HCL.HR

Recenzija

Penny Arcade Adventures: On the Rain-Slick Precipice of Darkness [PC]

Marko Lipovac

Bilo bi lijepo da prvo riješimo ove tri stvari prije daljnjeg čitanja. Ako ne volite: crni humor, vulgarni humor i stripove, ovo nije igra za vas te ovdje nemate što tražiti. Dobro, nakon što smo ovo rasčistili, nastavljamo dalje. Dakle široko popularni web comic „Penny Arcade“ pretočen je u PC igru koja očigledo u prvom redu cilja na fanove tog stripa te će ju najvjerojatnije oni naći i najzanimljivijom, ali ovdje ima dosta zanimljivog sadržaja i za one koji ne poznaju „Penny Arcade“ tako dobro. Možda očekujete nekakvu dosadnu 2D igru, ali Penny Arcade Adventures ( u daljnjem tekstu PAA ) to zasigurno nije. Igra je puna vulgarnog i crnog humora koji će svima koji ga vole navući velik smiješak na lice, a ponekad ćete malo pauzirati da bi se mogli pošteno nasmijati nekoj sceni. Koliko bi čovjek trebao biti hladan da na scenu robota koji siluje naranču na sredini ceste ne pukne od smijeha. Ipak, to mu je posao, on to shvaća ozbiljno, ne zove se bezveze „Fruit Fucker“.

Likovi igre kreću se u „cartoon-like“ svijetu u punoj 3D grafici. Jedino što je 2D su cutscene i važniji dijalozi/monolzi koji su u potpunosti odrađeni u comic stilu. Razgovor se odvija u stripovskim oblačićima te jedini glas kojeg ćete se pošteno naslušati će biti glas naratora koji pak ne brblja cijelo vrijeme. On se tu i tamo ubaci kada je potrebno nešto objasniti ili od nečega napraviti poveću sprdačinu. Nadalje, grafika je vrlo simpatična i stvarno detaljno odrađena. Vrlo uvjerljivo predočava kako bi izgledao život u jednom stripu s karikiranim likovima. Kad bi htjeli svrstati „PAA“ pod nekakv određeni žanr to bi bio pomanji izazov. Igra je nekakva kombinacija RPG-a i „point and click“ avanture s elementima „turn-based borbe“. Recimo u igri ćete nalaziti dosta predmeta koji će vam pomoći u borbi poput raznih potiona, maziva, umaka (ne, ozbiljno, ima toga), flastera, zavoja i sličnog. Stvar koja me malo rastužila je ta što će svaki lik sa sobom imati isto oružje od onog trenutka od kad ste ga upoznali do kraja igre. Vaš glavni lik je osuđen na zeleno-smeđe grablje. Na početku borbe računalo randomozirano odabire tko će prvi udariti. Iako je to „turn based“ sistem, dok ste vi na redu nećete moći vječno odabirati kojeg neprijatelja udariti s kojim likom te koje pomagalo uporabiti. Nigdje ne postoji nekakav brojač vremena, ali vrijeme vam istekne te neprijatelj dolazi na red. Zavisno od uspješno zadanog udarca imate priliku za još jedan ili pak iskoristit nekakv predmet u vašu pomoć.

Od vaša tri lika svaki ima posebno oružje, jedan strojnicu, drugi šake te treći grablje od kojih svaki s vremenom dobije poboljšani snažniji napad. Izbor oružja i načina napada prilično je uzak te s vremenom dosadi. Priznajem dosta je smiješan, ali svaki vic previše puta prepričan dosadi. Tako i ovo. Što se tiče zadanog napada neprijatelj ga može: apsorbirati, pokupiti u full dozi ili u većoj dozi (critical hit, ako imate sreće) isto to se odnosi i na vas i vaše prijatelje koji vas prate. Imate i prednost u odnosu na neprijatelje, a to su dodatni likovi koji nisu s vama cijelo vrijeme nego upadaju u borbu po vašem zahtjevu, ali imaju određeno cool-down vrijeme pa ih tako ne možete non stop koristiti, ali možete svakog barem jednom u jednoj borbi. Naprimjer super lijeni mačak ima dva načina napada, a kojeg će od njih izvesti zavisi o tome koliko imate sreće. Ako imate dovoljno sreće mačak će ispovraćati lopticu krzna i zadati svim neprijateljima -999 damage-a, u suprotnom će sjesti ispred neprijatelja te početi lizati vlastitu stražnjicu i tako uzrokovati u većini slučajeva nepotrebnih -1 damage-a naprijateljima. Ponekad to zna biti frustirajuće. Nakon što izgubite bitku računalo će vas samo izbaciti iz borbe kao gubitnike bez predmeta koje ste iskoristili te vam dati priliku za ponavljanjem iste bitke. Ako pak pobjedite nastavljate dalje.

Tijekom kretanja i istraživanja trenutnog okruženja nailazit ćete na razne sanduke i kante koje će vam nakon što ih razbijete dati određeni predmet ili pak ništa. Vaš inventory nije vreća bez dna te će za sve premete imati dozvoljenu količinu koju možete ponijeti. Jedan od nedostataka je taj što se nekako svi ti predmeti poprilično brzo nadoknade pa to ne predstavlja nekakav poveći izazov. Ponekad će vam dosaditi uzalud lupati kante i sanduke da bi dobili poruku „određeni predmet MAX reached“ par puta no nikad ne možete znati što se krije u sljedećoj kanti ili sanduku. Tu postoji uredan level sustav za vaše likove kojeg prelazite skupljanjem exp-a iz bitaka te nakon pređenog levela dobivate upgrade na health, napad i armor. Skupljanje predmeta poput oružja i armora novog ne postoji isto kao što ne postoji stablo s nekakvim skillovima za raspodjelu. Sve ovo što će vam s vremenom dosaditi nadoknadit će (donekle) humor i zagonetke.

Zagonetke su poprilično lake i ne oduzimaju previše vremena. Uglavnom ćete trebati pronaći određeni predmet kako biste napredovali dalje. Ponekad ćete se malo i zapitati zašto su zagonetke tako lake, kao da je igra napravljena za djecu, ali ipak to se kosi s nasiljem i vulgarizmom u igri. Na kraju dolazimo do očitog zaključka da je zapravo sve u igri što se događa prilično plitko te s vremenom dosadi pa tako se većini igrača neće dati do kraja odigrati ovu igru. Igra ima premalo sadržaja da bi ispričala odličnu priču kako spada. Igra je epizodna pa možemo očekivati i nastavak ubrzo. Nadamo se da će sljedeći nastavak donijeti više sadržaja jer će u suprotnom jako slabo proći. Živi bili pa vidjeli. Do tad se zabavite uz lude robote s fetišem na voće i blenatve mimičare koji vas ubijaju nevidljivim predmetima.

Prva epizoda budućeg serijala epizodnih nastavaka video igara baziranih na popularnom web stripu Penny Arcade došla nam je u ruke sa zakašnjenjem. Pročitajte recenziju i odlučite vrijedi li nabaviti i odigrati igru.

70 Naša ocjena
 • Priča
 • efektna stripovska grafika
 • humor
 • Kratkoća
 • premalo sadržaja
 • prelagane zagonetke

Komentari (2)

 • Protector

  01.09.2008 - 19:03

  Good reca. Ovo si nabavim.
  Fruit fucker :DD

 • gta_fan

  27.09.2008 - 16:06

  Retardirana igra do jada

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?