HCL.HR

Recenzija

Super Mario 3D All-Stars

TRODIMENZIONALNA ZVIJEZDA

Žarko Ćurić

Super Mario serijal postavio je temelje platformera u kojima danas uživamo. I ne pričam ovdje samo o 2D naslovima poput Super Mario Bros. serijala za NES koji su uvelike izmijenili industriju videoigara. Ogroman utjecaj na čitavo trodimenzionalno skakanje po platformama započelo je dolaskom Super Marija 64, a usavršeno Super Mario Galaxy naslovima.

S obzirom da je iza nas 35 godina od kada se družimo sa šarmantnim vodoinstalaterom, Nintendo je odlučio odraditi malu posvetu svojim prvim brkatim 3D koracima. Baš kao što je davne 1993. godine izbacio prvi All-Stars paket s četiri NES klasika Bros. serijala za Super Nintendo, isto je učinio ove godine sa svoja prva tri 3D naslova. Tako u Super Mario 3D All-Stars paketu za Switch dobivamo Super Mario 64 s Nintenda 64, Sunshine koji je izašao za GameCube te prvi Super Mario Galaxy originalno izdanog za Nintendo Wii.

Odmah u startu moram ipak napomenuti da 3D All-Stars ne donosi ni približnu količinu poboljšanja koja je donio originalni All-Stars za Super Nintendo. Ondje smo dobili unaprijeđene likove, ponovno iscrtanu pozadinu, bolji zvuk te brdo malih ispravaka koji su napravili All Stars jednim od najboljih paketa svih vremena. Nažalost, 3D ekvivalent izašao ove godine možemo u najbolju ruku okarakterizirati kao pristojnu emulaciju originala. Pa stoga, skočimo na svaku igru pojedinačno.

Super Mario 64

Kao što sam već spomenuo, Super Mario 64 uveo je revoluciju u kretanju 3D prostorom te upravljanju kamerom. Bez obzira na zastarjelu grafiku koja se sastoji od dosta jednostavnih 3D objekata, i dan danas neizostavno je štivo za sve ljubitelje virtualnog skakanja. Jednostavno se osjećate doma kada uradite prvi trostruki skok ili otkrijete crveni novčić izvršavanjem savršenog salta unazad. Taj osjećaj teško je opisati, no svaka kretnja je ekstremno točna i jednom uvježbana, izgleda poput savršenog parkoura.

Nažalost, ovaj port nije donio previše izvan standardnog paketa na kojeg smo se navikli godinama. Istina, rezolucija je sada 720p te su pojedine detaljne teksture osvježene. No igra se i dalje vrti u 4:3 formatu, zbog čega ćete imati crne trakice s obje strane ekrana. Pomalo teško za oprostiti, s obzirom da smo vidjeli neslužbene PC portove koji rade savršeno u 16:9 formatu.

Igra se izvodi u 4:3 formatu slike, zbog čega ćete imati crne trakice s obje strane ekrana

Još jedna stvar koja je neočekivano ostavljena iz originala jest upravljanje kamerom. Znam da su htjeli ostati što više vjerni početnom materijalu, no ipak su se mogli potruditi i ubaciti punu 3D rotaciju kamere. Barem kao opciju. Ovako je osjećaj korištena desne gljive dosta neobičan na širokom prostoru, jer se kamera pomiče za X stupnjeva. Godine igranja s kontrolerom naučile su nas da kamera ide slobodno, pa je neobično da se nisu potrudili ubaciti barem ovo poboljšanje.

Super Mario Sunshine

Ah, zloglasni Sunshine. Mnogi ga ne vole zbog FLUDD mehanika koje je uveo u serijal, no meni je ovaj dio uvijek bio dosta spontan, šaren i opušten. FLUDD je zapravo naziv za malog robotskog prijatelja kanistera kojeg Mario nosi na leđima te uz pomoć njega čisti grad i kreće se po platformerskim sekcijama.

Za razliku od 64-ke, Sunshine dolazi u 16:9 formatu te nema odurnih crnih traka. Također, kada je spojen na TV, vrti se u 1080p rezoluciji, dok se u handheld modu spušta na 720p. Što se tiče poboljšanja, malo su poradili na režiranim animacijama, no to je sve. Nažalost, i dalje je kamera malo čudna, kao i u originalu. Također, opet nisu dodali neke sitnice poput mogućnosti izbora inverzije kamere prilikom ciljanja FLUDD-a ili prebacivanja te akcije na desnu gljivu.

Super Mario Galaxy

Osobno, ako me ikada pitate koji je najbolji Super Mario ili generalno platformer ikad, odgovorit ću vam da su to Super Mario Galaxy te njegov nastavak. Naravno, svatko ima svoje mišljenje, no nitko mi ne može reći da nije uživao uraditi daleki skok na malom planetu te gledati Marija kako kruži oko istog poput satelita. Igra nas baca u svemir, a razne platform sekcije upotpunjenje s brojnim igrama gravitacijskih polja te novim sposobnostima čine ovaj klasik i dan danas nezaboravnim iskustvom.

Vizualno Galaxy i dalje izgleda prilično veselo i šareno, a isti se vrti u istom formatu i rezoluciji poput Sunshinea. Budući da je original dosta ovisio od motion kontrola Wii kontrolera, Nintendo se morao malo potruditi da prebaci ovo iskustvo na Switch. Istina, jednom kada igrate na TV-u možete vrlo lako koristiti Joy Cone jednako kako ste nekada koristili Wii Remote. No kada igrate u handheld modu, jedina opcija za skupljanje dijelova zvijezda je zaslon na dodir, što zna biti dosta nezgodno tijekom frenetičnih dionica na mapi. Čak su i napornu opciju okretanja, koja se prije mogla izvesti jedino mahanjem Remoteom, prebacili na tipku Y. Ogromno poboljšanje, ne mogu vam opisati koliko sam sretan zbog toga.

Napornu opciju okretanja, koja se prije mogla izvesti jedino mahanjem Remoteom, prebacili su na tipku Y.

PAKET

Što se tiče samog paketa, izvan igara dobivamo i glazbu iz navedena tri naslova, točnije 175 pjesama. I to je to, nažalost. Nekako sam očekivao da će se Nintendo potruditi više te barem ubaciti neke originalne skice, komentare developera ili slično. No to je očigledno previše za očekivati od njih.

Još jedna super čudna odluka je izostavljanje Galaxyja 2 u ovom 3D paketu. Apsolutno ne mogu shvatiti zašto, osim možda iz pohlepe da nam isti kasnije prodaju kao zasebnu igru. Za kraj neobičnih poteza da dodam i to da je ovaj paket dostupan do 31. 3. 2021 nakon čega bi se navodno trebao povući iz prodaje, kako u fizičkom, tako i u digitalnom obliku. Za ovakav potez ne vidim nikakvog opravdanja, osim mogućeg scenarija da kasnije igre prodaju pojedinačno igre; ali kako je to Nintendo prodavat će ih vjerojatno po višoj cijeni.

Super Mario 3D All-Stars je odličan paket jer donosi bisere 3D platformera na moderne konzole. Ipak, bez obzira na činjenicu kako su ovo apsolutni klasici, neke sitne izmjene ne bi im škodile, te se zbog navedenog ovaj paket čini kao brza zarada bez previše ulaganja. Osim toga, isključivanje Galaxyja 2 te ukidanje igre nakon određenog vremena stvarno su čudni potezi, čak i za jedan Nintendo.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na digitalnoj verziji igre u izdanju za Nintendo Switch. Kopiju igre ustupio nam je njezin izdavač.

Super Mario 3D All-Stars sadrži tri vrhunska naslova koje bi svatko trebao zaigrati. No bez previše ulaganja u poboljšanja čitav se paket čini kao da postoji samo za dodatnu mužnju novca.

80 Naša ocjena
  • tri klasika koji su postavili temelje 3D platformera
  • prebacivanje napada okretom sa pokreta na tipku u Galaxyju
  • izostavljanje Galaxyja 2 iz paketa
  • jako malo stvari dodano / izmijenjeno u odnosu na originale
  • vremenski ograničena dostupnost igre je loša ideja

Žarko Ćurić

Štovatelj japanske kulture i energetskih pića. Njegova gaming utočišta su čudni RPG naslovi u kojima likovi imaju šiljaste frizure. Ne nosi šiljastu frizuru, ali jednoga dana želio bi napraviti jRPG igru.

Komentari (32)

  • vragec25cro

    21.09.2020 - 13:10

    Orginalni Mario World 64 još uvijek doma s Nitendom 64 i oboje radi 🙂

  • XLBanana

    21.09.2020 - 14:13

    Odlično rečeno ali to je Nintendo

  • GAMEmaher

    21.09.2020 - 14:30

    Ovo se čak i mislim uzet… vidim da ih ima kod nas e sad dal pričekat do crnog petka il božića za neki popust bolji, valjda se ne rasprodaju do tad…nije kod nas switch baš navala.

    • siblyx

      @GAMEmaher, 21.09.2020 - 14:35

      Nece to na nikakav popust. To je Nindendo i jos k tome igre su vremenski ogranicene za kupovinu. Tako da se ne bih nadao na tvom mjestu.

    • DINEK

      @siblyx, 21.09.2020 - 14:43

      Bit će to na popustu za Božić ili crni petak. Sigurno 5 ako ne i 10 % 🙂

    • GAMEmaher

      @DINEK, 21.09.2020 - 14:48

      10% popusta ili 10% šanse da bude na akciji tada? 🙂

    • DINEK

      @GAMEmaher, 21.09.2020 - 14:49

      I jedno i drugo je malo vjerojatno 😀

    • funky0308

      @DINEK, 21.09.2020 - 15:16

      Ma kakav popust, vec sada se igre prodaju za 100€. Nintendo nam je napravio uslugu kupim igru za 430kn, igram je tri mjeseca i jos zaradim na njoj … tesko ce tu biti popusta, igra je razgrabljena, a za dig verziju je to tesko ocekivati. Jbte Zeldu ne mozes kupiti za 350-400kn, a ne ovo sto je limited edition. Ici ce igre sigurno posebno za 20, 30€ pa tako da ali u paketu cisto sumnjam.

    • GAMEmaher

      @funky0308, 21.09.2020 - 15:24

      Znači…možda bolje da ju uzmem dok mi je u dućanu još blizu. 449 kn je…

    • funky0308

      @GAMEmaher, 21.09.2020 - 16:09

      Osijek Zelda za 429kn ako je gotovina… a tesko je tu biti pametan ali po onome sto sno do sada vidjeli od Nintenda za igre koje mozes na svakom uglu kupiti – cijena godinama ne pada niti na oglasnicima niti u trgovinama, za zakljuciti je da ce ovdje, ako stvarno i maknu hard copy izdanje iza 3mj 2021 cijena otici u nebesa. Naravno, uvijek postoji mogucnost da ce igre izlaziti pojedinacno i da ces moci kupiti samo jednu za 20ak ili 30 eura ali ako hoces cijeli paket za relativno nisku cijenu – uzmi sto prije.

    • gundogan

      @GAMEmaher, 21.09.2020 - 16:05

      Imas na gamershopu za 370kn besplatna dostava. Neces ni rabljenu platiti puno jeftinije. Mislim da mi je ovo prva igra koju sam kupio day one osim collector’s editiona. Kontam i rabljena ce biti godinu dana bar oko 300kn plus dostava.

    • funky0308

      @gundogan, 21.09.2020 - 16:10

      To je odlicna cijena, ja sam je platio 429kn i nije ni to losa cijena. Nisam ni vidio da je ima ispod. Ovo je stvarno OK cijena

    • GAMEmaher

      @funky0308, 21.09.2020 - 19:35

      Koliko instalacije uzme na switchu ili sve s kartice čita? Nema dodatnog updatea?

    • funky0308

      @GAMEmaher, 22.09.2020 - 18:07

      Ima nesto sitno updatea, mozda 100tinjak MB ako i toliko ali jako brzo je izvrtio to pa nisam ni gledao

    • GAMEmaher

      @funky0308, 22.09.2020 - 19:48

      Uff… ne sviđa mi se taj update. Ko zna da li update bude kad ga maknu sa storea? I jednog dana kad ukinu store onda nemoš instalirat igru kompletno a imaš ju limited edition.

    • GAMEmaher

      @gundogan, 21.09.2020 - 16:21

      E hebga… stoji “nedostupno”

    • Smrad83

      @gundogan, 21.09.2020 - 20:54

      Najjaca je ekipa koja prodaje polovnu Zeldu (diskete su uvijek stavljene jednom, igrane 3 sata i izvadjene, nedaj boze da su dva puta stavljene), i to neki stavljaju pod novo, i traze 400 kn. A imas za te pare novu!! Ja ne dam vise za 250 kn za polovnjaču, i moze se naci normalnih ljudi, neki dan sam uzeo za 500 kn Mario Oddysey i Deluxe

    • funky0308

      @Smrad83, 22.09.2020 - 18:17

      Uuu…te dvije su iduce na redu. Slazem se, ne dam ni ja takve pare za nesto polovno. Zapravo mi je potpuno svejedno da li je igrao 10min ili 10 dana, skinuta je folija i moze dobiti max 60ak posto cijene. Kada vidim da je Zelda 350/400kn na Njuskalu, odem u trgovinu i dam 400/450kn za novu igru.. Malo sam se sada zaletio pa uz par igara (malo vise od par ali dobro) uzeo i PRO kontroler pa ce Odyssey i Deluxe pricekati, ima se sto igrati za sada. Sada (u iducih 6mj, mozda malo i jace) je na redu RTX3070 / 3080 (vidjeti cemo) ili ce ici PS5. U dilemi sam, jednostavno nema igre koja trazi upgrade (Crysis me ne zanima, odigrao sam original i dovoljno mi je) pa nema neke potrebe ali kada je vidim …joooj. Igram u 1440p i imam i vise nego pristojan frame rate ali bas me vuce jbmu.. S druge strane, zena navalila na novi krevet pa ce mozda biti Emmezzeta, a ne Sony haha… 🙂

    • Dajsikeks

      @GAMEmaher, 21.09.2020 - 18:06

      Jedini popust je ako od nekoga kušip za jeftinije (osim ako taj zna da od 31.03. ne bude u prodaji pa digne cijenu nego što inače igra košta)

    • Dajsikeks

      @Dajsikeks, 21.09.2020 - 18:06

      *kupiš

    • funky0308

      @Dajsikeks, 22.09.2020 - 18:20

      Ma kazem, vec sada je ekipa krenula sa smijesnim cijenama po Ebayu, sto ce tek biti iza 31.03? Kretenizam i od Nintenda i od likova koji to rade. Pogledaj malo 3080RTX na Ebayu. Ja sam vidio jednu koja je otisla za 50k dolara, odnosno bidano je do 50 000$. Da li su ga trollali ili je netko stvarno dao tolike pare tesko je znati ali nekoliko je founder ed 3080 koje su prodane za 10+ k $ . Ljude rade gluposti i umjetno podizu cijenu.

    • beerbong

      @GAMEmaher, 23.09.2020 - 06:27

      zasto uopce uzimat igre kod nas? tipa na base.com ili playasia se znaju naci nintendove 1st party igre ispod 50e

  • DINEK

    21.09.2020 - 14:47

    Kupit će se ovo. Nisam igrao niti jedan naslov tako da je sadržajno cijena skoro opravdana.

    • funky0308

      @DINEK, 22.09.2020 - 18:24

      Sunshine i Galaxy su mi odlicne i prolaze danas bez problema ali Mario 64 je izasao u stanju u kakvom igre stvarno ne bi smjele izlaziti. Od kamere koja se cesto postavi super glupo, do nepreciznih kontrola, 4:3 formata i gotovo ni malo doradjenih tekstura i objekata. Stvarno se tu nisu proslavili. Cudno je i lose. Da ne bude zabune, igram starog DonkeyKonga, Yoshia, Maria 2 i 3 preko Nintedo Online NES i SNES kolekcija i nemam nikakav problem s time ali staviti onako nesto u paket i prodavati to u 2020/2021 godini je stvarno debilan potez. Stvar spasava genijalni Galaxy i solidan Sunshine pa nema veze ali ja Mario64 ne mogu igrati. Ne samo radi grafe nego radi super losih i nepreciznih kontrola.

  • funky0308

    21.09.2020 - 15:14

    Daj neka netko od admina makne ovu ocjenu 0 koju je majstor dao. Nadam da je greska i da nije nitko toliki mukac da to radi. Od mene ista ocjena, 80, ne 0. Nista posebno ali posto nisam igrao Falaxy, a ni Suneshine, nije lose za odigrati. Veliki minus ide na racun Maria 64. Da su se toliko malo potrudili oko tako dobre igre ne mogu vjerovati, super losa fora. Sve u svemu, zgodno za imati u kolekciji. Galaxy je odlican, Suneshine OK i dobro je. Mario 64 se igra svakako, to je nesto rsdi cega su se kupovale konzole i drago mi je imati ga ponovno, ovaj puta na NSu.

    • funky0308

      @funky0308, 21.09.2020 - 16:11

      Mukac – mulac

  • MightyAloy

    21.09.2020 - 20:14

    Nintendo se s ovim propisno obrukao, nisu kadri napraviti ni pošten moderni remaster, a kamo li remake neke od legendarnih igara. Iznova i iznova prodaju muda pod bubrege, a fanovi to gutaju kao (puštam mašti na volju). Privremenu dostupnost neću ni komentirati, klasični Nintendo. 😂🙄
    Marija 64 sam igrao kad je izašao i jedna mi je od najdražih igara ikad, no ako ne naprave pravi remake u modernom ruhu, hvala ne interesira me. Neka original ostane u lijepoj prošlosti gdje mu je i mjesto.

    • personauser

      @MightyAloy, 21.09.2020 - 20:23

      Onda Sony isto ne bi trebao dati remake neke igre iz ere PS1

    • Emperor Ghaleon

      @MightyAloy, 22.09.2020 - 12:58

      Nitko ne guta kao Sonyjevi fanovi. I treba, 80 eura nije mala cijena.

    • funky0308

      @MightyAloy, 22.09.2020 - 18:27

      Sto se Maria64 tice, apsolutno se slazem. Druge dvije igre, a pogotovo Galaxy su odradjene stvarno jako dobro. Galaxy sa motion kontrolom (pointer) radi bez greske, izgleda i zvuci super, M64 bolje ni ne komentirati – stvarno lose i bezobrazno.

  • Emperor Ghaleon

    22.09.2020 - 12:56

    Kontam uzeti digitalnu verziju, i onda prebaciti sadržaj kartice na PC. Backup, jel.

  • m4r1ju4n

    22.09.2020 - 20:44

    Ono što najviše bode u oči nije vizualan izgled svake igre iz paketa nego nedostatak ikakvih dodataka poput procesa pravljenja igre, artworka, reklama i ostalog što je pratilo jubilarna izdanja drugih igara. Sramotno od Nintenda.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?