HCL.HR

Recenzija

Shank 2

Filip Balen

Shank se vozi busom, bus stane i u njega uđu nasilnici tražeći našeg heroja. Shank ih brutalno iskasapi i tako nastavi do kraja igre. To je više manja priča ovog nastavka. Shanka u ranom dijelu igre lokalni civil upita bori li se on za revoluciju, na što mu ovaj odvrati: „Koja revolucija?“. Razumijete? Nije ga briga. To je rijetko viđeni fenomen da se lik u igri, na neki način, poistovjeti s igračem, a ne obratno. Jer tako hladan je i naš stav prema priči prezentiranoj ovdje. Prisutna je ona (baš poput spomenute virtualne revolucije) ali smo previše zaokupljeni dobro izvedenim masakrom da bismo marili za nju. Baš kao i u jedinici i ovdje su cut-scene predivno napravljene. No te lijepe animacije, koje često izgledaju kao kvalitetan, brutalni crtić, često služe da detaljnije prikažu dekapitacije i koliko je Shank zapravo opak, nego da prezentiraju mlaku priču. I za divno čudo – to nam odgovara!

Glavna stavka Shanka 2 koja nas sve zanima je naravno Shankova sposobnost eliminacije prijetnji. Po količini nasilja i krvi prelazi čak i najkrvaviji film svih vremena – Hot Shots 2! No kao i svakoj mašini, Shanku je trebalo fino uštimavanje, a to je Klei Entertainment napravio prilično zadovoljavajuće, moramo priznati. Kontrole su gotovo identične kao u prvom djelu, tako da će se veterani odmah upustiti u Heavy težinu, ali će primijetiti da su Shankovi potezi mnogo fluidniji, s kraćim pauzama između animacija, tako da su borbe dosta intenzivnije, što dovodi do više mrtvih u kraćem roku.


Shank više ne može blokirati udarce, ali je umjesto bloka naučio izbjegavati napade kotrljanjem, što je još jedan ugodan dodatak tečnosti borbe. Čak je i ciljanje sa pištoljima postalo preciznije, pa se udaljene mete lakše mogu skinuti, ali naglasak je i dalje na borbi prsa o prsa. Valja i spomenuti da je promijenjen gumb za podizanje predmeta, tako da više nema situacije da usred borbe potrošite pivu koja vam vraća zdravlje, kako se to znalo događati u prvom Shanku gdje su se predmeti podizali sa glavnim gumbom za napad.

Shank više ne može blokirati napade, ali ih može izbjegavati.

Shank se ne odvaja od svojih mačeta, motorne pile, pištolja i improviziranih noževa, a neka od standardnih oružja uključuju i noževe za bacanje, sačmaricu i malj. Svako oružje ima prednost nad određenim neprijateljima, tako da vas igra potiče na što raznovrsniji i veseliji pokolj. Interesantan dodatak su oružja koja Shank može pokupiti od posrnulih mu neprijatelja, a ona variraju od malih sjekira i bejzbol palica do velikih lopata i komada stijena. Možda to nisu najelegantnija sredstva za „obranu“, ali definitivno su učinkovita u Shankovim rukama, te uzbudljiv dodatak gameplayu.


Osim što je moguće pokupiti oružja, još je ljepše iskoristiti ih dok su u protivnikovim rukama, a to se izvodi pomoću protunapada. Kada se neprijatelj pripremi na jaki udarac, iznad njega se pojavi crveni uskličnik. Ako se nađete u blizini takvog neprijatelja i na vrijeme stisnete „grab“, Shank napravi protunapad koji rezultira te impresivnim nasiljem. Jedan primjer je rezanje neprijateljeve ruke u kojoj drži mačetu te zabijanje mačete niz grlo spomenutog neprijatelja. Ovo je jednostavna i prije viđena mehanika koja se lijepo uklapa u Shankov gameplay i omogućuje lakše i brže rješavanje napornijih neprijatelja, a animacije nam uvijek namame osmijeh na lice. Srećom da je grafika u stilu crtića, jer bi sa realnom grafikom podigli puno kontroverza sa maštovitim nasijem, a nama bi se okrenuo želudac na mnoge stvari u cijeloj ovoj priči.

je prilično napeta igra, čak i na normalnoj težini. Često se nađete u žestokim situacijama gdje vas mala greška može koštati života. Srećom, igra nije previše stroga, često prolazite kroz checkpointove, tako da se nakon smrti brzo možete dodatno osvetiti. Ipak, igra je poprilično kratka u kampanji za jednog igrača, dovoljno je svega nekoliko sati da se Shank konačno (?) osveti, a to nas malo rastužuje.

I u ovom nastavku Shank nije nužno jedini koji ide na divljački, osvetoljubivi pohod. Kooperativni mod za dva igrača je znatno promijenjen za razliku od originala. Za razliku od kampanje za jednog igrača, ovaj co-op se ni ne trudi oko priče, nego je obični survival mode. Može se birati između nekoliko likova, uključujući i ženskih, te tri staze. Ništa pretjerano, ali veoma zabavno. Žongliranje neprijatelja u dvoje je puno zabavnije i lakše, a ako nemate prijatelje, razveseliti će vas da se co-op može igrati online! Segment koji je nepotrebno izostavljen u originalu, ali eto, Klei Entertainment je učio na greškama.


Sve u svemu, ne donosi nikakvu revoluciju, ali dobro poznate stvari iz jedinice su osjetno poboljšane. Ako ste uživali u prvom dijelu, uživat ćete i u drugom, nažalost dosta kratko. Čak se i kooperativni mod brzo savlada. Ali 10€ je poprilično pristupačna cijena, a štovatelji beat’em-upa rado će naći nekoliko sati da ponovo završe igru.

Shank se vratio! Znajući da prvi put jednostavno nije pobio dovoljno negativaca, još jedna osveta bila je neizbježna. Je li svoju kvotu zadovoljio u nastavku?

80 Naša ocjena
 • bolje kontrole
 • tečne borbe
 • protunapadi
 • zanimljivi bossovi
 • kratkotrajni singleplayer
 • samo tri mape za multiplayer
 • AI

Komentari (10)

 • Ja Sam

  08.03.2012 - 16:02

  Zakon igra, samo prekratka i fali Coop kampanja. E da i skoro zaboravih: prvi!

 • ProGamer147

  09.03.2012 - 13:04

  pa sta niste rekli da za PC ima video recenzija a koliko vidim samo na vecim naslovima bude…opce mi se neda citat dovoljno mi je tlake u skoli…al svejedno ste super HCL xD

  • Ementaler

   @ProGamer147, 09.03.2012 - 13:56

   Pa napravili smo za prvi Shank video recenziju, dakle ne radimo ih samo za nekakve AAA naslove. Video recenzije se rade kad je igra za PC i kad ocjenimo da možemo to obaviti i u video formatu. Ovdje to nismo mogli u ovo vrijeme 😉

  • Ja Sam

   @ProGamer147, 09.03.2012 - 14:43

   lazy bitches xD

  • ProGamer147

   @ProGamer147, 09.03.2012 - 18:11

   ako ne radite za neke AAA naslove sta ste za MW3? xD….ok je razumjem ja sve samo kazem da ce rijetko tko procitat ovo i imali bi stvarno puno vise fanova kad bi puno cešce bile video recenzije

 • armin221186

  09.03.2012 - 13:05

  Duje "Duksy" Kozomara daje najbolje rece!!

  • Duksy

   @armin221186, 09.03.2012 - 15:53

   fino obavljeno Armine, sjest će ti one pare na račun do kraja tjedna.

  • Rogue

   @armin221186, 09.03.2012 - 16:28

   ocu i ja malo.

  • Mc Nane Uvijek u fazonu

   @armin221186, 09.03.2012 - 16:38

   HAHAHAHAHHAHAHAHHAHA…popravio si mi dan 🙂

  • armin221186

   @armin221186, 17.03.2012 - 09:58

   Dusky kralj si odo sad kupit PS Vitu xD

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!