HCL.HR

Recenzija

Uncharted 3: Drake’s Deception

Duje Kozomara

San je iznimno bitan kada je ljepota u pitanju, a umorno lice nikada neće dovoljno dobro izgledati, bez obzira na to koliko preparata staviš na njega. Spavaj dovoljno, a tvoja će koža djelovati mlađe, oči će zračiti energijom, a cijelog ćeš dana biti poletna. Visoke potpetice figuru čine vizualno mršavijom, a tvoje držanje i kretnje ljepšim i ženstvenijim. Ako imaš bucmaste noge odluči se za duboko rezane modele poput salonki, a gležnjače i cipele s remenčićima prepusti mršavicama. Zdrava prehrana je uvijek bitna, no djevojka koja je opsjednuta kalorijama iznimno je neprivlačna muškarcima. Djevojke koje su razmažene i inzistiraju da sve bude po njihovom ne trebaju dečka, nego taticu, a svakom će tipu kad-tad prekipjeti te će poželjeti normalnu curu. Ako mu odmah pokažeš kako si spremna za sve, vjerojatno će to iskoristiti, ali neće te shvaćati kao ozbiljnu djevojku s kojom bi mogao biti u vezi.

Čekaj malo, ovo treba bit tekst za HCL, a ne za beauty & styling magazin „Za nju“? Kvragu. Opet mi se dogodilo.

Prije par dana sam trebao napisati recenziju novog albuma Florence & The Machine za onaj glazbeni portal, a ja natipkam tekst o HDZ-ovim malverzacijama. Ne znam jel’ kriv manjak sna, onih par udaraca nogom u glavu koje sam primio na Braču ili pak one fine tabletice koje mi Miro u posljednje vrijeme učestalo daje… Ma, nisu tabletice. Uglavnom, šteta je sad brisati uvod, pa uputite svoje prijateljice, djevojke, žene, majke i feminizirane prijatelje da pročitaju ove mudre savjete u uvodu, vjerujem da će im promijeniti živote. To je, dakako, pod pretpostavkom da ste muškog spola. Ako ste pak ženskog i imate poviše 18, javite nam se u redakciju. A mi ćemo se sada okrenuti temi o kojoj bi ovdje doista trebali pisati.

Dakle, stigao je novi Uncharted, a očekujete vjerojatno ovako nešto: ništa više nije isto, svijet gledamo drukčijim očima, a igra nam je uspjela promijeniti i spolnu orijentaciju. Idemo prvo malo u prošlost. S ekskluzivnim PS3 serijalom, za koji mnogi gameri tvrde da je dovoljan razlog za kupiti Sonyevu konzolu, po prvi put smo se upoznali 2007. godine, kada je na police stigao Uncharted: Drake’s Fortune. Igra je dobila mnoštvo priznanja i pohvala, kako od kritike, tako i od samih gamera, a kada su se zapitali može li bolje, 2009. stiže Uncharted 2: Among Thieves. Ili, da ju nazovemo kako je mnogi zovu – najbolja igra u svemirovima.

Pokupila je toliko nagrada i primila toliko hvalospjeva da će, jednom kada odluči ponovno sići s nebesa, Isus prvo zatražiti da mu daju PS3 i Uncharted 2, a spašavanje ljudske rase započeti će tek kada je privede kraju. Drugi put. Naime, navedena igra će mu i vratiti vjeru u naš rod: „Možda ipak vrijedi spasit ove idiote kad mogu napravit nešto ovako dobro“. Nakon takve igre, idući nastavak nosi vrlo teško breme i mora opravdati izuzetno visoka očekivanja koja je tako divan prethodnik postavio. Postoje brojni primjeri u kojima je upravo treći dio popularne i hvaljene franšize podbacio i razočarao obožavatelje. Što je s igrom koju recenziramo? Pa, nećemo vam još reći, to ne bi bilo zabavno.

Ako ste igrali prva dva dijela, a vjerujemo da jeste, znate da se priča vrti oko glavnog protagonista Nathana Drakea te nekolicine kolega koji mu pomažu u avanturama, a i u ovom dijelu imamo standardnu ideju o blagu te mističnom, izgubljenom gradu, do kojeg treba doći prije od neprijatelja. Priča je sasvim solidno razrađena, ali ono što nam se u njoj najviše dopada su odlično okarakterizirani likovi, koje najbolje upoznajemo kroz zabavne dijaloge koje konstantno vode. Upravo zanimljivim dijalozima likovi dobivaju na uvjerljivosti te tom dojmu da su „od krvi i mesa“ i s vremenom doista počnete mariti za njih.


Osim Nathana, najznačajniji lik je zasigurno šjor Victor Sullivan, Nathanov najčešći suborac te mentor, a jedno od početnih poglavlja vodi nas u prošlost – 20 godina ranije od ostatka radnje i prikazuje nam dirljiv dan kada su se Nathan i Sully zapravo i upoznali. Nostalgija, nostalgija niz dušu krenula i cijeli život mene je za tebe vezala. Kad te nema ona mi je dom i rodbina. Nostalgija, nostalgija, nostalgija. Eh, ti divni stihovi grupe Magazin…

Inače, Nathan Drake je bez pretjerane dvojbe momak kojeg bi svaka majka poželjela za svog zeta. Dobro, budući da smo u pomalo konzervativnom okruženju, vjerojatno bi bilo problema kada bi neki sin u našoj državi doveo zgodnog Nathana kući kao zeta, ali kužite što želim reći. Zahvaljujući kvalitetnoj grafici, bolje nego ikada primjećujemo da brine o svom izgledu, usto ima dobar smisao za humor, često nabacuje one-linere kojima voli prokomentirati prigodnu situaciju, a koji redovitu navuku osmijeh na lice. Nadalje, sposoban je riješiti desetoricu ćelavaca vlastitim šakama, a da ne pričamo što se tek dogodi kada mu u ruke date nekakvo oružje. A vi mislili da se šalimo kad smo rekli da nam je ova igra promijenila spolnu orijentaciju.

Lokacije su raznovrsne i odlično dizajnirane, a posebno nam se svidio ugođaj u nekim selima koji su stvarali kvalitetno animirani mještani…

Single-player kampanja ima 22 poglavlja, a za prijeći ih potrebno je otprilike 8 do 10 sati. Svako poglavlje ima nekolicinu skrivenih komada blaga, za koja će se pravi kolekcionari bez sumnje dodatno potruditi. Prošla dva dijela su sadržavala i druge bonuse koje je bilo moguće otključati, poput alternativnih skinova za likove, promjena igrine fizike ili otkrivanja šifri, dok se u ovom dijelu bonusi takvog tipa nalaze samo u multiplayeru, što je neke fanove natjeralo da se pobune jer smatraju da je smanjen kampanjin replay value.

Ne smijemo zaboraviti spomenuti prelijepe lokacije koje ćemo posjetiti tijekom kampanje, od raznolikih eksterijera poput Londona, sela u istočnoj Francuskoj i Jemenu, pustinje Rub’ al Khali, do interijera raznih tamnica, piramida, muzeja… Lokacije su raznovrsne, sve su odlično dizajnirane, a posebno nam se svidio ugođaj u nekim selima koji su stvarali kvalitetno animirani mještani – svi su se bavili svojim poslom i stvarali dojam da je mjesto doista živo. Većina aspekata odrađena je na tako visokoj razini da ćete često napeto sjediti na samom rubu fotelje s gamepadom u rukama, potpuno skoncentrirani na igru i uživljeni do mjere da više imate osjećaj da gledate neki dosta napet film nego da igrate igru.

Na samom početku, igra će vas ubaciti u jednu finu, tradicionalnu barsku tučnjavu, u kojoj ćete naučiti kako funkcionira nešto izmijenjena mehanika bliske borbe. Ista je sada definitivno bolja nego u prošlim dijelovima, a temelji se na poznatoj shemi: kocka služi za udaranje, trokut za protunapad, a krugom možete uhvatiti neprijatelja i odbaciti ga ili se oduprijeti njegovom zahvatu. Sve navedeno u akciji doista dobro izgleda, a da nismo igrali zadnjeg Batmana, rekli bi i da je ovo najbolje do sada izvedena bliska borba u ovom tipu igara. Budući da smo ga igrali, moramo priznati da je Batman ipak ponešto bolji u tom segmentu, no Uncharted mu se fino približio.


Naučili smo već na penjanje po zidovima, njihanje od jedne do druge cijevi, višenje s krovova i slično, taj nekakav parkour element aktualan je u igrama već nekoliko godina, a ovdje je izveden vrlo fluidno i jasno, imate točno zadanu rutu kojom se treba penjati i nema pretjerane kreativnosti, no svejedno je većinom zabavno zbog iznenađenja koja se često dogode u tom penjanju – pucanja dijela na kojem Nathan taman visi, odvaljivanja bitne cijevi i slično.

Dio koji je bez dvojbe u ovoj igri najproblematičniji jest napucavanje. Iako to čovjek ne bi očekivao od ovako kvalitetnog naslova u kojem se pazilo na sitnice, u tom segmentu igra podbacuje: problematično je izvedeno samo ciljanje, koje nije dovoljno glatko i koliko god se igrali postavkama, uvijek je neprecizno i nespretno. Osim ciljanja, često smo imali osjećaj da neprijatelji ne reagiraju na metke kako bi trebali, možda su nas neki drugi naslovi malo razmazili, no od ove franšize ipak očekujemo da se čovjek trza kako treba kad primi koji metak.

Neprijatelji su s vremenom nešto kompliciraniji, imaju sve više oklopa na sebi, a više oklopa znači i da više metaka mogu primiti. Također, dolaze u raznim grupacijama, par onih bez oklopa, par sa štitovima, par s ovećim pancirkama, pa je potrebno nešto taktiziranja na koji način ih je najbolje riješiti.

Sunce zalazi, povici i psovke na sve strane, metci lete, krv šiklja… Romantika.

Također, imamo još jednu veću zamjerku – AI je dosta loš: neprijatelji nekada jednostavno zaborave da se bore protiv vas, pa trče od jednog do drugog zaklona rutom koja je zapravo točno ispred Nathana, a još je bolje kada odluče, unatoč kiši metaka koju ste sasuli u njihovom smjeru, malo izaći iz zaklona te jednostavno stajati na mjestu, vjerojatno uživajući u pogledu. Sunce zalazi, povici i psovke na sve strane, metci lete, krv šiklja… Romantika. Ozbiljno, stvarno su iznenađujuće neinteligentni, nekada do toliko frustrirajuće razine da ih pustite da usred borbe prošetaju ispred vas bez da pucate po njima, jer vam je jednostavno žao maloumnih budala.

Nažalost, ni AI kod suboraca nije ništa kvalitetniji, pa će oni povremeno vrlo rado odlučiti zažmiriti na neprijatelja koji je pola metra udaljen od njih i dopustiti čovjeku da puca po Nathanu. Taj borbeni dio doduše ima nekoliko dosta zabavnih „sitnica“, kao što je recimo vraćanje granate koju je neprijatelj bacio put vas, ili još zanimljivije – izvlačenje osigurača njegove granate usred bliske borbe, kada se nesretnik ne stigne snaći i fino odleti u zrak. Neke situacije omogućavaju stealth pristup, gdje se jednom po jednom nesretniku možete prišuljati s leđa i zavrnuti mu vratom, no ako preferirate Rambo izvadi-mitraljez-i-deri-po-svemu-šta-se-miče pristup, nitko vas ne tjera da se šuljate.


Tu su i zagonetke koje služe da se odmorite od napucavanja te penjanja i malo uključite moždane vijuge. Zanimljivo su napravljene: za rješavanje će uvijek poslužiti dnevnik u koji je Nathan stavljao raznolike zapise starog Drakea, koji služe kao hintovi što trebate napraviti. Iako ćete se kod nekih zadržati malo duže, ne možemo za nijednu zagonetku reći da je previše teška ili nerješiva. Igra je jako linearna, no to u principu ne smeta i razumijemo izjavu Naughty Doga da to jednostavno ne bi bilo isto iskustvo da je igraču dana veća sloboda.

…postoji savršen omjer napucavanja, penjanja i skakutanja te rješavanja zagonetki…

Koncipirana je tako da postoji savršen omjer napucavanja, penjanja i skakutanja te rješavanja zagonetki, tako da vam nijedan od spomenutih segmenata ne postane naporan. Ono što ovu igru čini tako posebnom jesu žirafe. Velike, male, mršave i debele, žute te zelene. HA! Zapravo, vjerovali ili ne, žirafe su ovdje nebitne. Dapače, nema ih u igri. Super su ovi neočekivani i random ispadi usred teksta, jelda? Mislim da za to jesu krive one spomenute tabletice.

Uglavnom, ovu igru pamtiti ćete po ogromnoj količini fascinantnih i epskih scena od kojih neke dolaze u obliku napetih akcijskih sekvenci gdje treba točno i brzo reagirati, inače vrlo vjerojatno ostajete bez života. Svetim zavjetom prisegli smo bogu gejminga da nećemo nikada spoilati igru u recenzijama, pa vam nećemo davati konkretne primjere, ali garantiramo da će igra nebrojeno puta izazvati onaj „wow“ efekt. Upravo taj osjećaj da sudjelujete u nečemu tako golemom ono je što čini igranje posebnim iskustvom. Dakle, ipak nisu žirafe. Lažna uzbuna.


Što se multiplayera tiče, uveden je sistem napredovanja koji možemo usporediti s onim u Call of Dutyu, igrom dobivate iskustvo, a skupljate i novac, kasnije možete oboje zamijeniti za određene nagrade, poput, recimo, smanjivanja respawn timea ili bržeg penjanja, a možete kupiti i weapon modove pa povećati količinu metaka koje nosite ili poboljšati stabilnost samog oružja. Posebno je zabavno igranje co-opa, za koji postoji i posebna kampanja od pet poglavlja, a mogu je zajedno igrati tri igrača. Težina je malo veća kada igrate u co-opu, pa je dosta zabavno dogovarati prigodne taktike za rješavanje zadanih situacija.

Treba pohvaliti Naughty Dog, koji je izbacio betu za multiplayer nekoliko mjeseci prije izlaska igre te uvažio velik broj primjedbi igrača, čime je multiplayer napravio dosta kvalitetnijim iskustvom, na koji nemamo puno pritužbi.

Tehnički dio je na izuzetno visokoj razini: grafika je odlična, dizajn likova i lokacija vrhunski su odrađeni, kao i animacija, koja je doista vrlo kvalitetna i samo je mrvicu zakazala kod spomenutog primanja… Metaka. Voice acting je nevjerovatan, jedan je od često spominjanih igrinih aduta i jednostavno ćete uživati slušajući usputne dijaloge između likova, kao i Nathanove učestale doskočice.

Glazba je dovoljno dobra da vas natjera da na internetu potražite neke pjesme iz soundtracka kako bi ih ponovno poslušali. Iako zvuči kao nekakav jeftini klišej iz reklame, jedno moramo priznati – Uncharted 3: Drake’s Deception posebno je iskustvo koje je u nekim aspektima iznad svega na što su vas video igre do sada navikle. Zanimljiva priča, odlično okarakterizirani likovi, fenomenalan cijeli tehnički aspekt i epske, nezaboravne scene aduti su kojima se ova igra ponosno diči s razlogom.

Zato nam je pomalo nejasno kako su uspjeli dovesti sve te segmente do tako visoke razine i onda uprskati dio s napucavanjem, koji je dosta nespretno izveden, kao i AI. Da to nije loše napravljeno, ne sumnjamo da bi je prozvali najboljom igrom u svemirima. Opet, svakako odigrajte Uncharted 3 ako ste u mogućnosti.

Ili te ga već odigrali? Igrate multiplayer? Prokomentirajte igru i recenziju s nama, a ne zaboravite ostaviti i svoju ocjenu.

FORUM: Uncharted 3 rasprava

Najpopularnija ekskluzivna PS3 franšiza dobila je treći nastavak, koji ima vrlo težak zadatak opravdati očekivanja koja su postavili vrhunski prethodnici. Otkrijte je li mu to uspjelo u našoj Uncharted 3: Drake’s Deception recenziji.

89 Naša ocjena
 • Likovi
 • cijeli tehnički dio
 • nezaboravne scene
 • Napucavanje
 • AI

Duje Kozomara

Umirovljeni haceelov doktor lošeg humora. Još voli Plejstejšn, ali mnogo više priča o GDPR-u.

Komentari (27)

 • Mc Nane Uvijek u fazonu

  22.11.2011 - 18:30

  HCL da li je bola od uncharted 2…Da li se moze nadmasit ona igra

  • Mc Nane Uvijek u fazonu

   @Mc Nane Uvijek u fazonu, 22.11.2011 - 18:30

   bolja*

  • KaznEd

   @Mc Nane Uvijek u fazonu, 22.11.2011 - 20:07

   recimo obadvije su odlicne svaka na svoj nacin meni prvenstveno radi lokacija Uncharted 2 ima puno šarenije lokacije ali Uncharted 3 mi ima malo bolju pricu ali sve je to relativno jer je Naughty Dog OPET napravio odlican posao 😀

  • Mc Nane Uvijek u fazonu

   @Mc Nane Uvijek u fazonu, 23.11.2011 - 09:52

   mislim da se slazem sa tobom iako nisam igro 3 ali msm da ce mi 2 uvijek ostat najdraza igra 🙂

 • Mc Nane Uvijek u fazonu

  22.11.2011 - 19:09

  I usput dobri su vam ti ispadi ali zirafe, pa stvarno sta fali slonovimA ? ^.^

 • sajo

  22.11.2011 - 19:58

  slaba recenzija, najvise zbog pocetka

 • KaznEd

  22.11.2011 - 20:05

  Igra je odlicna ja jedino imam primjedbu na multiplayer ima dosta fejlova i to napredovanje kroz igru je grozno jer ako ne igras puno nemres puno ni ubiti ali dobro kampanja je odlicna likovi su odlicni jedina zamjerka sto su elenu i chloe mjenjali ali svejedno je igra odlicna 😀

 • manfromshadow

  22.11.2011 - 21:33

  Što si stvarno morao umiješati Isusa u sve to i to kroz sasvim glupe ispadice???

  • eXcentrik

   @manfromshadow, 23.11.2011 - 09:49

   joj daj ne seri zadrti

  • XxC4R3ONxX

   @manfromshadow, 31.12.2011 - 22:18

   Jebi si mater nevjerniče.A sto se tiče recenzije,zasto ste morali spomenuti Isusa???Kakve veze On ima s recenzijom neke obicne igre???

 • Rogue

  22.11.2011 - 22:30

  Radnja u 2. dijelu je mnogo bolja bila ali 3. dio mi je superiorni u svemu ostalom. Jedina zamjerka mi je kad igram multiplayer ja noobić lvl 1 igram protiv 40.-50. lvla.. Ali igral rula

  • Rogue

   @Rogue, 22.11.2011 - 22:30

   igra*

 • Figo

  23.11.2011 - 00:38

  GOTY ove godine sigurno.. moja ocjena igre 100/100, dao bih možda manju ali ne mogu jer mi je Uncharted 2 vrh vrhova a ovaj nastavak je još bolji.. trenutno sam barem siguran u jedno.. ne postoji bolje, zabavnije i ljepše iskustvo u gamingu od Uncharted serijala, oni koji su odigrali ovaj vrhunski serijal znam da se slažu samnom, za ostale mogu reć da im će se život promijeniti ako do sada nisu igrali ovu igru a jednog dana se odluče na to.. jednostavno jede za doručak svaku igru.. Bravo Naughty Dog!!

 • gta 5

  23.11.2011 - 11:18

  steta sto je samo za ps3 🙁

 • MaliMicek

  23.11.2011 - 11:36

  Figo bez obzira na vrh vrhova Uncharted serijala ti govoriš tako za svaku igru. Dugo sam na portalu i gledam i svakoj igri u posljednjih 2 godine daješ 95 ili 100. Si ti odigro mrvicu lošiju igru ili je sve vrh vrhova ? Oladi malo 😉

 • movie

  23.11.2011 - 17:24

  Igra je vrhunski producirana zabava i što treba više? Odigrao sam je s guštom.
  Da ima nekih mana, ima ali vrline prevladavaju tako da igri dajme 96

 • Mc Nane Uvijek u fazonu

  23.11.2011 - 17:35

  Ne bih rekao da je bolja od 2 (to ni jedna igra ne moze) ali po vasim komentarima jeste , tako da cu joj dat sansu .Recenzija je osrednja :/

  • movie

   @Mc Nane Uvijek u fazonu, 24.11.2011 - 19:57

   Vizualno je ljepša od dvojke i kraća. Nivoi su prekrasno dizajnirani i igra crpi zadnje atome snage iz PS3. Likovi imaju više poteza nego u dvojci. Evo završio sam je jučer a danas dobio volju završizti i dvojku . Vidi se razlika u korist rećeg dijela…

 • icemaher

  24.11.2011 - 19:24

  za mene odlicna, do sad sam stigao do 12 chapter i prezadovoljan sam. 100/100

 • ikral

  30.11.2011 - 05:39

  Igra zbog koje mi osmjeh ne silazi s lica 12.5 sati (easy) ne moze dobiti manje od 98. Patch je stigao prije par dana.

 • michdrew333

  07.12.2011 - 18:56

  Odlična igra 😀

 • The Last of Us

  17.12.2011 - 20:22

  ocjena 100/100 Uncharted serijal je vrh vrhova, nikako ne mogu dat manje

 • rsv051

  16.05.2012 - 12:53

  Fantastična i duga priča kao i sama igra,slažem se za "pucanje" te inteligenciju ali sve u svemu 93/100

 • pavlep

  04.04.2016 - 20:30

  Posle dva odigrana levela 99/100. Savršeno

 • Danchi22

  25.02.2017 - 00:12

  Vrhunska igra kao i prva dva dijela.
  Ali recenzija jos bolja ?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?