nijedan FlatOut naslov, ispravljamo tu grešku ovom recenzijom.

Kao što ste imali prilike pročitati, FlatOut je naslov s tematikom utrkivanja. No ne i klasičnog utrkivanja jer se barem 70% igre zasniva na razbijanju, udaranju i razaranju tuđeg, ali i vlastitog automobila. Iako možda i ne zvuči baš privlačno, većini će igrača baš to pružiti zabavu. Kako igra ne bi ispala ista kao i prethodna samo s boljom grafikom, Bugbear se potrudio i dodao nove modove igranja, nova vozila i ponešto bolji multiplayer. Glavnina igre u odnosu na FlatOut 2 ostala je ista, pa ako ste već upoznati s ovim naslovom, mala je mogućnost da ćete se naći na nepoznatom teritoriju.

Career mod (jednostavno zvan FlatOut) glavni je i najzanimljiviji mod u igri. Podijeljen je po tipovima utrka, točnije njih tri sveukupno. Karijeru počinjete sudjelovanjem u demolition utrkama da bi ste daljnjim napredovanjem došli do cestovnih utrka, a naposljetku i do onih uličnih. Svaka od tih faza utrkivanja dijeli se na tri levela, a svaki level se sastoji od nekoliko kupova i događaja. Kupovi su u jednu ruku klasične utrke protiv 11 protivnika u nekoliko rundi, dok su eventi ili događaji zapravo modovi širem pučanstvu poznati kao time trial ili pak totalni destruktivni okršaji u kojima pobjeđuje onaj tko sačuva živu glavu i ostane zadnji u areni. Osvajanjem jednog od prva tri mjesta na postolju, dobivate novce koje koristite za kupnju novih vozila i njihovih nadogradnji. No novac koji zaradite kad pokupite prvo mjesto u kupu sam po sebi nije dovoljan za nove investicije. Baš zbog tog aspekta FlatOut nije klasična igra. Bonus novac ćete dobivati osvajajući titule za najbrži krug, najvećeg razbijača i sl. Drugim riječima, dodatni novac zaradit ćete sudaranjem u druge protivnike, lupanjem ostalih automobila na stazi i izvođenjem raznoraznih akrobacija tijekom vožnje.

Otključavanjem levela za svaki tip utrka u isto vrijeme otključavate i nova vozila. Baš kao što je i karijera podijeljena po tipovima utrka, tako su i automobili podijeljeni po tim istim tipovima. Što se samih vozila tiče, njih je u igri dosta, ali ništa pretjerano. Većina ih je već viđena u FlatOutu 2, ali tu su i neki novi. Vozila se također mogu i nadograđivati, iako sam sustav nadograđivanja ne čini baš neku veliku razliku. Generalno ih je moguće svrstati u dvije kategorije – na manje (brže) i na veće (snažnije) aute. Stoga je poželjno u garaži imati ova dva tipa jer se za time trial isplati imati manje i brže aute, dok se za festival razbijanja u arenama pametnije opremiti nešto snažnijim i izdržljivijim vozilom.

Staze u igri su jako zabavne i dobro koncipirane. Svaka od njih je posebna i detaljna. Utrkivat ćete se po rančevima i naseljima, a kasnije i po pravim street race dionicama. Sve staze imaju prečace i veliki dio lomljivog materijala. Nakon samo nekoliko krugova na stazi će biti veliki nered i upravo zbog toga ćete znati da igrate FlatOut, a ne NFS ili nešto slično.

Kako sve ne bi ostalo na career modu, UC donosi i Carnage mod. Ovaj mod se može opisati kao neka vrsta arcade moda. Većina eventa i natjecanja u ovom dijelu igre bazira se na ludom feature-u po kojemu je FlatOut najpoznatiji. Naime, radi se o suludoj vratolomiji u kojoj se autom spuštate niz padinu velikom brzinom i na kraju staze lansirate vozača koji odleti u zrak. Cilj je dakako lansirati vozača što višlje i što dalje. Da je taj feature jako popularan govori i brojka od čak desetak vrsta tog moda.

Prava draž Carnage moda je uspoređivanje rezultata preko neta, no to nije jedino multiplayer iskustvo ove igre. Tu je i Live mode koji je pravi multiplay preko neta. Valja naglasiti da je ovo Games For Wwindows naslov i da ćete se stoga preko neta moći igrati jedino putem GFW Live servisa. Multiplay sam po sebi jest zabavan, no igra će vam pružiti puno više toga u single playeru.FlatOut je oduvijek imao odličan soundtrack, pa ni UC nije iznimka. Glazba u igri je upravo kao i igra sama – žestoka i brza – drugim riječima: must have za svakog ljubitelja rock glazbe. Grafička prezentacija je unatoč svoj silini modova u igri, ipak najjači adut ovog remake-a. Grafika je i dalje vrlo dobra – oštra i detaljna. Naravno, nije u istom rangu s grafikom viđenom u Grid-u, no nije ni za baciti.

Sad kad ste se upoznali s dobrim stranama igre, vrijeme je i za negativne činjenice kojima ova igra definitivno ne uspijeva pobjeći. Kao prvo i glavno, ako ste kupili FlatOut 2, zaista nemate baš mnogo razloga za kupnju UC-a. Čak i da ste fan serijala. Novi modovi i bolja grafika jesu dobre stvari, ali ovo ipak nije FlatOut 3 i mišljenja sam da bi UC trebao biti svojevrsna ekspanzija ili besplatni patch prije nego samostalna igra. Kako je to najveća mana igre, preko ostalih se još može i preći, no ipak ih valja spomenuti i nabrojiti.

Fizika u igri je apsolutno nerealna što se može pripisati podređenosti brzini gameplaya, no neke su stvari jednostavno smiješne. Udaranje u klupe, ograde ili željezne stupove tako ne čini nikakvu štetu vozilu, no udaranje u drvo ili kamen rezultira ogromnom štetom. Kako je ovo ipak konverzija Xbox 360 igre i to konverzija na koju se čekalo godinu dana, PC gameri još jednom će biti zakinuti za podršku miša u izbornicima, a definitivno ne mogu biti zadovoljni ni s optimizacijom igre. Jer FlatOut UC brzo dosadi unatoč sadržaju i barem je tih 5 sati početne zabave moglo prerasti u 6 da se više pažnje posvetilo optimizaciji.

Na kraju, procjena. A procjena je: solidan remake već solidnog naslova. U svakom slučaju, igra će poslužiti svrsi ovih ljetnih dana. Konačno mišljenje je zapravo vrlo jednostavno – ako do sada niste igrali nijedan FlatOut, Ultimate Carnage je igra za vas, ali ako ste igrali FlatOut 2, radije preskočite UC i pričekajte treći nastavak ovog serijala.

Svoje komentare na ovu recenziju i igru ostavite nam ispod, a ako želite pričati o ovoj igri na našemu forumu kliknite i registrirajte se.

Na naše piceke stigao je Flatout UC. Bilo da ste ovisnik o adrenalinu ili tek casual gamer željan zabave na kratke staze, ovaj naslov predstavit će vam osvježenje usred ljetne igraće monotonije.

70 Naša ocjena
 • mnoštvo modova
 • dobar multiplayer
 • grafika
 • glazba
 • brzo dosadi
 • optimizacija
 • fizika
 • 80% igre je FlatOut 2

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (1)

 • Under

  17.08.2008 - 09:25

  Igra je inače kul, samo je poprilično teška. Pogotovo u odnosu na prvi Flatout.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?