HCL.HR

Recenzija

Football Manager 2020

Projekt za budućnost

Zoran Žalac

Zanimljivo je kako se kultura nogometa može pratiti kroz serijal igara Football Manager. Primjerice, novo izdanje FM-a simulira i neke anomalije nogometnog svijeta, poput toga da poznati nogometaši iz protesta ignoriraju svoje ugovorne obveze i nestaju bez javljanja, baš kako je Neymar ljetos nestao PSG-u. Sada u startu sezone možete odrediti disciplinske mjere za takva ponašanja. Još uvijek nema kažnjavanja nogometaša zbog sadržaja kojeg ostavljaju na Instagramu, ali siguran sam da će i to jednoga dana biti dio nogometne (ne)kulture u Football Manageru.

Ovogodišnji menadžer još ne planira takvu budućnost, ali mu je planiranje budućnosti glavni novitet. Dvije glavne stvari koje su doživjele najveće promjene jesu pregovori s upravom kluba te praćenje omladine. U pregovorima sada možete jasno definirati petogodišnji plan rada te s upravom za svaku sezonu dogovoriti kriterije po kojima će se mjeriti vaša uspješnost. Mladim talentima možete preciznije odrediti kakav vam je plan za pojedine sezone koje su obuhvaćene njihovim ugovorima pa je lakše doći do sporazuma s nogometašima kad su u pitanju njihova očekivanja o minutaži na terenu.

Oba su ta noviteta Football Manageru 2020 iznimno korisna i pomažu shvaćanju svakog posla kao projekta koji se odvija po etapama. U stvarnom nogometu vlasnici klubova često nemaju strpljenja za menadžere koji ne donose rezultate već u prvoj sezoni, ali se od njih svejedno traže dugoročni planovi rada i slaganje s vizijom budućnosti. Što se tiče mladih talenata, na kojima se budućnost najčešće temelji, njih je sada lakše pratiti na jednom mjestu zvanom Development Center, gdje će vas dočekati izvješća i analize o kadru nogometaša koji se nalazi u akademiji ili onih koje ste poslali na posudbu.

Razumijem vas ako niste pretjerano uzbuđeni oko gore spomenutih stvari. Korisni su to noviteti, ali sami po sebi nisu vrijedni traženog iznosa. Ostatak priče vam je vjerojatno poznat – prikaz utakmice nije se pomaknuo s mrtve točke, a interakcija s medijima i nogometašima je užasno repetitivna i dosadna. A upravo bi taj segment nogometnog svijeta izvan travnjaka trebao biti najdinamičniji i najizazovniji za menadžera. Nažalost, igra se ponekad teško nosi i s tim sustavima koji bi odavno trebali biti prožvakani. Događalo mi se tako da mi ozlijeđeni nogometaš forsira odlazak iz kluba jer „traži novi izazov u karijeri“, a ja nemam opcije da mu kažem: „Stani frajeru, kome da te sada prodam takvog šepavog?“

Utješna je stvar što ove godine imamo solidan sustav simulacije mečeva, barem po mom dosadašnjem iskustvu. Nisam primijetio nikakva odstupanja od onoga što bi se smatralo normalnim „lopta je okrugla“ pojavama. Zapravo bih rekao da su mi ove godine akcije tijekom meča izgledale razrađenije i prirodnije nego ikad ranije. Možda je to samo subjektivno viđenje, a možda su se stvarno potrudili da akcija na terenu izgleda uigrano.

Ako pamtite moje recenzije ranijih Football Managera onda znate da mi je sučelje u tim igrama glavni protivnik. Ne mislim se ponavljati ove godine, ali materijala imam jer na tom polju doslovno ništa nije promijenjeno. Još uvijek mi je prava muka kad pojedinom nogometašu moram dati neku instrukciju kako da se ponaša na terenu.

Još uvijek mi je čudno da nema opcije za unaprijed određene izmjene. Na primjer, povedem pred kraj utakmice i želim napadača zamijeniti obrambenim nogometašem kako bih očuvao rezultat – uvijek to moram raditi ručno, uz pauziranje utakmice. Nema sugestija za brze izmjene tijekom utakmice, kao u Fifi ili PES-u.

Usprkos tome, formula gameplaya je zarazna kao i uvijek. Menadžer je arhaičan, ali iz godine u godinu ostaje nenadmašan. Rijetke igre igram s toliko napetosti kao što igram menadžera. Kad moj tim teškom mukom izbori pobjedu, briga me za sučelje i za manjak pravih noviteta – slavi se do zore. Međutim, kad se stane na loptu jasno je da uvijek može bolje, a u slučaju menadžera bi i trebalo bolje.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PC. Primjerak igre za recenziranje ustupio nam je njezin izdavač.

Najkorisniji noviteti ovogodišnjeg izdanja odnose se na dugoročno igranje menadžera. A dobro je poznato da kratkoročnog pristupa kod ovog serijala ionako nema.

80 Naša ocjena
  • jasnije komuniciranje planova s upravom i nogometašima
  • centar za razvoj nogometaša je koristan dodatak
  • akcija na terenu je uigrana
  • zastarjelo u ponekim segmentima
  • sučelje i dalje pati od klika previše

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (5)

  • Deus

    27.11.2019 - 11:42

    Meni skoro pa i najbolji FM do sada.
    Ludaci ko ja koji godisnje odigraju preko 500h ce primjetiti jos dosta sitnica koje su nas nervirale u prijasnjim nastavcima.

  • SanKa

    27.11.2019 - 15:50

    igram managera od njegovih CM dana i ono što reći…manager je manager..obiluje tonama stvari koje godinama ne mijenjaju, i to je recimo taj segment kojeg spominješ zorane. interakcija s igračima izvan terena. to toliko zna biti besmisleno i glupo, AI je tragično glup. Najjače mi je kad se igrač buni što ne igra, a bio je out tipa 2 mjeseca. Ili kada želi otići u “bolji klub” ,a prethodnu sezonu je osvoji sve što može ili je na pragu početka nekog velikog projekta gdje je on centrala figura.Užasno je zamorno ponavljati iste rečenice iz godine u godinu , interakcija s drugim managerima je također idiotska. Ono, prvi na tablici ,20 bodova ispred svih, drugi manager prizna da samo možda CONTENDER na titulu. Nadalje, AI assistant managera koji ti daje loše savjete tokom igre itd itd..da ne duljim 🙂 manager je manager. ako igraš, voliš ga više nego što ga mrziš. ima dovoljno noviteta da budem zadovoljan, ali da me frustrira količina ignorea koju SI baca prema zajednici (interakcija s tim ljudima zna bit izrazito neugodna), frustrira me. 🙂 85/100

    • vrbaZGB

      @SanKa, 27.11.2019 - 19:57

      Nogometne managere igram od 99., od meni legendarnog LMA managera. Negdje od 2002.-2003. sam igrao CM, pa FM do 2016. kada sam rekao nikad više, na SI forumu smo prijavljivali bug-ove i nelogičnosti (uvijek sam igrao HNL otkada se prvi put pojavio) iz patcha u patch nisu ispravili nijednu nelogičnost niti jedan bug vezan za HNL… Kada je izašao zadnji patch i ništa nije bilo ispravljeno, obrisao sam FM s računala i nikad više ga nisam pokrenuo, a vjerojatno ni neću.

    • SanKa

      @vrbaZGB, 28.11.2019 - 10:51

      upravo to..jako se ponašaju high & mighty, bahati su, čim im prigovoriš da nešto nije dobro, odmah bahati odgovor ili brisanje posta. jbg igru previše volim da ju ne bih kupio…znam, lame…

  • Doktor Zivago

    23.12.2019 - 16:39

    Da budem iskren, nikada nisam razumio smisao ovakvih igara. S obzirom da je grafika danas u gejmingu sve, nije mi jasno da su prikazi utakmica (igrači, teren, publika, stadioni…) u ovakvim žanrovima na razini Fife iz 1999. godine. Zašto EA ili Konami u sklopu svojih baznih igara (Fifa ili PES) ne izradi i ovakve simulacije u kojima bi prikazi nogometnih utakmica bili grafički na razini njihovih osnovnih nogometnih igara?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?