HCL.HR

Recenzija

The Bible Game [GBA]

Marko Babić
Teh Bible

Dosta sam se u svom životu načitao o neliberalnosti crkve i priča većine ( onih teških ) Kršćana kako je sve postojeće i nepostojeće u današnjoj (kvazi)civilizaciji štetno, nezdravo i Sotonsko djelo. Kad mi je frend rekao za ovu igru, prvo sam podigao jednu obrvu i napravio “wtf” izraz. Zapravo, ne znam čemu sam se čudio. Možda neki nadobudni kršćani žele spasiti ovaj svijet i kroz jednu video igru naučiti mladež ponešto o kršćanstvu, Isusu i inim blagodatima Biblije. Možda žele kršćanskim društvima iz drage nam Njemačke pokazati kako igre mogu biti kršćanski edukativne. Doduše, meni se više čini kako netko ima dobar smisao za humor. Ili je pak igru nadahnuo sam Sotona. Na kraju, vjerojatno, nikad nećemo ni znati. A opet, koga zapravo briga? Tu imamo ( wannabe ) igru koju valja odigrati prije donošenja konačnog suda.

Teh Bible Game

Dakle, igra. Priča počinje scenom gdje neki apsolutno irelevantni roditelji svojoj djeci pričaju o Bibliji, kršćanstvu i zlim stvarima i osobama koje treba spriječiti u njihovim nakanama. Nekako, neka nam nebesa podare odgovor kako, dođu na temu o nekom “Holy Armoru” (holy hand grenade, anyone?) koji sprječava “Deciever”-e da naude onome tko ga nosi. Prema roditeljskim definicijama, ti “Deciever”-i su zla bića koja nas tjeraju da činimo zle stvari. Zašto nisu jednostavno rekli: “demoni”, vječna je tajna. Na kraju ta dosadna djeca pitaju mogu li oni nositi taj oklop i počinju questovi kako biste dobili dotični. Eh, da. U međuvremenu vrhovni Deciever (aka Sotona, zašto pobogu nisu napisali “Sotona”, samo proizvođači znaju ) pobjegne i morate ga se paziti. Genijalna priča epskih razmjera? No shit. Zapravo, priča je genijalna kad počnete igrati i shvatite da je ostatak igre gori.

Igru započinjete u izometrijskom Diablo-like pogledu u nekakvom selu di vam slučajni prolaznici upiru prstom gdje trebate ići, a na putu ćete sresti kojekakve pauke, gliste i slične gmizavce koji prijetnju nekom čovjeku mogu predstavljati samo u ovoj igri. Kad vidite jednu crkvu i loading na kojoj je ista, sledit ćete se koji je to Diablo ripoff. Nadalje, sam cilj lutanja tom selendrom vam je naći tog deciever-a, približiti mu se i onda… točno odgovarati na pitanja iz Biblije kako biste ga pobijedili i zarobili, inače se oslobodi, pa onda sve opet. Jednom kad odgovorite točno, dobit ćete dio nekog ključa koji vam je potreban da završite nivo. I tako par puta ganjate jednog te istog morona kako biste skupili sve dijelove ključa i krenuli dalje s igrom. I tako svaki nivo. Ali pazite! Na svakom daljnem nivou ključ ima više dijelova što znači da ćete još više trčkarati za zlikovcem. Genijalno.

Zaključak

U igri manje-više ništa nije pretjerano vrijedno spomena, no opet, nije baš da je i ovo prvo to bilo. Uglavnom… Grafika je na razini prvih pokemona, zvuk je još lošiji, nema save-anja… Jedino što je možda u redu je kakav takav edukacijski element. Drugim riječima, igra je očito rađena za (kršćansku) djecu. I kad odgovarate na ona pitanja iz Biblije, ta mala djeca će ponešto i naučiti jer ćete na koncu vidjeti točan odgovor. Slobodno poklonite igru nekom djetetu. Ali teško da će baš toliko znati Engleski. Kako god, moja preporuka je da je ne odigrate, ali opet, ako sam ja mogao, patite i vi. Sad se samo pitam hoće li Crkva ovo proglasiti svetim ili sotonskim djelom. Ipak me najviše kopka hoće li netko počiniti genocid u stilu ove igre i, npr., poubijati sve pauke i gliste u okolici Vinkovca. Vrijeme će pokazati. Bog nam svima pomogao.

Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša. I da mu Jahve tada Holy Armor…

0 Naša ocjena

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?