HCL.HR

Recenzija

Sherlock – The Abominable Bride

Duhovi ne postoje?

Zoran Žalac

Sherlock nikada nije bio tipična TV serija. Rijetko kada se pridržavao točnog broja epizoda po sezoni, epizode su mu trajanjem bile bliže filmovima, a između sezona „pauzirao“ je po dvije godine. Nakon treće sezone, koja je završila velikim cliffhangerom, Sherlock je uzeo još dužu pauzu u trajanju od tri godine, negdje do početka 2017. Međutim, da fanovi u međuvremenu ne bi zaboravili na Sherlocka, pala je odluka za jednu zasebnu epizodu u kojoj bi se Holmes i Watson vratili u 19. stoljeće. Kako je to moguće, pitate se? Pa, recimo da je u mašti slavnog detektiva sve moguće.

Epizoda zvana The Abominable Bride na kraju ipak nije toliko zasebna jer je zamišljena kao svojevrsni uvod u četvrtu sezonu. Drugim riječima, slučaj koji Holmes rješava u viktorijansko doba tematski je sličan slučaju koji ga proganja u današnjem Londonu. S obzirom na veliki cliffhanger 3. sezone to bi trebala biti intrigantna priča, a u prvoj polovici epizode doista jest. Međutim, izvedba je po mom mišljenju ipak malčice podbacila.

sherlock-2

Sherlockovi dijalozi i dalje su oštri i britki, te u 90 minuta pokrivaju veći broj različitih tema, od položaja žena u to doba, preko Sherlockove ovisnosti o drogi, pa do odnosa s Watsonom. Na trenutke mi se činilo kako je epizoda pretrpana različitim temama koje bi usred klasične sezone vjerojatno bile raspodijeljene kroz nekoliko epizoda. Ovako u radnji imamo brzo skakanje s jedne teme na drugu, iz jedne situacije u drugu.

Sherlockovi dijalozi i dalje su britki, te u 90 minuta pokrivaju veći broj različitih tema.

Nije to nužno loše jer je Sherlock inače „brza“ serija koja vam zaposli mentalni sklop tijekom gledanja. Međutim, The Abominable Bride je ipak zalogaj više jer žonglira s radnjama u dva različita razdoblja. Osim toga, nije mi najbolje sjelo furanje na Inception, odnosno ubacivanje scena koje se zapravo nisu odvile ni unutar onoga što se nije odvilo izvan Sherlockove glave.

sherlock-3

Slučaj nevjeste koja proganja London kao duh željan osvete predočen je na interesantan način. Sherlockova vizualna analiza događaja još uvijek je jedinstvena, a on sam i dalje unikatan ekscentrik. Ne zaostaju ni ostali likovi čije su izvedbe izvrsne, bez obzira na manju minutažu koju su dobili. Posebno je interesantna pojava Holmesovog brata Mycrofta u različitim izdanjima.

The Abominable Bride na rješenje svojeg misterija upućuje kroz čitav niz scena prije same kulminacije.

Za razliku od dosadašnjih epizoda, The Abominable Bride na rješenje svojeg misterija upućuje kroz čitav niz scena prije same kulminacije. Otkrivanje istine zato dođe pomalo naglo, dobrim dijelom bez Sherlockove i Watsonove zasluge. Osobno mi fali Holmesovo trijumfiranje nakon riješenog slučaja jer mu u ovoj epizodi rješavanje slučaja iz 19. stoljeća nije bilo glavni cilj. Cilj je bila Sherlockova spoznaja za nešto drugo, ali ta spoznaja gledatelju na kraju ostaje nedorečena.

sherlock-4

Dojma sam stoga kako je za Sherlocka ova epizoda bila potrebna samo da donekle skrati čekanje na četvrtu sezonu čije snimanje počinje tek ovog proljeća. Nakon „odvratne nevjeste“ nisam ništa pametniji oko toga što se događa s Moriartyjem, pa dodatno elaboriranje te situacije vjerojatno nije ni bilo prijeko potrebno. Barem ne iz ove perspektive, prije 4. sezone, jer je teoretski ipak moguće da će buduće epizode nečim profitirati zbog ove Sherlockove crtice. U bilo kojem slučaju, potreban ili ne, Sherlock je uvijek dobrodošao.

Sherlockova nulta epizoda nepotrebno je kompliciran uvod u novu sezonu. No bez obzira na minuse, u trogodišnjoj stanci bez dedukcija slavnog detektiva, itekako je dobrodošla.

75 Naša ocjena
 • zanimljiva promjena u atmosferi
 • oštar, brz dijalog
 • glumačke izvedbe na razini
 • skakanje u radnjama
 • "Inception" scene
 • Sherlockova konačna spoznaja gledatelju ostaje nedorečena

Zoran Žalac

Dežurno piskaralo. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Slab je na estetska rješenja u sučeljima. U slobodno vrijeme magistar opskurne kulturologije.

Komentari (19)

 • Kveki

  04.01.2016 - 14:26

  Dosta prosječna epizoda za uspostavljenu kvalitetu serije. Možda najgora stvar je što treba čekati godinu dana da se serija nastavi, a ovo što smo dobili je bilo solidno, no ništa specijalno.

 • Igor Belan

  04.01.2016 - 14:41

  Zbog ovog Zorana ću počet gledat ovakve serije.

 • MaliMicek

  04.01.2016 - 15:13

  Odakle sad te random rece jedne epizode random serija ?
  Kakve ovo veze ima s gajmingom ?

 • MaliMicek

  04.01.2016 - 15:18

  Tj. Ak već morate pisat rece filmova i serija čiji ste ogromni fanovi kaj ne bi bilo nekak preglednije da te rece budu odvojene od ostalih ? Ovak ide Sherlock, 3 igre pa reca laptopa.
  Kaj ne bi to bilo nekak bolje “odvojit”. Ovaj Sherlock nema nikakvu oznaku da je serija, film kajgod, kladim se da je pol ljudi sneno kliknulo misleć da se radi o novoj reci o nekakvoj Sherlock igri.

  • Igor Belan

   @MaliMicek, 04.01.2016 - 15:30

   Na naslovnici se neće ovakve recenzije posebno odvajati, kao što ne odvajamo posebno recenzije za 3DS ili Wii (a neki kliknu očekujući da je to PC igra). Ali imaš niz filtera kojima možeš pregledavati recenzije samo za PC, samo za određene konzole, samo određenog žanra itd. I to je sve u sekciji “recenzije”.

  • Lstorm

   @Igor Belan, 07.01.2016 - 00:04

   I meni se osobno svidaju recenzije filmova,ali ipak mislim da bi ih trebalo nekako drugacije oznaciti, neka oznaka (logo mali) il odredena boja okvira slike i tako to 😀

  • PppPP

   @MaliMicek, 04.01.2016 - 17:47

   Da, trebalo bi se odvajati…

  • Kveki

   @MaliMicek, 04.01.2016 - 19:19

   Meni osobno je ovakvo nešto vrlo dobrodošlo na portalu. Pokoja recenzija poznatijih filmova i serija može se naći i na nekim drugim stranim gaming portalima. A kako takvih poznatijih portala s recenzijama filmova i serija manjka na našim internet prostorima mislim da je ovo čisto solidan dodatak portalu.

 • Rakija

  04.01.2016 - 18:47

  Za ovo ste dobili klik jer sam mislio da se radi o nekoj novoj Sherlock igri.

  • sushii

   @Rakija, 10.01.2016 - 21:38

   +1

 • Aria Donati

  04.01.2016 - 19:33

  Meni se osobno epizoda svidjela. Nije među najboljima, ali uživala sam. Vjerojatno zbog Sherlockovih drskih komentara kojima je nerijetko častio cijelo društvo, te humora; čak i u onim situacijama kada se ponavljao iz prijašnjih epizoda. (Damn you, nostalgia!) Zanimljivo mi je bilo i gledati kako Sherlockova “Mind palace“ funkcionira u određenom povijesnom razdoblju. Također, nisam mogla ne zamijetiti one sitne detalje koje su fino ubacili u radnju ne narušavajući tijek iste. No, možda udio dijeli i moja pristranost zbog Moriartyja. Niti se Vaas ne može mjeriti s njim.

 • Optimystify

  04.01.2016 - 21:58

  Jedini Holmes kojeg priznajem je u interpretaciji genijalnog Jeremy Brett-a u seriji staroj 30-ak godina,snimanoj po Doyleovim pripovjetkama-igrom slučaja upravo se reprizira radnim danom od 12:30…svi ostali “Sherloci” mu nisu do koljena…belj 🙂

 • keykey25

  06.01.2016 - 10:42

  wow, lijepo osvježenje na hcl-u
  inače, što se prvog paragrafa tiče, Sherlock je britanska serija, a oni se baš i ne drže pravila o trajanju epizoda ili vremenskim pauzama u snimanju između sezona, tako da mislim da Sherlock nije baš neki izuzetak što se toga tiče, ako ćemo ga uspoređivati s današnjim američkim serijama, u tom slučaju je. Iako i tu ima izuzetaka, recimo Wire koji je zadnje 3 sezone imao stanke od 2 godine.

  I da, rečenica ”rijetko kada se pridržavao točnog broja epizoda po sezoni” nije točna jer naime, sve 3 sezone su imale po 3 epizode, a potvrđeno je da će isto toliko imati i četvrta.

  • Zoran Žalac

   @keykey25, 06.01.2016 - 17:48

   Treća je imala prequel epizodu kao što je sad i ova za četvrtu.

  • keykey25

   @Zoran Žalac, 06.01.2016 - 18:35

   Pa istina, imala je online epizodu od 7 minuta, definitivno je ne bi računao kao punu epizodu treće sezone.
   Al ok, sve 5 🙂 samo nastavi

  • Zoran Žalac

   @keykey25, 07.01.2016 - 20:08

   Sedam minuta, kažeš? 🙂 Hm. Pitam se što je meni u sjećanju ostalo kao da je duže bilo to…

 • crolink07

  14.01.2016 - 12:22

  ova zasebna epizoda je pilanje s ispilavanjem
  žao mi je potrošenog vremena

 • Talijan

  19.01.2016 - 12:14

  Epizoda nije baš ono na što smo navikli gledati ali sve u svemu barem bilo je lijepo pogledati nešto novo, dok čekamo nove epizode

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?