HCL.HR

Recenzija

Wolfenstein [PC,X360,PS3]

Zoran Žalac

Došao ugledni njemački činovnik kod gatare da se raspita o svojoj budućnosti, a ona mu tužno priopći da sudbina kaže kako će zahvaljujući njegovom djelovanju milijuni ljudi izgubiti živote. Potresen i potišten, čovjek se uputi obalom razmišljajući te ubrzo ugleda dijete kako se utapa. Želeći napraviti barem jednu pozitivnu stvar da si olakša dušu, on odluči spasiti dijete. Nakon što ga je spretno izvukao iz vode, dotrči djetetova majka i upita: „Adolfe, jesi se zahvalio hrabrom čovjeku?“

Loš vic, no nije bitno – poslužio je kao nekakav uvod u današnju recenziju. Dakle, ponovno smo se uhvatili u koštac s Nacistima u uzavreloj atmosferi Drugog svjetskog rata. Istina, tu smo priču čuli već mnogo puta, no Wolfenstein nije tek klasična igra u kojoj se veliča herojstvo, timski rad ili ideal slobode. Dapače, Wolfenstein je sci-fi FPS koji s motivima okultizma te notama humora nudi odličnu zabavu i razbibrigu između svih realističnih pucačina na tržištu.

Povijest Wolfenstein serijala iznimno je bogata, no nećemo je predstavljati mlađim igračima jer će se oni vrlo dobro snaći i bez nje. Reći ćemo samo da se Wolfenstein često naziva i pradjedom FPS-a, jer je davne 1992. uvelike popularizirao taj žanr. Naravno, to baš i ne znači mnogo jer je serijal s godinama promijenio ‘pecto’ razvojnih timova i raznoraznim portovima ponekad zabilježio i pad u kvaliteti. No bilo kako bilo, Wolfenstein koji je trenutno pred nama slovi kao novi, svježi početak, pa se tako ne treba previše opterećivati duhovima prošlosti i ulaziti u usporedbe s prethodnim igrama ovog serijala.

Priča nas opet stavlja u ulogu američkog junačine poljskog porijekla, Williama “B.J.” Blazkowicza. BJ je ubojit i vješt koliko i Boško Buha na našim prostorima, te stoga biva poslan na ratno bojište imaginarnog grada Isenstadta kako bi istražio okultističke aktivnosti Nacista. Blazkowicz se već pri dolasku u grad nađe između dvije interesne grupe te dobiva zadatak da locira generala Zettu i pritom počisti što više nacističkih prašinara te SS oficira jedinice za para-normalne pojave. A da svi ti vojnici i znanstvenici nisu tu bez razloga, BJ otkriva kada na scenu stupe mistični kristali, druga dimenzija, superiorni eksperimenti Nijemaca i koješta drugo.

Svi ti nabrojani elementi uklapaju se i u gameplay. Doduše, Wolfenstein je većinu vremena moguće igrati kao klasični shooter, no korištenje nadnaravnih sposobnosti postaje sve nužnije kako se igra bliži kraju. Ali da ne brzamo, krenimo od početka. BJ, odnosno igrač, može koristiti nekoliko opcija kroz tzv. Veil kako bi stekao prednost nad svojim neprijateljem. Prva opcija je standardni Veil, djelomično prebacuje okoliš u dimenziju crnog sunca, omogućavajući pritom brže kretanje lika, lakše uočavanje protivnika, ali i rješavanje poneke zagonetke. Dakako, Veil se ne može koristiti bezgranično već ga je potrebno regenerirati pomoću izvora energije razbacanih širom levela. Druga opcija je dobro poznati element usporavanja vremena. Bullet-time iliti fora viđena u TimeShiftu, također služi za rješavanje poneke zagonetke.


Preostale dvije mogućnosti tiču se isključivo borbe u igri. Defenzivna opcija stvara neprobojni štit oko vas i dobro služi u situacijama s velikim brojem protivnika, dok ona ofenzivna pojačava razornu moć vašeg oružja. Velikim dijelom igre, BJ je u prednosti zbog korištenja Veila, ali s vremenom susreće i neprijatelje koji također koriste slične fore. Borba stoga nikada nije dosadna, akcije ne nedostaje i sve pršti odličnom atmosferom.

Veliki plus SP kampanje su zasigurno i brojna oružja te još brojniji neprijatelji. Osim standardnih WW2 pucaljki, dokopat ćete se i egzotičnih tehnoloških čuda kao što su Particle ili Tesla Cannon. Otkrivanje njihovog djelovanja prepuštamo vama, a mi ćemo samo reći da su oružja jako zanimljiva i razorna, što u kombinaciji s brojnim animacijama umiranja neprijatelja doslovno upućuje na guštanje u igri.

Sva oružja, kao i Veil sposobnosti, moguće je nadograditi na nekoliko razina. Nadogradnje ćete prepoznati vizualno i fizikalno, a kupovat ćete ih, naravno, pomoću novca. Naime, po nivoima su razbacani raznorazni itemi koji vam donose bonuse. Iako su dobro skriveni, zapravo ne usporavaju igru previše, što znači da akcija ne pati zbog njih.


Kao što smo spomenuli, BJ-u na put staje čitava armija živih i nešto manje živih Nacista i njihovih ‘Ibervojnika’. Popraćeni pokojim Bossom, svaka vrsta specifična na svoj način, a katkada i podloženi interesantnim načinima egzekucije. Leveli na kojima se odvija desetosatna SP kampanja su također raznoliki, no činjenica je da su manje-više svi napravljeni po istom uzorku – na svakoj lokaciji očekuje vas nekakav podzemni laboratorij, portal za drugu dimenziju ili slično. Ipak, to ne znači da je igra predvidiva. Leveli nisu monotoni, a njihova dužina je savršeno pogođena. Snimanje pozicije vrši se pomoću checkpoint sustava, što također pridonosi napetosti.

Multiplayer komponenta igre možda je i najlošiji dio u čitavoj cjelini. Zapravo, najlošiji je pregruba riječ jer je MP itekako solidan, no s obzirom na produkcijsku vrijednost, dojma smo da je to moglo i bolje. Na raspolaganju imamo tri klase i tri moda igre. Veil mogućnosti mogu se povremeno koristiti unutar MP-a, no isto se ne može reći za fancy SF oružja iz SP kampanje. Sve u svemu, definitivno ne možemo očekivati da Wolfensteinov MP dosegne popularnost Enemy Territory-a, a iz aviona je vidljivo da je gotovo sav trud uložen u Single Player.

Prezentacijski dio igre je izuzetno pozitivan. Wolfenstein koristi već pomalo zastarjeli iD Tech 4 engine, no to se na igri uopće ne vidi. Teksture su oštre, boje bogate, a okoliš destruktivan do pristojne razine. Kretnje likova pomalo su ukočene zbog malog broja poligona, a ni AI baš ne sjaji. Srećom, sve je to zasjenjeno dobrom optimizacijom i brzinom učitavanja igre. Auditivni segment drži se također na solidnoj razini. Glazba ne očarava, ali ni razočarava, dok glasovna sinkronizacija na trenutke zvuči komično zbog furanja engleskog jezika s njemačkim naglaskom (Bruno!).

Složimo li sve činjenice vezane za Wolfenstein, doći ćemo do zaključka kako je ovo vrlo dobar FPS naslov koji je mogao biti veliki hit da je bilo više ambicije od strane proizvođača. Sam rezultat je zapravo iznadprosječan, no SP kampanju ćete završiti bez namjere da je u skorije vrijeme ponavljate, a MP vam zasigurno neće utažiti žeđ za kvalitetnim online napucavanjem. Iako igra ima nekoliko uistinu impresivnih scena i gameplay dionica, vrhunski FPS naslov sve bi to trebao povezati zanimljivijom pričom u kojoj glavni lik nije bezlična čahura plitke osobnosti. Dakle, Wolfenstein je dobar odabir za zabavu, no tražite li od video-igre nešto više, bilo da je riječ o umjetničkoj nijansi ili tehničkom savršenstvu, ovaj shooter neće vam moći to ponuditi.

Jeste li igrali novi Wolfenstein? Je li ova recenzija utjecala na vašu odluku da nabavite ili ne nabavite igru? Bilo kako bilo, ostavite nam komentar u boxu ispod i recite kako vam se sviđa novi Wulfi.

B.J. Blazkowicz je opet u igri, doslovno. Nova Wolfenstein igra, nazvana jednostavno Wolfenstein stigla nam je u ruke spremna za recenziranje. Saznajte sve što trebate znati o novom Wulfiju 2009 i odlučite hoćete li ga nabaviti ili ne.

83 Naša ocjena
 • akcija i atmosfera
 • gameplay elementi
 • grafika
 • optimizacija
 • nedostatak ambicije vezan za priču i kvalitetu multiplayera

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (28)

 • Figo

  29.08.2009 - 10:57

  konačno stari dobri old school shooter u novom izdanju.. dobra reca i odlični novi Wolf 🙂

 • Bela

  29.08.2009 - 11:15

  brutalan je wolf…halam ga već par dana sad i samo dobre stvari se viđaju ;))

 • Bela

  29.08.2009 - 11:15

  onaj kompas full podsjeća na COD….

 • luckyluke

  29.08.2009 - 12:05

  ma igra je sranjeeeee uopce mi nije sjela
  50/100

 • Grim The Reaper

  29.08.2009 - 12:15

  Previsoka ocjena.

 • Tola

  29.08.2009 - 13:28

  Trebao si spomenuti da je zadnja misija identicna kao u onom prvom wolfensteinu (wolf 3D)…
  Valjda se nitko ne sjeca toga, al nema veze. Recenzija je OK. Igru sam danas presao, i prosjecna mi je, bolja od Quake 4, kojeg je radio isti tim.

 • patafix

  29.08.2009 - 15:49

  wolfenstein 3d nije prvi wolfenstein, ako se ne varam prvo je on bio stealth igra

 • drvac

  29.08.2009 - 19:07

  ok single player, jako loš multi player

  sve u svemu, slabo

 • wariokiller

  29.08.2009 - 22:56

  ne sroljite ! igra je zakon!!!! prema igrama u zadnje vrjeme wolf…. je odlična igra !
  zadnje vrjeme mi se ništa neda igrati jer su igre koma ..igra mora biti igriva za svakog i u svakoj situaciji a wolf… to pruža za razliku od far cry 2. ,stalker nastavak,Left.4.Dead itd…coma!

 • Grim The Reaper

  30.08.2009 - 07:45

  Tvrdiš da je S.T.A.L.K.E.R CS koma i da je novi Wolfenstein bolji, nikako.
  Novi Wolfenstein je prosječna pucačina koja mi je dosadila u sp-u nakon 30 min, a mp koji je trebao biti glavni saksa, što znači da je igra fejlala.
  Najviša ocjena koju je trebala dobit je 70, ostalo je previsoko.

 • $h4d0w

  30.08.2009 - 08:30

  80/100 Nisam previše impresioniran al igra je solidna. Jedna od boljih koje sam u zadnje vrijeme odigrao.

 • Maximum

  30.08.2009 - 12:57

  Realno da nepise Wolfenstein nebi niko ni gledo igru.Igra me jako podseca na Uber Soldier.Inace igra nije losa al nigde ne brilira nego je svuda onako prosecno izvedeno

 • Bela

  30.08.2009 - 19:11

  mp je loš ali, što dulje igram sp sve mi je ovaj novi wolfi bolji i bolji ;))))

 • unrealkiky

  30.08.2009 - 23:19

  jedino mi je zakon cover od igre!Štedim pare za novog šiš i miša:Arkham Asylum!

 • guitarhero

  31.08.2009 - 20:07

  a više mi se popela na vrh k….
  mogli su umjesto ovog novog nastavka napravit neki novi naslov
  jebeš wolfenstein
  al ko voli nek izvoli

 • MPTU

  01.09.2009 - 18:58

  predobra igra….. a i volim ww2 naslove :D…

 • tarankula

  03.09.2009 - 14:24

  Ebo ti sve ali onaj vic je zakon

 • Cole™

  03.09.2009 - 21:58

  Jako zadovoljan igrom, inače nikad nisam igrao ni jedan wolfenstein, pa tako da nisam ništa ni očekivao od igre, što je dobro, jer me iznenadila, baš zabava, bez puno mozganja, guštanje, dobra napucavanja i jako dobra oružja pogotovo upgrateovi 🙂

 • Bela

  08.09.2009 - 23:38

  proso igru…..dobraaa je ali prekratka….dobra reca…

 • [proGABBEing] SmaugX

  13.09.2009 - 14:15

  Pecto, haha 🙁

  Ne znan, meni je igra zasad poprilično dobra s obzirom na to kakvih sam sranja sve igra ovih dana. ;D

 • barguljac

  14.09.2009 - 14:28

  igra is smeće…tako nema smisla…ali brutalnost volim…pa onda i zaigram koji put

 • svaba

  17.09.2009 - 18:11

  cuo sam da je dobra igica…ja sam igrao prvi dio i bio je prejeben a tek onda ovaj….al samo ovaj decko sta je napiso da je wolf bolji od S.T.A.L.K.E.R. CS tu se zajebo…….ako ikad itko napravi bolju grafiku kao sto je u stalkeru onda svaka mu cast……..

 • lovrocro

  18.09.2009 - 09:19

  već igrao kod frenda lol

 • mnikic777

  27.09.2009 - 14:26

  igrao sam na pc-u. Najbolji do sad po meni je bio Return to castle: Wolfenstein

 • Radim247

  29.09.2009 - 14:48

  Dao 90 iako sam tek na 62% igre….<3

 • neno76

  21.02.2010 - 15:19

  Mene je igra odusevila ..da buden iskren teme Drugog Sv.rata su me pocele pomalo daviti , ali prekrasno je kako se ova igr pretvara u nesto drugo .. Palc gore

 • Lomonosov

  02.08.2010 - 13:38

  Obzirom da ne volim igre na tematiku 2 svjetskog rata i nacista , igra je pravo osvježenje.Poprilično različiti nivoi , od grada , sela , tvornica do neba.Oružje je super.Može se upgradati.A kontrolama upravljanja sam bio još više oduševlje.Kod zumiranja prilikom pucanja dovoljno je jednom kliknuti desni miš i ostane zumirano.Iso i kod trčanja stisnete jednu tipku koju ste si prilagodili za sprint i trčite dok se ne umorite.Sjajno.Dajem ocjenu 90.

 • Vegeta123

  06.01.2015 - 12:09

  Upravo san na kraju ove igre jos malo pa gotovo,iskreno igra je odlicna možda malo lagana al je prava uživancija ju prolazit 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?