HCL.HR

Recenzija

Medieval 2: Total War

Matej Majcenović

Nikad nisam volio strategije. Mogućnost upravljanja stotinama borbenih jedinica nikad me nije previše previše privlačila. Izlaskom prvog djela Total War serijala, smještenog na dalekom istoku: Shoguna, moj se stav o njima nije previše promijenio. Unatoč tome, kad bi na istu igru gledao objektivno, morao sam priznati da je Shogun bio prilično impresivna igra. Usljedio je Medieval, zatim na razočaranje NEKIH fanova – Rome; koji je iz doba srednjeg vijeka igru prebacio u doba širenja velikog Rimskog carstva. Na sveopće oduševljenje, ubrzo je najavljen Medieval 2…

Medieval + Rome = Medieval 2 Sa gore navedenom formulom, vjerujem, složili bi se čak i najzagriženiji fanovi igre/serijala. Medieval 2 svojim izlaskom nije napravio nikakav veliki boom u svijetu igara. Ono što me je u jednu ruku razočaralo je nedovoljan broj novosti u samom gameplay-u, prema čemu sam u drugu ruku, bio pomalo skeptičan. Sama igra je ponovno veoma zahtjevna i malo teža/kompliciranija od svog prethodnika. Za pridošlice u serijalu pri prvom igranju preporučam uključiti advisora, koji će vam davati savjete o sljedećem potezu. Za one koji ne znaju, a malo je takvih, igra se dijeli na dva djela. Prvi je RTS dio, koji se odvija na bojišnicama diljem europe (kao i djelovima afrike i azije). Drugi je dio karta, na kojoj se odvija većina igre, i na kojoj će te pratiti vaša i protivnička kretanja. Prilično jednostavo. Pause. NOT.

Papa Benedikt 8 Religija. Religija u ovom nastavku igra znatno važniju i utjecajniju ulogu u samom razvitku vašeg carstva. Papa će se pobrinuti da na sve nevjernike pošalje crusadere, izopći kršćanske vladare koji odbijaju surađivati, te se brinuti da ne ratujete s krivim ljudima (iliti drugim krščanima). Dok će se nekima svidjeti zbog činjenice da slušanjem Pape dobivate određene pogodnosti, mnoge će vjerojatno iživcirati, jer će ih spriječavati u izvršavanju osvajačkih planova. Papa je, baš kao i u današnje vrijeme uporan i dosadan. Oni kojima se ovakav oblik vladavine ne sviđa i misle da ih upravo Papa sputava u ostvarenju vlastitih zamisli uvije mogu isprašiti tur Vatikanskim licemjerima. Ako vas odabir neke nekrščanske nacije veže za drugu vjeru, dobro je znati da njihovi vođe nisu toliko zahtjevni, i ne ovisite o njima kao Katolici o samom Papi.

Jedinice i borba Najveća promjena u samoj igri je način na koji se jedinice kreću i izgledaju. Kako je moguć broj jedinica koji na mapi mogu stajati u isto vrijeme poprilično velik (govorim o tisučama) proizvođaći se u dosadašnjim nastavcima nisu potrudili da naprave velike razlike između njih. Većina su njih nosili iste oklope, te se kretali potpuno isto. U Medieval-u 2, na koju god jedinicu bacite pogled primjetit će te da se armori uvelike razlikuju, kao i same kretnje vojnika u njima. Također se vidi da se radilo i na animacijama borbi prsa o prsa, koje sada izgledaju još uvjerljivije. Koplje nikad ljepše nisu ulazile u utrobu, strijelci nikad nisu ljepše reloadali… Poboljšanjem i poliranjem grafičkog enginea, oklopi se sada sjaje ljepše nego ikad prije, kapljice kiše i pješčane oluje izgledaju prilično uvjerljivo. Ljepota na bojnom polju.
Iako ove promjene nemaju velike veze sa samom igrivošću, teško da će se netko moći vratiti na starije nastavke nakon što doživi ovakvu raznolikost i detaljnost. Učinili su nas pohlepnima 🙁

Azteci FTW Jedna od zanimljivih novosti u igri je mogućnost otkrivanja mape amerike, i mogućnost igranja sa Aztecima. Iako je mapa prilično mala a Aztecima se nije predavalo previše pažnje kod jedinica i posebnosti, fanove će ovaj dodatak zasigurno razveseliti. Medieval 2 također ima mogućnost isključivanja battle timera (iliti vremenskog ograničenja u borbama), što ponovno ima svoje dobre i loše strane. Kad napadaju vaše dvorce, a ukoliko im uništite svu ”opremu” za uništavanje dvorskih zidina, neprijatelji će jednostavno čekati ispred vrata da izađete van i napadnete ih. Zna biti iritirajuće, pa vas upozoravam da se ne dovodite često u slične situacije. Mnogo manjih propusta iz prethodnika nije promjenjeno, pa tako dolazimo do zaključka da su proizvođaći najviše vremena posvetili tehničkoj strani igre. Iako vlasnici slabijih konfiguracija neće moći uživati u svim čarima igre, moja je preporuka svakom ljubitelju strategija do zaigra ovo, jer igrivost je još uvijek prva i najvažnij stvar u serijalu. A oni sa jačim konfiguracijama uživat će u detaljnom okolišu na mnogo većim i detaljnijim bojnim poljima. Zvuk je po običaju vrhunski, melodije na karti i u borbi se uvelike razlikuju. Na karti su uglavnom sporije, dok se u borbi ritam ubrzava. Zapovjedi koje generali izvikuju samo dodaju još jedan nivo realnosti samoj igri.

Zaključak Kao što se vidi iz priloženoga, o igri se nema mnogo toga za reći. Objektivno gledajući, igra nam nije donjela nikakve velike novosti u serijalu. No, Medieval 2 je igra za koju unatoč svim prigovorima možemo reći da je ostala ono što je, jedna od najbolji RTS naslova. Sva njena veličina, kompleksnost i dubina nikako ne mogu biti zanemareni. Ovo je definitivno još jedan veliki hit, i svi ljubitelji RTS-a imaju moju toplu preporuku.

Svi fanovi Total War serijala jedva su dočekali novi Medieval… No, zaslužuje li se Medieval 2 zvati nastavkom, i zašto recenzent misli kako je igri posvećeno premalo vremena, pročitajte u recenziji.

0 Naša ocjena

Komentari (5)

 • NastyAss

  13.03.2008 - 13:06

  ocjena 95……nije 100% zbog cestih problema u diplomaciji

 • Praetorian1

  03.02.2009 - 16:10

  ocjena 100 predobra igra

 • Alokin

  22.11.2011 - 17:01

  Pozdrav…
  Imam problem s ovom igrom.
  Ako mozete pomoci molio bih vas.
  Evo problem:
  kada udem u igru sve lijepo normalo, ali kada pocnem igrati kampanju i kada dode vrijeme za bitku poslije ucitavanja mi se jednostavno ekran zacrni i ne mogu vise nista raditi na kompu sve dok ne resetiram komp.

  Molim vas ako mi mozete pomoci kontaktirajte me na porukom.
  Hvala!

 • -Aragorn-

  10.02.2013 - 20:25

  "Dobro:Možete ubiti Papu."-KOJI SI TI IDIOT….

  • Me666

   @-Aragorn-, 10.02.2013 - 20:34

   Dobro, to je valjda u kontekstu "dosadnog pape" iz igre, ali svejedno, +1

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!