HCL.HR

Recenzija

Heroes of Newerth [PC]

Bela

Kako se nositi sa punokrvnom igrom kojoj je posao da bude nenametnuta kopija? S upravo takvim razmišljanjem u naše ruke stigla je igra S2 Gamesa, Heroes of Newerth. Koliko smo se zabavili, koliko iznenadili, koliko je toga novoga i što je već viđeno, pročitajte dalje u našoj recenziji.

Poštovano čitateljstvo HCL portala, dopustite da vam ispričam kratku priču. Nekoć davno postojala je jedna tvrtka imena Blizzard. Prije nekih devet godina napravili su igru koja je ušla u anale igraće industrije, postala vrlo popularna i gotovo pa promijenila način na koji gledamo RTS igre. Riječ je dakako o igri Warcraft 3: Reign of Chaos te njenoj ekspanziji The Frozen Throne koje su ponudile sjajnu igrivost i fenomenalnu priču ispričanu kroz nekoliko kampanja sa različitim frakcijama. No, ono što nas trenutno zanima nisu kampanje niti fantasy priče, nego igrina online komponenta. Warcraft 3 je, osim zbog odlične igrivosti, postao veoma popularan i zbog mogućnosti da igrači izrađuju svoje mape. Moderska zajednica sve je više jačala i svako malo smišljala razne Tower Defense igre temeljem igrinog map editora, svaku drugačiju na svoj način.

Ipak, jedna mapa postala je popularnija od svih drugih, ujedinvši brojne igrače diljem svijeta. Osnovani su turniri, velike svjetske lige i popularnost ove više no odlično koncipirane mape je rasla. Popularnost mape u jednome trenutku toliko je narasla da je čak i Basshunter napravio pjesmu o njoj. Govorimo dakako o Doti. Punim imenom Defense of the Ancients, postala je jedna od najigranijih online igara općenito. DotA je u suštini ostala RTS igra, ipak se temelji na jednoj takvoj, ali sa nekoliko bitnih začina koji uvelike naginju prema RPG žanru. U Doti igrač upravlja samo jednom jedinicom, a cilj je uništiti bazu, odnosno glavni toranj suparničke ekipe. U izvršavanju tog cilja pomoći će svakojake magije, rune, skillovi i naravno vaši suigrači. DotA je poznata po sjajnom balansu jedinica i po raznolikosti svakoga meča. I doista, uz ponudu od 70+ heroja i činjenicu da skoro svaki puta igrate s drugim ljudima, svaka partija je drugačija, a ovisnost zagarantirana.


Sad kad ste čuli ovu sjajnu priču iz davnina, vrijeme je da vam otkrijem zašto sam ju uopće ispričao, ipak je ovo recenzija Heroes of Newertha. Naime HoN, kako skraćeno zovemo ovu igru, jedna je od punokrvnih igara koje svoj gameplay temelje na prokušanom gameplayu DoTA-e, dapače kopiraju ga, i pokušavaju se nametnuti kao ultimativna zamjena za popularnu Warcraft 3 mapu.

Možda je grubo reći za HoN da je obična kopija DotA-e, ali HoN se toga ne srami nimalo. Naprotiv, igra izgleda i ponaša se kao Dota, a opet je uspjela uvesti neke sitne novosti za kojima DotA vapi već godinama. Ono što ćete primjetiti na samome početku igre je da HoN izgleda doista fenomenalno. Krenuvši tako od same grafike, s oduševljenjem moramo reći da je S2 Games napravio odličan posao. Iako je DotA u svojim počecima uživala slabu podršku te je već tada izgledala grafički “ružno”, tijekom godina su različiti patchevi i nove-stare mape davale joj s vremena na vrijeme nešto bolji grafički izgled i razne sitnice koje se tiču balansiranosti samoga gameplaya. Kao dugogodišnji igrač Dote moram spomenuti da me HoN prilično očarao. Bez žurbe, i dalje govorimo samo o grafici. Kao što i vidite na našim screenshotima uz recenziju razlika između HoN-a i DotA-e je nebo i zemlja. Teško se može uspoređivati igra iz 2001. i igra 2010. godine, ali jednostavno se moramo dotaknuti i toga.

Detaljnost heroja, građevina i same mape je vrlo velika i djeluje nekako osvježavajuće nakon što igrate i gledate DotA-u dugo godina. HoN je dakle očekivano grafički napredniji, o tome više nećemo, no pitanje je može li izdržati borbu sa tako velikim naslovom koji drži prvo mjesto već dugo vrijeme na polju igrivosti?


Dakle, Heroes of Newerth funkcionira baš kao i DotA, barem na papiru. Svaki od dva tima nazvani Legion i Hellbourne počinju u bazama koje su dijagonalno smještene na mapi. Ono što spaja baze su tri linije kojima putuju jedinice upravljane umjetnom inteligencijom i programirane da se bore sa opozicijom te da napadaju heroje ukoliko su izazvane. Ubijanjem heroja i AI kontroliranih jedinica zarađujete experience kojim se level-upate i gold kojim kupujete iteme. Kada vam se čini da ste dovoljno jaki sjurite se na neprijateljsku bazu i uništite ju. Kao što smo i rekli, na papiru zvuči strašno jednostavno, dok u praksi to nimalo nije.

Ono što je bitno u HoN-u, kao i u Doti, je mogućnost dobre komunikacije sa suigračima. HoN je timska igra i puno ćete ovisiti o suigračima kao i oni o vama. Poznavanje engleskog jezika kao svjetskog univerzalnog je poželjno ukoliko želite organizirati dobar gank. Iskusni igrači DotA-e znaju da samo jedan igrač kojemu fali iskustva može donijeti prevagu, odnosno može svojom krivnjom osigurati poraz. Bitno je da svaki igrač odigrava svoju ulogu, tj. da ne gine puno jer to osigurava više zlata za protivnike, a samim time protivnička ekipa ima bolje i snažnije iteme. Sve do sada nabrojano je potpuno identično DotA-i i nekako je teško očekivati da ćemo hvaliti igru koja ima zadatak nositi se s legendom, s mapom koja je već tu osam godina i koja je postavila standarde.

Ukoliko mislite da DotA-i fali nekih novosti i smatrate da vam je dosadila, onda moramo reći da je HoN igra za vas. Lijepši grafički izgled na stranu, HoN donosi i neke novitete koje DotA još uvijek nema. Tako je omogućeno da se diskonektirani igrači brzo vrate u igru i nastave se boriti. Moramo napomenuti da nas je taj feature najviše oduševio. Pošto je igra timska i najljepše ju je igrati u 5 protiv 5 maniri, najmrskije je kada nekoga igra izbaci ili kada netko napusti igru samostalno. Takozvani “Leaveri” su tema mržnje i ogovaranja na forumima jer kako god okreneš nije fer ostaviti svoj tim na cjedilu.


U početku je HoN na polju broja heroja bio slabašan, no igra je izašla u mjesecu svibnju i moramo reći da od tada S2 Games radi odličan posao. Posjetom njihove službene stranice možete saznati sve o svakom heroju, o njegovim sposobnostima, pa čak i pogledati filmiće koji opisuju svaku pojedinu sposobnost. Heroji u HoN-u, usporedno sa DotA-om imaju po četiri spella, tri osnovna i jedan ultimativni, ondnosno najjači koji košta i najviše mane. Raznolikost spellova je velika pa tako imamo svakakve stun spellove te primjerice spellove koji vas čine nevidljivima i tome slično.

Svjesni smo naravno da malo kasnimo sa ovom recenzijom, no ovakve igre i zahtjevaju malo podrobnije istraživanje. U ova dva mjeseca developer je izbacio puno heroja i sada je brojka porasla na impresivnih 60+ heroja. Ono što me osobno malo zasmetalo, a opet morao sam imati na umu dok sam igrao, je nevjerovatna sličnost na skoro svim herojima i njihovim spellovima kada se uspoređuju s DotA-om. Imena su dosta slična sa njihovim originalnim nosiocima. Primjerice Night Hound je Riki tj. Rikimaru, a ulti spell mu je potpuno identičan kao i u Doti, nakon 6. levela postaje trajno nevidljiv. Kraken je Tidehunter, Devourer je Pudge, Peebles je Tiny itd., a sam dizajn nabrojanih heroja je poznavaocu DotA-e dovoljan da vidi tko je kome bio uzor.


Svaka magija je skoro pa ista kao i u DotA-i. Čak i neki itemi imaju potpuno ista imena. Rune su na istim mjestima, iako ne nose ista imena, shopovi su točno tamo gdje se nalaze i u DotA-i, a čak je i Roshan tu, iako se ne zove tako i nije veliki kameni div nego ogromna bijesna gorilla. Timski napad na njega i dalje je preporučen. Uglavnom, jasno je da su na tom polju inovativnosti, developeri mogli uložiti malo više truda.

Nakon dužeg igranja to vam može zasmetati i na um vam doista dođe misao: “Pa ovo je čista kopija DoTA-e.”, a opet nešto vas vuče da igrate dalje. Što je to?

To je naprosto odlična izbalansiranost i vrlo dobra igrivost. Kao i DotA, HoN može biti jako zabavan, a samim time i jako zarazan. No postoji jedan problem sa HoN-om, kao i sa DotA-om i drugim igrama koje ju pokušavaju kopirati. Igra je veoma negostoljubiva prema igračima koji prvi puta igraju ovakav tip igre. HoN nudi tutorial i poneke vježbe, ali pravo vatreno krštenje ćete imati tek kada otiđete online, a tada nastaju problemi jer itema je mali mlijun, a kombinacija istih još više.

Pojedini heroji odlično pašu protiv nekih drugih, ali opet neki će vam biti trn u oku dok igrate s Peeblesom recimo, dok će vam neki biti lagan zalogaj sa Krakenom. Stare iskusnjare znaju o čemu pričam. Kao i u DotA-i, heroji su podijeljeni na tri skupine: agillity , strength i intelligence. Dok je strength late game hero, int i agi, kako ih volimo zvati, su najbolji za prvih 20-25 minuta partije iako nije isključeno da već tada partija bude “late”, odnosno pri kraju.


Ukratko, Heroes of Newerth pruža bezbroj kombinacija heroja i itema time osiguravajući dugu igrivost. HoN nije igra koju ćete savladati u tri dana. HoN se kao i DotA uči mjesecima, pa čak i godinama.

S2 Games nam je donio osvježenje koje DotA-i već dugo treba, ponajviše što se grafike tiče. Igrivost je sjajna, a igra je dobro izbalansirana i to je na kraju krajeva najbitnije. Opcija sa rekonekcijom je pun pogodak i to je ono što je DotA-i nedostajalo svo ovo vrijeme. Osim toga, zvuk je sjajan, voice overi heroja su maestralni i uz neki sitniji bug kojeg ćete se namučiti da ga pronađete igri se doista nema što posebno prigovoriti. Osim činjenice da se plaća, dok konkurencija koju ju je uvelike inspirirala i dalje ostaje besplatna. Ipak, igra nije previše skupa, a pružiti će vam sate i sate, ma dane i godine zabave, ukoliko imate strpljenja i znanja te volite ovakvu vrstu igre.

HoN je igra na duge staze i tako ju treba tretirati. Polagano napredujete, učite na vlastitim greškama, učite od protivnika i nakon nekoga vremena imat ćete razloga zvati se gosu, a ne noob. HoN je uspio na skoro svim segmentima, donio je rekonekciju, donio je osvježenje, novosti, a zadržao onaj DotA-in štih i igrivost. Ipak, dobra stara DotA još je uvijek dobra stara DotA, a na potpunu promjenu stanja na tronu čini se da ćemo čekati još neko vrijeme. Ipak je DotA besplatna i uživa ogromnu popularnost. Svejedno HoN je ispunio sva očekivanja koje mu je nametnulo zahtjevno tržište i ukoliko bacite oko na službeni web site igre vidjet ćete statistike mečeva koje pokazuju da svakim danom HoN zajednica raste i raste. Drago nam je jer igra to i zaslužuje. Iskrena preporuka svim ljubiteljima Dote i LoL-a. Isprobajte, možda vas “uzme”.

Ili vas je već uzeo? Ostavite nam komentar o HoN-u, kao i svoju ocjenu igre. Igrate li ga već? Sviđa vam se naša opširna recenzija? Sve nas to zanima, pa ukoliko ste registrirani ostavite rečenicu ili dvije putem boxa za komentare ispod.

U naše ruke stigla je igra S2 Gamesa, Heroes of Newerth koja kopira poznati koncept DotA-e i uspjeva nas zadržati pred ekranima.

86 Naša ocjena
 • Grafika
 • igrivost
 • rekonekcija
 • trajnost
 • rastuća zajednica
 • Plaća se
 • minimalne inovacije
 • kopiranje DotA-e

Komentari (16)

 • omar500

  16.08.2010 - 15:16

  League of Legends je bolja igra 😉

 • loki

  16.08.2010 - 15:17

  tl;dr

  recenzija ove igre je trebala bit napisana prije 2 mjeseca kad je bila u beti…sad vise njie zanimljivo

 • kangarooster

  16.08.2010 - 16:17

  “No postoji jedan problem sa HoN-om, kao i sa DotA-om i drugim igrama koje ju pokušavaju kopirati. Igra je veoma negostoljubiva prema igračima koji prvi puta igraju ovakav tip igre.”

  Nije igra negostoljubiva, nego pederski (i to mislim kao uvredu, ne kaoseksualnu orijentaciju) “community”, koji doslovno vrišti, pizdi i vrijeđa newbove, umjesto da im objasni što i kako rade krivo. Iz tog razloga sam i odustao od igre, stvarno mi ne treba da me maloumni moroni vrijeđaju bez povoda i razloga. Ne daj bože probat se zabavit malo, ne, POBJEDA JE NAJBITNIJA (čak iako je unranked match). Srećom pa sam dobio igru, inače bih pizdio na bezveze ulupanih 160kn.

 • Tesla12

  16.08.2010 - 16:25

  1.LoL je dosta losiji i ja bi licno ovo pre igrao al nemam para za bacanje.
  2.HoN je rip-off dote i oni su platili Blizardu da preuzmu sva prava na DotA-u. Tako da mi uopste ne smeta sto su heroji/magije/neutrali isti.

 • ajvar

  16.08.2010 - 17:00

  u honu fale botovi
  ja sam dotu sam naucio igrat igravsi protiv ai heroja i kad se tak ispraksas nekih jesec dana onda mos uc u online svjet i dodatno ispolirat i jos poneke fore pokupit
  sve u svemu pyromancer mi je najbolji heroj

 • Jared Leto

  16.08.2010 - 18:26

  po kojem zakljucku je LoL bolji od HoN-a?!? HoN je daleko bolji, a da je besplatan kao i LoL onda bi svi govorili da je HoN bolji. Igrao sam obje igre i HoN je puno ozbiljniji i kvalitetniji nego LoL, zato san ga i kupio ^^

 • loki

  16.08.2010 - 18:50

  Tesla12
  Komentar objavljen: 16.8.2010 – 17:25
  2.HoN je rip-off dote i oni su platili Blizardu da preuzmu sva prava na DotA-u.

  ti si kreten 😀 blizard nije vidio centa od dote jer to nije njihovo

  dotu je bila” slobodna” za rippanje do prije par dana kad je Valve registrirao DotA trademark
  daj se informiraj prije ovakvih ispada

  trenutni rippovi su

  Demigod, HoN, LoL, SotIS (sotis je dota u sc2 engineu)
  postoji i wow dota al to je vec kretenizam

 • Tesla12

  16.08.2010 - 21:47

  Ne moras se vredjati, inace Blizardu su platitli jer to su sve blizardovi heroji i spellovi !

 • smigl

  17.08.2010 - 06:05

  Uglavnom se slazem s svim navedenim osim onog dijela gdje se navodi da je DOTA besplatna dok se HON placa, sto je istina u samo jednom slucaju: ako posjedujete WC3 TFT (koji se naravno placa) onda je dota kao besplatni mod… besplatna… Inace igrao sam i dotu i igram sada HON i mogu reci da sam jako zadovoljan s igrom… uspjesno je naslijedila dotu i dodala par novina koji su bili toliko potrebni 🙂

 • Bela

  17.08.2010 - 09:54

  Smigl nemam pojma o čemu pričaš. DotA je besplatna oduvijek, imao ti original The Frozen Throne ili ne.

 • loki

  17.08.2010 - 10:33

  daj majke ti googlaj DotA allstars….pricas gluposti bzvz

 • xGAME

  17.08.2010 - 10:44

  Zasto je minus igri to sto se mora platit, pa i w3 se mora i ft…a to da je LoL bolji do HoN, meni oba dvoje isto, i tu i tamo moras naucit likove igrat etc, tako da ta prepucavanja nemaju smisla…normalno da ce neki fanboy dote i bllizarda stat na stranu HoNa jer mu je ipak to blize, al oba dvije igre su jako dobre i svaka ima svojih dobrih strana 🙂

 • Ementaler

  17.08.2010 - 14:24

  Naravno, DotA kao DotA je besplatan mod, ali se podrazumjeva da morate imati i FT za igru. Minus za plaćanje HoN-a je stavljen više simbolično, ipak ima konkurencije koja nudi vrlo slično iskustvo, nekima i bolje od onoga u HoN-u, a za takvo što se ne mora platiti.

 • MAND4

  31.08.2010 - 10:03

  Navest ću vam tucet razloga zašto je LoL bolji od HoN-a.
  1. Besplatan je
  2. Nije BUKVALNA kopija Dote
  3. Lakši je za naučiti
  4. Ima vlasitit QQ sistem gdje igrate samo sa igračima vlastitog levela (samim tim vlastitog skilla)
  5. Posoje botovi.
  6. U igri imate cilj za razliku od HoNa (da sakupljate IP poene i kupujete heroje, rune i ostala čuda)
  7. U 5 v 5 bitkama nećete se sjebati kada skontate da nemate pojma ko šta casta.
  8. Serveri su mnogo bolji nego u HoNa.
  9. Igra ima dvosedmične update sa novim herojima i sitnim dopunama.
  10. Igra se sada igra na ESWC-ovima, te WCGovima.
  11. LoL nema ništa slično Doti sem njenog gameplaya (sistem agi. str. int. i mapa)

  Mislim da je ovo dosta ..

 • lula4man

  02.10.2010 - 15:08

  e svaka ti čast mand4…like

 • ?engo An?eind

  29.01.2015 - 20:18

  nalj bolja igra na svetu bogami

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?