HCL.HR

Recenzija

Spintires

Renato Pedišić

Mnogi su od vas pokazali zapažen interes za Spintiresom, naslovom koji se kroz svoju marketinšku kampanju predstavljao kao istinska simulacija off-road prevoženja tereta u ekstremnim uvjetima. Napredna fizika, oku ugodna grafika, realistično ponašanje vozila i okoliša samo su neki od aduta koji su privukli pažnju šire publike k ovom debitantskom naslovu britanskog studija Oovee.

Meni je prepuštena zadaća istražiti što sve Spintires uistinu ima za ponuditi te je li konačan proizvod jednako dobar kao je bilo njegovo predstavljanje putem trailera i okvirnih informacija, odnosno putem zbilja zabavne demo inačice igre.

Ono što je ostalo jednako dobro kao u demo inačici, ako ne i bolje, jest fizika okoliša (blata, kamenja, stabala, vode i drugog), odnosno fizika samih vozila kojima se krećete kroz nepristupačan teren. Samouvjereno tvrdim kako nijedna igra do sada nije uspjela deformaciju tla napraviti toliko realno i s toliko osjetnog utjecaja na gameplay kao što je to slučaj sa Spintiresom. Podloga po kojoj se krećete, a na koju sami utječete težinom, brzinom i izgledom svojega vozila, može u jednome trenutku biti vaš najbolji prijatelj i omogućiti vam siguran prolaz, a u drugom vašu mrcinu s osam kotača imobilizirati, ili, zamisli sramote, čak i preokrenuti.

Isto je s vegetacijom s čijom žilavošću se uvijek morate kockati, a voda pak, koliko god dobro dođe pri ispiranju desetaka kilograma blata s guma vašeg kamiona, može biti veoma pogubna ako kojim slučajem preračunate njenu dubinu.


I tu je sama bit Spintiresa – kalkuliranje i konstantno procjenjivanje vlastitih izgleda za prolaz nepristupačnim terenom. Fizika je, kao što sam već naglasio, realna do te mjere da je gotovo istovjetna uvjetima u pravom životu pa je vaš zadatak za sigurno dostavljanje tereta uvijek se priupitati: „Što bih ja napravio da sam stvarno u ovoj situaciji?“.

A kada se to priupitate, znate da su simulacijske kvalitete ovoga naslova itekako na razini. Ubrojimo li u cijelu stvar i vrsno ponašanje različitih vozila, različitih voznih opcija pod različitim opterećenjem i s različitim teretom – zagarantiran je užitak pravih ljubitelja vozačkih simulacija,

Spintires je na razini zadatka i s vizualne strane. Ovo je PC igra pa svakako treba pohvaliti to da su sve grafičke opcije oku ugodne (pa čak i kad postavite sve na minimum), a dostupni resursi računala se ekonomično iskorištavaju što rezultira time da je broj sličica u sekundi prikladno visok i stabilan na širokom rasponu konfiguracija. No, sigurno se pitate kako to igra uspijeva jer i PC laiku jasno da takve stvari nisu baš sasvim moguće, pogotovo ne kod jednog debitantskog naslova do sad nepoznatog studija.

Kvaka je u tome da je onaj neugodni pop-in efekt veoma izražen, odnosno do te razine nevaljao da će vam objekti nerijetko iskakati tek kada se kabinom svoje grdosije približite na nekoliko metara od njih. I kad kažem iskakati to i mislim – nema postupnog pojavljivanja objekta nego se isti jednostavno pojavi. Stvari su po ovome pitanju malo bolje tijekom predivno simulirane noći (izmjena dana i noći je na najrealnijoj mogućoj razini), budući da onda igrin pokretač ionako mora prikazati manje objekata u okolišu.


Zvuk je također za pohvalu, djeluje vrlo autentično, ali često mi je nedostajala mogućnost paljenja glazbe na nekom hrđavom starom radiju u kabini sovjetskog kamiončića kojeg vozim. Kad malo bolje razmislim – gdje je pogled iz kabine?! Nažalost, osim neke bijedne izlike za kameru koja uopće ne radi ili ju je barem užasno teško kontrolirati, alternativne točke gledanja (pa tako i ona iz kokpita) ne postoje. To je možda moja najveća zamjerka na kvalitetu Spintiresa kao simulacije jer naviknut na detaljnost perspektive igranja iz prvog lica u Euro Truck Simulatoru 2, barem po pitanju veličine vozila sličnom naslovu, nisam se mogao sasvim uživjeti u ulogu ekstremnog kamiondžije.

Nasreću, ovo je zadnja zamjerka na simulacijske kvalitete ovoga naslova koji se svakako ističe odličnom fizikom, izvrsnim ponašanjem svih vozila u različitim uvjetima i pod različitim opterećenjem te, s malo površnije strane – krasnim vizualnim atributima i prekrasnom izmjenom dana i noći.

Osim kamere koja je glavna objektivna mana, zamjerku bih s možda malo subjektivnije razine uputio na jednoličnost misija, nevelik broj mapa i vozila te nemogućnost modanja igre.

Prva zamjerka se odnosi na to da je svaki zadatak u igri prevesti drvo, odnosno trupce. Bili to manji, srednji ili veliki balvani – i dalje su to uvijek i isključivo balvani. Takvo što umanjuje razinu izazova i potrebu za testiranjem različitih ruta, vozila ili strategija prevoženja tereta. Jednostavno ćete uvijek raditi isto, a to nije recept za dugoročnu isplativost igre. Nasreću, dosta živ multiplayer u kojemu igrači na početku autonomno među sobom podijele uloge spašava i tu isplativost uloga u igru.


Isplativost bi bila i veća da je na raspolaganju veći broj mapa i vozila, barem kroz korisničke kreacije koje su bile itekako zastupljene kroz mogućnost modanja demo inačice. U Steam verziji takvo što nije omogućeno, što je po mom skromnom mišljenju kontraproduktivna odluka budući da je interes za Spintiresom prije svega probudila velika moderska zajednica koja je uživala snimajući isprobavanja vlastitih kreacija po zakonima fizike Spintiresa. Ako proizvođač Oovee odluči dopustiti igračima da se u bližoj budućnosti „iživljavaju” nad njihovom kreacijom, Spintires bi mogao znatno duže biti u centru pažnje PC publike.

Ako volite veoma realistične simulacije vožnje, pogotovo one smještene u ekstremne uvijete, Spintires je bez pogovora naslov za vas. Neke mane koje umanjuju sveukupni dojam lako su ispravljive pa nije sasvim nerealno očekivati kako će ih Oovee u doglednoj budućnosti ispraviti. Cijena od 25 eura sasvim je opravdana jer su simulacijski elementi i ponuđeni sadržaj dovoljno zanimljivi za više od 10 sati off-road uživancije. A tu je još i multiplayer.

Ipak, od eventualnog Spintiresa 2 očekujemo dodatno unaprjeđenje osnovnog koncepta, veću raznovrsnost u mapama i maštovitije zadatke.

Pregazili smo nabujale rijeke, prošli kilometre dubokog blata, popeli se na nezamislivo visoke vrhunce i na kraju vam sigurno dostavili recenziju Spintiresa.

80 Naša ocjena
 • Fizika
 • vozni model
 • oku ugodna grafika
 • Kamera
 • još uvijek nema podrške za modove

Komentari (12)

 • LordHezi

  26.06.2014 - 20:17

  aaaaaa zašto nema Fap 13 ? 😀

 • MoGaming

  26.06.2014 - 21:07

  kamera je prevelik minus,nema ni iz auta niti sa krova kamere,ostalo prva liga (70)

 • Mamija

  26.06.2014 - 21:12

  Odlična igra, samo još da su napravili da se sačuva multiplayer, a ne svaki put ispočetka.

 • Neol

  27.06.2014 - 06:09

  Pa kakva kamera je bila u Shadow Of The Colosuss?, još gora, ako se ne varam. Ali što će mi kamera iz prvog lica, pa ne vozim se po Autoputu (Euro Truck Simulator) pa da ne moram gledati po čemu mi idu točkovi. E sad kad bi se još netko sjetio od tih programera da napravi Rally Simulaciju s takvom fizikom, dostojnu Richard Burns Rally-a, to se već godinama čeka!!!

 • WalwRafii

  27.06.2014 - 08:33

  Predobra igra

 • zagi92

  27.06.2014 - 12:21

  Ne bi se složio da nema modova ima ih na službenom forumu Oovee Game Studios
  http://www.oovee.co.uk/forum/files/category/14-spintires-full-game/ a pogotovo na ruskim forumima http://modfiles.ru/load/spin_tires_2014/trucks_machines_for_spin_tires_2014/mod_uaz_3909_dlja_spin_tires_2014/191-1-0-10330
  Kaj se tiče kamere mogli su i bolju napraviti ali su rekli da će sa prvim updatetom ispraviti stvar http://steamcommunity.com/app/263280/discussions/0/540744474965685092/
  evo razgovor sa developerima o budućim stvarima koje bi mogli dodati u spintries http://www.reddit.com/r/Spintires/comments/288agy/full_transcript_of_questions_and_answers_from_the/

 • duko20

  27.06.2014 - 19:33

  Inače u sljedećem patchu dolazi kockpit kamera i fix same kamere, to su developeri potvrdili na svojim službenim stranicama na Fejsbuku. Tako da će taj problem malo ublažiti. U budućnosti se planira dodati vremenske uvjete te nove mape i zadatke iako još to nije sasvim potvrđeno. Tako da igra uz dosadašnju kvalitetu te buduća poboljašnja stvarno zaslužuje visoku ocjenu i nagrade za developere! 🙂

 • TheSpawn

  29.06.2014 - 17:02

  Ekstra igra, mogla je kamera iz jos nekog ugla da bude…. 🙂

 • TiNO162

  14.07.2014 - 12:39

  ako tko igra SpinTires multiplayer (može se i sa piratskim) nek me doda na steam, zlo mi je više ovih rusa sta pune servere, neznaju engleski pa pišu one hieroglife. Htio bi igrat sa nekim iz Hrvatske. TiNOcro162

 • Daki812

  17.07.2014 - 15:56

  Probao Prva liga, SplinTires je liga šampiona nek profitira 300 miliona SplinTires je da se pamti dugo, puno kvalitete ili ništa drugo… xD

 • evelin221

  28.07.2015 - 21:08

  Moze li se igrica skinuti preko torrenta?

 • nikola720p

  12.05.2016 - 11:25

  Igra je stvarno realna,ubedljivo najbolji off road.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?