HCL.HR

Recenzija

Tom Clancy’s H.A.W.X. [PC,PS3,X360]

Ivan Čičak

Nakon timske igre u Ghost Reconu, uloge tajnog agenta u Splinter Cellu, te strategije u EndWaru, Tom Clancy nam donosi avionsku akciju. H.A.W.X. je izašao prije nešto više od mjesec dana (op.ur. ova recenzija je naknadno re-uploadana ) i od tada je primio i dobre i loše kritike. Pogledat ćemo što nam to zapravo H.A.W.X. nudi u smislu gaminga i da li on može zadovoljiti zahtjevnije igrače.

Prvo što mi pada na pamet kada mi netko spomene H.A.W.X. jest usporedba sa Ace Combatom, serijalom koji je počeo na Playstationu i koji je žario i palio u svoje vrijeme. Stariji igrači će znati o čemu govorim, jer sličnosti doista ima. H.A.W.X. se ne može nazvati simulacijom dogfighta jer on to niti nije, već zanimljiva akcijska igra sa tematikom borbi aviona. Kada se bolje razmisli, H.A.W.X. se čak može nazvati i Ace Combat 7 zbog činjenice da koristi jednostavne kontrole poput Ace Combata, ali zatim igru nadograđuje svojim smislom za fiziku i mehaniku. Osim Ace Combata, ovo je jedna od rijetkih igara ove tematike koja će vas zaokupiti na dulje vrijeme.

Nalazite se u godini 2014. u ulozi Davida Crenshawa, bivšeg člana američkih zračnih snaga, koji radi za elitnu jedinicu H.A.W.X. koja se ubrzo ukida. Posao nalazite kod Artemisa, privatne vojne tvrtke (plaćenici) koja ima dosta posla u svijetu u kojem se države oslanjaju upravo na plaćenike. Kako ćete izvršavati misije za PMC, tako ćete dobivati pristup boljim i sofisticiranijim zrakoplovima kojima ćete sijati smrt plavim nebom.

H.A.W.X. nije niti blizu Microsoft Flight Simulatora, ali sigurno nije niti Afterburner, već hoda na žici između toga dvoje i daje dobar balans između realnog i nerealnog. Letjet ćete pravim avionima iznad pravih gradova, te ćete imati na raspolaganju pravi HUD (heads-up display) sa puno detalja. U isto vrijeme, avioni će nositi preko stotinu projektila, imat će neograničenu količinu streljiva, te će čak moći primiti i nekoliko udara prije pada. Da se ne bi u potpunosti mogao uspoređivati sa Ace Combatom, tvorci H.A.W.X.-a su unijeli dva moguća načina kontroliranja aviona. Tijekom normalne igre kontrole će vam biti gotovo identične kao u Ace Combatu, što će vam dopuštati razne okrete, manevre i lupinge u zraku. U ovom modu ćete čak moći vidjeti i plan leta aviona da bi presjekli put protivničkim avionima, te se izmicali raketama.


Uz taj mod, imat ćete priliku iskušati i ‘Assistance off’ mod koji će udaljiti kameru pod određenim kutem, te će biti fokusirana na igrača. U ovome modu moći ćete izvoditi poteze koje inače ne biste mogli izvoditi. Minus ovog moda je to što je sada teže kontrolirati avion, pa ako izgubite na brzini može vam se motor ugasiti. Da bi se spasili od tvrdoga tla moguće je ponovno pokrenuti motor aviona, a ovaj manevar se može koristiti čak kao i zadnje oružje protiv nadolazećeg projektila. Mnogi igrači ovaj mod neće koristiti tijekom igranja zbog toga što ga nije lako savladati, pa više ispada kao je ubačen samo kao nerazrađena mogućnost u misijama.

Jedan od velikih pluseva ovoj igri je ERS (Enhanced Reality System), jedno od čuda tehnologije koje Tom Clancy ubacuje u svakoj svojoj igri. Ta tehnologija pomaže igraču da dobije doživljaj pravog pilota zbog toga što uključuje putanje presjecanja puteva zrakoplova, otkrivanje nadolazećih projektila, anti-crash sustav, procjenu štete, taktičku mapu i kontrolu nad putanjama oružja. Ovim sustavom također možete izdavati naredbe drugim članovima eskadrile.

H.A.W.X. je pristupačna igra koja donosi dosta zabave da bi se igrala na kratke dionice, jer u suprotnome brzo zamara. Misije nakon nekog vremena postaju nemaštovite i naporne zbog svojih jednoličnosti, ali i zbog činjenice da ne može biti na stotine mogućih scenarija što sve može poći po krivu pa da vi to ispravite. Ciljevi poput: ‘prati ovaj avion od točke A do točke B’ i ‘štiti ovo područje’ se protežu kroz veči dio igre.

… Dobivat ćete zanimljivije i napetije misije poput noćnih letova, štićenja kopnenih i pomorskih snaga, u kojima ćete se osjećati poput važnog dijela ratnog stroja …


Priča je u najmanju ruku tanka kao tijesto u lokalnim pizzerijama. Svi igrači koji će i malo pratiti radnju u igri (a neće biti samo orijentirani na ‘krkanje’ aviona) očekivati će nadolazeće obrate. Nakon tih obrata započinje i prava akcija gdje se pumpa adrenalin. Dobivat ćete zanimljivije i napetije misije poput noćnih letova, štićenja kopnenih i pomorskih snaga, u kojima ćete se osjećati poput važnog dijela ratnog stroja, a ne frajera koji živi na staroj slavi. Ako ćete se malo uživiti u igru, imat ćete misiju u kojoj ćete pomoću ERS-a izbjegavati protuzračne projektile, pa vam se neće činiti samo kao slalom, već kao let kroz ratnu zonu gdje će vaše letačke sposobnosti doći do izražaja. Nakon takvih misija doći će vam osmijeh na lice, zavalit ćete se u fotelju i samozadovoljno ćete si moći u glavi prokomentirati kako ste sjajno odletjeli tu dionicu.


Kako ćete napredovati kroz igru, tako će biti sve teže prelaziti misije i šanse će vam biti sve manje da ih uspješno završite. Protivnički avioni će biti potpomognuti kopnenim i pomorskim snagama, te će sve učestalije biti i protuzračne obrane. Da bi izjednačili šanse, tvorci igre su vam dali na raspolaganje velik arsenal oružja i streljiva, kako sam ranije napomenuo, što pridonosi pobjedi igrivosti nad realizmom, jer sumnjam da se možete zamisliti kako svakih deset minuta slijećete i opremate se streljivom.

H.A.W.X. će svoje igrače nagraditi licenciranim avionima poput F-22 Raptora, nevidljivog F-117 Nighthawka, razornog A-10A Thunderbolta II, te sa drugim modelima poput MiG-a, Eurofightera i Saab-a. Iako se radnja igre događa u budućnosti, prve letove ćete obavljati u starijim modelima borbenih zrakoplova prije nego vam naraste brada da bi mogli letjeti sa modernijim avionima. U naslovu igre stoji ‘eXperimental’, ali u samoj igri nema nikakvih eksperimentalnih modela aviona, a borbe se odvijaju samo par stotina metara u zraku.

… Nipošto se nemojte oslanjati na vaše suborce koji će vas pratiti na mnogim misijama …


Te činjenice nimalo ne kvare igru, jer zabave je napretek. Nipošto se nemojte oslanjati na vaše suborce koji će vas pratiti na mnogim misijama. Oni kao da imaju dosta problema sa svojim glavama bez da se još brinu i o vama. Nemojte ih puštati same u borbu, jer neće puno toga napraviti. Tu i tamo će srušiti koji avion, ali će većina posla biti na vama (nije zabavno ako netko igra umjesto vas, zar ne?). Jedan od bonusa igre je i mogućnost da čak četiri vaša prijatelja zaigraju sa vama neke misije u zajedničkom modu, što je osvježenje u ovakvim igrama.


H.A.W.X.-ov natjecateljski multiplayer mod također je zabavan, ali je nažalost ograničen na jedan timski mod od osam igrača. Bitke se odvijaju na probranom izboru od 19 mapa koje se temelje na onima u kampanji, te je puno zadovoljavajući osjećaj ‘skinuti’ prijatelja nego AI borce. Ako uspijete srušiti nekoliko igrača zaredom, možete dobiti neke posebne sposobnosti što iako nije realno, pridodaje ugođaju.

Gledajući okolinu iz daljine vjerojatno ćete ostati ugodno iznenađeni šarolikošću i živošću boja i detalja. Tu iluziju možete vrlo lako razbiti ako ćete letjeti jako nisko. Drveća izgledaju grubo i pikselizirano, dok neboder u Chicagu izgleda poput naslaganih kartonskih kutija. Ipak, zvijezde ove igre su njezini avioni kojima je posvećena pažnja, čak i u najsitnijim detaljima. Svjetlo se odbija sa krila, vatra od potiska sjaji od topline, projektili ostavljaju tragove dima pri lansiranju, a eksplozije služe kao podsjetnik isključivo vama na to koliko vam je zapravo dostupno vatrene moći. Kada je puno toga na ekranu zna se dogoditi da naglo padne frame rate, ali je i to podnošljivo, jer je i zvuk kvalitetno odrađen.

H.A.W.X. je zahvalna arkadna akcijska igra koja će svojim igračima ponuditi ono što trenutno fali u svijetu PC igara, a to je zanimljiva i akcijom nabijena borba zrakoplova. Kontrole su jako dobro postavljene, te je uveden ERS koji pridonosi užitku igranja. Malo je žalosno što su svi zrakoplovi slični što se tiče letećih karakteristika i mogućnosti, ali početnici i iskusniji piloti će ovdje utući sate i sate igranja. H.A.W.X. se nudi kao rješenje na stagnaciju novih i zanimljivih naslova u svijetu borbi aviona, te radi udar na krunu trenutnog kralja ovog žanra, Ace Combata, ali to ipak ne uspijeva.

Tom Clancys HAWX nova je igra iz ratno nastrojenog uma Toma Clancya. Ovaj put u arkadnom gameplay modelu letimo zrakom radeći sulude vratolomije. Saznajte koliko je sve to zapravo zabavno u HCL recenziji.

80 Naša ocjena
 • zabavan gameplay
 • ERS sistem
 • grafika u daljini
 • Kratka kampanja
 • loši detalji pri tlu
 • jednoličnost karakteristika svih aviona
 • malo opcija za multiplayer

Komentari (1)

 • ReFlex

  12.04.2010 - 00:51

  nIce worK Tom Clancy

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!