HCL.HR

Recenzija

Kaptain Brawe: A Brawe New World [PC, Mac, iOS]

Marko Babić

Devedesete su obilovale svakakvim odličnim pnc avanturama na kojima su mnogi od nas odrastali, od kojih su najpoznatije one od Lucas Artsa, kao Monkey Island, Sam & Max, Day of the Tentacle i Full Throttle. Kaptain Brawe uvelike podsjeća na te igre, bilo konceptom, humorom ili zagonetkama, a to nikako nije loše.

Igrin setting je smješten u alternativan svijet u kojem je razvoj tehnologije otišao u nešto drugačijem smjeru nakon otkrića parnog pogona. Naime, omogućen je put u svemirska prostranstva što je omogućilo našoj divnoj vrsti da se rasprostrani po cijeloj Galaksiji. Formirana je neka vrsta unije planeta (iliti nešto ekvivalentno Star Trek Federaciji), a trn u oku im predstavljaju tzv. Kribbsi koji su neka vrsta svemirskih gusara.

Priča je u suštini duhovita teorija zavjere koju morate odgonetnuti prije nego li je prekasno…

Vi ste kapetan Brawe, svojevrsni policajac s vlastitim svemirskim brodom te posadom koju čine vaš podređeni zastavnik Kralek i robot ingeniozno nazvan Rowboat. Igru započinjete kad presretnete jedan S.O.S. poziv te slijećete na planet da otkrijete o čemu se zbiva. Da ne spoilamo previše priču, radi se o duhovitoj teoriji zavjere koju morate odgonetnuti prije nego li je prekasno.

Ako ste upoznati s pnc avanturama otprije, onda znate sve što ćemo vam reći što se tiče gameplaya ove igre, jer na kraju krajeva – Kaptain Brawe niti ne pokušava uvesti nešto novo i svježe u ionako dobru pnc formulu. Hodate okolo klikanjem po ekranu, a određene predmete i osobe možete pomnije promotriti ili ih pokupiti, iskoristiti, pričati s njima. Dakle prateći dobru staru pnc shemu i ovo je avantura čiji se gameplay svodi na pokupljanje predmeta, pričanje s likovima te na jednostavnu interakciju s objektima.


Kapetan Brawe ima i klasičan inventory sustav koji u igri služi za spremanje pokupljenih predmeta koje potom možete iskoristiti ili kombinirati s drugim predmetima. Ono što muči mnoge igre ovog žanra jest problem koji se često pronalazi u samim zagonetkama. O čemu pričamo? U principu, trebate znati što je mislio i kako je to zamislio onaj dizajner koji je smišljao zagonetke, što zna završiti u frustraciji, isprobavanju svih predmeta iz inventara na vanjskim predmetima, pokušavanju kombiniranja predmeta iz inventara međusobno, a često završava i guglanjem prohoda.

Zagonetke su maštovite i prožete dobrom dozom humora…

Da bi se takve stvari minimizirale, Kaptain Brawe nudi dvije težine: jednu u kojoj dobivate smjernice za zagonetke i drugu težinu za iskusnije pnc igrače; onu u kojoj nema nikakvih smjernica. Zagonetke su same po sebi podijeljene na lakše i teže, no u principu niti jedna od njih ne bi trebala predstavljati problem za iskusne igrače. No na stranu njihova težina, mora se reći kako su napravljene s dosta uložene mašte i popratnog humora.

Grafika u igri je upravo ono što biste očekivali: crtana i podsjeća na devedesete. Simpatična i šarolika, u krajolicima, predmetima i likovima te se uklapa u sam štih igre zbog čega ne možemo zamjeriti njenu arhaičnost, no svakako ćemo zamjeriti nedostatak nekih opcija. Primjerice, rezolucija je fiksna, odnosno ne možete je samo tako podesiti, a nema ni podrške za widescreen prikaz; možete i sami zamisliti kako je čudno igrati u 4:3 formatu na 16:9 monitoru.


Još jedan nedostatak grafičkog pogona igre jest nedostatak nekih animacija. Konkretno rečeno, recimo da želite uzeti čekić i nabiti nešto. Nećete vidjeti kako kapetan vadi čekić, nabija njime i slično. Samo će rukom mahati kao da to radi što će odavati još prepoznatvljiv zvuk njegova udarca. Ako želite neki predmet staviti negdje, isto će se tako taj predmet samo teleportirati na predviđeno mjesto, umjesto da ga naš hrabri kapetan nekako namjesti. Usput rečeno, znamo da ste svi razmaženi glasovnom sinkronizacijom u igrama današnjice, pa jednostavno moramo uzeti u obzir da takav luksuz ova igra nema

Kad se sve zbroji i oduzme, Kaptain Brawe: A Brawe New World simpatična je, duhovita i zabavna avanturistička igra u svim važnim aspektima, a jedini pravi nedostatci manifestiraju se u obliku nekoliko stvari tehničke naravi. Veterani žanra bi igri svakako trebali dati priliku, tim više što nije skupa, ali svakako i zbog podrške domaćeg developera kojem želimo još bolje naslove u budućnosti.

Sviđa li vam se ovakav tip igre? Hoćete li nabaviti Kaptain Brawea? Ostavite nam svoje ocjene i komentare…

Kaptain Brawe: A Brawe New World novi je avanturistički naslov domaćeg developera Cateia Games, koji nas je podsjetio na zlatno doba avantura 90-ih.

77 Naša ocjena
 • setting
 • humor
 • poznati pnc gameplay
 • cijena
 • nema glasovne glume ni wide screen podrške
 • animacije likova

Komentari (4)

 • kspes

  23.11.2010 - 17:04

  Htio bi se osvrnuti na rezoluciju, igra koristi nativnu rezoluciju ekrana te odreže margine ukoliko imate widescreen monitor. stoga, ako netko igra na 1280×768, igra će se ograničiti na 1024×768 u centru ekrana, ostatak će biti crn. dakle nema razvlačenja rezolucije ili bluranja zbog fiksne rezolucije (npr 800×600 što se često viđa u avanturama)


  Krešimir Špes
  Cateia Games

 • Ementaler

  23.11.2010 - 17:18

  E to je osobni pristup :). Hvala za dodatno objašnjenje Krešimire, mi nismo htjeli toliko u dubinu ići oko toga “problema”. U svakom slučaju, meni je ovo odlično. Obožavam ovakve jednostavne, lijepo nacrtane old-skul avanture. GG momci iz Cateie 😉

 • silent_snake

  23.11.2010 - 19:48

  Pohvale za recenziju i svaka čast našim momcima!.
  Jedino me zanima da li će se igra moći nabaviti u retail izdanju u Hrvatskoj ili je digitalni distribucija jedina opcija?

 • kspes

  24.11.2010 - 19:44

  retail neće tako skoro, a hoće li biti dostupan u hrvatkskoj ovisi o domaćih uvoznicima (algoritam itd).
  Toplo preporučam digital download preko gamers gate-a, oni su najfer prema developerima.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?