HCL.HR

Recenzija

Warhammer 40,000: Dawn of War: Soulstorm

Matija Fučkar

The Story

U sustavu Kurava, koji se sastoji od četiri planeta i tri satelita, pojavila se čudna warp oluja koja je svojim neobičnim djelovanjem privukla poznate frakcije u Kuravau, no i dvije nove; Sisters of Battle i Dark Eldare. Neustrašive i fanatički inspirirane vjerom, Sisters od Battle odano služe caru. Njihova glavna zadaća je da vrate mir u sustav te pogube mutante, izvanzemaljce i nevjernike koji nisu priklonjeni caru. Druga nova frakcija, plačenici i pirati poznati kao Dark Eldari, vjerojatno je najokrutnija frakcija u igri. Dark Eldari naprosto uživaju u sadizmu, ubijanju, sakaćenju ( što ne skrivaju niti u glasovnim animacijama svojih jedinica ) te je to jedini pravi razlog njihova dolaska u Kuravau. Korištenje tkzv. “Webways-a” omogućuje im putovanje na bilo koje mjesto u kosmosu. Dakle sada imamo devet rasa ( Space Marines, Chaos, Orcs, Eldars, Sisters of Battle, Imperial Guards, Dark Eldars, Necrons, Tau Empire ), četiri povezana planeta, tri satelita te preko trideset pokrajina za osvajanje, što unapređuje strateški element igre. Mali spojler, ukoliko kampanju odigrate sa Chaosom saznati ćete što je warp oluja i kako je nastala. Ako vas zanima priča igre prije svega, preporučujem prolaženje kampanje s Chaosom.

Noviteti

Spomenute nove frakcije noviteti su o kojima se najviše govorilo. Sisters of Battle posjeduju građevine ( građene gotičkim stilom, izgledaju poput katedrala ) i jednice po čijem se izgledu može uočiti snažna prisutnost vjere. Njihov stil igre najsličniji je onom Space Marinesa. No jedna zanimljiva stvar koju Sestre koriste kako bi svojim svetim jedinicama omogućile posebne moći je Faith, vjera. Količina vjere je prikazana pomoću bara na gornjem ljievom rubu ekrana, odmah ispod količine resursa. Kada se bar napuni, moguće je omogućiti svetim jedinicama da prizovu specijalne moći, te ih naravno iskoriste. Korištenje tih moći može drastično promijeniti tok igre u vašu korist ukoliko ih iskoristite u pravo vrijeme na pravu stvar. S druge strane, tu su Dark Eldari, po čijim se jedinicama i građevinama također možete vidjeti njihova glavna osobina; nasilnost i brutalnost. Ova frakcija se može uistinu brzo razviti i napredovati, pa je tako idealna za napad na protivnika u razvoju. Dark Eldari također posjeduju posebne moći koje mogu iskoristiti u borbi, no njih ne dobivaju jedinice već su prikazane iznad glavnog bara te se koriste samostalno. Da bi ih mogli upotrijebiti, Dark Eldari koriste esenciju duša njihovih protivnika.

Manji noviteti su nove jedinice i mape. Stare frakcije obogaćene su novim letećim jedinicama koje daju nove mogućnosti u taktiziranju, iako je njihovo kretanje moglo biti malo brže, jer tu je ipak riječ o zračnim jedinicama. Dvadeset i devet novih multiplayer i skirmish mapa, koje kombinirajući se s mapama iz prijašnjih ekspanzija i originala daju impresivnu brojku od ukopno 114 mapa! Sama igrivost ostala je nepromijenjena. I dalje koristimo dva resursa, power koji sakupljamo gradeći power generatore, te strateške elemente koje je potrebno zauzimati.

Balans, taktiziranje, multiplayer

Ovom ekspanzijom Down of War serijal postigao je dobar balans između frakcija. Iako su prije Soulstorma Necroni bili pomalo overpowerani, uvođenje Dark Eldara popravilo je stvar. Dark Eldari su savršeni protiv Necrona jer se brzo razvijaju te tako mogu uništiti spore ( ali zato snažne i dobro oklopljene ) Necrone dok su još u razvoju. No to ne znači da su Necroni nepobjedivi s ostalim frakcijama, sve je u tome koliko igrač dobro igra sa odabranom frakcijom. Dobivanjem letećih jedinica dobili smo i nove strateške mogućnosti ( koje ipak nisu toliko drastične ), te je za pobijedu potrebno koristiti nekakvu taktiku. Dok se u skirmishu najčešće koristi tank rush, u multiplayer komponenti ne prolazi baš dobro, jer čovijek stalno razmišlja, mijenja taktike, improvizira, za razliku od računala. Moguće je i s par jedinica, nekoliko upgrade-ova te dobrom taktikom odnijeti pobjedu. Multiplayer je nadograđen uvođenjem medalja koje osvajate odnošenjem pobjede, što igrače dodatno motivira. Ako želite igrati sa starim frakcijama morati ćete posjedovati ostale igre iz serijala. Ako posjedujete samo Soulstorm, na raspolaganju u multiplayer komponenti imate Sisters of Battle te Dark Eldare, dok u skirmishu ( i kampanji ) možete igrati sa svim frakcijama. Army painter, alat koji vam omogućuje da sami odaberete boje i simbole svojih jedinica po kojima ćete se razlikovati od drugih igrača i biti jednistveni, prisutan je i u ovoj ekspanziji.

Tehnikalije

Prva stvar koju ćete primjetiti je ta da nema promjena u grafici i engineu. Iako se možemo požaliti na pomalo zastarjelu grafiku, bolja strana toga je što je igra dobro optimizirana, pa može raditi i na starijim strojevima s monitorima visoke rezolucije. Kretanje i borba kvalitetno su animirani, poglavito kada vaša jedinica izvodi “završni udarac” na protivniku; možete vidjeti neke zanimljive i brutalne scene, iako neke sadrže bugove. Pathfinding je uistinu dobar kada šaljete pojedinu ili nekoliko jednica, no kada pošaljete velik broj vojnika na isto mjesto nastaju problemi. Primjerice, kada se iza nekoliko sporih tenkova kreće pješaštvo koje se, umjesto da zaobiđe tenkove, muči konstantno usporavajući kad bi se približilo tenkovima.

Soulstorm je vrlo zabavna stand-alone ekspanzija koja kombinirajući se s ostalim igrama iz serijala čini jednu od najvećih RT strategija ikada. Unatoč nekoliko bugova i nezgodnom pathfindingu većeg broja jedinica, definitivno nije loš potez kupiti ovu igru, koja vam garantira sate i sate zabave uz kampanju sa preko trideset regija za osvajanje te dvadeset i devet novih skirmish i multiplayer mapa…

Za vas smo pripremili i nekoliko trailera koji prikazuju gameplay Soulstorma. Bacite pogled.

Warhammer 40k: Dawn of War, igra iz 2004. godine koja slovi kao jedna od boljih real time strategija, dobila je svoju posljednju ekspanziju prije pravog nastavka; Soulstorm. Pročitajte kako se dojmila našeg recenzenta.

85 Naša ocjena
 • nove frakcije
 • balans
 • optimiziranost
 • razrađen lore
 • sitni bugovi
 • pathfinding
 • pomalo zastarjela grafika
 • zračne jedinice su mogle biti brže
 • nema većih promjena u igrivosti

Komentari (8)

 • Km08K

  07.08.2008 - 14:18

  Matija ti si ZAKON!!!

 • [email protected]

  07.08.2008 - 15:14

  reca ima pravopisnih gresaka… a inace je ok 😉

 • Ementaler

  07.08.2008 - 21:19

  pravopisnih? Par tipfelera ( jedan zapravo 🙁 ) sam primjetio tek sada i bit ce uklonjeni ;)… Inace igra me zainteresirala malo zesce tek nakon ove recenzije. Dobar reca Matija, dobrodošao u tim 🙂

 • [email protected]

  08.08.2008 - 08:57

  shvati ovo kao dobronamjernu kritiku
  inace i ja sam prije grijesio sto se pojave “-” tice
  dakle, kod imenica (bilo nasih ili engleskih) nije potrebno na kraju imenice stavljat crticu kao sto je ovdje primjer “Webways-a” vec pisite “Webwaysa”, dok je drukcije s kraticama (akronimi) poput PES-a, LOTR-a, HL-a i drugih….. : )
  pozz ; )

 • Ementaler

  09.08.2008 - 09:01

  Pa sta ti nisam ja to i objasnjavao prije par mjeseci 🙁 . Tj. mozda ne tebi nego nekom drugom s LNL-a.. a svejedno.. bice da nisam vidio to kad sam provjeravao tekst. Anyway, back on topic sa komentarima IGRE 😉

 • pivac

  22.08.2009 - 12:43

  nisam neki ljubitelj ovih igrica za mene je ovo bezveze

 • pivac

  22.08.2009 - 12:44

  nisam neki ljubitelj ovih igrica za mene je ovo bezveze

 • pivac

  22.08.2009 - 12:44

  nisam neki ljubitelj ovih igrica za mene je ovo bezveze

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?