HCL.HR

Recenzija

Klonoa [Wii]

Džordž Vulić

Remakeanje igara koje su u svoje vrijeme bile (a u današnjem vremenu ostale) pojam kvalitete i originalnosti svakako nije zahvalan zadatak. Pogotovo ako se uzme u obzir da većina gamera (među kojima ste možda i vi) smatra da u ono što je sveto ne treba dirati. U slučaju Klonoe koja je bila poprilično zabavan 2.5D platformer, očekivanja možda nisu postavljena visoko, ali ako ste imali priliku odigrati original (ili nastavak na PlayStationu 2) zasigurno vas zanima konačni rezultat. Japanski Paon studio srećom nije razočarao. Posao je obavljen vrlo dobro, a recenziju igre možete čitati u daljnjim recima.

I’m Klonoa from Wind Village. And I’m Hewpoe.


Spomenutu rečenicu često možete čuti u prvoj polovici igre, tako da ćete se naviknuti na nju, ako vam u međuvremenu ne postane iritantna. U svakom slučaju, naš Klonoa je zbilja zanimljivo biće. Križanac između zeca i mačke sa velikim ošima i učima, te duguljastim rukama. Jesam li spomenuo da nosi kapu sa Pacman logom? Kulnes faktor, fakjea. Njegov simpatični prijatelj je Hewpoe, koji osim što posjeduje izgled plavkaste lopte s mogućnosću levitacije, posjeduje i dug jezik, tako da mu pretjerana brbljavost nije nepoznanica. Klonoa i Hewpoe su se upoznali jednog lijepog dana kada je Klonoa u obližnjoj šumi pronašao veliki prsten u kojem se nalazio Hewpoe, a prava priča započinje kada se avion koji prevozi songstress Lephise zabija u obližnju planinu, što je naravno razlog da znatiželjni duo odluči istražiti što se zapravo dogodilo.


Naravno, ništa dobro, jer su u cijelu priču uključeni zli gospodar tame Ghadius i njegov vjerni podanik Joker. Ghadius, koji se probudio nakon višemilenijskog sna želi uz pomoć Lephise kazniti cijeli svijet i prebaciti ga u svijet noćnih mora. Hoće li u tome uspjeti ovisi isključivo o Klonoi i Hewpou. Da sada previše ne pričam o priči, radi se o klasičnoj i predvidljivoj tematici spašavanja svijeta koja ovdje funkcionira sasvim solidno. Ako ništa, animacije ugodno popunjavaju prostor između levela.

Odlično rješenim kontroloma se pridružila i podrška
za Gamecube gamepad.


Ono što se svakako mora pohvaliti je sistem kontrola. Iako se radi o relativno jednostavnom sistemu (lijevo, desno, A za skok, B za hvatanje neprijatelja), on funkcionira i više nego odlično. Pritiskom na A naš Klonoa skače, dok ponovnim pritiskom na A upotrebljava svoje uši za kratku levitaciju uz pomoć koje možete doći na rampu do koje inače ne bi mogli doći kratkim skokom. Osim što pritiskom na njega hvatate neprijatelje, B služi za još nekoliko korisnih poteza. Nakon što neprijatelja uhvatite, možete ga baciti na drugog neprijatelja, a možete ga baciti i na barijeru koja na određenim mjestima blokira daljenje napredovanje. Uz sve to, neprijatelje možete bacati na inače nedostupna jaja koja nose komadić slagalice potrebne za stopostotno završavanje levela. Uz sve to, developeri su bili toliko ljubazni da su osim logične podrške za Wiimote, ubacili opciju za isključivanje motion capturinga za isti, dodali podršku za Wii Classic Controler kao i podršku za Gamecube gamepad. Svaka čast.

Jako lijepa grafika, no igra završi taman kada se zagrijete.


Počeli smo sa pohvalama, no one ne završavaju na kontrolama. Još jedan pohvale vrijedan aspekt je zbilja odličan level dizajn. Iako se radi o 2.5D side scrolling platformeru, putevi se međusobno isprepleću, što u kombinaciji sa lijepim okolišom izvlači zadovoljni smješak. Odlično riješena kamera vas vjerno prati na svakom koraku zadržavajući preglednost u svakom trenutku.


Na našu žalost, lokacija nema puno, ali su zahvaljujući odličnoj grafici prezentirane na najvišoj razini. Bilo da se radi o umirućoj šumi, koja poprimi sasvim novi izgled nakon što ju oživite, zanimljivim špiljama ili magičnom letećem gradu, sve pršti od detalja i sveopćeg šarenila. Ono što također veseli jest odlična podrška za 480p rezoluciju, tako da igra izgleda lijepo na starijem televizoru, a zablista kada ju spojite na vaš HDTV.

Nažalost, kako to i inače biva, ne može sve biti savršeno. Nakon što ovladate sistemom kontrola, i shvatite neke gameplay ”cake”, levele ćete prelaziti i brže nego što bi možda trebali. Za završavanje svih poglavlja će vam biti potrebno tek nešto više od 5 sati. Tada vam se otključaju dodatni kostimi, kao i mirror mode koji nekima jednostavno neće biti poticaj da igru ponovno ubace u konzolu. Unatoč činjenici što se glavni dio igre može riješiti za samo pet sati, a bonusi među kojima su novi kostimi i zrcalni mod, odličan level dizajn, oku ugodna grafika i zabavan gameplay garantiraju visok stupanj zabave. Nažalost, u ovom slučaju moramo primjeniti onu poznatu narodnu; sve što je lijepo, brzo završi.

Prokomentirajte s nama ovu igru u boxu za komentare ispod ( ako ste registrirani ). Izjasnite se kako ste vi doživjeli ovaj zanimljivi platformer za Wii i što mislite o našoj recneziji igre.

12 godina nakon debija na PlayStationu, Namco je odlučio oživjeti simpatični naslov Klonoa i dovesti ga na Nintendo Wii. Kakav dojam je ostavio remake odličnog platformera pročitajte u HCL recenziji.

80 Naša ocjena
 • Lijepa vizualna prezentacija
 • odličan level dizajn
 • zabavan gameplay
 • Kratkoća
 • manjak bonus sadržaja

Komentari (4)

 • sfc_PsychQ

  25.06.2009 - 14:29

  solidna igra onako za razbibrigu

 • netko

  25.06.2009 - 15:08

  Odlična igra.
  Slijedeći put The Conduit (ako ćete dalje Wiigre recenzirati)

 • Under

  25.06.2009 - 15:34

  Naravno, a ima tu i još jedna zanimljiva igra. 😉

 • James T.

  27.06.2009 - 00:40

  Zbog ovakvih naslova mi je žao što nemam konzolu 🙁

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?