HCL.HR

Marvel Champions: The Card Game – nisu Avengeri, ali svi su na okupu

Bruno Barkić 10.11.2019.   •   0 komentara


Fantasy Flight Games ponovo osvaja tržište s uzbudljivim Marvel svijetom pretočenim u table-top izdanje! Otkrivamo kako im je to uspjelo.

Dok iščekujemo prvu pravu Marvel video igru, super herojska manija se munjevito proširila i u boardgaming vode. Nakon godina uspješnih naslova poznatih IP-eva kroz razne Star Wars, Lord of the Rings, Doom i Fallout igre, izdavač Fantasy Flight Games se primio posla i napravio svoju prvu u nizu igara poznatih stripovskih super heroja.

Kroz igru Marvel Champions dobivate mogućnost uvući se u uske hulahopke bilo kojeg od vaših omiljenih super heroja, te uz pomoć ostalih suigrača, kooperativno spasiti svijet od razvikanih nevaljalaca ovog stripovskog svijeta.

I was designed to save the world.

U osnovi, radi se o igri kartama, točnije – LCG formatu (Living Card Game), o kojem smo već pisali. Bazna igra dolazi s 5 igrivih super heroja: Iron Man, Captain Marvel, Spider-Man, Black Panther i She-Hulk. Naši heroji nemaju nikakve specifične kategorije po kojoj ih se dijeli, već pri izgradnji decka birate poseban aspekt kojeg pridodajete vašem liku.  Pa tako vaše heroje mogu krasiti karakteristike kao što su Aggression, Justice, Leadership i Protection. Sama ta činjenica vam garantira čak 20 igrivih kombinacija u osnovnoj igri.

Kod izgradnje decka naši heroji dolaze sa svojim specifičnim kartama koje će odgovarati odabranom aspektu, te se dodaju i neutralne karte. Specifične karte naveliko diktiraju stil igranja određenih heroja, stoga ne očekujte da svaki aspekt ima dobru sinergiju sa svim herojima. No, cijela izgradnja je svedena na jako lineariziran “plug & play” sustav koji omogućava i samim početnicima jednostavno igranje unutar svega par koraka. Naravno, cijeli niz ekspanzija koje možemo očekivati na mjesečnoj razini, će se pobrinuti da dodatno zapapre i prošire izgradnju decka kako bi i najzahtjevniji igrači bili zadovoljni.

Nakon što se odabrali vašeg heroja i pripremili ga za borbu birate jedan od tri ponuđena zlikovca koja dolaze u osnovnoj kutiji. U ponudi su Rhino, Klaw i Ultron od kojih svaki dolazi sa svojim Encounter setom i ultra-zlim-planom kojeg pokušava provesti kroz igru. Sve se dodatno začini uz nekoliko modularnih setova koji pridodaju ‘reigrivosti’ (replayability) sa svakim zlikovcem.

Ako vam ni to nije dosta, svaki zlikovac ima i svoju Expert varijantu koja će vam dodatno zapapriti planove tijekom igre.

Sam gameplay je dosta pojednostavljen naspram prijašnjih LCG naslova. Igra nema određeni broj rundi već se igra sve dok zlikovac nije poražen, ili ukoliko heroji pokleknu.  U Hero fazi runde svaki igrač na svom potezu igra koliko god akcija želi. Vaši deckovi  sastoje se od 4 tipa karata: Ally, Upgrade, Support i Event. Kako bi odigrali bilo koju od karata, morate platiti njezinu cijenu s drugim kartama iz ruke. Svaka od karata generira neki oblik resursa, koji se onda koriste za odrađivanje određenih akcija.

FFG je na ovaj način eliminirao potrebu za resursima u fizičkom obliku, a istovremeno je pred igrače postavljena ponekad zahtjevna odluka kojih se karata žele odreći.

Naši heroji su prisutni u obliku obostranih kartica koje s jedne stane imaju formu samog  heroja, a s druge njihovu Alter ego formu. Svaka od formi donosi svoje benefite, poput specifičnih akcija i sposobnosti, no sve ih objedinjuju glavne akcije koje naši likovi mogu raditi. Heroji mogu napadati, braniti se ili sprječavati zlikovce u provedbi svojih planova. Alter ego naših heroja nije toliko aktivan već vam samo nudi opciju oporavka koja je i te kako bitna nakon par krugova borbe.

Kako to priliči svim kooperativnim LCG-evima, nakon faze igrača slijedi faza zlikovaca. Marvel Champions je dosta orijentiran na borbu i akcije, stoga glavni zlikovac nikad nije pasivan. Koji tip akcija će raditi ovisi u potpunosti o igračima, tj. o formi u kojoj su na kraju svoje faze ostavili svog heroja. Ako ste u Hero formi zlikovac će se sukobiti s vama; međutim, u Alter ego formi ćete možda proći ispod njegovog radara, ali to ga neće spriječiti u provedbi svog ultra-zlog-plana. Ovaj segment igre je jako bitan, pogotovo ako igrate u više igrača jer je dovoljan jedan neoprezan krug da izgubite igru jer nikad ne znate točnu količinu štete koju vam zlikovac može zadati, tj. količinu prijetnji koju će postaviti na svoj plan.

Svaku rundu ćete vući i određenu količinu Encounter karata koje će dodatno zakomplicirati vaše planove; uz razne zle Minione koji će se direktno sukobljavati s vašim herojima; Treachery kartama koje će dati neki pozitivni efekt zlikovcima; Attachment kartama koje će dodatno ojačati zlikovca; ili Side Scheme kartama koje će se pojaviti u najgorem mogućem trenutku i dodatno zakomplicirati situaciju vašim herojima.

That was dramatic.

Uz već dva odlična kooperativna LCG naslova (Arkham Horror i LotR)  postavlja se pitanje  – treba li nam još jedan? FFG godinama radi na usavršavanju svojeg sustava kroz koji se provlači dosta istih dizajnera, što garantira kvalitetu proizvoda. Možda i ne preferirate njihove igre u kojima je faktor sreće na nešto višoj razini, no kartaške igre su im oduvijek bile stepenicu iznad svih ostalih naslova, a Marvel Champions nije iznimka. Marvel franšiza je trenutno na vrhuncu svoje popularnosti, a sukladno tome je FFG odradio streamline same igre do maksimuma.

I to svakako nije negativna karakteristika. Po pitanju LCGeva, deckbuilding aspekt nosi velik udio u provedbi mehanika igre, ali zbog svoje potencijalne kompleksnosti i velike palete ponuđenih karata ponekad čak i odbija igrače. U Marvel Champions je ta prepreka sređena upravo  “plug & play” sistemom, tj. čim otvorite kutiju svi imaju mogućnost da bez problema brzo krenu igrati. To naravno ne znači da je igra izgubila na dubini, već je uloženo puno truda da se ispeglaju neki segmenti koji kod prijašnjih naslova nisu bili u potpunosti dorađeni.

Osnovna igra ovaj put više podsjeća na ‘’konzolu’’ koju ćete hraniti s dodatnim ekspanzijama. No, veliki novitet je taj da vam je ovaj put potreban samo jedan primjerak kako biste mogli odigrati igru u četiri igrača. Ipak, imam dojam da će u njoj najviše uživati solo igrači ili oni koji preferiraju zaigrati u dvoje; iako valja napomenuti da igranje u maksimalnom broju igrača se ovaj put neće odužiti na nekoliko sati, već se sve može odigrati unutar sat i pol.

Sve u svemu, Marvel Champions nije igra s kojom ćete stati na osnovnoj kutiji. U ovom slučaju svakako možete, no pravo iskustvo jednog LCG naslova ćete proživjeti kroz njegove ekspanzije. FFG je za sada najavio tri formata ekspanzija u obliku Hero packova, Villain Scenario packova i Campaign ekspanzija. Tu je osnovna razlika s LotR i Arkham Horrorom, koji su svoje ekspanzije podijelili u cikluse. Time ste imali veći poticaj da ih nabavljate, pošto su sastavljeni kao sezone neke serije u kojoj kupujete sve epizode ako želite objediniti priču. U slučaju Marvela je vidljivo da ćemo ipak imati slobodu prilikom odabira, gdje ćemo lagano zaobići heroje i zlikovce koji nam nisu zanimljivi i na taj način uštedjeti dio novaca.

Championsi su preporuka svima koji žele zakoračiti u svijet LCG-a, a do sada su ih izbjegavali zbog kompleksnosti ili velike količine postojećih ekspanzija. Ako želite primarno naslov koji će vas svojom bogatom naracijom i atmosferom uvući u igru – Arkham Horror LCG je tu i dalje nedodirljiv. No, ako ste fan super heroja i preferirate akcijski orijentirane igre gdje će taktičko manevriranje određenih situacija doći u prvi plan – Marvel Champions je i više nego topla preporuka (koja će vam u samom startu možda mrvu više ozlijediti novčanik).

Čitamo se uskoro, a do tada svakako bacite oko na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara; te popratite naš Instagram!

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?