HCL.HR

Call of Duty: Black Ops IIII – ono kad je CoD zanemario single-player

Zoran Žalac 12.10.2023.   •   3 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije pet godina lansiran je Call of Duty: Black Ops 4, pardon – IIII, prvi koji je serijalu donio battle royale mod umjesto tradicionalne SP kampanje.

Dvije su konstante u 20 godina starom serijalu Call of Duty. Svake jeseni CoD dobije novu igru i svaka nova igra u pravilu je podijeljena na single-player i multiplayer komponentu. Međutim, konstanta je bila razbijena prvi i jedini put upravo na današnji dan prije pet godina. Tadašnji je CoD: Black Ops 4 – kraće BLOPSIIII – izostavio single-player kampanju.

U početku plan nije bio takav. U razvoju je bila kampanja zvana Career, koja je trebala nastaviti priču Black Opsa 3. Cijela stvar bila je zamišljena kao veliki sukob između dvaju zaraćenih strana: Free People’s Army (FPA) i World United Nations (WUN). Odabirom svoje strane igrač je trebao imati dvije različite kampanje. Na kraju svake misije moglo se izvući pobjedu ili poraz, a priča bi se nastavljala drugačije ovisno o ishodu bitke.

Doduše, početkom 2018. godine u Activisionu su donijeli odluku da otkažu taj dio igre. Testiranja nisu bila obećavajuća, no najveći je problem bio taj što kampanja ne bi bila dovršena do trenutka kad je Black Ops 4 trebao biti lansiran na tržište.

U konačnici smo stoga dobili Call of Duty fokusiran na multiplayer. Pokušalo se tu progurati nekakvu priču kroz sustav Specijalaca, ali vjerujem da nitko nije igrao ovu igru zbog narativnog segmenta. Zapravo je Black Ops 3 djelovao kao CoD s najslabije definiranim identitetom. Nije pomoglo ni to što je Zombies mod također počeo dostavljati lude scenarije pa je igrače vodio od Titanika preko Alcatraza do gladijatorskih arena u drevnom Egiptu.

Te je godine glavno pitanje iblo kako će Call of Duty konkurirati tadašnjim battle royale hitovima

No, te godine sve su oči bile uprte u to kako će Call of Duty konkurirati tadašnjim battle royale hitovima kao što su Fortnite i PUBG. Odgovor je bio mod zvan Blackout, prvi koji je Call of Dutyju donio mečeve sa stotinu igrača, veliku mapu i mogućnost vožnje različitih vozila. Premda Blackout na kraju nije bio osobito popularan, pogotovo ne u usporedbi s konkurencijom, mora se priznati kako je udario temelje za daleko uspješniji Warzone koji je uslijedio 17 mjeseci kasnije.

Black Ops 4 je, kao i svi Call of Duty naslovi, zgrnuo brdo novca – 500 milijuna dolara samo u prva tri dana prodaje. Međutim, nije bio najprodavanija igra te godine, a iz Activisiona su brzo poručili kako im početni rezultat na tržištu nije opravdao očekivanja. Stoga su u igru četiri mjeseca nakon izlaska ubacili tada omražene loot boxe.

Serveri za Black Ops 4 i dalje su na životu, a igra se i dalje uredno prodaje – za 60 eura.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (3)

  • IvanLegenda

    12.10.2023 - 13:12

    Zaboravim da ova igra postoji.

  • Spot pupa

    13.10.2023 - 08:08

    Ja sam uživao u ovoj igri. Nez zašto al mi je bio gušt igrat ju.

  • BlackNapster

    13.10.2023 - 12:06

    Apsolutno los.Ne ponovilo se.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?