HCL.HR

Recenzija

World in Conflict: Soviet Assault [PC]

Stjepan Fikter

Za početak jedna mala priča oko razvoja Sovjetskog napada. Ako je netko pratio razvoj Soviet Assaulta mogao se zabrinuti da igra neće nikad ugledati svjetlo dana. Naime, kako je došlo do spajanja Vivendija sa Activisionom, Sierra Entertainment je nestala i izdavanje ovog naslova je stavljeno na čekanje. No tu se ubacio Ubisoft koji je otkupio Massive Entertainment i IP od Activision Blizzarda te preuzeo izdavanje igre na sebe. Zbog svega toga najviše su izgubili konzolaši koji su mogli očekivati odličnu igru. Naime, Ubisoft je ukinuo verzije za konzole, vjerovatno zbog toga da njihov End War ima što manje konkurencije. Ali to sve više nije bitno, imamo ju napokon na PC-u, probali smo ju i zapisali što nam se sviđa, a što ne. Čitajte dalje.

Sad nešto više o igri. Naime Soviet Assault se može kupiti na dva načina. Jedan je digitalni download, a drugi je kutija odnosno Complete Edition. Ako se odlučite kupiti Complete Edition tu odmah dobivate i originalni World In Conflict, a ako se odlučite za digitalni download, ova dodatna kampanja će se nadovezati na već postojeći WiC koji prethodno morate posjedovati. Kao što sam u uvodu rekao, Massive je ponudio sa Soviet Assaultom neke multiplayer dodatke koje ćete moći skinuti besplatno.


Update 10 morati ćete skinuti svakako da bi ste mogli originalni naslov nastaviti igrati online. Novi update donosi stvari poput: ispravljanja nekih bugova, balansiranja jedinica, launcher aplikacije, DVD više nije potreban za pokretanje singleplayer kampanje, tu su i dva dodatka u naprednim grafičkim postavkama i slično. Uz novi update dobivaju se i dvije nove mape koje se nalaze u sovjetskoj kampanji.

Kada instalirate ekspanziju, pokrenete single player i odlučite krenuti igrati novu kampanju, igra će vas obavijestit o integraciji nove kampanje sa starom. Zatim počinje Sovjetski napad. Preko priče upoznat ćete nove likove iz Sovjetskog saveza koji će vam naređivati, ali i boriti se s vama. Novi likovi imaju snažni karakter, nove cut scene su dobro napisane i režirane, a priču saznajte kao i prije, znači kroz cut scene i tijekom loadinga. Po meni je šteta što nisu uzeli ruske glumce da daju glasove sovjetima jer bi tako bilo puno atmosferičnije tijekom pričanja priče. Ali sve u svemu, nije ni sa engleskim glasovima previše loše. Atmosfera je uvijek na razini.

Kao što možete pretpostaviti, ono što niste imali prilike vidjeti u prvom WiC-u imati ćete priliku vidjeti i doživjeti u Soviet Assaultu. Prva misija počinje u Berlinu i vaša prva naredba je da postavite eksplozive na protuavionske baterije kako bi ruski avioni mogli slobodno letjeti iznad zapadnog dijela grada. Tu ujedno i počinje vaša misija okupacije Berlina. Nakon završetka misije kampanja se prebacuje na američko tlo i to u Seattle, na misiju koja je bila prva u World In Conflictu. Tu je upravo vidljiva ta integracije kampanje o kojoj pričam, znači nećete sve sovjetske misije proći odmah nego će se priča prebacivati s ruske na američku i obratno. Da odmah napomenem, ekspanzija ne donosi ništa novo što se tiče jedinica i tactical aidova, osim što rusi imaju eksperimentalnu bombu u samo jednoj misiji.


Što se tiće samog gameplaya tu također nije ništa promjenjeno. Misije su na isti kalup kao i u originalnoj kampanji: zauzmi poziciju, brani poziciju, uništi to i to, popravi tu i tu jedinicu i slično. Bit će situacija da će vas misija razvući na dvije strane po bojištu pa treba na sve paziti. Sve zapravo zavisi od misije do misije, iako nema previše raznovrsnosti. Ovo se može činiti dosadnim i monotonim ali to svakako nije slučaj jer nećete uvijek imat najbolje jedinice i tactical aidove, što čini igru zanimljivijom.

Kao što je u originalnoj kampanji bilo tako je ostalo i u ovoj dodatnoj – uz primarne zadatake imate i sekundarne. Ako ste veteran originalnog WiC-a, ova ekspanzija bi vam se mogla činiti prelaganom, što je ujedno i jedna od njenih boljki, pa svakako preporučam “boostanje” opcije težine na very hard jer biste inače mogli završavati misije malo prebrzo i bez osobitog užitka.

Jedna od stvari u igri koja me znala zasmetati je da AI zna bit koristan kad ne treba, a kad treba onda nije. Zna se dogoditi da vaši AI upravljani suborci jedostavno odu u mjesto gdje ste prethodno naredili zračni napad i stvari slične tome. Kada vas pak treba popravljati to neće krenuti raditi sve dok se ne pozicionirate na neko točno određeno mjesto gdje će shvatiti po što ste zapravo došli. Ali ipak ovo na svu sreću nije preveliki nedostatak jer misija gdje vi surađujete u potpunosti sa ostalim jedinicama i na taj način ovisite o pameti AI-a. ima prilično malo.

Mnogi bi se mogli razočarati kada saznaju da ekspanzija nudi samo šest dodatnih misija. Druga stvar je da su neki stari fanovi igre ostali razočarani što ova ekspanzija nije donijela ništa novog za multiplayer, pa je upitno dali će svi kupit ekspanziju samo zbog noviteta u priči. U biti to je jedini nedostatak ove ekspanzije, kratkoća i manjak novog sadražja. Pozitivne stvari su svakako nova priča koja pokazuje kako su rusi napali Europu i kako su napredovali kroz Ameriku, a i tih novih šest misija je dobro napravljeno i daju zanimljivu dimenziju samoj priči jer ćete znati što se događalo nakon određenih događaja u prošloj igri. Zatim tu je grafika i zvuk koja je i dalje u samom vrhu novijih strategija, samo ljepota eksplozija koje možete vidjeti u WiC-u bolja je od većine današnjih RTS naslova. Gameplay je ostao isti i iako bi voljeli vidjeti neke novitete i dalje je vrlo zabavan i zarazan.

Ekspanzija kao takva ipak sadrži premalo novoga da bi bila interesantna casual igračima. Ako ste pak zagriženi fan ove strategije bez razmišljanja produbite svoju igru sa ovim dodatkom. Donesti će vam par sati novog iskustva, a saznati ćete i neke nove detalje oko igrine priče. Dobre stvari iz originala, poput gameplaya, grafike i zvuka, ostale su iste, a dodatne misije i osvježena priča dovoljne su da zainteresiraju fanove i pruže poneko novo iskustvo. Ako još niste igrali WiC, a ljubitelj ste strateških igara, preporučam da nabavite odmah Complete Edition u kojem uz originalnu igru dolazi i Soviet Assault.

A što vi kažete na ovu ekspanziju i njenu recenziju na HCL-u? Ostavite nam komentar u boxu ispod i javite nam svoje mišljenje.

World in Conflict, strategija koja je zasluženo pokupila mnoge nagrade u 2007. godini dobila je ekspanziju imena Soviet Assault. Što je sve novo u igri pročitajte u recenziji.

80 Naša ocjena
  • priča
  • grafika
  • zvuk
  • i dalje odličan gameplay
  • kratkoća
  • nedostatak novog sadržaja

Stjepan Fikter

Jedini u redakciji s DDR 2 memorijom. Prvi će pisati o manje poznatim, čudnim i drugačijim igrama. Jednako preferira PC i konzolaške naslove te je druga osoba jednog od najstarijih hrvatskih klanova, a suborcima poznatiji kao mili vođa.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?