HCL.HR

Recenzija

Riders Republic

ADRENALINSKI KOKTEL

Žarko Ćurić

Riders Republic je “You Be Soft & Chill” igra. Imao sam dosta opušteno iskustvo igranja bez obzira što sam se spuštao strmim obroncima na snowboardu, izbjegavao bagru svojim biciklom, te letio kroz planinske tjesnace uz pomoć wingsuita… U stvarnosti bi pak vjerojatno bih završio u crnoj kronici pri prvom pokušaju da izvedem nešto barem približno slično onome što sam izvodio na ekranu. Inače vozim snowboard, no većina mojih pokušaja da izvedem nešto cool obično završi kao savršeni intro za kompilaciju failova. A ne pomaže ni bol u leđima sljedećih tjedan ili dva. No bez obzira na sve, nakon chillanja po virtualnoj planini, jedva čekam prvi snijeg. Pa kud puklo da puklo! (op.a. nadam se bez puknuća kosti 😅)

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
59,99€ PlayStation 5 Ustupio izdavač

Chillanje je glavna prodajna točka Riders Republica. Igra vam daje savršeni zen osjećaj dok obilazite prekrasne krajolike te usput izvodite duple okrete i ostale trikove. Čudna je to neka kombinacija, no kao i slatko-kiseli umak: funkcionira baš kako treba.

Svijet Riders Republica sastoji se od sedam bioma koji su inspiraciju uzeli od sedam stvarnih američkih nacionalnih parkova: Bryce Canyon, Yosemite Valley, Sequoia Park, Zion, Canyonlands, Mammoth Mountain i Grand Teton. Svaki od njih ima drugačiji reljef, boje i znamenitosti, a zabavno je iskustvo obići ih sve – makar i ovako virtualno. Iako su svi nagurani na jednu veliku mapu, osobno mi to nije smetalo. Jer prelazak sa snijega na pustinjski ugođaj je nešto što ne možemo iskusiti u stvarnom životu, a ovdje se dobro uklapa u “sve je moguće” koncept videoigre.

Svijet Riders Republica sastoji se od sedam američkih nacionalnih parkova natrpanih na jednoj mapi.

Dakle, mapa je otvorenog tipa i nakon uvodnih tutoriala igra vas pušta da se vozite gdje želite, kako želite. Popnite se na vrh planine skuterom, spustite se par kilometara dolje na skijama pa nastavite dalje pješke, biciklom ili wingsuitom. Ili se jednostavno i brzo teleportirajte na jednu od točaka na mapi. Sve je to dopušteno.

Kad smo kod teleportiranja, moram priznati da se ta akcija izvodi skoro instantno. Klik na meni, potvrda lokacije i sekundu kasnije ste potpuno na drugom dijelu mape. Nisam siguran kako je na ostalim konzolama, ali igra leti na PlayStationu 5. Generalno se igra vrti prilično dobro, bez ikakvih većih tehničkih problema. A i ne izgleda loše s obzirom na veličinu mape.

Mapa je od samog starta pristojno popunjena sadržajima od različitih utrka, ludih izazova, pa sve do znamenitosti koje je potrebno posjetiti. Sve te aktivnosti donose nam zvjezdice kojima otključavamo nove dionice u Story modu (da, ova igra ima priču). Ono što je posebno zanimljivo jest pristup samim zvjezdicama, budući da vas igra ne tjera da budete najbolji nego da uživate. Svaki put kada odvozite jednu utrku, dobit ćete barem jednu zvjezdicu, bili prvi ili zadnji, dok ćete se za ostale morati potruditi.

Mapa je od samog starta pristojno popunjena raznovrsnim sadržajima.

Ppostoje i dodatna tri zadataka za vrijeme vožnje, poput završavanja utrke u ciljanom vremenu ili izvođenje određenog trika. No, oni su uvijek opcionalni i zapravo nemate nikada neki pritisak da odvozite savršenu utrku. Jedna vas zvjezdica sigurno čeka, a za sve ostalo tu je uvijek ponovni prelazak misije. Moram priznati da mi je ovaj koncept godio i smatram da ide ruku pod ruku s ležernim pristupom igre u cijelosti.

Misije su podijeljene na šest cjelina od kojih svaka ima svoju podjelu. Biciklističke misije podijeljene su tako na utrke i izvođenje trikova. Prilikom utrkivanja preporučio bih vam kameru iz prvog lica jer je osjećaj brzine pomalo zastrašujući, ali usput i zabavan. Vozio sam različite brdske, cestovne i trik bicikle, koje otključavate prelaskom ovih misija, i svima je zanimljivo upravljati dok se spuštate niz padinu.

Prilikom utrkivanja preporučio bih vam kameru iz prvog lica jer je osjećaj brzine pomalo zastrašujući.

Slična stvar je i sa skijama te snowboardom. I tu imate niz utrka te natjecanje u izvođenju trikova koje ovdje preuzima glavnu riječ. Prilikom izvođenja trikova krucijalna je egzekucija te samo slijetanje. Igra vas tjera da razmislite hoćete li izvesti treći okret jer je velika vjerojatnost da ćete se dočekati na glavu.

Naravno, postoje razne opcije podešavanja težine, od jačine protivnika i zadataka do uključivanja automatskog slijetanja. Čak postoje i tri različite kontrolne sheme za izvođenje trikova, pomoću desne gljive, glavnih tipki ili hibridnog pristupa iz igrinog prethodnika Steepa.

Treće prijevozno sredstvo su wingsuiti. Postoje obični i oni s raketnim pogonom te su tako misije i razvrstane. Nekada je cilj biti najbrži, dok se nekada ocjenjuje efikasnost letenja između uskih prolaza i blizu tla bez sudaranja. Od tri različita prijevozna sredstva, raketni wingsuit mi je bio najdraži za istraživanje mape, no najgori dio što se tiče misija. Jednostavno kao da nisu uhvatili zabavni aspekt utrkivanja wingsuitom kao s ostale dvije discipline.

Raketni wingsuit mi je bio najdraži za istraživanje mape, no najgori dio što se tiče misija.

Bitno je za napomenuti da pojedine utrke se voze s više različitih prijevoznih sredstava. Možete početni dio utrke voziti na bajku dok ne dođete do checkpointa na rubu klisure kada se prebacujete u wingsuit, a sve može završiti foto finišom na skijama. Slično kao u The Crew 2.

Za kraj, tu su i lude Funkies misije razbacane po mapi. One se sastoje od prilično otkačenih i bizarnih utrka. Pod bizarnim mislim na vožnju bicikla sa štandom za sladoled, skijanja u ogromnom odijelu žirafe ili utrke na nogama kroz gusti snijeg. Obično dobro dođu kao kratka komična stanka između pravih utrka.

Funkies misije sastoje se od prilično otkačenih i bizarnih utrka.

Ovo je ponuda samo što se tiče Story moda. Tu su i dodatni multiplayer modovi poput borbe pet na pet u izvođenju trikova ili Mass Races. Potonji je zapravo borba 64 vozača u različitim disciplinama i jamči ludu zabavu. Barem u slučajevima ako vas igra ne izbaci iz utrke. Prilikom samog izbacivanja igre bilo je određenih mrežnih problema svakih par utrka, no izgleda da se to u međuvremenu smirilo, iako nije u potpunosti uklonjeno.

Pobjeda ili bolji plasman u Mass Race donosi veću količinu virtualnih novčića u odnosu na obične utrke. Nažalost, iste je prilično teško iskoristiti jer ponuda u trgovini odjećom je dosta opskurna i mijenja se svaki dan. Tu je i Season Pass za ekskluzivne komade odjeće, no do sada nisam vidio nešto vrijedno za što bih dao dodatni (stvarni) novac.

Jedini zapravo naporni dio igre je sama priča koja nas baca među najveće stereotipe surfera, bajkera i skijaša. Svi su si cool, žive za taj moment u zraku da uhvate selfie te su usput svi jedno s prirodom. Ponekad se igra šali na svoj vlastiti račun pretjerivanjem u određenom smjeru, no bili svjesni toga ili ne, mene su izgubili nakon uvodnih par misija kada sam počeo preskakati animirane scene.

Na sreću, to me nije odbilo od igre, koja me je na kraju prilično ugodno iznenadila. Većina utrka su super zabavne na svoj način te će vas natjerati da kliknete na barem još jednu prije gašenja igre. A i izvan samih vožnji slijedi prilično ležerna vožnja po mapi na preferiranom prijevoznom sredstvu.

Istina, nije sve savršeno u Riders Republicu, no većinu toga je moguće na neki način zaobići, poput preskakanja cutscena. Igra baš ima pozitivnu vibru koja me podsjeća na kulturu 90-ih; kao da ste upravo poslušali najnovije hitove na MTV-u, napravili si jež frizuru i navukli jaknu veću barem dva broja, ali ste cool sami sebi jer su drugi oko vas jednako smiješni bez da se time opterećuju.

Riders Republic je osvježavajuće iskustvo na polju ekstremnih sportova koje nudi savršeni balans između kompetitivne vožnje i jednostavnog uživanja po prirodnim krajolicima.

80 Naša ocjena
  • super zabavne utrke i izvođenje trikova
  • ležeran pristup prilikom napredovanja
  • brzina učitavanja lokacija
  • priča je teški stereotipni smor
  • manji mrežni problemi pri izlasku
  • oskudan izbor odjeće za likove

Žarko Ćurić

Štovatelj japanske kulture i energetskih pića. Njegova gaming utočišta su čudni RPG naslovi u kojima likovi imaju šiljaste frizure. Ne nosi šiljastu frizuru, ali jednoga dana želio bi napraviti jRPG igru.

Komentari (8)

  • vragec25cro

    24.11.2021 - 20:05

    Znači isplatilo bi se uzeti

    • Demon90

      @vragec25cro, 24.11.2021 - 20:52

      Ja uzeo prije par dana još nisam ima vremena da se zapravo posvetim igri al ona djelovala mi je ok u ona 2sata što je bilo besplatno isprobavanje .

  • goran022

    24.11.2021 - 21:09

    igrao sam trial, super mi je bilo, zabavno, opusteno, i plus je po meni grafika odlična. a prica je i u forzi horizon smijesna, u ovakvim igrama to nije od presudne važnosti 🙂

  • Lazy

    25.11.2021 - 06:12

    Žarko, dobra reca a i referenca na 90te 😂, meni se ovo jako jako sviđa, ide na listu.

  • Fichox

    25.11.2021 - 09:42

    Jel ima igra na kraju single player i isplati li se uzeti zbog single playera? Prema recenziji bi rekao da ima ali čitao sam prije neke vijesti iz kojih sam shvatio da nema.

    • Žarko Ćurić

      @Fichox, 25.11.2021 - 09:47

      Za Story mode ti je potrebna internet konekcija, no misije unutar story modea možeš bez problema voziti singleplayer.

  • Skoropazao665

    25.11.2021 - 13:02

    Deluje zabavno. Ali ne 60 evra zabavno, već da se sačeka na PS+

    • GAMEmaher

      @Skoropazao665, 25.11.2021 - 14:51

      E baš to… il ju nabavim kad bude 79 kn na akciji ubisoft il ako ju puknu Ps Plus baš zbog online ekipe. Bila mi je zabavna na free vikendu tako da mi je na listi čekanja…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?