HCL.HR

Recenzija

Sam & Max: Culture Shock

Grga Petrović

Fanovima originalnog Sam&Maxa stvarno nije bilo lako zadnjih par godina. Nakon što su najavljeni «Sam&Max: Plunge Through Space» i «Sam&Max:Freelance Police» ubrzo otkazani, obožavatelji kultnog dvojca očekivali su da nastavak igre iz 1993. vjerojatno nikad neće izaći. Negdje oko tog vremena, grupa bivših LucasArts zaposlenika stvarala je vlastiti studij, Telltale Games. Također su imali par inovativnih ideja kako bi žanr avantura ubuduće trebao izgledati. Smatrali su da je epizodni način distribucije sadržaja prava stvar za «oživljavljanje» avantura, te da će niska cijena epizoda privući ljude. Nažalost, prve dvije igre u «Bone» serijalu nisu donijeli Telltale-u previše sreće, te je kocka pala: Sam&Max će oživjeti. I tako, nakon 13 godina, napokon imamo Culture Shock, prvu epizodu novog Sam & Maxa. Kao što je i bilo očekivano, igra je prilično kratka i skromna, ali njena cijena joj to definitivno opravdava. Pitanje je: je li igra zabavna, i može li se nositi sa originalom? A kako i ne bi.

Ako niste potpuno upoznati sa psom i zecom i smatrate cjeli koncept pomalo čudnim, vjerojatno ste u pravu. Sam&Max igra je potpuno apsurdne premise i čudnih likova. Dobro obučeni, mirni i staloženi pas Sam (kojeg se kontrolira) i njegov partner, socijopatski zec Max, putuju okolo u njihovom old-skul autu, poražavaju zlikovce i zabavljaju se putem. U prvoj epizodi, dvojac mora pronaći i poraziti zlog majstora hipnoze, zvanog Brady Culture. Kako bi to postigli, prvo moraju odhipnotizirati njegove prve žrtve, trojac bivših dječjih zvijezda, Soda Poppers, pomalo morbidnog izgleda. Igra nije velika, mjesta koja ćete posjetiti svode se na vaš ured, prodavaonicu i psihijatrijsku ordinaciju, jedina dva biznisa u susjedstvu. Iako bi nedostatak neke veće količine lokacija mogao zvučati dosadno, dizajneri kao da svaki put nađu još jedan inovativan način da iskoriste već posjećene lokacije. Pozadine izgledaju prelijepo, detaljno i prepuno boja. Animacija je također odlična. Posebno je impresivan efekt micanja kamere dok hodate. Dizajn je općenito fantastičan, iako bi se moglo malo prigovoriti 3D modelima. A i to se lako oprosti kad uzmemo u obzir šarm svih likova. Zvučna strana kvalitetom prati vizualnu. Kompilacija ugodnih Jazz tonova paše s igrom i podiže atmosferu.

Jedna od najvažnijih stvari u avanturama je voice-acting, i tu je Sam&Max donekle na pozitivnom. Dok je Max odlično pogođen, Sam zvuči malo više beživotan nego bi trebao biti, iako je boja i intonacija glasa pohvalna. S druge strane, za razliku od mnogo današnjih avantura, glavni likovi su definitino najjača karika u glasovnom lancu. Soda poppers najviše živciraju, a i vlasnik prodavaonice i psihijhatrica nisu nešto posebno. Glavni zlikovac, Brady Culture, najslabiji je od svih; njegova osobnost skoro da ne postoji, a glumac koji je dao glas nikako nemože pogoditi zlikovački ton. Brady Culture općenito je najslabiji dio igre. Scenarij je definitvno pao u prave ruke. Dave Grossman (Day of the tentacle), Brendan Ferguson (radio na otkazanom Freelance police-u) i Steve Purcel, kreator originalnog S&M-a, obavili su korektan posao. Humor u igri je odličan i u većini slučajeva će vas tjerati da igrate dalje te klikćete nasumice po objektima samo da vidite što Sam i Max imaju za reći na to. Svakako jedna od najsmješnijih igara u posljednje vrijeme.

Zagonetke očekivano nisu teške, doduše teško da će itko jednostavno proleteti kroz igru u dvadesetak minuta. Još uz proučavanje okoliša i odslušavanja baš svakog nepotrebnog razgovora, Sam&Max-ova trajnost može se procijeniti na 2-4 sata. Netko možda i odluči ponovo odigrati igru, čisto zbog zabave i raznih skrivenih fora. Cijena igre njena je najveća vrlina. Igra se kupiti može isključivo preko interneta, a cijena joj je oko 9$, što je stvarno minimalan iznos, negdje oko 60 naših kuna. Usto, komplet od 6 epizoda možete odmah naručiti po cijeni od 35$, što je zapravo cijena 4 epizode. Ako trajanje epizoda ostaje konzistentno, dobit ćete oko 25 sati igre za cijenu trostruko manju od većine originalnih igara u Hrvatskoj. Naposljetku, iako nije ništa posebno inventivna i spektakularna, S&M vrhunska je zabava i definitvna preporuka. Svi ljubitelji originala trebali bi ostati zadovoljeni, a nova publika bi simpatičnom dvojcu trebala barem pružiti priliku.

Ne znam koliko ste stari gameri, ili koliko ste retro gameri, no ako ste fan avantura, igre “Sam & Max” se morate sjećati. Ovo je, pogadate, njezin nastavak koji je krenuo u vode epizodnog gaminga.

0 Naša ocjena

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?