HCL.HR

Recenzija

Kirby’s Return to Dream Land Deluxe

nezasitna porcija

Zoran Žalac

Ponekad se dogodi da u trenucima nervoze otvaramo hladnjak i posežemo za hranom. A zapravo postoji daleko bolje rješenje: uključite Nintendovu konzolu i posegnete za Kirbyjem koji poseže za hranom. Jednostavnost Kirby igara idealna je podloga za rješavanje stresa, pogotovo kad Kirby pojede ogromnu porciju protivnika pa ih ispljune u obliku projektila. U takvim uvjetima što veći broj dostupnih Kirby igara ne može biti loša ideja, zar ne?

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
60€ Nintendo Switch Ustupio distributer (CD Media)

Ovaj serijal star je već 30 godina i ima hrpu igara, samo je problem to što ih je većina dostupna na starim platformama. Nintendovo rješenje za to je već viđeno – selektivno remasteriziranje tih starih igara i prodavanje istih po cijeni novog proizvoda. Dok se prije 10 godina za Wii mogla kupiti antologijska kolekcija od šest Kirby igara u jednom paketu, sad smo za Switch dobili remaster jednog jedinog Return to Dreamlanda iz 2011. Kad je već Nintendo kapitalistički odlučio da će biti tako, ovom je Kirbyju bolje da za taj novac zasiti apetit igrača.

Dobra je vijest da Return to Dream Land Deluxe nije samo vizualni remaster. Dodana je i nova kampanja s Magolorom, istim onim likom čiji brod popravljate u glavnoj priči. Taj je dio igre epilog koji otključavate po završetku glavne kampanje i stavlja vas u ulogu spomenutog vanzemaljca. On za razliku od Kirbyja ne kopira tuđe vještine nego s vremenom razvija nove.

Magolorova je porcija igre slatka, ali kratka – završite ju otprilike za dva sata. Ako baš želite, možete ju ponoviti i u društvu s do troje drugih igrača, no nije ovo tip igre koji magično postaje bolji u društvu. Zapravo situacija na ekranu često zna biti kaotična kad više od dvoje igrača udara iste protivnike. Spojimo li Kirbyjevu kampanju s Magolorovim dodatkom, od cijele avanture možete izvući do deset sati zabave, za što mislim da nije baš sjajna ponuda po punoj cijeni, k tome još za 10+ godina staru igru.

Ako ništa, tih deset sati zabave je ugodno jer Kirby zna kako izvući uživanciju. Na svakom levelu koristite različite vještine (tj. vrste oružja), od kojih je u Deluxe izdanju nekoliko novih. Gameplay je stoga uvijek dinamičan koliko može biti u 2D platformeru. S vremena na vrijeme dobijete i posebne moći koje su užitak za korištenje. Na primjer, Kirby zamahne ogromnim mačem koji zauzme pola ekrana, razlijepi protivnike po ekranu ili u se obliku ogromne snježne kugle otkotrlja i razbije sve pred sobom.

Return to Dream Land nije izazovan platformer, no nekim stvarima ipak pritišće igrača da drži ritam s rastom izazova. Najčešće se to vidi na dijelovima levela gdje ste pod stiskom vremena, odnosno morate izbjegavati zid nekakve magle koja se primiče prema vama. Kako je Kirby ipak prigodan za mlađe uzraste gamera, tako je ovo Deluxe izdanje pripremilo opciju koja maksimalno pomaže u igranju. U tom lakšem modu igrač dobiva duplu razinu energije, a od padova u provaliju ne može umrijeti jer ga spašava frend Magolor. Zgodna je to stvar kao dodatak igri, ali nije nešto što će opravdati cijenu onima koji su Return to Dream Land već igrali na Wii-ju.

Ima ovo Deluxe izdanje još nekoliko aduta u rukavu, a jedan od njih je park Merry Magoland. Prvi put kad dođete u to šarenilo čini vam se kao da ćete otvarati prozorčiće nekog adventskog kalendara s čokoladicama. Nažalost, vrlo brzo uvidite da je Merry Magoland samo reciklaža jer su mu glavne atrakcije mini-igre koje su ionako već dostupne na Magolorovom brodu. Jedina je razlika što ovdje skupljate naljepnice kroz misije, pa nakon određenog broja naljepnica dobivate nagradu u obliku nekih predmeta ili otključavate dodatne maske koje možete nositi.

Osobno ne smatram da su maske neki uzbudljivi bonusi. Zaista nemam potrebe igrati kao Kirby s maskom Waddle Deeja, a kad je multiplayer u pitanju ionako svi mogu odabrati druge likove, a ne Kirbyja s maskom drugih likova.

Deluxe izdanje vizualno je drugačije u odnosu na original. Je li grafički bolje ili nije, to je sad druga priča. Nema sumnje da je Deluxe verzija tehnički gledano ljepša jer je veće razlučivosti. Međutim, najveća je promjena ta što je Return to Dream Land u Deluxe verziji djelomično postao igra cel-shaded stila. Likovi tako oko sebe imaju crne konture, vjerojatno da se bolje istaknu na sceni, tako da cijela stvar više izgleda kao nekakav crtić.

Remaster je pritom značajno svjetliji od originala, pri čemu neki prizori djeluju isprano u usporedbi s originalom. No, s druge strane leveli jesu vizualno detaljniji nego prije. Tako da sam na kraju podijeljenog mišljenja oko prezentacije – i jest bolja, i nije bolja – ovisi kako gledate. Ali, u suštini se radi o šarenom platformeru koji je ugodan za gledanje.

Kirby’s Return to Dream Land Deluxe u konačnici je dobar remaster, samo precijenjen po pitanju onoga što Nintendo traži. Samoj se igri nema puno toga za zamjeriti, a nije to ni platformer koji radi išta da bi pod svaku cijenu bio inovativan za svoj žanr. Ljubitelji Kirbyja pronaći će ovdje ugodnu zabavu, samo se teško oteti dojmu da bismo u nekim drugim vremenima po ovoj cijeni sadržajno dobili puno više od onoga što se nalazi u ovom Deluxe pakiranju.

Kirby's Return to Dreamland Deluxe donosi ugodnu i šarenu zabavu koja će više vrijediti novim igračima nego onima koji su već igrali original iz 2011.

70 Naša ocjena
  • dinamičan platformer sa zadovoljavajućom uživancijom
  • vizualno lijep remaster, tehnički vrlo stabilan
  • zanimljive nove vještine i dobar dodatak pomoćnika za mlađe igrače
  • visoka cijena za remaster koji ne nudi pregršt novih stvari
  • Merry Magoland nepotrebno duplira jedne te iste sadržaje

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (2)

  • Monster Tamer

    11.03.2023 - 19:17

    Kratka ali slatka recenzija Zoki. Cijena ne da je visoka nego gorostasna za jedan Remaster 12 godina stare igre.

  • Wildchild

    13.03.2023 - 09:48

    Možda malo preniska ocjena, ali svejedno igra je zabavna za co op i lokalni multiplayer.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?