HCL.HR

Recenzija

Ziro [PC]

Marko Babić

Taman u ove zimske dane dobili smo jednu igru zimskog ugođaja od susjeda na istoku. Momci iz Eipixa iz svoje su nam radionice priredili jednu logičku igru s kockama. Po čemu igra ima veze sa zimom? Pa po samom ugođaju – snijegu koji pada u glavnom izborniku, ledenoj pozadini igre itd. Nemojte mi reći da ste očekivali djeda mraza kako baca vilenjake s pet tisuća metara nadmorske visine. Kako bilo, pročitajte u nastavku što smo to dobili od jednog malog developerskog tima.

Ulazimo u igru, vidimo standardne logoe developera i nakon nekoliko sekundi kreiramo svoj profil te nas dočeka glavni izbornik. Sniježne pahulje padaju, a font na glavnom izborniku je pomalo promašenog odabira. Midi melodija je također iritantna, no hej, pokušat ćemo ignorirati. Zaboravljamo sve ostalo i pred sobom samo vidimo opciju nove igre. Tu su prisutne tri opcije – „quest“ igranje, igranje na „skill“ te najobičnije vježbanje.

Biramo „quest“ te težinu. Na raspolaganju su standardne tri težine (easy, medium i hard) koje se razlikuju po tome što na easy postavci imate neograničeno vremena, a na medium i hard je vaše vrijeme za prelazak nivoa ograničeno. Biramo težinu i pokaže nam se karta svijeta. Odaberemo neku lokaciju, tj. neki grad u svijetu (ne, nema ni jednog našeg) i počinjemo s igrom. Znači, radi se o jednoj logičkoj igri koja sve svoje zadatke povezuje s raznoraznim kockama kojih se morate riješiti. Kako napredujete, tako će vam se otvarati i neke nove lokacije, odnosno zadaci. U početku ćete dobivati kojekakve upute oko izvršavanja zadataka, tj. jednostavna pravila igre.


Igra se isključivo mišem, a kocke pomičemo tako da kliknemo na jednu te joj odredimo kojim smjerom da krene. Kocka će zatim kliziti tim smjerom dok ne naiđe na neku prepreku, bilo da je riječ o nekoj drugoj kocki, zidu ili rubu „igrališta“. Eh, a koje kocke imamo na raspolaganju…

Standardne kocke imaju broj od jedan do devet. Također, možete dvije takve kocke različitih brojeva zbrojiti pa dobivenu kocku uništiti s jednom istog broja. Primjerice, ako imamo broj dva, tri i pet, zbrojit ćemo dva i tri pa dobivenu kocku poništiti s peticom. Prilično jednostavno, jelda? Osim njih, postoji još gomila drugih kocaka i ostalih stvari koje ćete sretati kako napredujete. Tu su još kocke koje samo mogu pribrojiti ili oduzeti jedan broj standardnoj, kocke koje možete pomaknuti samo jednom, kocke koje možete uništiti, teleporteri, itd.

U skill modu imate iste lokacije i zadatke kao u quest modu, samo što ovdje imate i neke dodatne bodove za kojekakve komboe, brojeve poteza te vrijeme potrebno za prelazak zadatka. Ako želite izazov, to je stvar za vas.

Lokacija i nivoa ima poprilično mnogo tako da će vaše potrebe za logičkim zadacima biti zadovoljene ako ste jedni od onih koji se furaju na takve stvari. Nakon svakih nekoliko završenih nivoa, dobiti ćete neke savjete kako manje štetiti okolišu. Nije da ima ikakav utjecaj na gameplay, no trudim se popuniti urednikovu kvotu znakova u recenziji.

Nadalje, grafika igre nije ništa posebno, no opet, što očekujete od ovakve igre? U svome rangu je sasvim solidna i efektna. Glazba je, kao što sam već naveo, poprilično iritantna, no naravno – postoji opcija za isključenjem iste. U opcijama možete još podešavati standardne stvari poput rezolucije i nekih drugi detalja te možete promijeniti jezik s engleskog na srpski. Zgodna stvar je što igra ima i ćirilicu pa je možete tako uvježbati ako je dosad niste naučili. Jedino još molimo developere da kakvim patchom promijene font koji nam je potrovao oči.

Sve u svemu, igra vas neće pretjerano oduševiti, neće pokupiti nagrade i koješta, no za neku kratkotrajnu zabavu je sasvim u redu, osim ako vam je vrh naprezanja mozga pitanje trebaju li djeca biti s Britney ili Justinom. Sve u svemu, u svome rangu ovo je sasvim solidna mozgalica koja će se fanovima žanra svakako svidjeti.

Ziro je inovatina puzzle igra koja nam dolazi od kreativaca iz srpskog studija Eipix, developera nešto poznatijeg naslova Pyroblazer. Kako nam se svidjela ova mala mozgalica pročitajte u recenziji.

70 Naša ocjena
  • mnogo zadataka
  • solidan gameplay
  • iritantna glazba
  • fonta

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!