HCL.HR

Recenzija

Red Faction Guerrilla [X360]

Džordž Vulić

Red Faction Guerrilla

Dugih sedam godina smo čekali da nas cure i dečki iz Volitiona počaste novim nastavkom njihove destruktivne franšize. I dok su se oni zabavljali s dva nastavka popularnog Saints Rowa, uspjeli su pronaći dovoljno vremena i znanja da učine Guerrillu odličnim naslovom koji bi sve ljubitelje opće destrukcije okoliša trebao poprilično zabaviti.

Novi Geo-Mod 2 engine je zaslužan za fascinantnu fiziku destrukcije, kao i sam grafički prikaz koji je odveden na sasvim novu razinu. Uz sve to, napravljena je i bitnija promjena u gameplayu, tako da se ovdje više ne radi o FPS-u, već TPS-u sa velikim brojem sandbox elemenata. Naravno, sve o novostima i ostalim važnim detaljima igre, možete pročitati u nastavku teksta. Brojka je poprilična, tako da krenimo redom…

The Earth Defence Force su glavni krivci za diktatorski režim života na Marsu. Nakon kolapsa ekonomije na Zemlji, moćne korporacije angažiraju i samim time financiraju EDF koji bi trebao maksimalno iskoristiti poštene i vrijedne rudare na Marsu kao jeftinu radnu snagu. Radnja započinje nakon što naš glavni protagonist Alec Mason sleti na površinu crvenog planeta u potrazi za boljim životom. Dočeka ga brat Daniel koji ne gubeći vrijeme počinje objašnjavati očajno stanje u kojem se nalazi rudarska kolonija, te zatraži od Aleca da mu se pridruži u oživljenoj pobunjeničkoj grupi pod imenom Red Faction.


Iako našeg rada željnog junaka ne zanima nikakva borba već osiguravanje egzistencije, nakon što vlastitim očima svjedoči smrti brata, kojeg je kako se ispostavilo EDF već od prije tražio s nalogom za eliminaciju, te izbjegavajući za dlaku vlastitu smrt, Alec se odlučuje pridružiti pobunjenicima u njihovoj borbi za slobodu.

Kampanja je podijeljena na pet dijelova, tj. postoji pet različitih sektora koje morate osloboditi od EDF-a. Kako ćete to učiniti? Logično, silom. Opširni tutorijali će vam objasniti sve što trebate znati, no u kratkim crtama, isto ćemo učiniti i mi. Dakle, za istjerati loše dečke iz sektora, potrebno je obavljati različite misije u kojima ćete uništavati građevine, vozila i imovinu u vlasništvu EDF-a. Nakon što obavite sve glavne misije, otvoriti će vam se posebna finalna misija koja oslobađa kompletni sektor. Između obavljanja glavnih misija, postoje i razne side misije koje svakako preporučamo da obavite.

Osim oslobađanja rudara iz pritvora, možete ukrasti vozilo te ga zatim odvesti u određenom vremenskom roku u bazu, uništavati različite građevine po posebnim uvjetima, uskočiti u pomoć određenom vozaču tako da uništavate neprijateljsku imovinu ili pripomoći kolegama u sveopćem uništavanju. Osim što ćete uništiti dodatnu imovinu, nakon što stanovnici sektora uvide vašu borbu, podići će im se moral i samim time mnogi od njih će vam se pridružiti u akciji. Tako da će vam nerijetko tijekom misije stići pojačanja koja će svakako olakšati njihovo izvršavanje.


Uništavajući zgrade, vozila i različita postrojenja, važno je skupljati komade otpada, koji su glavna valuta u igri. Skupljajući otpad i rješavajući misije dolazite u mogućnost kupiti nova oružja, kao i nadograđivati već postojeća. Početni sledgehammer možete nadograditi, a standardna oružja nadopunjuje bacač struje, kao i nezaobilazni bacač raketa koji je uz sledgehammer i ljepljive granate najbolja opcija za sveopću destrukciju.

Veliki, otvoreni svijet je također jedan od noviteta za Red Faction franšizu. Iako se ne radi o ogromnoj mapi s kojom se mogu pohvaliti Far Cry 2 (ili pogotovo FUEL), ona je dovoljno velika da vam zagolica avanturistički duh. Nažalost, mogli bi se razočarati kada shvatite da se većina mape sastoji od pustih crvenih brežuljaka, brdašaca i praznih površina prepunih različitih stijena, što je u neku ruku i logično ako se sjetimo da se ovdje ipak radi o svježe teraformiranoj površini Marsa.


Kako bi vam se olakšao odlazak od točke A do točke B, tu je nekoliko tipova vozila koje možete ukrasti u GTA maniri. Od malih dvosjeda, većih off road mašina pa sve do velikih šlepera i bipedalnih kopača koji neodoljivo podsjećaju na skladišnog hodača u kojem se Ripley borila protiv matice u drugom nastavku Aliena. Vozni model nije ništa posebno, ali je dovoljno dobar da vam vožnja ne bude tlaka. Red je spomenuti da vozila koja modificiraju pobunjenici imaju različite pljuce na haubi ili krovu kako bi vam se olakšao napad na neprijateljsku bazu ili vozilo.

Ono po čemu je Red Faction serijal uvijek bio drukčiji od ostalih naslova jest mogućnost oštećenja i destrukcije okoliša. U Guerrilli, destrukcija je odvedena na sasvim novu razinu s obzirom da su developeri posvetili veliku pažnju arhitektonskim karakteristikama svakog objekta kako bi njihovo rušenje ili uništavanje bilo što realnije. Apsolutno je fascinatno gledati zgrade kako se urušavaju, tornjeve koji padaju na stranu ili jednostavno implodiraju (ovisno gdje ste postavili eksploziv).

Iako single player nudi i više nego zabavno iskustvo, u slučaju da vam povremena repetivnost misija prelije čašu, multiplayer je i više nego dobra alternativa. Sveopća destrukcija se odlično prenosi u klasični deathmatch, team deathmatch ili različite capture the flag modove začinjene mnogim status backpackovima koji vam omogućavaju razvijanje vlastite taktike borbe i preživljavanja.


Kada vam dosadi napucavanje, možete se zabaviti sa još tri zanimljiva online moda igre. Siege vas stavlja u ulogu člana jednog od dva tima koji se međusobno natjeću u tome tko će izazvati veću štetu na mapi. U Damage Controlu se borite protiv drugog tima u osvajanju tri strukture koje prethodno morate uništiti da bi ih ponovno sagradili uz korištenje reconstructor pištolja. Tu je i Demolition mod za kojeg možete pretpostaviti o čemu se radi. Svemu tome se pridružuje se i offline mod pod imenom Wrecking Crew. Možete odabrati do četiri igrača, te principom predavanja gamepada nanositi što veću štetu određenom području. U slučaju da se kod vas nađu real life prijatelji, možete isprobati Wrecking Crew, koji je zabavno, no mlako iskustvo u usporedbi s online multiplayerom koji je svakako veliki plus ovog naslova, s obzirom da sve teče dosta glatko, bez ikakvog laga, a po onome što smo vidjeli i community je odličan.

Red Faction: Guerrilla je u svakom slučaju odlična igra. Prebacivanje na pogled iz trećeg lica je odrađeno vrlo dobro, i na njega nemamo većih zamjerki. Misije su raznolike, no s vremenom postanu repetivne nakon što isprobate sve moguće načine destrukcije. Ne pomažu ni određene misije koje vas i na normal težini tjeraju na bacanje gamepada u vaš novi full HD televizor, dok nas je strah i pomisliti na koji način preći iste misije na Insane težini koja se otvara nakon prvog prelaska. Iako su neki bitniji aspekti kao što je detaljniji razvoj lika i kvalitetnija priča poprilično podređeni destrukciji okoliša, isti toliko i ne bodu u oči s obzirom da je ono glavno napravljeno zbilja odlično i omogućuje vam sate neprekidnog uništavanja. Nakon što potrošite dvadesetak sati na single player, multiplayer mod je svakako ono čemu se treba okrenuti s obzirom da se radi o (po mnogima) najzabavnijem aspektu igre. Ako ste u mogućnosti, nabavite, odigrajte i uništite ih sve.

A što vi mislite o novom Red Factionu? Jeste ga već nabavili? Ostavite nam komentar u boxu ispod i javite nam kako ste vi doživjeli ovaj naslov.

Crveni planet, prašina, bijes protiv mašine i destrukcija. Red Faction serijal ima novi nastavak, imena Guerrilla. Pročitajte kakav dojam je ostavio u HCL recenziji.

84 Naša ocjena
 • model uništavanja
 • zabavan single player
 • odličan multiplayer
 • predvidljiva priča
 • repetivnost
 • ponekad je previše teško

Komentari (2)

 • sfc_PsychQ

  03.07.2009 - 19:55

  dobra reca, ok igra

 • wyzard

  06.07.2009 - 10:18

  ne interesira me baš.
  niti sam ikad volio red faction.
  iako destrukcija i otvoreni svijet ne zvuče loše.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?