HCL.HR

Gameri Okruglog Stola: Betrayal at Baldur’s Gate

Mislav Martinić 20.05.2018.   •   0 komentara


Svi znaju za onu staru narodnu „Volio bih probati Dungeons & Dragons u fizičkom obliku, ali mi se ne da čitati debele knjige s pravilima i tražiti uhodanu ekipu za igranje”.

Iako još od davne 2010. postoje Dungeons & Dragons (D&D) društvene igre, poput D&D: Castle Ravenloft Board Game, koje uz pojednostavljene mehanike igrače stavljaju u uloge kanonskih junaka iz svijeta D&D-a, Betrayal at Baldur’s Gate je prva prava entry-level igra koju i skupina najvećih noobova može naučiti i odigrati za manje od sat i pol uz potpuno uživljavanje u likove i njihovu priču. Najzabavniji dijelovi D&D-a, kao što su roleplaying, upravljanje statovima, posebne moći likova, sakupljanje čarobne opreme, napredovanje likova, otkrivanje svijeta te random encounteri; sve je tu! Dućan Carta Magica nam je velikodušno ustupio igru kako bi ju ekskluzivno za vas recenzirali!

Ne vjeruj Dark elfovima ni kada dva Scimitara nose

Svaka priča u ovoj igri počinje vrlo slično. Vi, to jest nekolicina pustolova, igrom slučaja ste se zatekli u isto vrijeme u taverni u gradu Baldur’sGateu, oblokali se, pobratimili, zakleli na vječno prijateljstvo te iz istih stopa krenuli u pustolovinu. Pijani niste mogli daleko tako da ste počeli lutati po ulicama grada, upadati u kovačnice i alkemičarske radionice, neki od vas su upali u kanalizaciju, a neki su odlučili zaliječiti mamurluk uz fontanu na gradskom trgu, no tijekom vašeg ludog provoda dogodilo vam se ono najgore što se može dogoditi u D&D-u: razdvojili ste se!

Kad je alkohol lagano popustio, otkrili ste da jedan od vas nikada nije imao dobre namjere, već je cijelo vrijeme planirao pobiti vas jednog po jednog i oduzeti vam magične predmete koje ste stekli tijekom ova divlje noćne avanture! Je li taj izdajnik mračni vilenjak koji se zaklinjao da je napustio zle običaje svojega roda, tobože pobožni ork koji služi kao paladin u obližnjem hramu ili halfling koji zasigurno posjeduje dovoljno vještine da vam svima ubaci nešto u piće dok zagrljeni pjevate onu Bojanićevu „Samo pijan mogu“?

Istraživanje Baldur’s Gatea, najvećeg grada Sword Coasta na zapadnoj obali Faerûna

Dobro, sad za ozbiljno. U ovoj kooperativnoj igri za 3 do 6 igrača svaki igrač kontrolira jednog lika koji ima svoje vještine: brzinu, snagu, znanje i mentalnu stabilnost koje koristi za razne skill checkove tijekom igre. Navedene vještine mogu se povisivati ili snižavati, no ako bilo što od navedenoga padne ispod granične vrijednosti, lik je poražen do kraja igre. Uz ove osnovne vještine, svaki lik ima svoju posebnu moć, tako na primjer barbarin može napraviti posebno nemilosrdan napad, a bard može ojačati jednog prijateljskog lika. A svi likovi igru započinju na početnoj pločici s koje se mogu kretati kroz vrata nacrtana na pločici i na taj način otkriti iduću pločicu koja može predstavljati zatvoreni prostor, ulicu ili podzemni prostor, ovisno o boji vrata kroz koja su prošli.

Uz nekoliko vrata na novootkrivenoj pločici, često je na njima nacrtan i simbol koji od likova zahtijeva da izvuku jednu od tri tipa kartica: Item, event ili omen karticu. Item kartice obično likovima daju magični predmet ili oružje koje ih čini jačima tijekom igre, eventi prikazuju slučajne susrete koji često zahtijevaju od igrača da naprave skill check bacanjem određenog broja kockica, a omen kartice predstavljaju ili vrlo jake uroke ili magične artefakte koji dolaze u vlasništvo heroja po vrlo visokoj cijeni. A ta visoka cijena je haunt roll.

Haunt roll je u osnovi bacanje nekoliko kockica, čija količina ovisi o tome koliko omen kartica je do tada izvučeno. Ako je zbroj crnih točkica na kockicama 6 ili veći, lik koji je bacao kockice postaje izdajnik! Što je njegov skriveni cilj? To je potanko opisano u posebnoj knjižici koju samo izdajnik može vidjeti. Izdajnik uzima tu knjižicu, te uspoređuje stanje na mapi s tablicom koja mu govori na kojoj stranici se nalazi odgovarajući scenarij s njegovim uvjetima za pobjedu. Također mu knjižica često omogući i postavljanje raznih non-playable charactera (NPC) koji će mu pomoći u ostvarivanju njegovog pokvarenog cilja!

Kako ostali likovi ne bi ostali kao bespomoćne lovine, oni također imaju svoju knjižicu koju okreću na određenu stranicu, ovisno o trenutnom stanju na mapi te dobivaju informaciju kako zaustaviti izdajnika, no ne i što je njegov cilj. Tako ostatak družine (koja je u ovoj fazi igre obično raštrkana po mapi) mora udružiti snage i zaustaviti izdajnika prije nego on provede svoj tajni plan u djelo!

Kuća na brežuljku ili tamnice i zmajevi?

Betrayal at Baldur’s Gate zapravo je adaptacija igre Betrayal at House on the Hill iz 2004. godine te dijeli mnoge slične mehanike s navedenim klasikom boardgaming hobija. Obje igre sadrže 50 scenarija koji se odigravaju ovisno o tome kakva je trenutna situacija na ploči, a glavna razlika je u tematici igara. Dok u Baldur’s Gateu skupina D&D likova istražuje grad i njegovo podzemlje, u House on the Hillu skupina zalutalih adolescenata istražuje veliku napuštenu kuću usred šume za koju, često prekasno, doznaju da je ukleta, te da neka prokleta duša tamo traži novog domaćina čije će tijelo ponovno iskoristiti za naslađivanje nad patnjama nedužnih. Umjesto škripavih stubišta, mračnih podruma, zazidanih vrata i trošnih podova koji pucaju pod težinom vaših likova u ukletoj kući, Baldur’s Gate je pun slijepih ulica, zagušljivih krčmi, mračnih prolaza i okultnih hramova.

Stoga, izaberite koja vam se tema više sviđa, a u slučaju da se ne možete odlučiti pa kao pravi boardgaming manijak odlučite uzeti obje, hoćete li se osjećati kao da igrate istu igru dva puta? Jer uz podatak da je za House on the Hill 2016. godine izašla ekspanzija Widow’s Walk, također s 50 novih scenarija i vlastitim karticama i pločicama, postavlja se pitanje što novo, osim tematike, Baldur’s Gate pruža? Je li riječ samo o recikliranju starih scenarija i kartica s ovaj put drugom nalijepljenom temom ili je riječ o kvalitetnoj igri koja će i prekaljenim izdajnicima iz kuće na brdu ponuditi nešto novo i nešto divlje, nešto što još nisu igrali? Iskreno, autor ove recenzije mora priznati da obje igre nije igrao onoliko koliko bi volio, a kamoli prošao kroz sve scenarije kako bi sa sigurnošću tvrdio da se nijedan ne ponavlja.

No, sudeći po dojmovima vjernih obožavatelja ovih igara (a kojih ima mnogo), Betrayal at Baldur’s Gate nije samo prerada svoje prethodnice, već je riječ o sasvim novoj igri koja ima vlastite nove scenarije u kojima će uživati i oni koji su odigrali sve scenarije iz House on the Hilla, a uz novi sustav dodavanja pločica i oblikovanja ploče, korigirana pravila za haunt roll, te nove kartice itema, eventova i omena, neki idu toliko daleko pa tvrde da Baldur’s Gate nudi najbalansiranije i najzabavnije scenarije od igara iz ove serije. Stoga uzmite sjekiru u desnu ruku, magični štit u lijevu, a čarobni talisman stavite oko vrata i zaustavite izdajicu prije nego ostvari svoj izopačeni naum! Ili otkrijte da je upravo vaš lik zapravo podvojena ličnost koja stoji iza pomno planiranih spletki koje bi trebale Forgotten Realms baciti na koljena! U igri Betrayal at Baldur’s Gate nikad ne znate kako će se klupko rasplesti!

Čitajte nas i dalje, jer kako se približavamo ljetu, tako su popisi za putne igre sve duži, a mi ćemo vam pomoći kako da putujete kvalitetno i lagano! Do tada svakako bacite oko na naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, tematski video sadržaj i općenito geek zanimljivosti. Svratite i na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara, te pogledajte naš Twitter i Instagram!

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?