HCL.HR

Recenzija

Football Manager 2015

Zoran Žalac

Svi su nogometni izbornici / treneri / menadžeri jednaki jer svatko od njih želi istu stvar – pobjedu. No, postoje na stotine različitih i karakterističnih vrsta menadžera. Postoje oni uspješni i neuspješni, brbljavi i staloženi, orijentirani određenom tipu igre, skloni određenim formacijama itd. Novo izdanje Football Managera uvažava to na razini ocjena menadžerovih vještina. Ranije te ocjene nisu imale većeg utjecaja na samu igru i definirale su se tijekom igranja. Međutim, od ove godine ocjene u startu određuju menadžerski stil, pa i težinu igre.

Naime, u Football Manageru 2015 pri kreaciji svog profila možete odabrati hoćete li biti tracksuit menadžer ili tactical menadžer. Prvi je orijentiran na trenerske sposobnosti, npr. momčad je bolje fizički pripremljena pod njim, mlađi igrači brže napreduju s njim itd. Drugi pak posjeduje naprednije mentalne sposobnosti, npr. može lakše održati disciplinu unutar momčadi, lakše nagovoriti upravu na neke promjene itd. Naravno, ne morate vi biti isključivo jedan tip menadžera nego si slajderom birate fokus prema jednome od njih, a to se odražava na ocjene za pojedine kategorije.

Ono što također uvelike utječe na ocjene jest odabir prijašnjeg iskustva (amaterski igrač, profesionalac, reprezentativac…), ali i trenerskih licenci. Postoji sedam licenci, a njih za razliku od iskustva možete steći i naknadno tijekom karijere. Morate jedino pronaći pravi trenutak za odlazak na tečaj jer vas uprava neće pustiti da se kvalificirate za višu licencu dok imate obaveze s klubom tijekom tekuće sezone.


Licence i iskustvo zajedno određuju težinu igre. Do sada je vrijedilo pravilo da je teže igrati sa slabijim momčadima, a lakše s velikim i bogatim klubovima. U FM 2015 pak možete biti menadžer bez licence i iskustva, a voditi veliki klub, što je jednako težak, ako ne i teži posao nego da kontrolirate nekoga iz niže lige. Jako je teško motivirati igrače ako oni smatraju da vi kao trener nemate kredibilitet. A ugovor koji dobijete obično traje po godinu dana ili najviše tri, pa ako u tom kratkom roku ne ispoštujete dogovorene stavke, dobivate nogom u dupe.

Ako ste menadžer bez licence, jednako je teško voditi bogati i veliki klub kao i nekog niželigaša.

Ako pak počinjete bez angažmana, prije zaposlenja morate proći razgovor s upravom. U njemu možete pregovarati oko pojedinih stvari, tipa budžeta za transfer/plaće ili filozofije o korištenju pogona mladih igrača. Ako ste iskusni možete si tako bolje prilagoditi situaciju u klubu koji namjeravate preuzeti. No s druge strane, ako ste neiskusni i bez posla, pitat će vas zašto mislite da bi baš vas trebali zaposliti, ili će vam jednostavno poslati odbijenicu ako ne pristanete voditi momčad na željeni način.

Uvođenjem ovih noviteta uloga menadžera u igri postala je mnogo važnija nego prije. Karijeru si još uvijek gradite sami, ali imate više motiva za napredovanje i jasniji uvid u njega. Za razliku od prošlogodišnjeg FM-a, sustav morala igrača funkcionira bolje. Ako igrača nešto muči, možete razgovarati s njim i dati mu odgovor koji će imati izravan utjecaj na njegovo raspoloženje. Štoviše, ako oko toga nastane problem, možete popričati i s grupom igrača u isto vrijeme te tako izbaciti „slona u sobi“.


Za vrijeme samog meča menadžer sada ima nešto više posla i igra je podređena davanju uputa tijekom utakmice. Rijetko kada možete poslati momčad na teren i prekriženih ruku gledati što se događa. Sada morate ohrabrivati ili smirivati igrače, uz već prisutno davanje instrukcija. Primjerice, ako je neki igrač frustriran, postoji šansa da će napraviti nepotreban prekršaj i zaraditi isključenje pa mu vi tijekom utakmice morate vikati da se smiri. Ako igrač djeluje nezainteresirano, vičete mu da postane kreativan ili tražite više od njega. Kada momčad u završnom dijelu utakmice počne raditi greške, vičete im da se skoncentriraju i slično.

Osim proširivanja menadžerskog profila i posla, Football Manager 2015 ima još jednu važnu novinu, a to je vizualizacija brojnih informacija i procesa. Primjerice, kad pošaljete skauta da promatra nekog igrača, u njegovom izvješću možete vidjeti postotak koliko je blizu konačne procjene, odnosno analize igrača. Povjerenje uprave prema vama prikazano je grafički (putem mjerača) za svako pojedino natjecanje i stavku ugovora. Udio plaće nekog igrača u ukupnom računu isto tako. Nadalje, kada kupite nekog igrača više ne morate semantički tumačiti reakcije navijača nego vam je jasno vidljivo gdje se taj transfer nalazi na liniji između razočaranja, ravnodušnosti i uzbuđenosti fanova.

Novi FM vizualizirao je brojne informacije i procese, zamjenivši brojčani dio statistike grafičkim.

Jedna od najkorisnijih novih vizualiziranih stvari je prikaz prednosti i mana kod izvješća o igračima. Pored dosadašnjeg sustava od pet zvjezdica, treneri i skauti mogu vam dati i podrobnije izvješće s nizom elemenata. Među pozitivnima tako npr. može stajati iskustvo igranja u reprezentaciji, sposobnost igranja na više pozicija, nepopustljivost pritisku pred važne utakmice i sl. Kod negativnih elemenata igrača može npr. biti istaknuto da igrač ne zna strani jezik, da je sebičan, ima loš temperament, traži preveliku plaću itd.


Zahvaljujući tome „plus & minus“ prikazu imate daleko bolji uvid u kompletnu sliku igrača i ne morate sami iščitavati neke stvari iz hrpe statistika. Takva vizualizacija itekako je pozitivna, a to je samo najbolji primjer iste. Vizualiziran je npr. i trening pa tako kroz torta grafikone možete vidjeti na koja se područja treninga fokusirate, koliko je igrača u momčadi sretno/nezadovoljno režimom treninga, kakva je razina kondicije itd.

Sučelje igre još je jednom doživjelo redizajn. Upitno je koliko je to bilo potrebno jer to traži određeno vrijeme privikavanja gdje se što sada nalazi, ali sveukupno mislim da je promjena dobrodošla. Vraćen je usidreni izbornik s lijeve strane, uz razliku da sada nije kontekstualan nego uvijek koristi istih 16 kratica do svih važnih, osnovnih stvari. Takozvani sidebar nije moguće pomicati ni skraćivati (prebacuje se s teksta na ikone tek skaliranjem igre u window modu ili na nižim rezolucijama), ne možete mu mijenjati boju niti možete prikvačiti išta svoje na njega.

Redizajnirano sučelje je bolje no ikada, ali zahtjeva određeno vrijeme privikavanja.

S te strane, napredak nije bog zna kakav jer je FM još prije šest godina pored kontekstualnog sidebara imao istu ovu stvar samo horizontalno – tako da je ovo praktički vraćanje odbačenoga. Ipak, nešto korisniju promjenu dobio je sustav pretraživanja koji sada funkcionira univerzalno pa na jednom mjestu pretražujete sve – natjecanja, timove, igrače, osoblje, stadione… a rezultati vam iskaču dok pišete, baš kao na modernim internetskim tražilicama.


Nažalost, tu završavamo priču vizualno-funkcionalnog napretka koji je na tome stao. Neki minusi su pri tome ostali – pozadina je umjesto kričave bijele zamijenjena tmurnom tamnozelenom, što nekoga neće smetati, ali je malo bedasto jer FM Classic mod ima življe rješenje po pitanju sučelja, a još uvijek se iz nekog razloga ne može koristiti unutar glavnog moda. Nema pomaka ni s (ne)licenciranim sadržajima, iako je Sports Interactive malčice poradio na grbovima/logotipima klubova tako da nisu skroz generični i prazni, ali još uvijek ih je malo pa više klubova unutar lige ima identične.

Kao što već vjerojatno znate, takve stvari lako se isprave kome smetaju – skinovi i grafike preuzmu se s neta – ali ipak, radi se o igri koja se proda u više od milijun primjeraka godišnje i košta 50 eura. Čovjek bi očekivao da igra koja godišnje zaradi 50 milja donese barem osnovne licencirane sadržaje jednom nakon deset i više godina otkako je serijala pod ovim imenom. Ako već ne to, onda bi očekivali vidljive pomake u 3D prikazu utakmice, ali unatoč obećanjima ni ove godine to nismo dočekali.


Da, dobili smo nešto detaljniji prikaz okoliša van samog terena, i nove animacije igrača, prljanja dresova i tome slično. I to izgleda prihvatljivo, ali jako daleko od onoga što se danas može ostvariti. Čak i da se ignorira prolaženje igrača kroz igrače i okretanje istih kao da su na ledu, još uvijek je to iznimno ograničen „prikaz“ u kojemu svi igrači imaju iste frizure (bolje rečeno svi imaju kosu – pa i oni koji su u stvarnom svijetu ćelavi), a najnaprednija animacija koju ćete vidjeti u igri je ona uvodna koja prikazuje logo developera.

Dakle, i uz spomenutu pozitivnu vizualizaciju, prezentacijski pomak Football Managera 2015 je tek polovičan. Dijelu fanova to jednostavno neće smetati, ali mišljenja sam da bi trebalo. Jer kao što je ranije spomenuto, ovo je igra koja se svake godine prodaje za nemali iznos. Stoga se nameće pitanje, ako je već toliko hvaljena i vodeća u žanru, zašto nije u stanju dostaviti pristojnu prezentacijsku stranu, a ne tek prihvatljivu. Pristojnu prezentaciju u usporedbi s ovom iz FM-a imao je svojedobno čak i LMA Manager 2007. godine.

Uopće nije teško utvrditi da je Football Manager 2015 najbolji menadžer do sada. I uopće nije sporno da jede slobodno vrijeme kao debela tetka rođendanske kolače. Samo za potrebe ove „kratko ću“ recenzije progutao mi je 45 sati života i pri tome izazvao rijetke emotivne reakcije. S te strane, za zabavu ipak najvažnije, igri dajem sve pohvale. S druge, nadam se da ćemo jednom u budućnosti dočekati FM koji neće izgledati identično pri prvom i zadnjem pokretanju, ma koliko svo vrijeme između toga bilo kvalitetno provedeno.

Muče li vas tjeskoba, nesanica, žgaravica i kompleks manje vrijednosti? Ne brinite, djelotvorni Football Manager ponovno zapošljava.

85 Naša ocjena
  • menadžerski stilovi
  • vizualizacije
  • više kontrole u utakmici
  • prezentacijski pomak tek je djelomičan

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (7)

  • kurtmarshall

    04.11.2014 - 16:24

    Kad sam citao tekst,zbog prvog dijela sam odmah rekao moram ovo kupiti,zrtvovat cu se jedan mjesec sa nekim glupostima radi tih 50€, al onda je dosao drugi dio i srusila mi se odluka…
    Gospon zoran sada vas pitam kao gamera, dakle da ne gledate poslovno na to nego da odlucite kao iskusni gamer.
    Biste li vi kupili fm15 ili ne…jel dosta inovativnosti uvedeno s obzirom na prijasnja izdanja fm-a ?

    • Dariio

      @kurtmarshall, 04.11.2014 - 16:51

      Evo ovako, meni kao hardcore fanu FM-a… Mogli su bolje, ali meni je dovoljno da ga opet zaigram, al neznam cemu se dvoumiti i jos onda dat 50 eura kad mozes pogledat recenzije i pitat za misljenja i donijet odluku, a opet, cemu 50 eura (valjda za fizikalnu kopiju?) kad imas stranice koje prodaju kljuceve za FM15 za (oko) 25 eura…

    • wyzard

      @kurtmarshall, 04.11.2014 - 16:54

      Ako nisi igrao 13 ili 14 onda se definitivno isplati. Ako jesi, 15 je bolji od 14, a sad koliko je isplativo to svatko najbolje zna. Meni osobno, kao studentu, tih 50 eura je prilično puno za igru koja nije toliko drugačija ni naprednija nego prošle godine. Da sam kupovao igru gledao bi negdje povoljnije nabaviti. Neću sad reklamirati, ali na nekim forumima domaćim može se naručiti igra za oko 30 eura i to platiti na rate ako treba.

    • kurtmarshall

      @kurtmarshall, 04.11.2014 - 17:57

      Igram fm od 2007 (mislim da je tada poceo izlazit) i ogroman sam fan fm-a,i dosta mi se svidja al mi se cini puno 50€…
      Aj ako netko od vas dvoje moze mi i pm poslat gdje se moze jeftinije nabavit bio bi zahvalan 😀

    • rokonja

      @kurtmarshall, 05.11.2014 - 05:45

      Ma nije to puno u europi, al ovo je RH – sve nam je skupo kada ništa ne zarađujemo. S 17 godina školovanja plaća oko 5000 kn.

  • mokrEE

    05.11.2014 - 09:30

    Manager mi je bio zabavan dok je bio na nekoj poluarkadnoj razini. budimo realni, kome se da baviti oko toliko sitnica vezanih za samu utakmicu? dovikivanja igracima, razgovori na poluvremenu, ulazenja u nekakve detalje oko igraca i treninga, skautiranje do najsitnijih detalja? mogu reci da mi je ionako najzanimljiviji dio bio (kao i vecini poznanika koji su igrali manager) transferni period tj. kupnja/prodaja igraca, bavljenje ugovorima i financijama opcenito, ali da mi se da oko jedne utakmice ulagati toliko truda? no way

    • WilliamBlazkowicz

      @mokrEE, 15.11.2014 - 22:05

      Pa nemas onda ti sta igrat ovu igru, idi igraj Fifa manager, a ovog se kani. Cim ti ovo govoris, ti si 0 igrac za ovakve stvari poput fm 15

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?