HCL.HR

Developer Total Wara podigao cijene pa pokušao ušutkati nezadovoljne igrače

Zoran Žalac 30.10.2023.   •   7 komentara


Total War: Warhammer 3 na Steamu je u zadnja tri dana dobio preko 400 negativnih recenzija korisnika kao svojevrsnu odmazdu za ušutkavanje nezadovoljstva na službenom forumu igre.

Prije nekoliko mjeseci razvojni tim Creative Assembly odlučio je povisiti cijene dodatnog sadržaja za svoju igru Total War: Warhammer 3. Potez je to koji su mnogi igrači smatrali neopravdanim i nisu ga dobro prihvatili. Igra je tako na Steamu dobila više od 6000 negativnih recenzija korisnika.

Creative Assembly od tada nije imao baš najbolji period. Otkazan im je skupi i višegodišnji projekt Hyenas, uslijedilo je otpuštanje radne snage, a potom im nova igra Total War: Pharaoh nije prošla ni blizu zapaženog. Sve se to odrazilo i na situaciju na Steam forumu za Total War: Warhammer 3, gdje su počele kružiti razne teorije da je do poskupljenja DLC-jeva došlo kako bi se hitno pokrili troškovi nastali otkazivanjem žanrovski suprotne pucačine Hyenas.

Nezadovoljstvo igrača kuhalo se neko vrijeme, pozivalo se na bojkote, a onda je sve kulminiralo prošlog tjedna kad su iz Creative Assemblyja počeli uklanjati rasprave na forumu te se obratili fanovima objašnjenjem koje ih je zgrozilo.

“Pravo na raspravu je privilegij, a ne nešto što zarađujete igranjem igre.” – poručili su iz Creative Assemblyja tvrdeći kako ne planiraju tolerirati nekonstruktivne kritike, širenje dezinformacija te kritiziranje publike kojoj se igra sviđa.

Reakcije publike na ovo mahom su bile negativne pa je igra dobila novi val negativnih recenzija na Steamu. Igrači smatraju kako se nastoji ušutkati nezadovoljstvo povodom poskupljenja dodatnih sadržaja bez transparentne komunikacije i očitovanja o glasinama da poskupljenjem DLC-jeva pokrivaju troškove drugog projekta.

Zatim je pak uslijedila polovična isprika Creative Assemblyja. Voditelj komunikacije u studiju, Adam Freeman, poručio je kako su krivo konstruirali ranije objašnjenje moderatorskih akcija. Međutim, ni ta isprika nije naišla na potpuno odobravanje publike pa neki tvrde da su se ispričali za način izražavanja, ne i ono što su igračima poručili.

Komentari (7)

  • Hadvar

    30.10.2023 - 11:44

    Gamad. Kak su danasnji developeri glupi i opsjednuti samim sobom.

  • ajdin_sa

    30.10.2023 - 12:23

    Bezobrazluk na najvišem nivou

  • Dick Johnson

    30.10.2023 - 12:37

    Ne vidim kak antagoniziranje vlastitih musterija moze lose zavrsit, samo napred!

  • SanKa

    30.10.2023 - 13:36

    “Pravo na raspravu je privilegij, a ne nešto što zarađujete igranjem igre.” ma marš u 3 pm, kako više ne bi ni centa vidjeli..propali dabogda stoko

  • Nemanjazzz

    30.10.2023 - 13:43

    Sreca pa ne rade vise dobre igre

  • Darac83

    30.10.2023 - 15:03

    Ufff, neka investicija u PR ne bi im bila loša. 😬

  • KhorneFlake

    30.10.2023 - 17:32

    Ne znaš ko je luđi, developeri ili igrači. Aj što industrija sama trpi gubitke i otkaze, već što smo na pragu Trećeg svjetskog rata a oni oko DLC-ova našli glumiti osjetljive pahuljice. Većina ljudi ionako ne zna šta će od igara, što sa rasprodaja što džaba dijeljenih, i dok dođem do kupovine određenog naslova i sama igra i njen dodatni sadržaj nekoliko puta prođu kroz popuste.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?