HCL.HR

Recenzija

The Shivah: Kosher Edition

Renato Pedišić

Originalni The Shivah izašao je 2006. godine kao prvi komercijalni projekt Davea Gilberta, poznatog dizajnera igara koji nam je donio odlične naslove među kojima se ističu Gemini Rue, Primordia te serijal grafičkih avantura Blackwell. Ono što se prije sedam godina dogodilo Gilbertu rijetka je pojava u gaming industriji budući da je The Shivah najbolje opisati s poslovicom „prvo pa muško“ zbog silnih pozitivnih ocjena i nagrada, dobrih prodajnih rezultata i ostvarenog statusa kultnog naslova.

Kosher Edition je unaprijeđena verzija originalne igre iz 2006. godine, a donosi nanovo snimljene glasove za sve likove koji se u njoj pojavljuju, novu glazbenu podlogu te potpuno izmijenjeni vizualni stil. Ostale su stvari zadržane pa je tako sama radnja identična The Shivahu otprije sedam godina, odabiri koje možete napraviti su isti, sve pojedinosti koje možete istražiti preuzete su iz originala pa igra s tog aspekta sigurno nije izgubila na privlačnosti pokušajem njenog osuvremenjivanja.


Priča prati Russella Stonea, rabina u maloj i siromašnoj njujorškoj sinagogi kojoj ne ide baš najbolje, uglavnom zbog karaktera samog Stonea koji je predstavljen kao mračan, depresivan, ciničan i pesimističan tip. Stone je povučen u sebe i čvrsto se drži kodeksa svoje vjere te je zbog toga više puta otjerao vjernike iz svoje zajednice. Među onima koje je izgnao iz svojega stada nalazi se ime Jacka Laudera koji je ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima, a zbog svađe koja se dogodila između Stonea i njega, naš rabin postaje glavni osumnjičenik.

Priča prati Russella Stonea, rabina u maloj i siromašnoj njujorškoj sinagogi kojoj ne ide baš najbolje.

Što zbog krivnje, a što zbog osjećaja odgovornosti, rabin Stone uzima stvari u svoje ruke i kroz cijelo trajanje igre pokušavat će otkriti tko stoji iza zavjere koja je okončala Lauderov život. Ta će ga potraga provesti po raznim lokacijama u New Yorku među kojima će otkriti blještavilo bogatstva, mračne tajne, prljave zakutke ljudskih srca, skrivene priče i mafijaške zavjere koje nije ni očekivao pronaći. Fabula je, kao što vidite, izvrsna, a sa svojim citatima koji promišljaju o vjeri Stone će vam kao lik postati veoma drag budući da će njegov psihološki karakter itekako doprinijeti atmosferi koja obavija The Shivah.


Ranije spomenuti promijenjeni umjetnički stil odgovara ovoj mračnoj priči i njenoj dubini pa tako smatram da mnogo više paše od onog koji je obilježavao igru 2006. godine; no pohvalno je to da on sam po sebi nije otišao predaleko već da i dalje podsjeća na originalni 16-bitni stil uz nešto uglađenije i oku ugodnije rubove. Nažalost, sve se to odvija u malom igrinom prozorčiću, a prčkanje po postavkama i namještanje fullscreen moda samo će razvući i zamutiti sliku, kvareći ukupni dojam. Tako vas sama igra prisiljava da ju igrate u windowed modu, što zapravo nikad nije najsretnije rješenje jer vas tada često ne uspijeva u potpunosti uvući u svoj svijet. Nasreću, nova glazba i glasovna gluma dobro su odrađeni pa taj poboljšani segment nema svoje skrivene minuse.

Igra nema pravu podršku za prikaz preko cijelog ekrana pa ta opcija samo razvlači i zamućuje sliku.

Gameplay se odvija kroz klasičnu maniru point’n’click avantura, a uz mogućnost kombiniranja tragova, detaljnog istraživanja okoline i samostalnog razmišljanja pružit će vam se pristojan izazov. Uz to valja napomenuti kako ćete za napredak kroz priču često morati pamtiti imena i neke druge natuknice pa ne škodi imati papirić i olovku putem kojih ćete se baviti samostalnim detektivskim poslom. Nažalost, svo to razmišljanje ograničeno je na nekih sat i pol igre, ali nekoliko različitih izbora koje tijekom trajanja priče možete napraviti osnova su za ponovni prelazak.


Ako ste The Shivah nabavili prije nekoliko godina smatram da vam se i dalje isplati dati pet eura koliko se traži za ovu verziju i isprobati staru igru u novom ruhu, a ako ovu avanturu još niste isprobali vrijeme je da to napravite što prije. Ne bojte se igrine vjerske podloge – neće vas preobratiti na židovstvo i natjerati vas na određene rezove, ali će vam zato pružiti odličnu zabavu kroz cijelo svoje trajanje.

Čak i ako ne znate mnogo toga o židovstvu kojim se The Shivah intenzivno bavi, zavoljet ćete ga kao dobru kriminalističku PNC avanturu koja je kroz novo izdanje poboljšana u nekoliko važnih aspekata.

80 Naša ocjena
 • odlična avantura u kvalitetnoj novoj inačici
 • fullscreen mod ne izgleda dobro

Komentari (6)

 • Rogue

  21.12.2013 - 18:06

  Ime igre me odma podsjetilo na Shiva Kamini Soma Kandarkram

 • Red Falcon 2

  21.12.2013 - 22:18

  Ja mislio da je to ona iranska igra.

 • doktor1

  21.12.2013 - 22:45

  Vrhunske avanture ima Wadjet Eye…
  Obavezno odigrati njihove Gemini Rue, Primordiu te fantastični Resonance

 • black_out

  22.12.2013 - 05:18

  Dobra recenzija, iako ne bi škodilo da je malo dulja i da su podrobnije opisani sučelje, zagonetke i slično.

 • djolence

  22.12.2013 - 16:09

  Hoceteli mozda recnzirati State of Decay :)? Igrica je izasla full na steamu i izasao je i jedan DLC valjda.

 • vaultboy_zd

  22.12.2013 - 19:23

  izgleda zanimljivo, probat cu

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?