HCL.HR

Zvonimir je jedan prosječan gamer, koji voli more, cure, lagani povjetarac, svoju zlatnu ribicu i retrivera, techno muziku, mitologiju te RPG-ove. Osim navedenog, vrsni je poznavatelj i obožavatelj ženskih štikli, no to uistinu nije bitno za našu priču… Jednog dosadnog dana u školi, preko jako napornog sata Hrvatskog jezika, Zvonimir je sa kolegom iz klupe pričao o PC igrama. Tako je njegov frend, popularna štreberčina razreda, pričao o igri imena Loki, a Zvonimir ga je blijedo gledao. S obzirom da Loki doista nije igra oko koje se digla nekakva prašina, Zvone je par dana kasnije otvorio Google, s čvrstom nakanom da dozna što više o toj igri. Nakon kratkog guglanja ( Zvone ima DSL ), na službenom sajtu igre, te na Wikipedii otkrije kako je Loki RPG koji nas vodi kroz četiri mitologije: Grčku, Egipatsku, Aztečku i Norsku, svaka sa svojom pričom i osobinama. Također, na internetu je pročitao da će se u igri moći susresti s stotinama različitih neprijatelja, uključujući velike pauke, kosture, pobješnjele živine, te velike i opake bossove. Samim spomenom mitologije i RPG-ova u istoj rečenici, Zvoni su počele curiti sline, pa je u iznimnom kratkom roku igru doista i nabavio.

Nakon što pogledate uvodnu animaciju, shvatite da se Loki uistinu trudi imati neku priču. Egipatski bog Seth želi sve uništiti, ima zle planove o preuzimanju svijeta, napao je sve četiri kulture u igri, silovao sve žene u selu, blah blah. To je sve što trebate znati, jer puno dalje od toga nažalost ne ide – Loki se samo trudi imati priču. Nakon što odaberete hoćete li igrati s Norskim warriorom, Grčkom fightericom, Egipatskom čarobnjakinjom, ili Aztečkim shamanom, počinjete s svojim prvim questovima u jednom od početnih područja koje ste odabrali. Neće vam trebati dugo da shvatite da je igra teški ripoff dobrog, starog Diabla, s par ubačenih elemenata iz drugih igara istog žanra. Da, Loki besramno kopira sve što ste već vidjeli, te pritom ne uvodi baš nikakve novitete. Iako je hack’n’slash gameplay donekle interesantan iz prve, nakon nekoliko sati postaje jako repetitivan, područja koja otkrivate tijekom igre se ne razlikuju previše, a neprestano klikanje na mnoštvo neprijatelja koji vas iz trena u tren okružuju ubrzo postane dosta iritantno (vjerovali ili ne, grč u kažiprstu nije pojava koja povećava užitak u igranju nekog RPG-a). Kada sam rekao „mnoštvo“ neprijatelja, doista sam to i mislio – veselo šetate poljem po kojem padaju snježne pahulje, puše lagani povjetarac („ah, povjetarac. Napokon nešto što valja u ovoj igri“, Zvone razdragano pomisli), kad vas najednom zaskoči horda neprijatelja u omjeru 12:1. Nažalost, koliko god brzo klikali i svim silama se odupirali onom grču u kažiprstu, ne možete ih sami ubiti svih dvanaest. Dakle, da vas unaprijed upozorim: očeličite svoje živce i pripremite se na konstantno umiranje zbog prevelikog broja neprijatelja koji će vas napadati.

Grafika u igri je solidna: likovi imaju pristojan broj tekstura, a efekti su korektni, no prava istina je da postoji mnoštvo igara tog žanra koje bolje izgledaju, pa graphic whoresima preporučujemo da odigraju nešto drugo. Kamera u igri je dobro odrađena, sa mogućnošću punog rotiranja te zooma, a donekle je kul sasvim zumirati vašeg heroja/heroinu i vidjeti ih u punom sjaju, s novim oružjem/komadom oklopa. Dan i noć se izmjenjuju, no to nažalost nema nikakve izravne povezanosti s gameplayom, već je samo fin estetski detalj. Dok je glazba podnošljiva, zvučni efekti su dosta slabo odrađeni. Ne čujemo sudaranje mačeva, ne čujemo uzvike pogibanja ubijenih neprijatelja (da, navikli smo na bolne uzdahe 🙁 ), a određeni spellovi zvuče dosta čudno i nerealno… Skill tree je određen prema trojcu bogova u koje vaš heroj / heroina vjeruje, a različiti likovi imaju različite skillove – oni kojima se igra svidi imaju razloga odigrati je još barem jednom. Skillovi koje ćete otključati omogućuju da od bogova prizovete određenu moć, a novi skill rezultira sjajnijim i jačim efektima za poražavanje mnoštva neprijatelja koje vidite na ekranu. Igra ima još jedan veći minus, a to su bugovi koji vas učestalo prate tijekom igre… Vaši neprijatelji znaju zapeti na predmete u okolišu, određeni chestovi nekad uopće ne prikažu animaciju već samo čujemo zvuk, frame-rate se dosta spusti na određenim levelima, a mnogi su se žalili i na izbacivanje igre na destkop. Čini se kao da se developerima žurilo da što prije izdaju igru, jer je preočito da Lokiu nedostaje još dosta poliranja. Ono što donekle izvlači igru je iznimno interesantan online multiplayer, pa je naš Zvone otkrio da može zajedno s još 5 frendova iz razreda prelaziti kampanju i Arena izazove (6 player co-op, jeli). Oh, kako li je samo Zvone bio oduševljen shvativši da može nove krpice svoje Grčke fajterice, koje je uskladio sa štiklama (jedinim cipelama koje je uspio naći u igri, a da doista liče na štikle) pokazivati kolegama. Također, Loki ima dobro odrađen ranking sistem na internetu, a vašeg heroja možete i spremiti u online storiđ (ilitiga prostor) igre.

Što više reći o Lokiu? Jedna podnošljiva igra, koja je mogla biti puno, puno bolja. Grafika je ok, no u starijim igrama istog žanra smo vidjeli bolje. Zvučni efekti i voice acting su očajni, bugovi i prevelik broj neprijatelja koji vas konstantno napadaju su iritantni, a cijelo vrijeme vas prati čudan osjećaj da zapravo ne znate kuda trebate ići… Igru izvlače dosta solidan multiplayer, interesantan skill tree i određeni itemi zbog kojih vaš lik izgleda mnogo opako. Ipak, Zvone je sveukupno razočaran, njegovi prijatelji nisu zadivljeni krpicama njegove fajterice, a grč u kažiprstu ga i dan danas hvata 🙁 …

>> Komentari recenzije na forumu

Proizvođač Cyanide pokušao je na neki način oživjeti dobri stari hack & slash RPG, a na pitanje je li mu to uspjelo odgovorio je naš Duje u svojoj recenziji…

0 Naša ocjena

Duje Kozomara

HCL-ov doktor lošeg humora. Odbija sebi i drugima priznati koliko već dugo piše o igrama. Kad ne baulja mračnim podrumima u potrazi za muzikom s gitarama, radi na preuzimanju titule najdugovječnijeg studenta splitskog Prava, osvaja kvartovske turnire u PES-u, dira tuđe pse i promatra odraz u ogledalu.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!