HCL.HR

Recenzija

PSP konzola i Vip mobilni hot-spot

Igor Belan

Vipnet je prije kojih mjesec dana objavio kako u svoju ponudu uvrštava i paket vrlo zanimljiv našim posjetiteljima – gamerima. Riječ je dakako o paketu u kojemu za samo 499kn dobivate PSP konzolu sa igrom Buzz! Mozak Hrvatske te inovaciju na tržištu – Vip mobilni hot-spot uređaj. PSP za 499kn? I još uz to dobijemo igru i inovativni uređaj za mobilni internet? Nismo mogli odoljeti, morali smo to isprobati.

Test - Vip mobilni hot-spot i PSP u paketu

Vipnet je bio tako dobar da nam je ovaj paket usputio na korištenje te smo u nešto više od tjedan dana testirali kako se ponaša najveća inovacija u ovome paketu – spomenuti mobilni hot-spot. PSP konzola je gamerima dobro poznata, pa o njoj u ovome kratkome testu nećemo previše duljiti, fokus je naravno na spomenutom uređaju za spajanje na internet koji obećava internet pristup za do pet različitih uređaja (laptop, smartphone, prijenosna konzola poput PSP-a ili Nintendo DS-a itd.) putem Wi-Fi mreže.

Vip je ovim paketom očito htio naglasiti kako novim mobilnim hotspot uređajem i gaming u pokretu dobiva jednu novu dimenziju. Dok smo za online mečeve na našem PSP-u, DS-u, laptopu ili smartphone mobitelu do sada morali ovisiti o kakvoj lošoj wirelles mreži u centru grada ili jednostavno sjediti doma pokraj WLAN omogućenog routera, VIP ovom inovacijom na tržištu omogućava mobilni gaming kada i gdje god poželimo. Zvuči lijepo u teoriji, no kroz naše druženje sa ovim uređajem otkrili smo kako ni u praksi cijela priča nije daleko od istine.

U ovome paketu pronaći ćete sljedeće:

– PSP konzolu (model 3004)
– Igru Buzz! Mozak Hrvatske
– Torbicu za PSP sa motivima igre Buzz! Mozak Hrvatske
– Naljepnicu za PSP sa motivima igre Buzz! Mozak Hrvatske
– Privjesak za mobitel ili PSP sa (pogađate) motivima igre Buzz! Mozak Hrvatske
– Vip mobile hot-spot uređaj iz tvrtke Huawei (model E5830s)
– Punjače za oba uređaja
– Kabeli za prijenos podataka

Unboxing video nismo radili, jer nema previše smisla, ali zato imamo sliku koja otkriva kako to sve izgleda.

Test - Vip mobilni hot-spot i PSP u paketu

Prije nego krenemo u detaljnije opisivanje rada samog mobile hot-spot uređaja, pogledajmo malo njegove osnovne karakteristike, kao i karakteristike PSP konzole koja dolazi u paketu (ne šteti ponoviti gradivo).

Sony PSP (model 3004)

– 10,9 cm LCD zaslon
– Stereo zvučnici
– Memory stick Duo
– Bežična mreža IEEE 802.11b
– UMD (Universal Media Disc)
– Mikrofon

Vip mobilni hot-spot

– Maksimalno podržane brzine: HSUPA 5,76 Mbps, HSDPA 7,2 Mbps
– Pohranjivanje i dijeljenje podataka korištenjem Micro SD kartice do 32GB memorije.
– Baterija – do 5 sati rada bez dodatnog napajanja
– Mogućnost slanja i primanja SMS-a
– Ekran sa prikazom mreže i stanjima WiFi-ja, baterije i veze na internet

Potrebno za korištenje

– Računalo sa Win XP SP2/Vista/7 operativnom sustavom ili Mac OS X (10.4. ili noviji)
– Standardno USB sučelje
– Pokrivenost Vip HSUPA/HSDPA/UMTS/EDGE/GPRS signalom

Test - Vip mobilni hot-spot i PSP u paketu

Vip mobilni hot-spot proizveo je kineski Huawei, a riječ je o vrlo kompaktnom uređaju manjem od prosječnog mobitela današnjice. Uređaj ima svega svega tri funkcijske tipke te jednostavan ekran za prikaz stanja mreže, aktivnosti Wi-Fi-ja, broja uređaja spojenih na njegovu Wi-Fi mrežu, stanja baterije te trenutnog stanja veze na internet. Sama kvaliteta izrade je solidna, iako ne bi smetalo kada bi poklopac za bateriju, koji čini cijelu stražnju stranu uređaja, bio nešto čvršći.

Ispod tog poklopca nalazi se mjesto za SIM karticu te naravno bateriju, a uređaj podržava i microSD kartice za prijenos podataka. Za pohvaliti je činjenica što se utor za microSD kartice nalazi na bočnoj strani uređaja, čime se olakšava vađenje i umetanje kartice.

Sama baterija je procjenjena na do pet sati rada, a kroz naše testiranje možemo potvrditi kako je baterija uz gotovo neprestano korištenje izdržala i do šest (naglasak na “gotovo”). Ukoliko se uređaj koristi umjereno, odnosno uz povremene stand-by dionice baterija dakako može izdržati i puno više. Sve u svemu, ovo je uređaj koji će uz aktivno korištenje zahtijevati i često punjenje baterije, no gledajući usporedno na ono što uređaj pruža, trajanje baterije je sasvim zadovoljavajuće.

Na dnu uređaja nalazi se standardni mini USB port, a u paketu sa uređajem dolazi punjač te mini USB-USB kabel za spajanje na računalo. Prilikom prvog paljenja uređaj valja spojiti sa računalom i upisati SIM pin nakon čega je sve spremno za spajanje na internet. Bilo da se spojite na uređaj putem Wi-Fi-ja ili USB kabela, putem internet preglednika možete pristupiti konfiguracijskog stranici.

Konfiguracijska stranica nudi tri osnovne opcije – podešavanje profila postavki za spajanje na internet (prethodno su podešene za spajanje na Vipove servere), pregled kompletnog statusa uređaja te opcija za slanje i primanje SMS poruka.

Vip mobilni hot-spot podržava do pet simulatno spojenih uređaja putem Wi-Fi-ja no u tom slučaju dolazi do zagušenja i internet brzina jednostavno nije zadovoljavajuća, pogotovo za mobilni gaming gdje su ključni dobar ping i brz download i upload. Testirajući brzinu downloada putem Carnetova BWM-a, u uvijetima 2G i 3G signala, zabilježili smo maksimalne brzine od 1.87 Mb/s (2G) te 3.7Mb/s (3G).

Uređaj smo testirali spajanjem od jednog do svih pet uređaja i došli do zaključka kako je brzina interneta vrlo dobra kada su spojena tri uređaja, no nakon što se spoje četvrti i peti nastaju lagani problemi. Iako je tada brzina solidna za obične surfere, pogotovo ako ste generacija koja se sjeća 56k modema, online igranje u svakom slučaju postaje gotovo nemoguće.

Ipak, koristeći ovaj uređaj za simultano spajanje jednog do dva uređaja na internet te za online igranje, pokazalo se vrlo uspješnim. Odigrali smo nekoliko mečeva u igri NOVA, iPhone eksluzivi iz Gamelofta, te smo uz ping koji je varirao od 100 do 120 imali prilično ugodno iskustvo fraganja protivnika. Dapače, sve se vrtilo bez ikakvoga laga unatoč visokom pingu.

Osim igranja na iPhoneu i PSP-u, testirali smo uređaj i igranjem Quake Livea na laptopu. U uvjetima punog 3G signala izvukli smo najmanji ping od 64 na beogradskim Quake Live serverima, što je bilo i više no dovoljno da zasjamo na prvom mjestu jednog nasumičnog Free For All meča. Naravno, ping je kasnije varirao i do preko 100, no gledajući kako se takve stvari dešavaju i kada igramo u sigurnosti vlastitoga doma putem ADSL-a, zaista ne možemo ništa prigovoriti.

Vip je plasiranjem ovog inovativnog uređaja na tržište u paketu sa PSP konzolom zaista dao jednu dobru ideju gamerima. Uz ovo riješenje vaš mobilni gaming ne mora biti ograničen na singleplayer igranje, a nakon što smo uređaj isprobali, možemo reći kako je ideja poprilično uspješno provedena u djelo. Gdje god se nalazite, ukoliko postoji dobar 3G signal (ključno za gaming), moći ćete se spojiti na internet te preko PSP-a, koji dolazi u paketu, odigrati koji online meč.

Mobilni hot-spot pokazao se pouzdanim, brzim i lakim za korištenje, a brzine kojima se spaja na internet ovisile su uvelike o broju uređaja koji pokušavaju dobiti internet vezu preko njega te o lokaciji na kojoj smo se nalazili (2G ili 3G signal). Naravno, najidealniji scenarij za kvalitetan mobilni gaming je samo jedan spojen uređaj u uvjetima pune 3G mreže, što rezultira odličnim online gamingom te vrlo brzim surfanjem. Što se običnog surfanja tiče, ono je ugodno u većini uvjeta, pa čak i ukoliko nema 3G signala.

Vjerujemo da će mnogima biti najzanimljivija upravo cijena paketa koju smo spomenutli na početku. Da, uistinu se radi o cijeni od samo 499kn, a gledajući kako je to tri puta jeftinije samo od cijene PSP-a, rekli bismo da se stvarno isplati.

Naravno, morate imati na umu da je ovo samo cijena za pretplatu i uključuje potisivanje ugovora na 24 mjeseca za tarifu Vip mobilni internet 12 GB koja će vas koštati čak 399kn mjesečno. Ukoliko ste i nakon ove informacije zainteresirani za ovaj paket, preporučili bismo vam da ne razmišljate puno jer je u tijeku promotivna akcija koja traje do kraja kolovoza te ukoliko potpišete ugovor u tom vremenu, nećete morati plaćati mjesečnu naknadu od 399kn sve do kraja godine. Ukoliko vas zanima više o ovoj promociji informacije o njoj možete pronaći na stranicama Vipneta.

VIPNET: Vip mobilni hotspot i Sony PSP za zabavu u pokretu

Vip je pripremio pravu malu poslasticu za ljubitelje mobilnog gaminga i interneta općenito. Testirali smo Vip paket sa PSP konzolom i inovativnim mobilnim hot-spot uređajem.

0 Naša ocjena

Igor Belan

Već 10 godina vodi ovaj portal ravno u propast. Kupuje igre iz hira, cijeni Nintendo i stare avanture Tima Schafera, ali zapravo iz gušta igra samo Quake. I one dinosaure.

Komentari (4)

 • professional player

  28.07.2010 - 19:02

  da jeftino dobiješ psp a moraš skupo plačat internet do kraja godine

 • ReFlex

  29.07.2010 - 14:40

  A moze li se to ikako platiti odmah,jer ako se uzima iz BIH…

 • Ementaler

  29.07.2010 - 16:31

  Kako misliš platiti odmah? I nisam siguran ako paket vrijedi i za BIH, probaj kontaktirati Vipnet sa svojim upitom pa bi trebao dobiti precizniji odgovor odmah.

 • CroDruid

  16.10.2010 - 16:47

  Preskupo je to!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!