HCL.HR

Recenzija

Knights in the Nightmare [DS]

Marko Babić

Oni od vas koji su sa Sting Entertainmentom još od dana GameBoy Advancea sjećaju se prijašnjih „nastavaka“ ovog serijala: Riviera: The Promised Land i Yggdra Union: We’ll Never Fight Alone. Spomenuti serijal, Dept. Heaven, neki je kvazi projekt tvrtke Sting s ciljem da sve epizode serijala budu originalne. Tako igre i nemaju pretjerano mnogo toga zajedničkoga. Riviera je prva epizoda, Yggdra druga, a Knights in the Nightmare četvrta. Da, četvrta. Čemu radit neku Star Wars foru kad igre ionako nisu vidno previše povezane, pitanje je na koje samo Sting može odgovoriti. Možda zato što planiraju iz treće epizode napraviti MMORPG? Ne vidim logiku, bojim se.

Ajmo na trenutak, tj. nadalje, otkantati prijašnje “nastavke” i posvetiti se ovoj igri. Palimo DS, vidimo lijepe animacije i nakon njih lijepi nam glavni meni. Prstom / olovkom / kolcem lupimo na novu igru i krećemo u novu avanturu. Među prvim stvarima uočavamo da je setting neki fiktivni srednjevjekovni. Oh ne, u potpunosti to nismo očekivali. Postoji kraljevstvo ljudi i nekih stvorenja… Koja nisu ljudi. Te su dvije rase zaraćene od pamtivijeka, no to će se ubrzo promijeniti brakom princa i… Princeze ili čega već s druge strane. Da sve ide kako spada, mi ne bismo imali ovu igru, stoga se nađu nekoliko ekstremista kojima ovakvo primirje ne odgovara i polako sabotiraju apsolutno sve. Princ je nestao, kraljeva duša također, itd.


Vidimo kako neka žena odjevena u oklop bježi od vlasti i vas ostavlja u nekoj rasuloj crkvi. Usput vam daje moć prizivanja palih vitezova kako biste se snašli i kako biste preživjeli. Tako krećete na svoj put boreći se protiv raznih neprijatelja i polako doznajete što se dogodilo i tko ste zapravo vi. Priča se odvija u cut-scene animacijama između borbi koje su ujedno i jedini gameplay koji igra nudi.

Prva stvar u igri bi vam obavezno trebao biti tutorijal. Da, znam da ste svi jako iskusni i pametni, svi ste prije igrali RPG igre itd. Svejedno, ova igra ima drukčiji koncept. Neću sada ovdje opisivati cijeli tutorijal, već samo dovoljno za neki prvi dojam. Znači, prvo odmah zaboravite na tipke. Da, samo touch screen postoji ovdje, što će veseliti mnoge. Jedina tipka na koju se morate koncentrirati je ona za paljenje / gašenje prijenosnog vam uređaja.


Koje ćete likove uvesti u borbu, moći ćete birati prije samog početka. Također ćete i birati do četiri predmeta. Ti predmeti mogu biti oružje ili neki itemi koji će služiti za regrutiranje vitezova ili ćete ih predati nekom NPC-u u zamjenu za neki drugi item, najčešće za oružje. U redu, ovo su pripreme za borbu, kako dalje? Borba počinje i u interesu nam je ubiti sve neprijatelje prije nego li oni to naprave nama ( tko bi rekao). Nećete direktno upravljati likovima i pomicati ih, već ćete dodirom kontrolirati svoj “wisp” (neku bijelu spektralnu stvar koja očigledno predstavlja vašu dušu). Najbolje je da stylus tijekom borbe ni jednom ne dignete s ekrana jer ćete trebati izbjegavati neprijateljske napade koji su usmjereni na vaš wisp, a ne na vaše vitezove. Dakle, tako birate onda jedno oružje, date ga liku i napadnete neprijatelja. Naravno, morate uzeti u obzir klasu lika i trenutnu fazu jer svako oružje može upotrijebiti samo jedna klasa i u jednoj fazi.

Da pojasnim faze: Kao i u bezbroj drugih RPG-a, ovdje imamo zakon i kaos. Oružja funkcioniraju samo u jednoj fazi. U zakonu ili kaosu, jel… Oružja koja možete koristiti u obje faze su jako rijetka. Još postoje stvari kao elementi i slabosti, odnosno otpor prema nekom drugom elementu itd. Tako ćete prije ubiti nekog neprijatelja s vatrenim elementom, ako koristite oružje koje ima neki vodeni napad. Podsjeća na Pokemone, jelda? Za napade oružjem trebate manu koju skupljate napadajući neprijatelje.


Kad napadnete neprijatelja, iz njega će iskakati gomila orbova i koječega što pokupljate tako da jednostavno prijeđete preko toga. Kad nekoga ubijete, obično ostavi i neki item koji na isti način pokupite. Naravno, ima još toga što nisam naveo i što je sastavni dio igre, no najbolje je da sami prijeđete preko tutorijala i naprednih finti prije početka igre.

Nakon završene borbe možete se glupirati sa svojom ekipom kako god želite. Možete otpustiti viteza, spojiti njegovu dušu s tuđom i tome slično. Uglavnom, šteta je držati pokraj sebe one koji vam ne trebaju kad možete ojačati druge njihovim dušama ili dobiti neki koristan item njihovim odlaskom. Još je tu i ojačavanje itema i… Ma samo odigrajte tutorijal i sve će biti jasno.

Grafika je… Obična. Ništa impresivno, no s druge strane dobro izgleda. Poprilično podsjeća na “tactics” igre (Battle Ogre Tactics, Final Fantasy Tactics). Glazba i zvuk će stvoriti sasvim dobru atmosferu u borbi, ali i izvan nje. Sama priča je isprve možda zbunjujuća, no s vremenom se sve kockice poslažu.

No dobro, da ne duljim, dobili smo igru zaista vrijednu igranja. Ako ni zbog čega drugog, vrijedi je odigrati čisto radi inovativnog gameplaya koji je i više nego zabavan. Multiplayer, nažalost, ne postoji. S druge strane, teško je i zamisliti multiplayer za ovakav tip igre. U svakom slučaju, ljubitelji žanra trebali bi uživati.

Knights in the Nightmare inovativan je japanski RPG ekskluzivan za Nintendo DS konzolu, sa predugim tutorijalom, solidnom grafikom i ono najbitnije – inovativnim i zaraznim RPG gameplayom.

84 Naša ocjena
 • gameplay i priča
 • malo predug tutorijal

Komentari (4)

 • seymour

  05.08.2009 - 17:02

  čak sam i igrao igru,nije mi se nešto baš svidjela 🙁

 • Forbs

  05.08.2009 - 18:42

  Dobra recenzija,cestitke na trudu..

 • sfc_PsychQ

  06.08.2009 - 11:36

  ok igra, iako je moglo i bolje

 • Syzygy

  06.08.2009 - 21:14

  Fenomenalno cimachu :palac

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?