HCL.HR

Wingspan će vas osvojiti već nakon prve igre!

Erna Fučić 16.06.2019.   •   1 komentara


Nesvakidašnja tema nove društvene igre na tržištu osvaja igrače diljem svijeta. Provjerite što donosi očekivani boardgaming naslov zvan Wingspan.

Mislim da mačke prevladavaju kao tema u dosta društvenih igara. Jednom je netko rekao da je Internet stvoren kako bi ljudi mogli gledati mačke, u svim mogućim pozama, situacijama i blesavoćama. Zato je igra u potpunosti posvećena pticama jako odjeknula u našoj boardgaming zajednici kao nešto skroz nemoguće i divlje. Kako dosadne ptičurine mogu biti iole zanimljive, te još dobiti i svoju igru?!

Don’t judge a book by its cover

Stara engleska poslovica u ovom slučaju direktno pogađa u sridu – igra Wingspan je sve samo ne ono što vam predrasudno prvo pada na pamet. Izdavač Stonemeier Games, koji stoji iza divova poput Viticulture i Scythe ovaj put je nanjušio apsolutni hit za mase, štoviše, hit dizajniran od strane jedne – žene *šok i vjeverica*. Elizabeth Hargrave je uz pomoć čak tri izvrsne ilustratorice uspjela dovući 170 vrsta ptica na naše stolove, koje svojim šarmom i pametnim mehanizmom gameplaya očaravaju i one najokorjele gamere.

Radi se o igri za 1-5 igrača, koja pred svakoga od vas stavlja živo oslikanu ploču 3 vrste staništa za vaše ptice. Ono što je esencijalno je naravno hrana, koja dolazi iz visoke hranilice, tj. dice towera oko kojega ćete se bar deset puta potući s ekipom za stolom za čast bacanja kockica. Kockice u hranilici  sastoje se od osnovne ptičje prehrane, koja će vam kroz cijelu igru predstavljati glavni resurs (i uz neizostavno tematska – ptičja jaja).

Naime, tijekom igre će vam kroz ruke prolaziti niz različitih vrsta ptica, koje će na sebi imati indicirano u koje stanište ih treba naseliti, te što točno jedu, kao svojevrsnu cijenu u resursima kako bi ih uspješno nastanili. Uz to, na kartama ptica je indiciran i maksimalni broj jaja u gnijezdu konkretne ptice, broj bodova koji vam donose na kraju igre, a često i posebna jednokratna, pasivna ili aktivna moć koju dobivate ukoliko naselite pticu na svoju ploču.

U tome se krije i cijela jezgra mehanizma ove igre – tzv. engine building sistem. Glavna fora je u tome da su 3 različita staništa za vaše ptice zapravo i 3 različite vrste akcija koje možete obavljati na svojem potezu. Tako na jednom staništu uzimate resurse, na drugom ptice koje ste već nastanili liježu jaja u svojim gnijezdima, a na trećem imate mogućnost uzimanja novih karata s pticama. Kako gradite pojedino stanište, tj. nastanjujete sve više ptica, tako bazične akcije staništa postaju sve jače, a tijekom svog poteza imate i opciju aktiviranja svih moći vaših lokalnih ptičica. Tako polako gradite svoj engine, optimizirate, pa i maksimizirate svoj potez koji vam inače dopušta samo jednu akciju.

S obzirom da je u igri 170 različitih ptica, postoji hrpa mogućnosti koje vam mogu biti na raspolaganju, od skupljanja pojedinog resursa hrane, do jako tematskih grabežljivica, koje ‘love’ karte ptica s, primjerice, manjim promjerom krila – wingspanom. Sve te mogućnosti vam ili trenutno donose neki bonus za nastavak igre, ili vam polako podižu broj bodova na kraju.

Sada je već posve jasno da naočigled neprimamljiva ptičja igra ispod magnetnog šarenila zapravo krije pametnu i kompetitivnu crtu. Svaki igrač će imati neki svoj veći quest za bodovanje na kraju igre; međutim, u svega 4 runde koliko igra traje, imat ćete prilike za osvajanje još bodova na kraju svake od njih. Ti manji questovi će biti otkriveni na početku, stoga će svi imati određenu vodilju kako pojedinu partiju koncipirati prema pobjedi.

Nije samo ukras na polici

Zaključili smo dakle, da ova naoko nježna igra nesvakidašnje tematike donosi izrazito interesantnu i kompetitivnu atmosferu. Pravila su relativno jednostavna i tematski intuitivna, stoga će bez problema naći svoje mjesto u bilo kojem boardgame društvu; kao izvrstan uvod u složenije igre za nove igrače; pa čak i u obiteljskom okruženju. Svaki igrač će na svoj način percipirati igru i uživati u bar jednom od aspekata, bilo to samo u ilustracijama, ili sinergičnom mehanizmu akcija.

U našoj zajednici igra je stekla dosta jaku popularnost, vjerojatno i radi marketinškog trika izdavača, kada je na tržite plasirao ograničeni broj izdanja igre, te time podigao interes i nestrpljivost jadnika koji je nisu odmah uspjeli ugrabiti. Radi visokog broja različitih ptica i različitih velikih/manjih questova, igra je redovito svježa, a vaše strategije nove, stoga vjerujemo da će se nebrojeno puta pojaviti na vašem stolu. Sada već klasična opcija Stonemeirove Autome je također prisutna, koja vam postavlja igru za solo play, a radi se o dovoljno izazovnom i brzom gameplayu ako se samo vi želite posvetiti Wingspanu. Cijena je standardna za igru ove kategorije,  a naša je preporuka da svakako pridodate Wingspan u svoju kolekciju, jer će sigurno obogatiti vaš hobi za još jednu razinu.

Čitamo se uskoro, a do tada svakako bacite oko na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara; naš YouTube kanal, gdje možete pronaći raznolik sadržaj na temu društvenih igara, te pogledajte i naš Instagram!

Komentari (1)

  • Stitrek

    17.06.2019 - 16:44

    Društvene igre su svakako dobra zabava i direktna interakcija sa društvom, uz to dosta se može i naučiti kao npr. o pticama u ovoj igri.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?