HCL.HR

Recenzija

The Incredible Adventures of Van Helsing

Vjeran Nagy

Većina žanrova uz koje sam proveo svoje mlađe dane polako gubi jedinstvenost te postaje tvornička roba kojoj jedino nedostaje etiketa „made in China“. Ekonomski i tehnološki rast industrije videoigara naplatio je svoj danak. Iskreno se nadam da istu sudbinu neće zadesiti i voljeni žanr aRPG. No promijene se dakako osjete. Da mi je netko prije trinaest i kusur godina rekao kako se neću moći odlučiti koji aRPG zaigrati, da ću svjedočiti masovnim raspravama i međusobnim vrijeđanjima igrača koji je od njih najbolji, da će Diablo imati sise… rekao bih mu da nije j****o normalan.

Međutim, s vremena na vrijeme, pojavi se nešto što nam pokaže da stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine. Za mene, ta pojava je The Incredible Adventures of Van Helsing – aRPG HnS naslov nezavisnog razvojnog studija NeocoreGames iz susjedne nam Mađarske. Riječ je o naslovu niskog budžeta koji ne pokušava biti nešto što nije i koji ne pokušava redefinirati žanr. Umjesto toga, Van Helsing teži biti jedinstven svojim nekonvencionalnim gothic-noir-steampunk okruženjem, pametno napisanim likovima te bogatim svijetom prožetim tajnama i mistikom. Van Helsing je obavezno štivo svakoga zagriženog ljubitelja aRPG HnS-a, ali i dobar izbor za one koji to tek žele postati.

Zašto? Ukratko objašnjavamo sve u video recenziji, a za više detalja čitajte dalje.

Glavni protagonist avantura je sin Abrahama Van Helsinga – glavnog lika iz romana „Drakula“ Irskoga pisca Brama Stokera. Naoružan do zuba i u društvu duha zaštitnika njegove obitelji – zanosne lady Katarine; mladi Van Helsing provodi svoje dane putujući, ubijajući beštije i rješavajući misterije u mračnom gothic-noir svijetu smještenom u devetnaesto stoljeće. Njegova primarna destinacija jest Borgovia – fiktivna zemlja istočne Europe. Nekada kraljevina dobrih ljudi, sreće i prosperiteta; sada Borgovia pripada Znanstvenicima – ambicioznim pojedincima i bivšim saveznicima staroga Van Helsinga u borbi protiv vampira. Znanstvenici su od Borgovie napravili zemlju kaosa svojom pohlepom, eksploatiranjem njezinih stanovnika i vršenjem eksperimenata koji više graniče s mračnim silama i magijom nego sa znanošću. Ovdje u priču uskaču mladi Vane i lady Katarina koji će pokušati svim snagama spasiti Borgoviu od nedaća koje su je snašle.


Jedna od najsvjetlijih točaka ove igre jest interakcija između Vaneta i Katarine. Individualno su veoma zanimljivi i šarmantni, ali u paru su pravi dinamični duo. Njihov odnos utemeljen je na međusobnom vrijeđanju i ismijavanju. Sarkazam i cinizam često im je oružje dok se prepiru, ali ispod svega toga krije se i jedno neupitno obostrano poštovanje i prijateljstvo. Naravno, glavna stvar na koju se ovdje cilja jest odnos utemeljen na humoru, a njihove smiješne prepirke gotovo je uvijek zanimljivo slušati i gledati; iako ponekad ispadaju sladunjave. Međutim, zahvaljujući kemiji između Katarine i Vaneta, priča ima zanimljivu atmosferu i zadržava interes igrača. Iako sama radnja (nemaštovitog kraja) nije nešto najbolje ikad za ovakav tip igre, način na koji Vane i Katarina aktivno sudjeluju u bogatome svijetu oko njih bit će vam sasvim dovoljan razlog da odigrate njihove avanture do kraja. Svemu tome doprinosi i solidno odrađena glasovna gluma, ali i općenito dobro napisani dijalozi.

Katarina i Vane često komentiraju i traže logiku na mjestima gdje je zbilja nema, ali ta konstantna interakcija s okolinom stvara ugodnu atmosferu.

Vizualno igra izgleda iznenađujuće lijepo. Iako je riječ o niskobudžetnom naslovu, da biste pokrenuli Vanetove Avanture u visokim detaljima trebat će vam podosta jako računalo. Veoma interesantan dodatak je i fizika okoline koja vam ako je uključite njiše floru Borgovie na vjetru te dodaje efekte mašinama i mehanizmima u trećem planu vizualnoga polja. Dizajn interijera i eksterijera također je veoma lijep i prožet zanimljivim umjetničkim stilom. Posebno je privlačan prilično raznolik dizajn neprijatelja koji variraju od klasičnih bića iz slavenskih bajki poput Vrikolaka, zlih vodenih vila Rusalki pa sve do nekakvih čudnih parnih mašinerija, limenih vojnika itd.

Ono što Van Helsing čini posebnim u moru HnS igara je njegova mistična noir atmosfera i brojne tajne na koje ćete nailaziti. Svaka regija u kojoj se nalazite krije razne tajne koje je vrlo lako promašiti ako ne istražujete pomno i oprezno. Ako ih otkrijete i riješite, dolazite do raznih bonusa koji u konačnici olakšavaju vaš trnoviti put do oslobođenja Borgovie. Mene osobno je najviše razveselio pronalazak legendarnoga mača Excalibura kojega Vane izvuče iz kamena uz pomoć magičnoga ulja. Prilikom izvlačenja mača iz kamena, Katarina Vaneta optužuje da je varao, na što Vane s podsmjehom odgovara – „Zar ne misliš da je taj mač uostalom namijenjen meni?“. Ne odmaže ni opaska razvojnoga tima u opisu Excalibura gdje piše da on pripada kralju koji je glavni protagonist dvije samostalne King Arthur igre. Moram priznati da su meni izmamili osmjeh na lice. Iako to, naravno, služi kao mala skrivena reklama za NeocoreGames i njihov RP ratni serijal King Arthur, upravo iz toga se vidi da ekipa uživa u svome radu.

Uz pametno osmišljene likove i bogat svijet oko njih, Van Helsing ima i kvalitetnu gameplay mehaniku te zanimljive RPG elemente koje i očekujete od jednog HnS naslova. Da se razumijemo, nema tu ničega što nećete prepoznati – i dalje je cilj ubijati horde neprijatelja za iskustvo i levele, raspodjeljivati iskustvene poene, kombinirati razna oružja, oklope, kacige, prstenje itd.


Van Helsingove avanture su intenzivno i izazovno iskustvo. Horde različitih neprijatelja nisu toliko opasne koliko određeni neprijatelji koncentrirane moći koji čak i na najlakšoj razini mogu izazvati probleme. Osobno sam se par puta okušao na najtežoj razini s hardcore postavkom i moram priznati da mi je Van Helsing pružio ekvivalentan izazov Diablu 3 kojega sam prešao s hardcore postavkom na sve tri razine težine.

Van Helsing nema ni standardnu podjelu na različite klase. Ne možete kreirati svoga lika. Umjesto toga, na raspolaganju vam je samo Vane koji dolazi s jednim bogatim stablom talenata u kojemu birate moći koje oblikuju Vaneta u ono što želite da on predstavlja – tenk, lovac, čarobnjak itd. Dakle, niste striktno ograničeni na nekakve predodređene arhetipove odmah u startu nego sami oblikujete lika. Mogućnosti je mnogo, a fokusiranje na korištenje magija, blisku ili dalekometnu borbu samo su osnova jedne veoma osebujne mehanike.

No, ono što je drukčije i najzanimljivije jest način na koji se sposobnosti koriste. Osim što, naravno, imate standardnu crvenu skalu sa zdravljem i plavu s manom, imate i treću – žute boje, koja predstavlja Vanetov bijes. Svaka sposobnost koja može (ali i ne mora) koristiti manu, uz sebe ima vezano još tri manja efekta koje aktivno koristite u borbi. Za njihovu upotrebu morate trošiti upravo taj bijes, a svaku individualno možete napuniti najviše tri puta za veću i razorniju efektivnost. Primjerice, recimo da koristite sposobnost X s kojom udarate tri neprijatelja odjednom. Sposobnost X ima i tri manja efekta od kojih ste odlučili potrošiti talente na jedan s kojim povećavate jačinu udara i drugi s kojim zbunite neprijatelje na kratko vrijeme. Sada kada ste to odredili, morate imati na umu da u borbi maksimalno možete pojačati jedan od tih efekta tri puta za veću efektivnost, ali je moguće napraviti i raspodjelu. Recimo da prvi efekt napunite dva od tri puta, a drugi efekt jedanput; udarom na val neprijatelja udarit ćete ih jače nego inače, ali ćete ih i nakratko zbuniti. Mogućnosti je veoma mnogo, a sama mehanika je veoma konstruktivna i donosi zanimljive pristupe situacijama i taktiziranje koje je u pravilu odsutno u ovakvom tipu igre.


Ne smije se zaboraviti da veliku ulogu u borbi igra i Katarina koja je mnogo više od obične pratnje. Kao i Vane, Katarina također ima raspodjelu iskustvenih bodova, stablo s talentima i opremu. Ipak, najvažnije od svega je mogućnost manipuliranja njezinim ponašanjem. Naime, osim što imate mogućnost da je prilagodite na aktivno, pasivno ili defenzivno ponašanje u borbi; Katarinu je moguće ograničiti na striktno blisku ili dalekometnu borbu s neprijateljima, ali ju je moguće i potpuno isključiti iz svih sukoba prebacivanjem u formu duha. Svaka forma osim što drastično mijenja njezin izgled, utječe različito i na njezine sposobnosti. Primjerice, ako držite Katarinu u formi duha, sve njezine aure pojačavaju vas s dodatnih deset posto efektivnosti. Bonus te forme je i taj što Katarina nikada ne može pokleknuti u borbi – za razliku od njezine druge dvije verzije u duh formi ne prima štetu od neprijatelja. Uz sve navedeno, Katarina služi i kao sluga pa ju možete poslati u grad da proda stvari, kupuje napitke, sakuplja stvari i zlatnike po bojištu itd.

Kao i gotovo svaka igra ovoga tipa – i Van Helsing ima multiplayer. Maksimalan broj igrača je četiri, a multiplayeru je moguće pristupiti jedino online. Da, to znači da nema LAN-a, što će nekima predstavljati veliki problem ukoliko žele zaigrati sa svojim prijateljima. Problem je u tome što ako želite igrati nesmetano bez štekanja i izbacivanja, morate imati prilično brzu internet vezu koja može podnijeti stres kada vam se u igru spoji jedna ili više osoba. Drugim riječima, multiplayer je prezahtjevan i gotovo je neigriv za prosječno opremljenog gejmera, što predstavlja veliki minus i jedini pravi te ozbiljni nedostatak ove igre. Trenutno stanje je takvo, ali to ne znači da razvojni tim neće poduzeti nešto u vezi toga.

The Incredible Adventures of Van Helsing predstavlja sve čemu bi jedan HnS aRPG današnjice trebao težiti. Prvenstveno ima zanimljive likove koji aktivno sudjeluju u svijetu i priči oko njih. Uz dobar dizajn, gameplay mehaniku, zanimljivu atmosferu te bogat svijet prepun tajni, riječ je o igri koja ima sve što čini jedan vrhunski naslov. Jedini veliki propust jest trenutna nefunkcionalnost multiplayera, ali bez obzira na sve, Vanetove avanture svakako vrijedi odigrati. Napomenuo bih još samo da će ekipa NeocoreGamesa unaprjeđivati igru i izbacivati novi sadržaj kroz cijelu ovu godinu što je svakako dobra stvar.

Nadajmo se samo da će se i neki poznatiji razvojni timovi ugledati na Van Helsingove avanture te unijeti malo života u žanr koji se često svodi na besmisleno ubijanje hordi neprijatelja te konstantnog “farmanja” opreme. Malo dobre priče i zanimljivih likova još nikoga nije koštalo glave.

VIDEO RECENZIJA – Prešli ste Diablo 3 i/ili Torchlight 2 uzduž i poprijeko? Želite probati nešto novo, nešto divlje? Ako je tako, pozivamo vas u Borgoviu – mračnu i mističnu zemlju u kojoj vam je vukodlak susjed, a žena harpija.

85 Naša ocjena
 • likovi
 • mističan svijet
 • dizajn
 • mehanika
 • nefunkcionalan multiplayer
 • nemaštovit kraj priče

Komentari (13)

 • Mayhem

  09.07.2013 - 18:53

  Dobra igra. Pravo osvježenje nakon meni prosječnih Diabla 3 i Torchlight 2. Malo prekratka igra, odnosno završi kad postane najzanimljivije.

  • Shazaam

   @Mayhem, 09.07.2013 - 19:10

   Slažem se, iako je meni bila sasvim dovoljno duga. Moguće zato što sam prelazio na hardcore i najtežoj razini, pa se razvuklo. Međutim, ima sada taj scenario mod i uz to će oni izbacivati dodatan sadržaj. Za 15 € stvarno ne loše.

  • Mayhem

   @Mayhem, 09.07.2013 - 20:00

   Istina. Jedino što me neizmjerno iritira je neki debilan ruski naglasak duha Katarine. Za popizdit. Sreća pa ne trkelja previše, inače ne znam kak bi izdržao.

  • Shazaam

   @Mayhem, 09.07.2013 - 21:50

   Meni je skroz ok. Čak bi iskoristio jednu riječ koja nije dozvoljena, ali ima riječ 'zov' u sebi 😀

  • armin221186

   @Mayhem, 10.07.2013 - 13:36

   prosjecni diablo 3 i torch 2 xD bas si me nasmijao 😀

  • Mayhem

   @Mayhem, 10.07.2013 - 13:48

   Drago mi je. Nadam se da razumiješ da sam samo iznio svoje mišljenje, nisam napisao "VAN HELSING JE NAJBOLJA IGRA NA SVIJETU, DIABLO I TORCHLIGHT MU MOGU LIZAT DUPE!!!"

 • MoGaming

  09.07.2013 - 19:27

  dobra igra,zamjerka na range nacin borbe koji je puno losi izbor zato nema smisla i onaj duh je beskoristan (70)

 • RikiMaro

  09.07.2013 - 20:04

  zasto svi ovakve igre usporeduju s torchlightom kad je path of exile puno bolji

  • Shazaam

   @RikiMaro, 09.07.2013 - 20:31

   Path of Exile nije singleplayer igra i namjenjena je za hardcore natjecanje.

  • Lovac

   @RikiMaro, 09.07.2013 - 20:54

   Torchlight2>>Path of Exile>>Van Helsing>>Diablo 3

   Ovako nekako bi ja to stavio. Path of Exile je više za ekipu, ovako solo postane zamoran nakon 10.-15. levela na liku s kojim igraš.

 • FireFix

  09.07.2013 - 20:06

  Nikako da se nakanim da je instaliram.

 • Apocalypse4987

  10.07.2013 - 10:01

  Ugodno me iznenadilo, pošto nemam baš živaca za ovakvi tip igara

 • Virty

  05.01.2016 - 13:27

  Odigrao sam je, ni dobra ni loša.
  Baš sredina, ništa posebno.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?