HCL.HR

Recenzija

Uncharted 2: Among Thieves [PS3]

Stjepan Fikter

Ako pogledamo unazad na igre koje je nam je donio studio Naughty Dog možemo primjetiti da su sve od reda bili hitovi vrijedni pamćenja. Prvo Crash, pa zatim Jak & Daxter, te sada na trećoj generaciji PlayStation konzole, Nathan Drake. Crash i Jak su doživjeli po tri uspješna nastavka, a pravo pitanje je, može li Naughty Dog sa drugim nastavkom Uncharteda biti na pravome putu da ponovi uspjeh prijašnjih naslova? Čitajte dalje …

Kada bih morao sažeti ovu recenziju na samo tri riječi, vjerojatno bih rekao: jednostavno fantastična igra. Naughty Dog je opet uspio i napravio je igru koja je postavila ljestvicu kvalitete za još jedan stupanj gore. Ako ste uživali u prijašnjem nastavku u ovome će se taj užitak poduplati. Štoviše, igra je toliko zarazna da će vam biti problem ispustiti kontroler iz ruku. Uncharted 2: Among Thieves posjeduje takvu atmosferu da će vas jednostavno povući u svijet Nathana Drakea i neće vas pustit van dok ne dođete do samoga kraja.

Prije nego počnem sa opisom igrine radnje i gameplaya, odmah da napomenem da nije potrebno odigrati prvi dio zbog priče. Priča je zasebna i ne nastavlja se na onu iz jedinice, jedino se likovi iz prvoga dijela pojavljuju u drugome, uz naravno nove prijatelje i neizbježne neprijatelje.

Priča počinje in medias res (tehnika gdje naracija počinje u sredini ili pri kraju priče), što znači da nema klasičnog početka, nego ćete kroz flashback odigrati od početka pa do mjesta gdje ste zapravo započeli svoje prve pokrete u igri. Ovaj puta za cijelu radnju odgovoran je Marko Polo, točnije njegovi zapisi o nestalom blagu koje je dobio od mongolskog cara Kublaj-kana. Marko se vratio iz Kine u Veneciju samo s jednim brodom dok su se ostalih 13 brodova iz flote, baš oni koji su sadržavali spomenuto blago, negdje pogubili. No to nije sve što je Marko Polo otkrio, odnosno blago nije glavni razlog oko čega se vrti radnja… naime, radnja se vrti oko legendarne doline Shambala i mističnog Cintamani kamena, no neću detaljnije od toga govoriti oko priče, pustiti ću da ju u svoj njenoj detaljnosti otkrijete sami za sebe.

Sada dolazimo do glavnog dijela igre, same igrivosti, koja je postala još bolja nego u prošlome nastavku. Iako prvobitna formula: akcija iz trećeg lica, penjanje, skakanje, skrivanje, pucanje iz trka i slično, nije mjenjanja to ne znači da poboljšanja ne postoje. Štoviše developeri su uspjeli napraviti da se to sve sada odvija u potpunosti glatko. Stealth sistem je doživio male preinake, pa ćete ga sada koristiti dosta često jer će vam stealth pristup zaista puno pomagati, pogotovo u situacijama gdje možete steći veliku prednost tako da što duže budete nedetektirani od strane neprijatelja (a takvih ima podosta). Uostalom, ako volite i zanimljive načine pogubljivanja neprijatelja, stealth će vam biti jako dobar prijatelj. Akcija je sada još bolja nego prije, jer je napravljen dobar balans između bliske i udaljene borbe. Odnosno ako ostanete bez metaka uvijek se možete šaketati s neprijateljem, tako ga savladati i pokupiti njegovo oružje.


Arsenal oružja ostao je skoro pa ne promijenjen. Dodan je minigun, kojeg baš i nećete previše koristiti budući da se ne pojavljuje prečesto, te štit za nerede, uz naravno neke nove puške i pištolje. Kombinacija uzija i štita može biti poprilično učinkovita i zabavna za korištenje. Ono što bih izdvojio kao malu manu u akcijskom dijelu je što se neprijatelji ponekad znaju jednostavno stvoriti vama iza leđa. To je ponekad pogubno, jer upravo kada mislite da ste očistili prostor, odnikud vam za leđima dahće neprijatelj kojega tamo nije bilo prije par sekundi. Na svu sreću to se ne događa tako često pa nije previše iritirajuće.

Avanturistički dio igre ostao je bez promjena. Znači tu su još uvijek dijelovi gdje preskačete ponore, urušene mostove i naravno rješavate zagonetke. Moja mala primjedba na ovaj dio igre je da su zagonetke možda i previše lagane, odnosno Nate uvijek pored sebe ima malu bilježnicu ilitiga dnevnik, gdje vam se nalaze informacije o rješenju zagonetke, kao i zgodne male karikature i komentari. Uz zagonetke postoje i brzi avanturistički dijelovi poput padajućeg mosta gdje morate trčati i preskakati rupe, ili kada se vozite na vlaku pa morate paziti na željezničke oznake ili pak kada se borite po kamionima koji se kreću. Sve je to napravljeno na najbolji mogući način, prepuno je adrenalinske akcije, a kontrole su odlične i reagiraju vrlo brzo. Također, jedna od većih razlika između prvog i drugog dijela igre je u tome što ćete sada većinu vremena imati suputnike koji će vam pomagati u borbi i prilikom prolaska kroz lokacije, kojih sada ima više.


Najveća novost koju donosi Uncharted 2: Among Thieves je dodavanje multiplayer komponente. Uz kooperativni mod igra nudi i standardne multiplayer modove poput deathmatcha, varijacije capture the flaga i moda eliminacije. Gameplay u multiplayeru indentičan je onome u singleplayeru. Pri tome mislim na korištenje zaklona, penjanje i naravno pucanje. Nakon svake završene runde dobivate novac kojime se povećava vaš level te čime postaju dostupni i različiti dodatci za vašeg lika. Na serverima još uvijek ima dobar broj igrača unatoč ostalim igrama koje su došle na tržište, pa se ne morate brinuti oko toga.

Prezentacija je očekivano na visokoj razini. Grafika, zvuk, glazba, animacije; sve je jednostavno vrhunski odrađeno. Ovdje treba pohvaliti Naughty Dog jer su nam isporučili nešto posebno u svakome segmentu. Najbolje je da odigrate igru i sami se uvjerite u kvalitetu jer se ne može tako lako riječima opisati kakva je prezentacija. Vidjivi su detalji na likovima poput dlaka u nosu, osvijetljenja, odsjaji, ma sve što ima veze sa grafikom je napravljeno fantastično. Nemojte se začuditi ako povremeno odlučite stati na lokacijama i malo uživati u prizoru.

Nakon svog ovoga teksta mogli ste zaključiti da će odgovor na pitanje iz uvoda biti jedno veliko “DA!”. Odličan singleplayer koji nije ni prekratak niti predug, a drugi prolazak zbog trofeja i ostalih stvari za osvojit je neophodan. Tu je i solidan multiplayer za slučaj da se nakon odigranog SP-a poželite malo napucavati u istome stilu sa stvarnim protivnicima. Iako developer zapravo nije sa Unchartedom 2 donio ništa zaista revolucionarno u žanr, to nije bilo niti potrebno, jer igra ima vrhunske kvalitete što vam garantira zabavu koju nećete tako brzo zaboraviti. Ljubitelji dobre akcije svakako nabavite.

A što vi mislite o novome Unchartedu? Jeste odigrali prvi dio? Slažete se sa našom ocjenom? Ma sve nas to zanima, pa ne zaboravite prokomentirati ovu igru sa nama pomoću boxa za komentare ispod. Naravno, želimo i vašu ocjenu ove igre pa ju ne zaboravite ostaviti.

Naughty Dog kao da ne može ne napraviti hit igru. Donijeli su nam Uncharted 2: Among Thieves, nastavak odličnog Drakes Fortuna, i ponovno nam pokazali kako se rade akcijske avanture.

95 Naša ocjena
 • gameplay
 • grafika
 • međuscene
 • akcija
 • multiplayer
 • ništa zaista vrijedno spomena

Stjepan Fikter

Jedini u redakciji na Windows 7. Hvata se čudnih i većini ljudi potpuno stranih igara ŽNJ produkcije. Važno mu je trzanje oružja u pucačinama. Član je jednog od najstarijih hrvatskih klanova, svojim suborcima poznat kao Mili Vođa.

Komentari (13)

 • GTA

  04.12.2009 - 19:35

  Igra je ispunila 98 % mojih očekivanja.Bolje od Drakes Fortune

 • Chime

  04.12.2009 - 22:23

  Definitivno PS3 igra godine!

 • _Cox

  04.12.2009 - 22:41

  Definitivno igra godine za mene. Ne samo PS3!

 • seymour

  04.12.2009 - 23:34

  premala ocjena jebote

 • movie

  05.12.2009 - 21:45

  igra godine u svakom pogledu …

 • Hansi Kursch

  05.01.2010 - 01:54

  Apsolutno savršenstvo. Igra koja postavlja nove standarde. Pogotovo što se tiče grafike i gameplaya. Ima i odličan multiplayer te co op za cijelu kampanju. Preko 50 sati s(a)vršenstva.

 • sako9800

  20.02.2010 - 23:45

  O jeben ti ove pedere koji samo daju igre za PS3 ili Xbox 360. Ovako dobra igra i samo izađe na PS3-ju. Ma za kurac……….

 • Army Face

  08.04.2010 - 12:00

  Kupujem…al mora se prvo uštedit 550 kn… 😀

 • The Last of Us

  17.12.2011 - 20:36

  ocjena 100 jel ipak je riješ o Uncharted serijalu, igra koja je 2009. osvojila
  masu nagrada a izdvojit ću one najvažnij najbolja igra 2009., najbolja grafika, najbolja akcijska avanture i što sve ne

 • rsv051

  15.02.2012 - 13:33

  Ovako…
  Igra sama po se bi je odlična, slažem se u sa svakim gornjim komentarom.Grafika,igrivost,kontrole,oružja,skakanje,bježanje,fajtanje itd itd…

  Međuti ne bi se složio da je bolja od Drakes Fortune rekao bi da je ista i tu je ,barem meni mali problem.

  Imam feeling od samo početka kao da sam je već igrao i prošao.

  Ali sve u svemu 9.5/10

 • Leodani

  06.05.2015 - 09:59

  Ja sam u unchartedu 2 bio pro

 • AkiVoziKavasaki

  25.01.2020 - 12:08

  Jedina mana što je glavni zloća u ovom delu Srbin ???

 • Strange Man

  05.10.2020 - 10:05

  Najbolji Uncharted!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?