HCL.HR

Recenzija

Football Manager 08

Danijel Handžek

Vjerojatno se pitate da li postoji nešto što u ovoj igri nismo vidjeli prošlih godina? Postoji li nešto što nas može iznenaditi i navesti da razmislimo o kupnji dotične? Ovaj naslov došao nam malo prije božićne shoping ludnice, pa će vjerojatno mnogima taktičarima ( u koje se i sam ubrajam ) ovaj naslov oduzeti sate i sate slobodnog vremena; dok će sa druge strane igračima koji ne vole ovakav žanr igre ovo izgledati kao velika hrpa tablica, statistika i dosadnih taktiziranja.

Nakon što pokrenete igru otvara vam se popup prozor, koji vas savjetuje i vodi sve potrebne radnje koje morate napraviti da bi igrali opušteno. Sam tutorijal napravljen je vrlo informativno i jednostavno, te će vam olakšati zbližavanje sa samim sučeljom i načinom dolaženja do određenih podataka koji su vam potrebni u nekom trenutku. Po meni je to doživjelo najveće promjene. Ti popupovi su sada u bijeloj boji i gumbi su reorganizirani. Novi skin donosi vedrije i svjetlije boje kako bi se nakon višesatne igre oči osjećale odmornije nego inače. Vjerujem da će ovu promjenu pozdraviti svaki igrač koji prati serijal, jer je upravo ovo, ono što je meni nekoliko sezona ostajalo isto.

Sama igrivost je odlična te će i igraču koji se prvi puta susreće sa naslovom približiti način igre tako da ćete se osjećati kao da igrate sezonama i da vas ništa ne može iznenaditi. Kalendar je nešto najbolje što su sredili, sadrži sve najbolje datume i događaje koji vas trebaju interesirati i koji su povezani uz vodstvo vašeg kluba. U bilo kojem trenutku možete vidjeti raspored utakmica, raspored lige i kupova, rupu u rasporedu kada možete neku prijateljsku ubaciti, jako korisna stvar. Potpuno novi transfer centar apsolutno će vam omogućiti da pratite transfere u najsitniji detalj, da dobijete sve relevantne informacije koje su vam potrebne prije dovođenja igrača; prodaje te praćenja pojačavanja konkurentskih klubova.

Igrači su napravljeni do najmanjih statističkih detalja – visina, težina, brzina, itd. Transferi su ažurirani, što je i zapravo razlog izlaska svake nove verzije igre, ali to je ono što nas veseli i tjera da je igramo dalje. Detalji igrača u manjim i slabijim ligama neće biti u bebu ako odaberete manju bazu podataka na samom startu igre, jedino već poznati igrači tipa Modriča su tu točno opisani. No ako želite detalje onda ćete uzeti i najveću bazu i uživati, iako ona traži veću količinu memorije u računalu vjerujem da svi danas imaju odgovarajući hardver za uživanje u maksimalnim čarima igre. Cijeli taj interface koji je ove godine očito puno olakšan i reorganziran, donijeti će prevagu u tome da i novi potencijalni igrači zavole ovu igru.

Također, sa financijske strane, igra prati trendove te ćete se začuditi kako su vrijednosti u eurima gotovo pa indentične onima koji se vrte svakoga dana u svijetu. Kao manager kluba možete pratiti financijske primitke od sponzora, primitke od godišnjih ulaznica, povratke od ulaganja, prihode od utakmica, premije, koliko možete igračima povećati plaću, itd. Vrlo hvale vrijedne informacije koji će svaki fan serijala pozdraviti. Zadovoljstvo uprave vama će se mijenjati ovisno o rezultatima koje postignete, a usporedno sa time moći ćete si dati oduška pa kao i do sada zatražiti povećanje transfer budžeta, proširenje stadiona, povećanje ulaganja u juniorsku školu itd.

2D engine koji prikazuje igru vašeg tima je unaprijeđen. Svojim savjetima oko toga programerima je pomogao sam Ray Houghton ( bivši igrač Liverpoola i reprezentativac Irske ). Konačno možete prilagoditi dimenzije terena da odgovaraju načinu igre vašeg tima. Jači timovi tipa Barce vole igrati na većem i širem terenu jer tako mogu raširiti protivnika i lakše mu probiti obranu te natrpati golmana, uglavnom na takom terenu dolazi do izražaja brzina i tehnika igrača te tjelesna pripremeljnost, dok klubovi tipa Babina Jaruga će uzimati što manje terene kako bi se lakše obranili i izvukli koji bod više, jer njihova igra se temelji na taktici šuma granje (izbij loptu sa terena neka vrijeme prođe xD). Baza igrača je enormno velika kao što i odgovara igrama ovakog tipa. Licence su tu, i kojeg god igrača probate naći vjerujem da se nećete razočarati.

Ovogodišnje izdanje igre će vas natjerati da još više taktizirate, te da pratite strategiju protivničke ekipe tako da možete spremiti nešto što će dovesti do toga da ih nadigrate, te da nađete rupu u njihovoj taktici koja će vam donijeti prednost. Bačen je naglasak na nadmudrivanje se protivničkim trenerom, pa možete slobodno napustiti igranje šaha, jer je veća stvar nadmudriti Mourinha.

Koliko god nam se činilo da je ova igra svake godine ista samo sa friškim transferima, toliko će vas ona razuvjeriti kad ju instalirate. Ona ima taman toliko inovacija koliko je potrebno i taman toliko da pokaže da i dalje ostaje broj jedan na području nogometnih menadžera. Mogu jednostavno reći da Sega i Sports Interactive, kao i do sada, i ove godine rade izvrsan posao. Mislim da će proći jako dugo vremena da bi se fm smjenio na tronu ovog žanra, ili mora doći do strahovite greške prilikom produkcije same igre, što ne vjerujem da će se desiti jer je Sports Interactive pokazao kroz zadnjih par godina da zna točno šta radi. Došlo je vrijeme da možete pokazati jeste li sposobni da sa hrvatskim klubom prezimite u Europi.

Ako vam nešto nije jasno oko ove igre, imate kakvo pitanje ili jednostavno želite raspravljati o igri dođite na HCL forum i pridružite nam se.

Je li Football Manager 08 još jedan nastavak igre u kojoj je sve već viđeno i napravljeno? Ili možda ne?

90 Naša ocjena
  • Friški transferi
  • ipak je ovo broj 1 u svijetu managera i to opravdano.
  • Mali osjećaj da je sve već viđeno.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?