HCL.HR

Recenzija

Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure

Renato Pedišić

Nakon dugih, po mnogima predugih šesnaest godina pauze vratio nam se Tex Murphy i to s potpuno novom igrom punog naziva Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure. Ako niste čuli za Texa Murphyja, to je vjerojatno zato što svoje najbolje gamerske godine niste doživjeli u razdoblju između 1989. i 1998. godine, kada je ovaj lik u istoimenom detektivskom serijalu avanturističkih igara žario i palio gaming scenom. Čak ni ja, kao netko tko je svojevoljno odabrao i recenzirao ovu igru, nikada ranije nisam imao kontakta s Tex Murphy igrama. Ipak, nakon što sam odigrao Tesla Effect uvjeren sam da znam u čemu je bila kvaka zaluđenosti prošlih generacija s ovim serijalom.

Kakva zaluđenost, pitate se? Pa, gotovo su sve Tex Murphy igre odreda bili ondašnji naslovi godine brojnih časopisa, podižući ljestvicu kvalitete cjelokupnog žanra. Kombinacija avanturističkih elemenata i gostovanja pravih glumaca u cutscenama obilježila je serijal, a fanovi su redovito gutali sve što je Tex Murphy mogao ponuditi, donoseći tvorcima ogromne novce od prodaje igara.

No, politike različitih vlasnika licence, u prvom redu Microsofta, dovele su do toga da je serijal stavljen na čekanje, a nakon duge i teške bitke Tex Murphy se opet vratio u ruke originalnih vlasnika koji su uz pomoć Kickstartera ostvarili ono što su mnoge generacije gamera prije nas priželjkivale – novu igru u Tex Murphy serijalu.

Kakva je ona? Vrijedi li ju zaigrati? Pa, zato što ste bili tako dobri i pročitali ovaj poduži uvod u stilu neke od mojih Retro dozica, odgovore na takva pitanja otkrit ću vam u sljedećim rečenicama.

Priču o Tesla Effectu ne bi bilo pošteno započeti bez da se prije svega ne spomene sâm protagonist, odnosno centralna figura istoimenog serijala – Tex Murphy. Taj pomalo glupavi detektiv, koji u dalekoj budućnosti i dalje koristi tehnike i metode predstavnika svoje profesije iz 1950-ih, tip je lika koji se bez muke može vrlo brzo svidjeti širokom spektru igrača.


Njegova nespretnost, neprilagođeni humor, slabe detektivske odlike, nos za nevolju i način na koji je odglumljen stavljaju ga u sam vrh neke imaginarne ljestvice najsimpatičnijih i najvjerodostojnijih likova u videoigrama. Veliku zaslugu za to ima Chris Jones, programer koji je stvorio samoga lika, ali mu ujedno udahnuo život posudivši mu svoj vlastiti izgled i glas u odglumljenim cutscenama svih Tex Murphy igara. Začudo i usprkos svim izgledima, takvo što funkcionira besprijekorno jer gospodin Jones jednostavno ima tu facu koju je teško ne zavoljeti, a za jednoga programera gluma mu je bolja od nekih koji se time bave profesionalno.

Sad kada sam nahvalio Texa kao ultimativnog protagonista neke videoigre, sigurno je mnogima od vas žao što niste odigrali nijednu njegovu igru, a sada zbog zastarjelosti tih naslova takvo što niti nemate u planu. Sigurno, igranje prijašnjih naslova dalo bi vam dobru pozadinu za shvaćanje svih likova i događaja, ali, znajući u što se upuštaju, dečki iz Big Finish Gamesa predvođeni Chrisom Jonesom zaigrali su klasičnu kartu za jedan ovako zakašnjeli nastavak – amneziju.

Da, Tex Murphy se u Tesla Effectu budi bez ikakvog sjećanja na sedam proteklih godina svojega života, a tako će igrači dobiti odličnu priliku za polagano upoznavanje postapokaliptičnog svijeta New San Francisca 2050-ih u koji je igra smještena. Taj grad prepun je raznolikih čudnih likova, a Tex će najviše vremena provesti s ljudima koji obitavaju u zabačenom kvartu Chandler Avenue gdje mu se nalazi i dom. Od tamo će rješavati misterioznu priču koja se petlja s metafizikom i nadrealnim, a sve kroz mističnu ulogu brojnih izuma slavnoga Nikole Tesle.


Kako je ovo ipak jedna detektivska avantura u kojoj dosta toga trebate otkriti sami, ne bih duljio s pričom, već bih vas samo upozorio kako su neka pravila tematskog žanra u ovoj igri prekršena, ali sve to u svrhu iznimne razine zabave, vrhunskog humora, blesavih scena i događanja koja vas uvlače u sebe do te mjere da će vam 10 do 12 sati potrebnih za prelazak proći u hipu. Priča i likovi koji sačinjavaju Tesla Effect vjerojatno su najsvjetliji dio igre i nešto radi čega su brojni fanovi, koji su novog Texa čekali punih šesnaest godina, od reda svi vrlo zadovoljni.

Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure je avantura smještena u trodimenzionalni svijet. Nekoliko lokacija, od kojih se ponajprije ističe Chandler Avenue kao hub, mogu se istražiti „od poda do plafona“, ali nažalost, na to istraživanje nećete potrošiti bogzna koliko vremena. Kvaka se krije u tome da nekakvih 4-5 centralnih lokacija u igri i nisu toliko prostrane pa, iako svaka sadrži svoje tajne koje se otkrivaju rješavanjem mozgalica, nećete potrošiti mnogo vremena da otkrijete svaku skrivenu točku. Šteta, budući da su tajne na svakoj lokaciji iznimno dobro skrivene i zaštićene inteligentnim zagonetkama što će rezultirati iznimnim užitkom otkrivanja svih izazova koje igra može staviti pred vas.

Zagonetke su raznolike i nijedna se neće ponoviti dvaput, a po težini se rangiraju od onih koje bi znalo riješiti i dvogodišnje dijete do onih koje zahtijevaju naprezanje svih moždanih vijuga. Ako kojim slučajem ne želite potrošiti previše vremena i živaca na neku zagonetku, već planirate Tesla Effect igrati isključivo radi priče, zagonetke možete i preskočiti no to će vas pak koštati bodova i ocjene detektivskog umijeća na kraju igre.

Osim zagonetki bitan dio igre je i otkrivanje tajni. Niža od dvije postavke težine omogućit će vam da stvar koju tražite zasvjetluca kada ju obasjate svjetiljkom što je opet dobro ako igrate igru samo radi priče. Ako i na nižoj postavci težine tražite određen izazov, svjetiljku jednostavno niste primorani koristiti.


Stvari koje pronađete idu direktno u vaš inventory u kojemu možete pregledavati sve što ste pronašli, koristit pronađeno ili pak raditi različite kombinacije više predmeta. Tako na primjer kombinacija čavala i kante daje kantu s čavlima, što poslije možete kombinirati s daskama i čekićem da stvorite potreban alat za popravljanje ljestvi. Taj izbornik je jednostavan, zahtjeva minimalno korištenje zdravog razuma i odličan je aspekt ove avanture.

Još nešto što upotpunjava šarm igre jest razgovor s ključnim osobama jer kroz njega možete otkriti dodatne tragove potrebne za progresiju priče. Nažalost, takvo što nije izvedeno u stilu L.A. Noirea pa nećete moći po facijalnim ekspresijama osoba zaključiti govore li vam istinu, nego svi ti likovi jednostavno, bez obzira na to kakvi su po naravi, vrlo rado pomažu Texu u njegovoj istrazi.

Često ćete dobiti više izbora za nastavak razgovora, ali oni su vrlo loše objašnjeni tako da ćete u svakoj situaciji pritiskati ponuđene opcije naslijepo. To vas pak neće oštetiti jer, koliko sam ja osobno primijetio, malo njih zapravo može odvesti priču u nekom drugom smjeru i dati neki drugačiji završetak. Šteta, jer da se na ovome području malo više poradilo Tesla Effect je mogao biti bog među detektivskim igrama, pogotovo zato što snimke pravih glumaca na papiru mogu ponuditi više čak i od onoga što je L.A. Noire prezentirao svojom MotionScan tehnologijom.

Kad se već dotičem glume pravih osoba korištene za cutscene, bilo bi dobro da taj segment igre objasnim podrobnije. Naime, radi se o tome da pravi ljudi glume pred zelenim platnom, a dodana pozadina je ona iz same igre. To čini zanimljiv spoj koji će vam na prvu biti neobičan, možda čak i neprivlačan, no kasnije se naviknete te vam cijela stvar bude krajnje simpatična.


Gluma je odrađena na relativno dobroj razini. Dakako, neki su likovi odglumljeni bolje, a neki gore, odnosno krajnje amaterski. No, uz nastup Chrisa Jonesa, sveukupnu kvalitetu diže pojavljivanje nekih poznatih glumaca kao što su Larry Thomas (Soup Nazi iz Seinfelda), June Lockhart (mama iz serije Lassie) i Kevin Murphy (Mystery Science Theater 3000). Konačan proizvod je na razini filma B produkcije, ali nekog doista simpatičnog filma tog ranga.

Sama igra, ne uključujući ove live action cutscene, ipak ne izgleda zadovoljavajuće. Možemo ju nahvaliti na mnogo polja, ali vizualan prikaz je krajnje očajan. Razvučene i mutne teksture, malo vremena uloženo u dizajn, oštri rubovi na svim objektima – sve to neće privući današnje igrače naviknute na oku ugodnu, gotovo fotorealističnu grafiku. Još ako se u cijelom paketu nalazi nestabilan framerate koji sa 60 zna vrlo brzo pasti na znatno niže razine, razumijete da na ovom polju igra nema prolaznu ocjenu.

Zvuk je, srećom, jasan i dobro izveden. U nijednoj situaciji se na ovom polju neće moći zamijetiti nekakva amaterska greška, što je posebno važno jer u ovoj igri ima mnogo, mnogo pričanja i to o vrlo, vrlo bitnim stvarima. Ambijentalna glazba je uredna, a iako soundtrack nije posebice bogat, ima svoj šarm te će vas podsjetiti na starije filmove sličnog, noir ugođaja.

Nešto što bi također valjalo istaknuti je atmosfera koja je često vedra i smije se postnuklearnoj budućnosti svijeta, ali u trenucima osamljenosti ostavlja neugodan osjećaj da vas netko promatra. Zamislite moje iznenađenje i sadržaj donjih gaća kada se taj osjećaj obistinio jer su tu i tamo, tek tako da se našale s vama, programeri ubacili skrivena uskršnja jaja koja će vas dobrano isprepadati kada se najmanje nadate. Osobno sam naišao tek na jednu takvu „materijal za creepypasta priču“ situaciju, a čitajući komentare igrača na Steamovim forumima doznao sam da sam mnoštvo sličnih stvari nasreću nekako izbjegao. No, nemojte se brinuti – nije ovo horor igra, već se samo radi o neslanoj šali ekipe iz Big Finish Gamesa.


Što se tiče pojavnosti grešaka, ima ih manje nego što bi se očekivalo, ali i dalje vas mogu neugodno iznenaditi. Iako je igra više manje kompletna te su se već u prvih par dana veće greške ispravile, nekoliko game breaking bugova i dalje postoji. Nažalost, ne mogu vam napisati detaljan način kako ih izbjeći bez kvarenja užitka igranja, ali vam mogu preporučiti da često spremate poziciju i to pod različitim imenima save dokumenata. To vam je jedina garancija da izbjegnete neugodnosti ponavljanja prolaska više sati igre, barem dok se greške službenim zakrpama ne poprave.

Malo po malo, došli smo zajedno do kraja ove recenzije, a kako su neki konačnu presudu čekali više od šesnaest godina, neću previše duljiti već odmah odgovaram na pitanje – vrijedi li zaigrati Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure?

E pa, unatoč ocjeni na koju ste sigurno već bacili oko – odgovor nije tako jednostavan. Ako ste čekali novog Texa toliko dugo, ostarjeli, imali djecu i odbijali umrijeti dok god ne zaigrate njegovu novu avanturu onda će se svi vaši snovi ispuniti jer je ovo igra stvorena prije svega za vas.

Ako ste zaljubljenici u avanture koji nikada nisu probali nijednu Tex Murphy igru, ovo vam također mogu preporučiti – u Tesla Effectu ćete pronaći neke mane, možda neće biti vaš omiljeni naslov, ali ćete ga i dalje prolaziti s guštom i osmjehom na licu.

Ako ste voljni eksperimentirati s avanturama, a inače ne igrate taj žanr možda je upravo ovo igra s kojom možete započeti ‘svoju avanturu’. Sadrži sve najbolje kvalitete žanra i mogla bi vam ostati draga srcu, ali samo ako joj koji put progledate kroz prste.

Ako pak čekate izlazak Grand Theft Auta 5 za PC. Eh pa, to vam ionako neće tako brzo.

Nakon šesnaest godina pauze stari Tex vas u svojoj novoj avanturi možda neće oduševiti grafikom, ali ćete ga zato igrati i voljeti radi vrhunskog humora i imerzivnog gameplaya.

72 Naša ocjena
 • Tex
 • priča
 • odlično izvedeni svi elementi žanra
 • Male lokacije
 • vizualno neprivlačno

Komentari (5)

 • niksa_91

  20.05.2014 - 20:46

  Odlična recenzija =D Moram priznat, baš me je navela da isprobam igru =)

 • Tucaros

  21.05.2014 - 23:10

  Lijepo napisano , moga bi probati to nakon DS-s 😉

 • rickyzg

  10.06.2014 - 19:47

  Odlična igra ugodne atmosfere.

  PS. "Ako pak čekate izlazak Grand Theft Auta 5 za PC. Eh pa, to vam ionako neće tako brzo." kažu na E3 sajmu da izlazi za PC, Playstation 4, xbox oneove jeseni.

  • Me666

   @rickyzg, 10.06.2014 - 19:49

   Da, recenzija je napisana prije nego smo to znali

 • rickyzg

  10.06.2014 - 19:52

  Pardoniram

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?