HCL.HR

Recenzija

Order of War: Challenge [PC]

Stjepan Fikter

Nakon kojih pola godine Wargaming.net pripremio nam je prvu ekspanziju za Order of War. Kao što ste mogli pročitati u gornjem kratkom uvodu, ova standalone ekspanzija podimena Challenge je orijentirana samo na multiplayer igranje. Sada se sigurno pitate što će mi ekspanzija kada sam to mogao igrati i u originalu. Stvar je u tome što Order of War: Challenge produbljuje multiplayer iskustvo s novim mapama i modovima. Svi vlasnici originalnog Order of Wara ovu ekspanziju dobili su kao besplatan download, dok svi ostali koji požele zaigrati malo WW2 RTS-a, igru mogu kupiti na Steamu za vrlo prihvatljivih 8.99€.

U najavama developer nam je rekao kako ćemo dobiti šest multiplayer modova i 12 unikatnih mapa. Među modovima nažalost nema neke velike razlike jer se sve uvijek svodi na isto – osvoji točku da budeš u prednosti. Survival je jedini mod koji se ističe po tome što se ovdje morate braniti od nadolazećeg neprijatelja, gdje imate naravno određen broj jedinica koje moraju što duže ostati žive. Secure The Base svodi se na to da eliminirate neprijatelja sa svim dostupnim jedinicama. Expansion se također svodi na eliminaciju neprijatelja, ali morate osvajati točke da otključate jedinice. Instante Battle vas stavlja nasuprot neprijatelja sa određenim brojem armija koje kada izgubite više nema zvanja novih. Mercenaries mod je nešto slično potonjem samo što imate određen broj resursa s kojima zovete pojačanja. Free for All mod mislim da ne moram objašnjavati jer samo ime govori dovoljno o tome što se radi u dotičnom modu.


Najveći nedostatak prve igre u multiplayeru je bio mali broj mapa, no 12 novih unikatnih mapa pružit će vam raznoliko iskustvo u borbi protiv neprijatelja. Ako prije online igre želite malo testirati mape, to možete učiniti igrajući protiv umjetne inteligencije jer će vam poznavanje terena dobro doći kada se budete uputili na bojište protiv ljudskog protivnika.

Gameplay mehanika ostala je ista kao u originalu, no nažalost to nije baš dobra stvar. Pošto je orijentacija ove standalone ekspanzije na multiplayer očekivali smo više dubine u mogućnostima i taktikama. Boljka originala nažalost i ovdje je ostala prisutna. Taktičke mogućnosti su minimalne i sve se svodi na to da se naštancaju najjače jedinice i onda da se napada ili brani, ovisi kako vama odgovara. Kada se nađete u takvoj situaciji onda zaboravite na ikakav pokušaj protunapada jer će vas dočekati artiljerija i protutenkovski topovi. I tu dolazimo do još jednog problema, a to je teren. Nažalost u igri ne postoji iskorištavanje uzvišenog položaja niti korištenje terena kao zaklona što vas spriječava da probate nešto podlo napraviti neprijatelju.


Prije nego se upustite u borbu najbolje bi bilo da isprobate koja nacija vam najbolje odgovara. Najveća razlika među nacijama odnosi se na artiljeriju koja je jedna od važnijih jedinica u cijeloj igri. Nažalost većina bitaka odvijati će se sa tek tri ili četiri različite jedinice jer ako igrate Expansion onda ćete težiti da što prije otključate artiljeriju i teške tenkove, dok se u Secure The Base jedino na početku koriste brze jedinice koje su potrošne. Među svim jedinicama pješaštvo je najbeskorisnije jer većina mapa nije prilagođena njima, a na otvorenom su potpuno beskorisni.

Na kraju se sve svodi na to tko bolje poznaje položaje na mapi za artiljeriju i koliko je spretan u brzom pomicanju jedinica na bojištu. U modovima se može koristi i zračna potpora kao i udaljena artiljerija, no to je preskupo s obzirom na učinak koji donosi. Potpora je jedino korisna ako igrate protiv nekoga tko voli imati zbijene armije, no svi znamo koliko je beskorisno imati zbijenu vojsku.

Tehnički dio isti je kao i Order of Waru. I dalje igra izgleda poprilično lijepo sa odličnom zvučnom podlogom. Optimizacija je također na zavidnoj razini jer ne morate imati najnoviji PC da bi ste pokrenuli igru u punim detaljima bez trzanja. Možda ćete osjetiti blago trzanje ako se u isto vrijeme na ekranu susretne veliki broj jedinica koje možete imati u igri.


Korisničko sučelje jednostavno je i pregledno. Bilo da poželite hostati igru ili upasti kod nekoga tko hosta, prije nego uđete u igru možete pogledati statistiku svoga protivnika ili po bodovima vidjeti koliko je dobar ili loš. Naime svi počinju sa 1500 bodova, pa pretpostavljate kako ide dalje. Ako se odlučite da vi hostate, prilikom pravljenja igre možete odabrati da li ćete igrati 1vs1 ili 2vs2, staviti šifru da samo vaši prijatelji igraju, a ako se netko pravi glup možete ga izbaciti iz lobija prije početka igre.

Kada sve zbrojimo i oduzmemo ne možemo reći da je igra loša, štoviše zanimljiva je za sve ljubitelje jednostavnijih strategija koji ne moraju misliti na deset različitih stvari odjednom i koji ne traže ultra realistične strategije. Ako još imate prijatelja s kojim možete igrati onda će vam igra biti pravi pogodak za ubiti vrijeme i dosadu. Tu također pomaže i cijena koja je poprilično niska u slučaju da nemate original igru. Ako ste voljeli Order of War voljeti ćete i Challenge, a ako original još niste zaigrali probajte barem Challenge. Nije skup, a vrlo lako bi vam se mogao svidjeti.

Kako znamo da barem četiri naša čitatelja uživaju u svojoj besplatnoj kopiji Challengea koje smo im podjelili, očekujemo i vaše komentare momci. Naravno, očekujemo i komentare svih ostalih strategy-lovin` gamera koje smo ovom recenzijom zaitneresirali za igru, a ne zaboravite ostaviti nam i svoje ocjene.

Prošlogodišnji Order of War, RTS koji je djelomice i zbog izdavača dobio veću pozornost, dobio je nedavno standalone multiplayer ekspanziju podimena Challenge. Podijelili smo vam free keyeve, a sada smo ju i sami odigrali.

79 Naša ocjena
  • zabavno za nezahtjevne stratege
  • tehnički dio
  • cijena
  • taktičke mogućnosti
  • igranje se često svodi na 3 ili 4 jedinice

Stjepan Fikter

Jedini u redakciji na Windows 7. Hvata se čudnih i većini ljudi potpuno stranih igara ŽNJ produkcije. Važno mu je trzanje oružja u pucačinama. Član je jednog od najstarijih hrvatskih klanova, svojim suborcima poznat kao Mili Vođa.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?